Saturday, February 09, 2013

恭喜发财


Tajuk posting tu acah je. You guys know I can't write in Chinese. But basically it means Gong Xi Fa Cai (bukan marah orang Fai Chai ye seperti entry sebelum ni).

Biar Gong Xi Fa Cai ke Kong Hee Fatt Choy... in whatever dialect, it means the same thing - and I wish everyone a happy year of the snake!

If you guys follow me on Twitter you would have noticed that I shared some traditions, customs and superstitions with regards to the Chinese New year celebrations. So I'm going to do a compilation of it, and hope you guys can enjoy learning about the customs of the Chinese. To non-Chinese, hey... it's learning about the practices of another race, so it's not a bad thing is it...

So enjoy... here's all I can recall. I may have left out some - if I did, share in the comments below.

Here's my list of things to observe in the Chinese New Year period...

1) Dilarang cuci rambut pada hari pertama Raya. Juga jangan sapu rumah tau.Tu seolah buang 'ong' atau rezeki mendatang. So get your haircut, or clean your home thoroughly before the Chinese New Year kickstarts. Cutting your hair, or cleaning out the house on New Year day is symbolic of shortening your life, or throwing away the live of your loved ones.

2) Keep all the cleaning apparatus like brooms and such hidden. Semua benda seperti penyapu dan sebagainya simpan wei. Tak pasti sebab, tapi betul logik kan kan... takkan orang mai umah nak beraya tengok penyapu posing kat tengah umah.

3) If you have to sweep (germaphobe katanya tak tahan kotor, sweep the dust inwards into your house in a pile. Don't step on it (pendekkan nyawa dan suwei - selain kotorkan kaki nak pijak merata kena bersihkan umah lagi - lawak hambar). Sapu semua ke satu sudut, dan pungut (I don't know if vacuum cleaners apply to this rule). Apa habuk atau sampah pada tempoh ni, kena di buang belakang rumah melalui backdoor. Jangan bawa keluar dari pintu depan.

4) Seeolaknya tunggu sehingga hari kelima untuk apa apa aksi pembersihan kalau da tahan sekalipun.

5) Don't swear! Jangan guna perkataan mati especially selain ucapan apa yang tidak elok. Words like death and other negative words should be frowned upon - as you want the start of the new year to signify the rest of your year. Dan juga termasuk jangan nak feeling nak kongsi cita hantu dan seterusnya...

6) Please settle all your debts before the Chinese New Year dawns. Jangan mulakan tahun dengan berhutang. Tak elok tu...bukan sahaja kerana orang lain nak gak berhabis duit yang ko tak bayar-bayar... tapi as applied to the general rule, mulakan tahun baru dengan keadaan yang seelok mungkin.

7) Jangan menangis! Jika anda menangis pada hari raya yang pertama, menangislah anda sepanjang tahun gitu.

8) Don't wear black. Even white is not welcomed. Wear yellow or everyone's favourite during the Chinese New Year period - red. Lucky colours! Colour blocking fashionistas will love this.

9) Jangan tegur orang dalam bilik tidur. Malah jangan duduk dalam bilik tidur pada hari tahun baru yang pertama. Seeloknya dok ruang tamu.

10) Elakkan penggunaan pisau dan gunti atau apa benda yang tajam yang sewaktu dengannya. Everything sharp should be kept away to avoid 'cutting' your luck for the new year.

11) Ni penting sebab ramai suka wat lawak bagi - nak angpow. Tak lawak pun. Basi. Hanya orang yang dah kahwin leh bagi, dan hanya mereka yang single boleh menerima. Senang gitu je. Siapa yang kira melalui raya kali pertama sebagai pasangan suami isteri kena bagi double! Tapi tak silap aku ada pengecualian dalam kes tertentu.

12) Pada detik tengah malam, pintu dan tingkap digalakkan dibuka. This is to allow the old year out and the new year in. Semua lampu rumah harus dipasang untuk meraikan kedatangan baru tahun baru. Mercun juga dipasang to welcome the new year, as well as to scare off evil and bad things.

13) Jangan beli kasut dalam tempoh Raya (iaitu 15 hari). Juga jangan beli buku. Tang ni sebab dalam bahasa cina, kasut bunyi seperti kasar dan buku bunyi seperti kalah. So if you don't want a rough new year, or one to lose everything - avoid buying shoes or books during the period.

14) Digalakkan makan segala manisan dan benda yang manis. Jangan sampai kena kencing manis da la...

15) Ada adat yang tidak mengalakkan makan daging pada hari raya yang pertama. Tapi ini bukan dilayan semua... ada segelintir saja yang masih ikut adat ni. Tapi digalakkan makan ikan sebanyak yang leh sebab tu untuk rezeki.

16) If you're eating noodles dalam tempoh raya, jangan 'potong' mee tu. Kira hirup je la pastu kunyah. Tu lambang panjang umur, tak dipotong pendek.

17) Teguran pertama anda pada orang pertama anda jumpa pada pagi raya, akan menentukan perjalanan tahun anda. Jadi mulakan dengan kata-kata seindah mampu. Jangan buka mata je gaduh maki orang ek.

18) Kalau ada tumbuhan atau pokok yang hidup yang da kering nak mati dalam rumah atau dah arwah tu, cepat buang dan ganti sebelom raya. Living things, plants or otherwise should be healthy symbolizing the rest of the year for you.

19) Try using new bank notes. Duit yang da koyak bagai tu, gi lah tukar kat bank. Permulaan baru biar segalanya baru, terutama tang rezeki tu.

20) Anak-anak diwajibkan hidang teh (kopi pun boleh... jangan serve arak da lah) kepada ibubapa tanda hormat dan taat pada mak dan ayah.

21) Pineapple mean luck. So jangan pelik kenapa orang suka sangat ada nenas ni.

22) Anak-anak digalakkan stay awake mana mampu. Lebih lama mereka jaga malam sebelum masuk Tahun Baru, adalah waktu yang 'diberikan' kepada nyawa orang tua. The belief is simply that the longer the children 'guard the years' of their parents, the longer the life of the parents...

And those are just some of the Chinese New Year customs I still recall that was taught to me by my parents and family, almost all of which I observe until this day.

To my non-Chinese friends who may get confused - ini soal adat dan budaya kaum Cina. Tiada apa kena mengena dengan soal agama. For the millionth time, I may be Christian, but I am of Chinese ancestry so these are customs of my race.

The list is to help everyone be more aware of the beliefs and practices of others. Like every festival in multiracial Malaysia - we all have our own set of beliefs, and I think while it may not be directly relevant to others, it is no big feat to actually equip ourselves with this knowledge so we know how to respect others and live in harmony.

For example, I had one Twitter follower who didn't have a clue black was offensive and she probably thought it was chic to wear a black cheongsam on Chinese New Year. Major faux pas! Sama dengan seorang mamat ni mintak angpow dari aku, and when I explained - dia balas - "ko kan Cina kena bagi".

Ignorance is never a good state to live in, so I hope, somehow, someone out there got something out of this.

Also to my fellow Chinese around the world, let us not forget the customs of our people. Remember who we are?  龙的传人

So to everyone Kong Hee Fatt Choy, have a happy and prosperous year of the snake, and may you be blessed with long life and abundance.

新年快乐!!!


Reactions:

5 comments:

Very informative.thanx for sharing.to blog owner,Gong Xi Fa Chai,to others,xrugi pun blajar adat org lain.malahan lebih baik,bantu dlm memahami sesama kita

Thanks! Saja menghibur orang. Ada adat kita yang pelik pada orang lain... tapi tau ni dapat bantu gak faham kenapa orang wat tu ni kan...

Thanks ! Learned a lot from this, will share with others. Happy Chinese New Year !

No worries. :-) Thank you and likewise...

Nice one joe, very informative. Kong hi fatt chai. Way god bless you with good health and wealth bro........