Saturday, September 11, 2010

When idiots tweet

Hah... ni aku nak story sikit pasal perangai orang. Especially orang kita ni.


Tadik tengah dok lepak kat Puchong, minum-minum, skali bertubi-tubi tweet pasal kes Sosilawati. About 11pm onwards, dapat la Blackberry message dari kengkawan media, especially dari RTM confirmkan mayat rentung dijumpai yang confirm Sosilawati and the men who were with her.

Kengkawan mintak tengok berita tengah malam for more info.

Anyway, since aku kat luar, tak dapek ler tengok. Skali meletus perang kat Twitter sebab ada manusia bangang ni kata jangan caya sebab Sosilawati masih hidup dan siap kata STUPID MEDIAS kerana menyebarkan apa yang difahami dari statement nya sebagai fitnah belah pihak kami.

Bangang hanjeng tol!

Orang media tau la gila. Dah sah-sah keja kami menyebarkan maklumat terkini. Ko nak sangkal ko keja apa, mangkuk jamban wei!

Paham ke soal embargo ke, official statement ke... sebab berita RTM tak sebut (Bernama TV kisahnya ada footnote kata akan update) identiti mayat rentung, terus nak kata bodoh bagai. Hah ni dia... nak sangat info sahih depan mata.


And as of 3am onwards aku update entry nih, Kosmo! pun da update online site, skali ngan story selain teaser front page Utusan.

Kisahnya Bernama da flash story, tapi ramai kata propah sebab takde on website. Ye la dik non. When Bernama flashes a story, tak maksudnya on website jek. Bernama, being the national news agency, provides berita kat media organizations lain. Subscription based. So kalao da flash tuh, doesn't just mean just on the website, maksud flash kat news wire - for media organizations yang tak leh diskodeng public pon leh.

Bottomline is, dulu kes arwah Din Beramboi, ramai yang kata memacam. Geram hati aku lak sebab aku dok hospital berapa hari berturut-turut, tau la apa yang sebenarnya. Ni tidak... bukan je orang 'biasa' tapi ada artis pon sibuk Facebook, tweet bagai (walaopon majoriti yang artis tukang sebar,m jenguk arwah kat ICU pun tidak). Sama la kes arwah Yasmin Ahmad. Ramai nak wat pandai...katanya...walaupun!

Hah tau lak marah bila orang kuar berita kat Internet ko nak marah kata tak confirm kan betol-betol. Ni ko lak yang nak wat.

Pastu kes Sosilawati ni, nak kata media bodoh tweet benda ni bagitau kengkawan, sedangkan keja ko apa tenuk?

We all have different occupations, don't look down on others. You don't understand our job as journalists. So jangan pandai nak komen kata tau lak sedangkan hado ko tau?

Ni ada mangkuk jamban berlendir ni nak kata STUPID MEDIAS. Er.. excuse me.. but I think penggunaan English ko makes you look stupid.

So, read the news, people. Cause we wrote it. And lain kali kalao sebelom publish nak tahu sangat, jangan lak bising kata tak sahih bagai. Idiots...

Anyway, condolences to the families of the victims. Apa la nak jadi ngan dunia skang ni main bunuh-bunuh lak. Not since kes Altantuya and Mona Fandey ada kes sampai camni.

2012 sungguh...

And to the idiots who tweet without responsibility - get a life. Aku paling benci orang kat Facebook ke Twitter anonymous. Cowards yang jenis tak berani letak info pasai diri sendiri. Cakap je lebih...

And for everyone else, lain kali usha profile orang yang pass news. Most likely, you will know whether the news credible ke tak.

And when you tweet or update your status on Facebook - please make sure your two Sens worth - is worth something instead of making no sense.

Reactions:

6 comments:

Nie semua yang otak kat Lutut bro..bengong betul..Gua baca entri ni pun gua geram..hampeh betul diaorang nie..

hah! setuju sangat2!

erm...apapun Al-Fatihah pd arwah dan takziah kepada keluarga mereka. sangat kejam.

Whoa..
I think the MANGKUK JAMBAN yg BERLENDIR tu simply don't understand journalism or how media works nowadays..there are all sorts of medium to broadcast the news..and which source can be trusted..
weird eh? they use FB or twitter, among d 2 popular networking sites but they simply use it without knowing how 2 benefit from it..thanks to ur updates via twitter on the case n no doubt, we can always rely on u..

~~zaza~~

p/s: puji joe lebih2 sket sbb dh lama gilerrr x baca blog dia..ampun..bz sesgt..n alfatihah to d 4 of them..

sooo agree joe! I pun orang media sgt marah bile diorang yg tak tau apa2 ni nk ckp kitorang STUPID! babi betul!

kadang2 diorang ni ckp journalist penipu! tapi still lg beli paper!

kes sosilawati ni lak, pedandai je ckp die still hdop, padahal org media yg ade kt tmpat kejadian and dengar sndiri polis buat pc.

the sibuk nak tweet sana sini..
kononnye tahu breaking news! cis!!!
pastu bile dah tahu citer sbenar, kelam kabut nk delete post!

Skang baru pasan... orang dah macam makin bangang or apa la.. Konon tak percaya dengan autoriti yang ada pada media. Ahli media taw apa yang diorang wat.. Masalahnya orang yg ada skarang nih nak pegang kuasa yang media pegang selama nih.. tu yang jadi kes tweet bodo2 nih...huu.. keep up ur great work bro... always following u... :P

alfatihah pada arwah dan takziah pada keluarga..
macam2 berlaku.. dunia dah nak kiamat agaknya..

joe..,
sorry ya oot sekejap..
muka u ada iras ethan the amazing race asia 4.(malaysia team). ada pertalian saudara ke..hehehe..itu aje..:)