Monday, June 21, 2010

Wreck in pieces

Semalam gi la ke Penjara Pudu pas abih keja semua. Had planned to it beberapa hari da, tapi save it for the very last day sebelum tempat bersejarah ini dirobohkan.


No matter what those in power say, Pudu Jail is part of our identity and our past, and seriously memang aku antara mereka yang katakan tempat ini patut dikekalkan as part of our heritage.

Tapi sayang seribu sayang, bila duduk atas tanah bernilai - camtuh la. Warisan tak warisan - tetap kena diketepikan segalanya demi 'pembangunan'. Development? Seriously?

Ini some pics aku snap around the perimeter of Pudu Jail dari bahagian luar (takleh masuk time. These pictures are the last you'll see - as Pudu Jail memang takde pas nih.

Wreck In Pieces - 1895 - 2010.




























Nanti lewat tengahari aku update lagik pics dari malam tadi. Banyak gila...

Reactions:

5 comments:

Joe..
Malam tadi tido takde apa-apa yg menganggu? Dengar citer tempat tu KERAS giler, so nasib lah sape2 yg buat development dan membeli. Kena la banyak2 berdoa..ha..ha..

makin ditengok gambar2 tu makin terkilan dengan pemusnahan penjara pudu. semoga lepas ni tiada lagi cadangan melupakan sejarah negara kita

Farewell Pudu... Being in the force, it brings back d memories masa training time in Maktab Cheras. Melawat penjara gitu... So sad, masa lalu last Saturday...

To the "X-Files" yang di sana, may you find your peace, wherever you are...

Another heritage down... in the name of modernization katanya...

I've shot some from the inside of the prison compound, nothing much but it's just an experience of what it was like within the Pudu Prison itself hours before the demolition