Saturday, October 15, 2011

Melbourne Part 1

Over the National Day and Hari Raya, I spent time in Melbourne. Atas dasar keja ma... tapi kira best gak sebab I've never been to Melbourne before. Well, actually, I've never been to any part of Australia before...


And it's been so long since I had a long flight, memang jenuh gak la. But finally, after a quick rush to the airport sebab jam gila babiks, and then sesak lak sebab semua orang rushing balik kampung beberapa hari sebelom time nak Raya - packed myself in layan movie on flight ngan my Blackberry Playbook. HD ye... so lagik puas.

Bila finally sampai memang kebulur. Why? Sebab Air Asia X memang bangang. Leh tak tak cukup meals? Leh pastu dia sindir kenapa tak booking meals online. Eh kimak... da organizer booking... kalao ikut aku bukan je booking meal, aku booking MAS terus ye.

Tapi bila sampai in the morning, memang rush gi breakfast. First stop - Queen Victoria Market.



Mak aih... kenapa perut aku nampak besar semacam dalam gambar ni. Lahanat! After a quick breakfast, checked in to the Grand Mercure in Docklands. New area, awesome view of the harbour and of Etihad Stadium. Meletup!



Ni Felixia wat apa pon aku tatau. Campak beg dalam bilik aku pastu korak carik charger kot. We set out nak jalan sket when I saw this place - Witches and Bitches. Apparently, it's like a themed theatre restaurant. Rupanya kat Melbourne ni, ada beberapa tempat camni. Persembahan ala cabaret tapi bertema.


We went to Chilli Padi. It's a Malaysian restaurant, and the owner is Penangite. Makan skali da tau! Yummy gak, tapi kelakar gak la makanan kami yang we take for granted da serve tahap fine dining ni. Tapi fusion dia menjadik and sedap!








If you're in Melbourne, do check out Chilli Padi. Nice place tucked away. Upstairs has an outdoor smoking area (kat Melbourne ni asalkan indoor takleh isap rokok - keji sket).



Then we headed to billboard club, near Chinatown. Kengkawan ada show malam Merdeka, so rehearsal bagai. Jap.. nak snap kat club ni, side by side ada breathalyzer (dulu KL merata ada skang da cam tak nampak sangat) bersebelahan ATM. Aku suka ada ATM merata sini - senang idop!


Ni some shots of Russell Street where Billboard is located. Ni kira masuk kawasan Chinatown. Sejuk wei time ni, tapi time ni aku snap pics sebab nak upload kat Twitter. Mana taknya, sini prepaid susah nak cari - apa agik kalao Blackberry sebab ramai sini pakai iPhone (memang keji!). So harapkan wifi merata (yang juga kekurangan bukan cam KL, kalau ada pon lock kerana meka amat kedekut). Ni aku curi wifi dari Hungry Jack update Twitter time tu, so dok luar isap rokok (sebab dalam disco pon susah nak isap rokok... cipet tol). Beku aku dalam sejuk!



Ni ada sex shop dekat ngan billboard. Twisted Toys! I like! Tapi time ni tak masuk usha.


Ni la Hungry Jack's yang aku dok curi wifi. Perasan tak sama cam Burger King sebijik. Rupanya memang Burger King takde sini, memang Hungry Jack's. Tatau la satu syarikat kot. Nama je tukar.


We finished quite late in the evening. Semua da letih.. si Felixia dan Namewee da dozing off je keja.



Oops.. jap further down Russell Street... cantik wei Louis Vuitton sini. Actually kedai sini banyak cantik sebab bangunan dia. Dia samada bangunan lama yang terpelihara - atau bangunan moden yang glass and steel.

Bukan cam KL selagi ada bangunan lama nak renovate letak lampu lip lap jadi kedai tom yam (contoh : Melaka... merata lampu lip lap.. memang tu la kedai tomyam terbesar)



Pas freshen up, malam kita keluar balik. To head to a gathering at the Malaysia House nak celebrate Raya makan-makan ngan warga Malaysia di Melbourne. Kak Adibah Noor baru sampai join kami.

Ni si Cherry dan Nadine Ann Thomas naik skali ngan aku. Muka masing-masing serious letih tapi semangat.


And for the first time in a long time, sambut Merdeka dalam club. Goldfish and Blink main kat billboard selain performance kengkawan lain. Kita countdown, sama time ngan Malaysia (sebab beza tiga jam, KL tengah malam kami sambut Merdeka jam 3 pagi! Matilah....


Ok next entry sambung pasal Melbourne agik...

Reactions:

0 comments: