Saturday, October 15, 2011

Melbourne Part 2

Picking up where I left off after the last posting.


We had four glorious days in Melbourne, which was a trip too short for sure. And part of the reason was because we had great hosts in some Malaysians who were working and studying there. Thanks to everyone, especially David and Derek who took care of us and the rest of the boys.

One good thing pasal spend Merdeka kat negara orang, wat pertama kali nya aku dapat rasa apa kengkawan yang selama ni belajar luar negara experience. Serious feel dia lain nak sambut Merdeka.

Rasa cam... Merdeka tu... Hari Kebangsaan adalah sesuatu yang begitu istimewa. We were special guests on Merdeka.



It was organized by the reps there and it was amazing. Sana gak la aku dapat tau parking kat sana cam sial mahal. Tak silap aku parking sejam kat Grand Hyatt Melbourne tu dalam AUS$20 atau lebih kurang RM70. Matilah ko!

Hujan emas dinegeri orang and all that. Even masa tayangan Nasi Lemak 2.0 kat Melbourne, aku salute la bebudak student sanggup bayar harga sama nak tengok filem tempatan. Penuh dewan malam Merdeka tu... bila keluar scene nampak rendang bagai, semua ooo ahhh rindu kampung. Hiks.

Anyway, recap balik pas abih he celebration, since Hyatt was only further down from Russell Street, aku decided nak jalan-jalan sorang diri. Berani katanya.



Alamak... mana lagi kan aku nak check out dulu. Tapi sayang sale da abih. Salah time. So sambung perjalanan. David da masa pree, so together ngan dia, Cherry and Felixia kami pon berjalan la...



Amik ko! Ada Church of Scientology kat sini! Anyway si David bak kita mana ek entah tuk jalan-jalan shopping. Sini murah gila, tapi pakaian semua boutique stores, banyak Australian label. Yang jual kat KL mahal nak mampus, sini kira murah gila babiks, even after conversion rate.

Aku paling tertarik Doc Martens sale - jual dalam AUS$50 pon ada dan banyak choice. Tukar duit kita dalam RM160 gituh je padahal sini kalau jumpa pon senang-senang lebih dua kali ganda.

But one thing I love about being a shopaholic here, cantik gila displays meka. Ni charity shop Australian Red Cross nya display hasil keja bebudak student. Grand sungguh recyclable materials leh wat fashion sampai camni. Paling kiri corset pakai tin Pepsi jek. Matilah ko!


Pas shopping dinner Japanese restaurant. Ni la some of our friends in Melbourne yang dok bawak kami jalan. Kagum aku ngan bebudak ni bak keta mewah bagai keja pas meka abih belajar sana. Salute! Tapi meka tak penah lupa tanahair. David skang pon da balik KL nak keja sini balik selepas lapan tahun sana.


Malam tu lepak tayangan movie dan layan makan. Sorry takde pics. Letih nak amik bebanyak sebab time tu takde wifi nak upload takleh rasa mood malas nak snappy.


This was taken on our final morning. Memang hari last tu planning nak shopping aja. And we really jalan gila babiks.

Aku malas jalan ramai-ramai sebab semua ada agenda lain, termasuk tiba-tiba bebudak ajak ke graffiti alley tengah bandar. Kat Melbourne ni memang ramai jiwa seni. Merata jalan, lorong-lorong semua sembur graffiti lawa-lawa... bukan ala kadar nya. Memang work of art, dan kerajaan tempatan meka galakkan anak muda berkarya.

So bebudak nak tengok satu ni kat tengah bandar in the Melbourne Central Business District (CBD). Aku memula malas sebab rasa buang masa, tapi bila sampai aku kagum. Gila siot lawa!



And kreatif. Tapi konon bebudak nak lima minit camwhore, aku pepandai nak ajar photography mintak meka pose, last-last dekat sejam kami sana.

Tapi gambar semua puas. Aku yang dok sibuk amik pic semua orang aku sempat set-up beberapa senario tuk pics aku sendiri jek. Siot jek. Janji lawa.. tengok ni... this is my Peter Petrelli/Nathan Petrelli meets Sylar Heroes inspired pose. Ok tak? Pakai Blackberry je snap, takyah DSLR bagai ye.


Ni aku snap Nadine. Banyak agik pics yang laa dia, tapi ngan camera dia. Ni ngan Blackberry aku je.

Pas abih we split up sebab Nadine and Felixia and the boys nak gi shopping department store. Aku tak kuasa, nak gi kedai vintage (kalao bahasa kita bundle lah). Dapat jumpa satu - best gila barangan dia yang lama.



Aku bantai leather jacket dan kemeja satu. Banyak agi nak beli tapi takde masa sangat nak look around.

On the way back aku dan Cherry lalu theatre, bajet nak gi tengok a musical, Love Never Dies. Aku tak penah dengar pon sebenarnya, tapi rupanya tengah popular sini - and it's the sequel katanya to Phantom of the Opera, which I bloody love.


Kita da siap tanya tiket paling mahal bagai. Tapi sebab ada masa agik, we went shopping dan makan ngan kengkawan. Sampai lambat sangat. Aduh... rugi rugi... terlepas nak tengok.

Tu je la some of the pics from my Melbourne trip. memang kalao ada rezeki aku nak gi lagik.

Tapi memang hati nak balik... rindu keluarga semua. Tapi perjalanan balik yang kena ngan Air Asia X memang cam sial.

Seperti trip kami nak mai tu, makanan tak cukup - padahal late morning flight. Bodoh tol tak stock kan. Seb baik aku dapat, kalau tak aku da telan cabin crew sekoq-sekoq.

Lepas tu walaupun makanan sama, gila babiks harga dekat tiga kali ganda... hanya kerana flying from Melbourne. Ala stock makanan pon dari KL. Berkira gila Air Asia X. Tapi bab tu tak kisah la.. kalao da lapar melantak jek.

Tapi cabin crew memang kurang ajar nak mampos!

Cup! Saja nak tunjuk ni la Air Asia X. Menu pon da koyak rabak cam kesial.


Oh by the way, again... meka caj tuk the portable 'entertainment units'. So kalao takde tablet nangis la korang. I used my Blackberry Playbook, Arthur pakai iPad dia.


Gambar bawah ni salah sorang stewardess yang kurang ajar. Wat pe tuh?


Tandas ya ampon.. kena beratur!


Lock pon rosak.. ish ish ish.. memacam la Air Asia X ni.


Tapi janji sampai ngan selamat. Esoknya pas sampai aku meroyan la kat Twitter. Yang kelakarnya aku file complaint, customer service meka cam non existent. Staff meka yang konon online bagai plak sama rude babiks cam cabin crew meka.

Lucky Tony Fernandes balas... and CEO Air Asia X, Azran Osman Rani personally balas. Kuli-kuli batak semua pemalas, bos-bos yang jiwa rakyat gituh. Apa da... but I thank Azran for taking action dua cabin crew bodoh, dan beri kepujian sorang tolong kita... nampak Air Asia X cuba nak make an effort.. katanya.. walaupon.

Bab meals pon aku siap bagi details dan jumlah etc, memang rupanya cabin crew menipu bab tu pon. Last-last flight kami dapat la reimbursement (tapi tu aku serah kat organizer... da duit dia)

Still despite the bad flight... Melbourne is one place aku akan ingat nak lawat balik la....

Reactions:

0 comments: