Sunday, May 23, 2010

AF8 -Siri Autopsi 1

Aku katakan autopsy selepas selesai because for me (and this is personal), AF8 died!


Forget post-mortem, aku katakan ni autopsi terus nak bedah siasat apa yang jadik.

But wait a minute!!! Bukan ke production yang hebat canang kata betapa berjayanya AF8! Tanpa concrete facts and figures. Tapi ada siap dalam laporan media kata 40% increase tu in penonton. Siap student dalam tu kata best ever!!!

Hold on a minute right there.

This was the scene that greeted us masa gi Stadium Putra. These pictures were taken at 8.15pm.



Dahlah arena nya seat memang kurang gila, spaced out - nak bagi ilusi ramai... walaopon...

And masaalahnya kenapa jam 8.15pm still camni? Sapa penah AF final sebelom sebelom ni tau la beza nya. Yang jenis nak mempertahankan without knowing tu - understandable akan meroyan je kang.

Anyway.. moving on - stage? Recycle! Xanadu tetap. Tapi tak nampak addition cuma side nya lampu angkat higher, and stakat sumbat screens here and there. Erm... tak rasa final pon kalao tengok set-up.

Production ingat ni Sehati Berdansa ke?

Ok ok... anyway the show ended. Kita ramai yang terpinga-pinga. What just happened. Erm.. no energy. Takpela... bak alasan paling hebat abad ni yang repeated ly diberi - IT'S SUBJECTIVE (kata kau....)

Apapon.. sebelom aku kemukan apa-apa bits and pieces I think semua peminat hardcore Akademi Fantasia should know - congrats pada bebudak. Tapi it's going to be... welll... let's going to be a very bumpy ride.

AF8 - is now officially - THE WORST musim dalam sejarah Akademi Fantasia. Sapa ikut walaopon beberapa minggu pon could have felt it. Sapa gi final lagik tau hazab celakanya perasaan kalao banding kemeriahan dulu (walaopon yang tak penah rasa tu bagaikan baru dapat sesuatu yang mewah katanya). What else? Tunggu je...

For now - let the figures do the talking.

Jumlah AFUNDI sepanjang AF8 yang konon sebegitu fabulous! Meningkat kah? Betul ke the best ever?

Mai kita recap. Ni jumlah AFUNDI musim-musim sebelum ni.

AF1 (4.5 juta)
AF2 (15 juta)
AF3 (10.9 juta)
AF4 (7.4 juta),
AF5 (6.6 juta)
AF6 (3.9 juta)
AF7 (5.5 juta)

Aiyo... haus gak AF6 kan... tapi kan AF6 rating antara paling tinggi, so offset la sikit kan kalao nak kata success. AF8 yang hebat tahap hampagas?

3.75 juta undian keseluruhan musim. Wow. Memang hebat! First dari belakang....

Tunggu next entry lak ye...

Reactions:

9 comments:

Itu la.. sape suruh wat debaran... kan dah jatuh jumlah undian... org sume mls nak vote mase konset.. tggu mase debaran.. tu pun x semua penonton yg tgk konset akan tgk debaran...ari ahad, byk benda org nak wat..huhh

AF8 kedekut mase plak tu...konset mingguan sejam stgh je... plg yg wat spoil mase konsert final, nampk sgt terburu2 nak cepat abiskan konsert...bru nak tarik napas, dah trus nak umumkan juara..org kat umah sume mengamuk, lps shahir peluk mak dia mase tgh nyanyi, trus astro potong...bkn stakat potong siaran, potong stim lagi ade ar..

Aku rasa rating jatuh pasal ayat KEBABOM sangat!!! Team produksi macam kurang mesra dengan peminat nak banding ngan AF masa sebelum nih. Saya just gtaw berdasarkan ikutan saya terhadap AF sejak dulu la.. Hoho.. Maybe semua team produksi AF dah sangat selesa dengan rating AF dulu kot.. ahahaha

Dari awal memang dah tak puashati dgn DEBARAN yg HAMPEhhhh..tu dan lagu potong pendek yg diamalkan pd setiap konsert. Anyway, Tok dari awal memang tak salahkan Pengetua Norman dan guru-guru yg work hard dgn para pelajar AF8. Boleh nampak improvement yg sangat positif pd para pelajar yg beraksi di final. TAHNIAH juga pd Pengetua kerana setiap pelajar diberikan single dan ada VC lagi, very valuable for the students selepas ini. Suka dgn semua lagu baru yg dinyanyikan finalist dan juga lagu Alif.
Apa-apa pun yg hancusss adalah production termasuk penerbit (sape tah pompuan tu) yg memang HANCUssss. Kalau ada next season, tukarlah mereka ni. by the way, technique camera pun OUT masa final.

mak aih... 8.15 pon still camnih? biasa event kalau buat kat bukit jalil kol 6 dah sesak dah. kantoi!

hahaha.. xyah buat lagi la af nih. mengarut jer. semua orang dah buhsan da

they gotta learn from the K-pop stages. just google it, Music core, music bank. inkigayo. mcountdown , they are weekly music programs but with stunning live stages

af2 still terbaik wlupn ade gk sore2 yg sdp dr season2 yg len. aku bole ingt lg cmner aku excited ms af2 esp kt zahid..trus minat oren time tu..hehe. aku xtgk lgsg konsert af8 sbb ms tgh tkr2 channel, tdgr sore dorg yg xsdp tu.. alih2 1 fmly aku tkejut, eh dah final ke? lol

sooooo sorryyy....x nengok pun aku ni fanatik af 1,2 n 3....7 pun aku leh follow but 8,aku langsung x nengok...try to nengok..mak aiii...buruk sumer segi..feel dah x der