Saturday, April 03, 2010

A truly WTF moment

Ok, it's now official.


Akademi Fantasia musim kelapan adalah musim paling HADO in the history of the show. And we're just three concerts in.

Kalao tak caya... layan konsert dulu. Aku sambung hari ni ngan Akademi Fantasia pas break semalam. Memang takde mood bagi analisis Diari... still hurting over the passing of Din Beramboi... God bless his soul.



I don't know how it was for all of you at home but in the Dewan Sri Putra itself... erm.. it was boring as all hell.

It was one big amateur karaoke night. And three concerts in, none of the kids have shown any promise whatsoever of being anything more than just average ho-hum singers yang takleh offer anything that the industry doesn't already have a hundred of.

For that achievement, semua pelajar layak dapat Anugerah Jamban Emas!



Seriously aku nak review pon pening je. Tuk aku semalam kira yang ok ok je pon sorang dua. Tuh pon minus personality of any sort.

Aku nak komen kang repetitious because most of them I would say boring, karaoke-esque dan takde personaliti or connectio atas pentas tuh. Kira ratu-ratu Red Box Ria la nih.

So aku speed commentary saja la.

Alif - Yang sesuatuh nya bukan saja tajuk lagu, tapi dia sendiri. It looked painfully rehearsed dan memang takde individuality or ability at all. Lemau at best, and lahar at worst, choosing whatever you want to say in between. Sora dia memang takleh blah and I still have no idea why anyone would think that faux bass tone intrigues Adlin.

Ain - Boring and just drives me to sleep. Technically, stiff and trying too hard and basically cam Zombi Kampung Pisang je level emosi dia. Kalao Brands nak wat dia jadik duta, terus rugi, sebab ramai tak hingin nak lembab and tak bermaya cam dia atas pentas.

Farina - Told you lagu Cantik ni lagu paling membunuh. It takes technical ability, stamina and a whole lot of attitude to carry this song - none of which Farina has displayed.
True, there was a slight improvement, but judging how bad she's been the past weeks, kena ingat... once you hit rock bottom, there is no other way to go but up... and tuh pon not much.
I think she was rapping badly or just speaking more than singing, especially soal lower register.

Shahir - One of the more listenable ones for the night. But again major karaoke session. No originality atau individuality in his performance. Not having an identity is a guarantee orang takkan ingat ko dalam industri nih.

Iwan - Biar adik-adik ke makcik-makcik nak jerit sokong dia bagai, but honestly, he's just another wannabe yang tried hard. Tahniah la for effort, but if you don't have it, you just don't have it. And Iwan is a standout in this competition only because the others are totally HADO. Doesn't make him good.

Nad - Walaopon tak seteruk minggu-minggu sebelom, I am honestly confused kenapa meka nak asik bagi dia tugasan yang nak lembutkan dia. Dah cara dia camtuh.. biar la. Find something more adept to her style. Dia ngan Alif tuh bio tukar lagu tugasan dan rutin leh tak? Yang sorang lembut nak cuba dikeraskan dan sorang keras kejung nak dilembutkan. Sungguh tak natural ye...

Maulana - Wat lagu Ne-Yo... tapi feeling Usher/Justin Timberlake/Michael Jackson without the smoothness. Again, masaalah bebudak ni takde projection of their identity at all. Semua trying hard to imitate artis tuh nih, tapi they can't stand on their own at all dari segi persembahan. It was horrendous for me dan rasa cam peserta pertandingan nyanyi di Kazakhstan lak ngan the way dia nyanyi. Tak paham.. apa la non stop hampeh je semua.

Adira - If you thought that no one could sing worse than Feminin, Adira proved us all wrong. Who would have thought lagu Kini pon leh menjerit bagai kalahkan mangsa dalam filem horror Grade B.

Daus - There are songs that are beautiful in their simplicity. Separuh Jiwaku Pergi is one of those. It doesn't need great vocals. Just an understanding of the underlying emotion (feeling la tuh) and an ability nak project it. Instead.. it was cliched, boring and just trying too hard. Bebudak ni semua masaalahnya diajar memacam tapi hasilnya they come across as bad acting. And dare I mention the singing? Melodi pon tak mampu...apa lagi nak harapkan interpretasi lain dari si haus nih.

Anum - Tolong la. She's a screamer with no potential. Period.

This show was just scarily boring. Nak carot pon rasa lemah je sebab cam repeat je memacam kritikan dari minggu-minggu lepas. Nama belajar tapi tiap minggu benda sama je tengok. Menjerit, kosong, takde emosi, tiru... arghhh!! Stress! Serious rasa cam nak stop review Akademi Fantasia pasni (top kedai je da takde blogger besau nak wat keja ni da pas yang lain semua pon da bersara).

My main problems I discovered from this concert -
*Betol kata Adlin. Lagu tugasan semua tak kena. These kids are not challenged. Bagi yang senang pon takleh excel... malas... so semua cukup makan... ataupon kebulur. Leh?
*Feeling nak pupuk semangat setiakawan bagai... no sense of competition, which this show essentially still is. Semua kena psycho nangis je keja. In the real world, you have to be competitive. Doesn't mean nasty... but it does mean you want to be the best. Ni semua la la la je...
*Lampu hijau nan hado tuh.. perlu ke? Dulu da perkenalkan lampu-lampu nih.. cuma kali ni feeling promosi Brands yang bagi kembang tekak aku - sama reaksi bila mendengar dan melihat persemabahan bebudak nih. Too much promotion (pose minom in between, and then pakai tali tali sungguh gampang dan murahan itu etc) and that must have been the idea behidn it. Because seriously takde fungsi. Aku deduce, lampu hijau tuh semua diberi tanda hijau muntah bila dengar bebudak ni.. kalao ikutkan, jumlah lampu ijo tuh menunjukkan jumlah kali aku nak muntah ijo ngan performance tersebut. Yang tak dapat lampu, muntah gak... cuma kaler lain (ada yang kaler rainbow pon ada)
*The chemistry between Jimmy and Sarimah on off. Both are trying... but Jimmy's lack of experience is showing too much.
*Minus one... erm... tak sampai tahap polifonik dulu... tapi memang tak kena ngan bebudak ni. For some reason, almost all of them can't seem to develop a sense of one-ness with the music for their song.
*Pengkritik jemputan lak nak play nice... ni yang tak best ni. Aku lagik suka cam Deja last week. Bukan sebab dia laharkan bebudak, tapi dia cakap benda substantial. Jemputla orang yang leh komen from a real world perspective... bukan syok sendiri cakap je. Apa guna pengkritik tetap? Untuk monitor progress bebudak ni.. jemputan patutnya tak compare performance yang lepas and judge based on what is performed and tegur accordingly. Ni hado...
*Tenaga pengajar perlu diberi rotan untuk gunakan kat bebudak nih. Naik lemak da... ajar camna pon tak masuk langsung. Tak hargai peluang keemasan langsung.
*Sekor-sekor da la emo lebih, performance LEMAU... tapi aku perasan most of them berangan. Kekwat feeling that meka ni disalah kritik. Tak ada elemen keinsafan meka gagal langsung, and I think somehow, they really think they're the best... katanya... WALAUPUNNNN!!!!

Dah... malas nak panjang agik review. Wat sakit hati je... seriously... Akademi Fantasia kali ni letih nak komen.

Aku da kata dari awal da pemilihan peserta memang SALAH. This has to be the WORST (bukan cam Maulana feeling tuh kata the best ek...) selection. None of them would survive and Akademi Fantasia All Star kalao ada.

I honestly think this is the worst season sebab, cam aku kata, bersaingan ngan AF4 je... AF5 pon busuk light light.. but not as bad.

AF4 - ramai talent but no personality.

AF5 - more personality than talent.

AF8 - talent? Kalao menjerit tuh bakat.. meka ada la. Kalao sombong berangan tu kira personality trait adalah personaliti...

Sudah! Nak tidur jap. Esok nak naik Genting Highlands. Yeay! Kota Keriangan gituh. Aku riang ria sikit sebab takyah tengok Debaran wat minggu kedua. Wat noya je kang layan sebab kecewa bukan semua termasuk Jimmy yang mengusung beg murahan yang dibawa ke atas pentas.

Aku try blog dari Anugerah Bintang Popular Berita Harian ASAP! Kalao mampu aku live blogging. Tapi yang confirm nya, sapa yang ikut aku kat Twitter, leh ikut perkembangan acara tuh ngan aku - live gituh! So if you have Twitter, add me on @klubbkiddkl - and thank you semua yang balas membalas memeriahkan malam-malam minggu ku didera di konsert Akademi Fantasia sebab layan korang memang best dan mengurangkan sikit impak malapetaka dan musibah penyeksaan ke atas telinga aku entah atas dosa silam apa entah...

Akademi Fantasia tetap di hati... bukan Idola Fantasia (ke Akademi Idola... sebab ciplak Idol da sangat).


Reactions:

15 comments:

af semakin azab.. aku tunggu kot2 astro nk buat af all star tu..kumpul balik juara2 af.. tk wat 3 bulan, 2 minggu pon jadi la..

ain .. konsert prelude kemain sedap.. pastu makin teruk, teruk.. agak2 suara dia sesuai ngan lagu pesen tu je..

adira.. hai lah pelik jugak dia buat suara mcm tu..

pengkritik aku tetap suka adlin..

"dan mengurangkan sikit impak malapetaka dan musibah penyeksaan ke atas telinga aku entah atas dosa silam apa entah..."

wakakakkaka bongok lah kau joe. hahahaha giler tergolek aku baca stament lu ni. AF8? xder rasa n x leh wat aku horny arr. Adira? Iwan? huhuhuhu baik dgr m daud kilau nyanyi.

AF7 is still da best sebab ada cikgu kewartawanan iaitu Joe. Kan Joe kan?

for me, AF7 was the best! AF2 and AF3 phenomenal...

Ye lah..I felt compelled to comment sebab dah tak tahan nengok AF this season..everytime I give them the benefit of the doubt and try to watch the concert saturday night, there must be a cringe moment where I just cannot stand watching till the end...none of them, NONE I tell you, stood out for me. Disappointing. I must say, even the hosts (dnt get me wrong, Sarimah and Jimmy are both outstanding hosts in their other programmes) can't seem to pull it off this season. AF this season seems like any other singing competition, or, as you best put it, macam karaoke competition!

Bila nak wat AF All Star ni? xsabarnya...xpayah la kasi juara yg masuk...kasi can kat yg ada potential tapi dah dilupakan so that diorg ada peluang semula...mesti meletopz.... joe kau kasi la cadangan kat Astro tu..confirm rating AF meletop mendadak..baru la DEMAM ..LOL

Bila nak wat AF All Star ni? xsabarnya...xpayah la kasi juara yg masuk...kasi can kat yg ada potential tapi dah dilupakan so that diorg ada peluang semula...mesti meletopz.... joe kau kasi la cadangan kat Astro tu..confirm rating AF meletop mendadak..baru la DEMAM ..LOL

Sebagai pemionat setia AF since AF1-7, memang merasakan garam, gula, asam, MSG tak cukup dalam AF8 ni. Memang semua boleh nyanyi tapi graf diorang ni semuanya mendatar. Tidak menarik untuk ditonton jika dibandingkan dgn AF yg dulu-dulu. Maybe Af5 & AF6 ada beberapa pelajar yg tak berapa baik mutu nyanyian but still trying hard on stage. Pokoknya...AF8 serba tak kena dari pelajar sampai ke penerbitan yg salah strategi dalam menukar originality AF tu sendiri. Guru-guru yg menjayakan AF8 memang bagus2 dan nampak effort mereka tapi nak buat camne as there are set of rules and regulation oleh penerbitan yg mereka pun tak boleh komen. Konsert 3, semuanya hancusss, dapat lagu sedap dan mudah pun tak boleh bawak dgn baik. Kalau nak cakap Adira yg terbaik di AF8,kalau compare dgn Aisyah AF7, jauh baik lagi Aisyah dari mutu nyanyian, persembahan dan karakter dlm lagu.

aku tak tengok AF biler tau Norman jadik gurubesar dia. Sib bek jugak sebab memang tak besh yek!

Ketidakbestan ini adalah disebabkan semata-mata kerana Joe tidak dilibatkan dalam produksi atau sebagai cikgu di dalam AF8. Maka carutannya akan berlimpahan. Tengok masa AF7, time tu Joe ada dalam tu, so dia tak carut season yg dia ada terlibat malahan Joe berasakan ex-studennya paling happening. So, untuk mengurangkan carutan, masukkan Joe kembali sebagai tenaga AF8, sebagaimana Af7.

Reza, Aizat, Aril dan Maulana adalah insan-insan AF yang sama karektor mereka.

Mudah untuk tidak disukai kerana nampak seperti angkuh, tetapi sebenarnya karektor itu menjadikan mereka lebih berjaya kerana angkuh yang dilihat itu bukannya keangkuhan tetapi aalah sifat self-confident yang tinggi. Pemisah di antara angkuh dan yakin diri adalah sangat nipis. Sesetengah orang akan melihat ianya sebagai yakin diri manakala sesetengah yang lain menafsirkannya sebagai sombong atau angkuh. Joe juga seorang yang mempunyai self confident yang tinggi, sebab itu dia kerap dianggap angkuh juga.

hii Joe.. macam la astro ada rancangan yg bagus, kan. paling2 af ja. kena la tengok. rugi langgan astro klu tak pasang..

abis raja lawak, tengok af lg la.
yg lain2 tu? drama? nasib baik dorg ada siar drama indon ke..

sabar je la..

Anonymous : say what you want. i'm not playing your game. and i never said my former students the best. they're not... i said they understand reality now.

Anonymous seterusnya : the thing is, i'm not a ce;ebrity.. ehhehehe

and guys, i'm sure you agree with me (walaopon ada yang tak rasa sebab emo) that all of us are fans of the show who are just disappointed kan?

Bakat yang ada pada bintang2 AF7 terutama sekali juaranya Hafiz terlalu jauh tinggi standardnya.. kesian budak2 AF8 ni ye..