Wednesday, September 01, 2010

Jalan-jalan

Semalam gi jalan-jalan ngan Anne dan Roy kawasan Masjid India dan Chow Kit. Saja nak rasa kemeriahan persiapan raya.. katanya.. walaopon. Hado nak shopping, saja layan jalan-jalan. I mean, same things everywhere you go, just maybe prices lain sikit and sana sini ada variation je barang-barang. So it's only actually useful to head down there, braving the traffic dan orang ramai yang berpusu-pusu ke sana ONLY if you're actually going to buy something.


Not amused la.. layan borak ngumpat je lebih.

Until I saw this... aku kena admit, this is the most creative piece (tacky.. but creative) twist n a towel. Tatau la lama da jual ke apa, sebab aku tak penah tengok agik.


No, it's not an apron. Tuala tuh! Siap ada straps, so kalao konsep nak kemban, kemban lah ngan yakin ye. Takkan terlucut kalao wujudnya situasi wardrobe malfunction. Gituh....

Siap datang satu set with matching bedroom slippers. Walaopon ku pening ngan sulaman bunga, dan kaler oren yang menakutkan... but I have to say, nice application of the idea. Heh...

Jalan-jalan tak beli apa pon... poket nak jaga sikit skang kalao tak abih burst budget aku kang. Biasalah, asik shopping je, skali skala kena waras dan berjaga gak.

Area Chow Kit ni aku suka kedai bundle. Sampai ramai peniaga bundle pon da familiar ngan aku sebab aku suka nak usha. Orang kita ni ramai sangkakan bundle ni low class. Tapi kalao gi Europe hado feeling bagai ke flea market. Sama je konsepnya.

Kalao ko pandai carik, dapat gak benda yang wow... aku penah dapat Japanese limited edition nya 501s... tu yang start minat ku tuk bundle. Original items, at a fraction of the price. The original pre-loved idea. Skang je merebak kedai pre-loved bagai padahal bundle sejak zaman dulu agik.

Aku siap ada jacket vintage (yes, classier use of the word) Giorgio Armani. And it's a black label ORIGINAL (belajar la ye tengok apa distinguishes benda ori). Online siap aku penah tengok orang jual USD$600! Aku beli tuk RM180!

Hah... hado? Dari ko beli yang ciplak, imitation AAAA from China skali pon... wat pe. Tetap - PELESU. Baik takyah gila brand. Kan? Pakai feeling luxury - padahal kena kutuk kang. Aku dari dulu anti pelesu nih sebab aku janji diri ku sendiri - kalao tak mampu, aku lebih rela benda tak branded. Da mampu sikit pon, kekadang bakhil nak carik branded tapi murah. Heh! Sekali sekala je aku splurge...

Anyway.. panjang berjela lak aku meraban.

Aku drop by the first kedai bundle jual kasut - within 10 minutes, rezeki aku! Dapat sepasang kasut Gucci! I swear, mengigil tangan aku! Ni baru kali kedua aku temui kasut Gucci kat kedai bundle. Ye la gila... Gucci ni, like most high end designer items, ada resale value. Sapa nak main buang je ke jual...

After belek sana sini dua minit - sah ORIGINAL. Authentic ok! Lulus ujian! Abang yang niaga tuh tatau pon tu Gucci, aku rasa. Gucci pon silap-silap tatau. Mana taknya gak... kasut ni kalao skali imbas cam kasut Pallas Jazz je pattern dia.

Harga pembukaan - RM85. Aku nego sampai dapat RM50. Worth it gila aku sambar! Walaopon about two sizes too small tak muat kaki gergasiku.

Ni some pics. Kira some signs of wear and tear (ni model lama gila ni), tapi tapak kira ok agik. Cuma ujung-ujung da worn sikit. Everything else, in pretty good condition considering the abused condition dok kedai bundle.









Tuh dia. Everything from stitching, lining, labels, serial number, sole etc... semua tepati spesifikasi ku yang mengatakan ini original banget!

So siapa nak - aku jual tuk RM250. Heh! Ko hengat senang nak dapat kasut Gucci murah-murah? Tambah agik kalao vintage camni in good condition.

Anne dan Roy cam tak caya aku jumpa Gucci kat bundle. Meka siap nak wat one more trip agik nak carik gak barang-barang bundle. I have two new converts! Yeay! Sapa nak ikut aku gi shopping bundle jom.... aku jadi mata mu nak usha barang-barang branded.


PS - Sapa tau brand MCM? Zaman aku skolah dulu vogue gila, ada butik kat Lot 10. Harga sepasang jeans? RM1500 gituh more or less. Skang da entah ke mana. Aku penah jumpa sepasang saiz 32 hanya untuk RM5 je kat bundle Chow Kit. Siap good condition.

Reactions: