Monday, November 22, 2010

Backstage

Hari ni the day they decided on sapa layak Anugerah Juara Lagu 25 lepas the final semifinal. Aku separuh akhir ni, layan persembahan semua dari belakang pentas, nak amik feel camna debaran semua.


And also sebab dapat gosip dan lepak ketika show, borak-borak ngan semua kengkawan.

And here's your peek at what happens backstage.


Propkesayangan ramai ni. Kaki ala ala Upin dan Ipin ni da kena basuh la berkali bebudak pakai. Heh! Si Black dan Hafiz dan macam kembar Siam melekat kat badan da.


Sempat snappy si Tomok dan Black bersama... sebelum Tomok dihalau untuk tugasan dia... iaitu...


Tuh dia. Tugas Tomok? Nak jadi aerial bagi satu-satunya TV yang hado kat belakang pentas ni, yang bergantung live feed. Reception lak hado, so azab la semua kena harap reception ok. Ni si Tomok kena dera sebab dia berdiri sebelah TV tetiba baru ada gambar dan sound. Merasalah dia dipaksa jadik aerial demi kepuasan semua menonton backstage.


Comel tak kak Dibah pose dok rileks je. Si Ana dan Yuna pon ada, sempat snappy pic ni just before meka panggil semua onstage.


Belakang pentas lak ramai berkumpul. Ni snap pic API - Angkatan Pemuda Indie, three members at least ngan Din (Estranged), Loque (now known as monoLoque dan AJ (Popshuvit) sekali ngan Sam dari Bunkface.


And some others in Lan, Stacy, Adira, Ana dan Shahir.


And then - the announcement. Well, not yet. Ni masa semua tunggu ketika nak umum. Sempat agik tuh main-main atas pentas. I like this year sebab all the performers (most of them anyway) can get along and mesra, performing for the fun of it - and rileks je. Takde feel competition sangat sebab semua tak tekankan soal bersaing.


And finally - ni semua yang layak.


And ni full list semua yang layak. Especially pada anak-anak muda yang singer-songwriters yang represent the future of the music scene. You guys rock!

Sofea Jane - Black / Shah Kamikaze & Iswandy / Farril
Pelita - A.P.I / Loque / Loque
Cinta Sempurna - Yuna / Yuna / Yuna
Tolong Ingatkan Aku - Ana Rafali / Ana Rafali / Ana Rafali
Ku Ada Kamu - Adira / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim
Hanyut - Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir
Jahat - Stacy / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim
Kebahagian Dalam Perpisahan - Shahir / Edry Abdul Halim / Edry Abdul Halim
Mencari Konklusi - Hujan / Noh Hujan / Noh Hujan
Selamat Malam - Faizal Tahir / Audi Mok / Faizal Tahir
Drama King - Meet Uncle Hussain & Black / Taja / Tun Teja
Extravaganza - Bunkface / Sam Bunkface/ Bunkface
Noktah Cinta - Hafiz / Ajai/ Shah Qalam
Berlari - Tomok / Audi Mok & Shahzee Ishak / Tomok

And yes, aku malas nak komen apa-apa lebih about what happened. Biarkan. Orang lain dapat nilai. Diam tak bererti mengalah, sama seperti mengkritik bukan bererti dengki atau menuduh. Cuma kadang-kadang ada pihak yang menjadi penyampai tak bertauliah - but que sera sera.

Still - it was a happy night, save for Aizat takde which cam lacking lak with the whole gang. It's going to be a great AJL - here's hoping for the best jury to make the right choices when the show is on next year (cam lama sangat padahal sebulan lebih je)

Reactions:

0 comments: