Thursday, November 25, 2010

Natrah

Owh gumbira! Akhirnya malam tadi ku berjaya nak tengok gak pementasan Natrah. I missed the first round. Tak ingat sebab apa, but yang aku ingat masa tu aku outstation, balik je da abih pementasan.


So kali ni, preview je aku tengok teruih. And my verdict?

Walaupun ada beberapa flaws secara teknikal sebab cuma preview. But ada beberapa scene yang aku rasa pas borak ngan kak Erma akan diubah sana sini kot. Kira final touch up pasnih.

But memang aku suka gila... sebab abih je, emosi marah melanda. Aku jadi marah sebab isu Natrah dipolitikkan individu tertentu tuk kepentingan peribadi sampai kecoh, marah sebab pihak Belanda begitu gampang perangai, marah sebab Aminah tak sanggup lepaskan Natrah tuk kepentingan peribadi walaupun pelbagai alasan, marah sebab Adeline tanak mengalah walaupun Natrah membuat pilihan, dan marah sebab rasakan Natrah, yang pas baca cita hidup dia, begitu lemah dan menyerah pada takdirnya.

Tak ada ke yang penah tertanya kenapa Natrah, atau Maria - tak bersungguh jikalau benar wujud kekeliruan dari soal agama? Apa usahanya?

I mean, she was obviously torn - but I saw her as a weak person who blamed others for her fate and did nothing to change it.

Betul atau salah pandangan peribadi aku, tu emosi dan persoalan, antara banyak lagi yang membanjiri pala aku nih.


Because it got me thinking - for me, Natrah was a success! Anything that makes you think - and not just to merely entertain, is a success for the storyteller. And Erma memang berjaya pada mata aku.

Tahniah pada cast, walaupun ada sorang dua yang sipi sipi ku rasa tidak add anything to the staging.

Jap.. nak snappy jap.






Hope you guys manage to catch Natrah kat Istana Budaya. Siapa yang tengok musim pertama, aku dengar banyak perubahan (dari kawan yang penah tengok). For me, tengok kali pertama aku suka gila. Korang tengok and come to your own conclusions. I'm sure everyone will have their own take of things.

Apapun, tahniah to kak Erma and the whole cast, especially to Umie Aida yang memang aku tak nampak atas pentas - aku cuma nampak Aminah.

Reactions:

1 comments:

overall, pementasan ni sarat, personally aku rasa pementasan ini hanya berjaya kupas part of isu of Natrah bukan semua...tapi biasalah ini berapa jam jea...kalau nak kupas betul2 kena buat drama series...dan aku x blah dengan lagu ala hindustan untuk tarian remy ishak dan maya karin...x kena...rasa musikal pun cara untuk memaparkan jalan cerita Natrah. Tapi bukan all bad, aku sofea jane dan of Aminah....and Susan Laskenter (yg dah lama x tengok dia berlakon).