Wednesday, August 29, 2012

A mother's love


Isn't that sweet? Manis kan tengok kucing ni. Ni masa makan kat Dagang Avenue.

Aku perasan ibu kucing ni dulu. Then masa aku dekat, aku nampak dia jump up alert. Rupanya anak dia tidur kat sudut tu. Alahai... comelnya. The little kitten had it's chin propped up by the edge of the wall and sleeping away oblivious to everyone and everything.

Masa aku nak dekat kucing tu, cause I really love animals... this kid, aku rasa budak dalam maybe lima tahun yang berlari satu kedai, meluru ke arah kucing tu. Lom sempat aku nak beri reaksi apa-apa, budak tu sepak ibu kucing tu.

Aku naik hantu lah! Sudah memang untuk kaum Cina pun Hungry Ghost Festival... apa lagi... aku naik hangin meroyan. Budak kecik tak budak kecik. Mak bapak dia yang berdekatakan dah lah tak jaga anak meka berkeliaran cam sakai mana ntah... kang kena kidnap baru nak nangis. Lum agi biadap menjerit melalak cam kena rasuk 18 jin. Ni nak sepak pijak kucing. What the FUCK??!!!

"HOI! Ko sepak kucing tu lagi... aku sepak ko!"

Dalam geram dan marah, tak sempat nak tapis mulut. Budak tak budak... I really don't get how kids today are so STUPID and IGNORANT and just totally messed up.

Budak tu pandang aku, pastu naikkan kaki nak pijak kucing tu.

"WEI ANAK HARAM PUKIMAK! Mak bapak ko mana ni... tak ajar ke???" (masa tu tak perasan mak ayah dia dalam 10 feet away).

"Ko pijak tengok, aku pijak ko.. kimak tol!!!"

Kali ni aku da bangun, tangan dah naik.

Takde la aku nak terajang anak orang. Tapi sebab kemarahan yang amat tengok kucing tu tak pasal kena sepak pijak... memang aa I had to do something. The part I couldn't take was the mother cat just got up and blocked her kitten to make sure her baby was safe.

Budak tu dengar aku naik suara, tangan pun nak terbang, lari dok balik ngan mak bapak dia. Bapak dak tu perasan, jeling aku.

Member aku tegur, sabar.. aku naikkan suara supaya bapak budak tu leh dengar.

"Tak paham mak bapak skang tak reti nak ajar anak. Kucing nak pijak sepak.. esok jadi pembunuh kucing nak meraih simpati!"

Bapak dia malu sikit kot.. pandang ke bawah buat bodoh.

Yang sakit hatinya... ten minutes later that fucked up kid came again to kick the cat!!!!

Kali ni aku memang da bangun nak sepak budak tu.

"HOI!!!!"

Terus budak tu lari kelam kabut balik mak bapak dia. Aku da marah sangat pandang arah mak bapak dia - and meka wat bodoh je. WHAT THE FUCK???

I love kids. I seriously do. But I hate dumbass parents yang tak reti jaga anak dan tak reti disiplinkan anak. Kalau dulu aku wat camtu, sepantas kilat, bapak aku da keluarkan tali pinggang dan ZASST sekali kot.

Kelmarin kat Ikea pun sama. Perempuan sorang ni bak dua anak beratur. Aku tengok dia bawak budak bagi dia jalan dulu depan aku sebab line panjang, dan aku tengok laki dia tegur apa tah pastu berambus.

Kesian la dia nak jaga sorang, so aku senyum bagi dia jalan dulu.

Dah lah tak ucap thank you ke apa. Anak perempuan dia diam, well behaved. Anak laki dia... ya ampun. Memang kes rasuk. Menjerit sepak terajang apa saja. Aku diam memula. Pastu budak tu sepak aku sekali tak pasal-pasal. Aku gigit lidah tahan. Mak dia perasan setakat tarik anak dia tak marah anak dia ke mintak maap.

Strike one. Second time... wat agi. Budak tu lompat jerit cam monyet kena sula and he hit me again! Cam kes naik sawan... ada sorang agi yang beratur pun kena. Memang tak sakit lah... at least not pada kaki aku. Sakit hati memang... tahap gaban!

Diam lagi... pas da beli air tuk bebudak semua, tengah bak botol mineral penuh tangan aku... perempuan yang da abih tu, tak jalan sebab terhegeh masuk duit dalam wallet. So I stood a little behind her and waited for her to move sebab masa tu ramai sangat takleh gerak. Anak dia lompat, jerit, this time tersepak aku AGAIN! Hampir melayan empat botol mineral aku pegang.

Aku dah geram, perempuan tu pandang aku, again tak cakap apa-apa setakat anak dia.

"Can you PLEASE take care of that devil child of yours. If you don't know how to take care of your children... next time, use a FUCKING condom!!!"

Ok... I was rude. But seriously, I think couples should seriously need to be tested for intelligence before they are allowed to breed. Pffft!!! The best thing? Dia tarik anak dia dan jeling aku. Lahanat!

Kesimpulan? Kekadang binatang lebih cerdik dari manusia. Lebih tahu camna nak jaga anak.


Reactions:

2 comments:

bebudak skunk mmg kurg ajar..yg lg xfhm bile mk ayh wt bodo jew tgk ank bperangai krg ajar..kecik2 sepak kucing da besar nnt disepaknye ank sndri..moral n perikemanusiaan mkn lma mkin hlg..so sad..

tu la pasal. geram aku jek. seb baik leh waras agik kalao tak anak orang kena kejakan lak.