Wednesday, January 03, 2007

Kali terakhir? Or Tora datang lagi!!!!

I know everyone's written about this, tapi yerlah...kira civic duty nak war-wakan about the upcoming Akademi Fantasia auditions.

Rasanya kalao korang ada Astro, takyah ler sesapa announce...dah banjir semua channel ngan iklan tuk ujibakat.

Why am I not keen on it?

Cause I doubt that the fifth season of Akademi Fantasia will be much different from last season yang hancus gila babs.

Still...there are A FEW worthy valuable people in the production team yang harapnya mampu membawa kelainan pada musim ni. Yerlah...jangan harap tiga musim meletops...terus rilek jer kan?

Banyak aspek perlu diperbaiki, you don't just rest on your laurels.

But then again...for some...laurels are a good place to rest...so lantaklah.

Just a few months of non-fame, Faizal da pun nak ada pengganti takhtanya sebagai juara. Lain lah dari Vince, Zahid and also Mawi, yang leh kira tahan gak sampai ari nih.

But for those of you yang masih nak cuba nasib...apa salahnya kan?

Just learn from the mistakes of the past...I mean seriously...how can people watch previous seasons tapi still masuk Akademi bangang nak mampos with the same act...over...and over...and over...thinking that the viewing public will be taken in.

Yerlah...yang selection pun kena pandai sikit. Jangan pikir nak lawa jer...tapi sora very the tak kemana.

Jangan lak pilih sedara mara....oops!!!

For those yang nak audition...here are the details. Just head to ASTRO, Bukit Jalil (13 & 14 Jan as well as 3 & 4 Feb for those yang around Klang Valley atau kawasan kawasan sewaktu dengannya.

Pendaftaran akan dibuka mulai 9am to 1pm

Please...make it easier for yourselves...(bertahun cakap sama jer tiap kali) ngan email segala butiran ke tac@astro.com.my atau hubungi TAC Team di talian 03-95436688 ext 2539, 2552 atau 2253.\

Bawa foto terkini anda (abih nak bak foto sapa lak kan???) bersaiz 3R, salinan kad pengenalan (nak buktikan korang bukan bangla). Pastikan ko berumur antara 18 dan 27 tahun pada 1 Jan 2007.

Lagu wajib bagi peserta lelaki : Diari Seorang Lelaki (Pretty Ugly), Kian (Mawi), Dealova (Once) dan Lonely No More (Rob Thomas).

Untuk peserta perempuan, Teman Tapi Mesra (Ratu), Biarlah Rahsia (Datuk Siti Nurhaliza), Langit Ke Tujuh (Sharifah Zarina) dan Because Of You (Kelly Clarkson).

Kenapa takde lagu dari bintang Akademi Fantasia lain selain Mawi...tak endorse ke hasil keja bakat meka pilih??? (gelak sat...)

Jangan berlengah lagi. Inilah peluang TERAKHIR anda ke Akademi Fantasia! So they say...to let everyone this may be the last go. Mmmm....penting ke emotional blackmail gituh....

Oh well...

For those yang nak pergi, ni aku recycle tips aku leh berikan tuk meka yang nak prepare to go for auditions. This is based on previous auditions process...and since website Akademi Fantasia (CLICK HERE TUK BUKTI) TAK PERNAH diupdate kecuali untuk warning orang pasal bab jangan deposit duit dalam bank account...so don't know ler apa cita. Dulu leh download borang pelbagai...skang...nampaknya ada pihak makan gaji je kot...update ikut musim.

Stage 1
Peringkat ni simple...dan confirm ramai yang lepas kecuali memang bangap!
Kalau nak senang....print out borang dan bak sekali supaya takyah leceh berejam nak isi borang. Kat sana pun leh...but better if you do it earlier. Jangan lupa gambar berukuran 3R dan kad pengenalan. Please...make sure you ikut syarat umur ok. Pastikan anda warganegara Malaysia...and please oh please be able to speak English dan juga Bahasa Malaysia.
Hah...kan senang...kira layak da ke peringkat seterusnya.

Stage 2
Here's where it gets tricky.
Peringkat kedua...peserta akan dibahagikan kepada dua kumpulan, Team A dan Team B.
Disini, vocal, presence dan kebolehan memberikan persembahan yang menarik secara keseluruhan penting.

Tapi kalau anda mampu membuktikan anda mempunya vocal yang bukan sahaja menarik dari segi tone suara, tapi juga kebolehan basic mengawal pitching dan tempo...dan TAK SUMBANG, then you're in. Pada mereka yang serious, sila sediakan pilihan lagu sendiri kalau-kalau pengadil mahu mendengar sesuatu kelainan dari anda untuk lebih menilai your vocals secara acapella, atau tanpa music, untuk lebih meyakinkan mereka.

Please take this stage seriously sebab aku perasan ramai yang main-main jer time ni. Takkan untuk tak sampai seminit takleh wat preparation betul-betul kan?

Sila ingat video yang diamik tu bukan setakat tayangan kat @15 tau, tapi akan digunakan untuk penilaian juri kemudia kalau anda lepas stage 4 untuk decide whether or not anda akan jadi pelajar Akademi Fantasia.

Stage 3
If you've made it this far, congratulations. It means there is something about your voice that people do bother with, and you're more than just penyanyi longkang bertemankan kapok.
Cabaran seterusnya diadili oleh dua lagi set pengadil.

Peringkat ni melibatkan interview untuk discover your personality. Peringkat ni, selain dari tu, anda mungkin diminta menyanyi lagi, ataupun menari untuk menyakinkan juri anda layak.
Seperti mana stage 2, please note that sesi ni juga divideokan, walaupun bukan untuk tayangan, tapi untuk tontonan juri sebagai sebahagian proses evaluasi.

Stage 4
Semakin ler cerah masa depan anda (sial jer statement ni) kalao da sampai peringkat ni kerana anda telah dishortlistkan.

Kalau ikutkan tahun lepas, kurang dari 200 orang je dari beribu yang sampai ketahap ni.
Pada mereka yang lepas stage 3....samaada anda akan diberitahu...terima kasih...apa apa nanti we call you...dan ditunjuk pintu keluar...ataupun anda akan mendapat borang.

Mengisi borang tu adalah peringkat seterusnya. Jangan perlekehkan peringkat ni walaupun nampak simple.

Apa yang anda isi dalam borang tu, akan memainkan peranan juga dalam bab pemilihan.

And then what? Kalau anda da berjaya sampai tahap isi borang...the only thing you can do is wait, and hopefully, the sessions videotaped will have something that will yakinkan para juri anda layak menjadi pelajar Akademi Fantasia.

Untuk membantu korang...ni aku wat guide tuk korang supaya korang lebih bersedia menghadapi ujibakat. Print this out if you have to, and make a check list, untuk pastikan anda ikut guide point by point ni.

This will really help you...so laugh if you must, but take it seriously if you are going for the audition.

*Pastikan anda membawa segala dokumen dan gambar yang diperlukan. Also bring along a CD player tuk nak layan lagu yang anda akan perform during the audition. Practise makes perfect...and daripada anda membuang masa termenung...baik berlatih. Bring along a book too in case the waiting takes too long, and bekalan minuman (ataupun member atau ahli keluarga yang leh jadi 'runner' tuk dapatkan bekalan makanan dan minuman seandainya lapar atau haus. Persiapan ni akan memastikan anda tak lari-lari kemana, takut nombor dipanggil lak entah kemana...it doesn't give a good impression to be late for your audition.

*Pastikan you're dressed to be impressed. Tapi takyah terlampau fashionable, sebab kalao packaging meletop tapi isi tarak pun tak guna. It's only one of the ingredients...looking good... Dress to impress, but don't overdo it. Make sure you look as good as you sound. Choose a look that goes with your personality, tapi pastikan pada masa yang sama anda selesa, ok, as the audition process could take very long. Kalau baju ke seluar baru, kang gatal-gatal ke tak selesa lak kang...but it's always worth investing in doing something to your hair, like getting a cut.

Guys, pastikan jangan rupa serabai jer while girls...don't look like hookers (no one listens to me on this}...atau make up nak kalahkan opera Cina.
Like I said, preparations help. Kalau anda bukan antara batch yang awal, you may have to wait for up to 12 hours, based on my experience.

*Tunjukkan minat anda. You're one of thousands, dan naya je bukak mulot je, juri da kata tima kasih leh cuba tahun depan. Jangan terlampau bodek...kang nampak bodoh lak bakat tak sampai tapi yer yer nak butter up the judges. It will NOT work...trust me. Say what is necessary while maintaining an honest representation of yourself. Jangan lak nak tipu ngan berlakon menjadi something else nak impress. Professionals can see through your acting. I mean it. Dan control your nervousness. Jangan membebel atau meracau. Taking a breath before you say anything. It'll calm you down. No chewing gum ke apa apa. Nampak kurang ajor da.

*Anda tidak akan didiskriminasikan (malah silap haribulan akan dibantu kalao ada pertalian saudara = DISCLAIMER : Statement ini tidak ada kena mengena ngan yang hidup, mati atau patut mampos). So jangan ingat ada apa pun pasal diri anda yang akan menjadi bahan tuk juri memandang serong at you. As long as you're decent in every way, you'll get the same respect from the judges.

*Panik? Buang masa...baik takyah audition. Pada yang beragama Islam...erm...tauler what you have to do kan. Yang other religions pun can say a short prayer before you start. Calm yourself down, and jangan stress. Fokuskan your energy of being afraid yo prepare yourself. Jangan torture diri sendiri. Kalau anda cukup bersedia, anda takkan menghadapi sebarang masaalah, so kenapa nak risau?

*Bayangkan kenapa anda audition in the first place. Kalao ko takde sebab...padan muka ler. Kalao ko cuba nasib sebab yakin anda ada bakat...then you will have no problems. Focus on making it. Maintain keyakinan anda dan sentiasa pastikan diri anda tenang, supaya tak affect persembahan anda. Pastikan ada keseimbangan dalam personalii dan suara anda. Don't let one outshadow the other.

*Pilih lagu yang sesuai untuk anda. INI TERAMAT PENTING! Jangan pilih lagu cam Kian hanya kerana minat Mawi, kerana anda bukan Mawi. Pilih lagu yang bersesuaian ngan suara anda. Juga yang mampu anda persembahkan tanpa sora ke laut. Interpretasi adalah penting. Jangan nak fotostat lak! Tak guna kalao lenggok sebijik nak ikut CD. Wat pe? Kalau anda klon terhebat sekalipun, peluang anda immediately kurang da.

*Kalau suara power, jangan lak sampai menjerit nak robohkan Astro. Impress with your vocals, tapi jangan sampai berserabut sehingga melody pun da takde. Pada mereka yang tak mampu, jangan ler nak melalak. Suara yang kuat, lantang atau nada tinggi tak semestinya sedap! Banyak lagi faktor yang menjadi pertikaian. Show what you have....but remember...don't overdo it...dan ikut kemampuan...

*Paham tak apa tu emosi? Kalau bak lagu sedih, jangan sengih cam kerang busuk! If it's an upbeat song you're singing, look happy, have some energy. If you're crooning a love ballad, do it with feeling so you embody the words coming out of your mouth. Kalau tak mampu nak hiburkan setakat dua anggota juri dan teman teman seperjuangan...camna nak menghiburkan Malaysia?

*Body language is important too. Jangan lak tengah nyanyi tu, tangan tergantung cam mayat je...ataupun nak wat aksi garu tempat tak patut. Choreography is not just about dancing. You already chose your song awal-awal. Jadi persembahan anda dari segi gerakan anda patut dirancang juga supaya ko tak dok setempat sambil tenung spotlight, ataupun jalan kehulu hilir nak merentas desa sebab gementar tatau nak wat apa.

*Be honest. The judges want to see you! Bukan lakonan semula video clip mana ko tengok yang ko nak over-over lak nak tiru. Feel the song and concentrate on delivering it.

*Dalam menunggu giliran (kecuali nasib ko ler jadik yang first) sembang ngan teman-teman sekeliling. Find out what they're singing. Pastu, kalao ada yang nyanyi lagu sama, compare notes. Mana tau, ada idea ko leh curi sana sini to adapt to your presentation.

*Your attitude is important. Samaada ko leh wat perangai yang elok, dan memikat hati juri, atau wat perangai yang bagi orang meluat atau menyampah dimana juri akan terus mintak ko berambos! Lack of confidence is another thing yang sering menjadi penyebab kegagalan. Yakin pada diri anda dan kebolehan anda (masaalahnya ada lak yang terlebih confidence tapi kekurangan bakat!)

*Pada saat anda akan membuat persembahan, cari sesuatu dalam diri anda sebagai motivasi!

*Don't let anything or anyone intimidate you. Kalau takut sebab tak penah nyanyi pakai mic ke apa, buat-buat je cam ko kat karaoke (tapi nyanyi jangan ler camtuh...style sambil lewa!) Kalau takut judges...wat pe...meka bukan nak marah ke nak gigit ke. Kalao ada contestant yang ko dengar sora power, so what? Rilek and do your best. The best voice is not the only thing necessary and just think that the person might not have something you do.

*Ini adalah rancangan televisyen. X-factor adalah penting. Find out what is yours, or if it is too late, confidence will be enough to fake it for the moment. *Your best-selling point has to be something in you. And if you try too hard it will always work against you. You want to be yourself, but at the same time, you want to have something that distinguishes you from someone else. Jangan jadi sesiapa kecuali diri anda sendiri. Be yourself.

*Which brings us to...be honest. Jangan nak kelentong kata pandai wat lenggok asli ke R&B kalau it's not your thing. Admit your kelemahan so the judges know and you don't make a fool out of yourself. Dan educate yourself ok...kata R&B tapi bunti tuh asli...kena gelak kang...

*Be patient. Kalao ko ingat dok 12 jam baru dapat nyanyi 30 saat stressful sangat...dok rumah je ek. Ramai lagi sanggup. Jangan terbawak your impatience or your unwillingness tuk bersabar into the audition. It makes you look really ugly. Lagipun kalao ko ingat tension dok tunggu berejam...bayangkan ler pening dan stressful nya tuk juri nak layan lalakan meka yang pekak badak!

*Kalau anda mempunyai banyak masa, jangan habiskannya ngan melalak. Practise is fine. Tapi aku perhatikan yang datang satu group mai lalak tak abih-abih...tapi masuk studio ilang sora. Ko datang tuk ujibakat...bukan sesi jamming.

*Jangan skali wat alasan tuk your lack of ability to sing. It turns the judges off. Alasan paling original aku dengar dari one of the judges yang told by one of those yang ujibakat, "Saya takleh nyanyi sebab da malam. Saya malam memang takde sora." Kepala hotak ko!

*I cannot stress enough the need to be confident! Tapi...kekadang...untuk sesetengah yang aku tengok....aku kena gak cakap...jangan lak overconfident!!!

*Have fun! That's the first thing before you can have confidence, and also the much needed ingradient that will make you look more like a pro (doesn't make you sound like a pro, but at least it won't affect your voice if you're nervous)

Based on my experiences...this are the best tips I can think of to help you. So...apa lagi. Start working on it if you are going for auditions after today. Tapi meka yang wat audition siang ni....work on it anyway, ok.

Aku akan ke Astro kang tuk hari kedua ujibakat, so kalao korang nampak aku...tegur je kalao ada apa-apa nak tanya. Just call me and said I offered you the help in my blog. I understand how memeningkan kekadang auditions ni, and I don't mind helping out by giving a little advice here and there.

And by the way.... don't get your hopes up tau no matter what...orang ni cuba nasib...tima jer lah ok apa pun keputusan. Ada rezeki tuh ada ler... that's all for now... kalau korang nak apa extra tips ke ada questions, tinggal kat bahagian komen dan aku cuba jawab ok....good night...

PS. Perlu ke AC Mizal di katakan sebagai pengganti Aznil? (gelak tak terhingga bila diberitahu sumber beberapa minggu lepas)

Reactions:

0 comments: