Monday, April 19, 2010

Sink, like a rock!

Ladies and gentleman. May I present to you... the Titanic.


Your history may suck - but you may have seen the movie enough to know that the largest passenger steamship then... was declared unsinkable by those in the trade.


On 14 April 1912, four days after it set sail, just before midnight... well you know the story.


Apa kena mengena with anything at all?

Well, semalam lepas Debaran, at the press conference and all, Norman kata the kids, were among the best and that compared to other seasons, they were better.

I didn't agree.

I watched all seasons, I am a fan and for me, this is not the best lot.

Talent wise, I think musim keempat (walaopon paling hambar) and musim keenam had more great talents. Musim kedua dan ketujuh didn't do so bad too in terms of talent, while musim ketiga as well know produced a phenomenon.

Sehauk musim pertama, even those yang takleh nyanyi cam Atie pon, we grew to love them because of character.

The main contention is - these kids in AF8, don't have the talent to match up to those in the past, neither do they have the charisma, personality, nor star quality as we've seen before.

But I suppose sesiapa yang tak follow Akademi Fantasia sebagai peminat takkan tau.

With all due respect to Norman, the fans made Akademi Fantasia a success. Peminat Akademi Fantasia memang are like no other.

Tak kisah rancangan realiti apa pon, kekuatan Akademi Fantasia adalah kipas susah mati (direct translation die hard fan yang digunakan KSNM - batch initiator ZA8FC dulu ketika musim kedua).

Berkali-kali peminat bantah tuh nih perubahan yang tak logik, tapi tak ada pihak nak layan.

And kalao ikutkan team produksi, meka katakan bukan tak hormat peminat, tapi tu yang da ditentukan tuk halatuju AF8.

Erm.. bukan ke program ni tuk peminat? I'm sure changes can be made if you bother, really bother about your fans. Betul tak?

Bila aku point out pasal fans, Norman kata soal blog memang negatif je.

Erm... one thing I teach new artistes dalam media training is, never look at the positive, but the negative. Might sound silly, tapi ni rational aku.

Why look at things you're doing right? You can't do much more than if you look at the things you do WRONG so as to be able to correct them. Betul tak? Bukan nak kata negatif dan pikir buruk rendahkan kemampuan sendiri, but sedar apa kekurangan so you can improve on what's lacking. Right? How else can you improve otherwise.

Likewise, production pon jangan nak point out orang tuh suka tuh suka nih, bila JELAS, terang lagi bersuluh gituh yang hype Akademi Fantasia da mula mati.

Very the nazak gituh.

Still, produksi maintain. Akademi Fantasia masih mempunyai peminat yang memuja program itu.

Remember the Titanic? Kata takleh karam pon... hakikatnya?

So belajar la dari kesilapan. Terimalah teguran.

Dah ramai fan Akademi Fantasia dari musim sebelum (semua berkenalan sebab circuit peminat ni leh cam je muka-muka familiar dan bukan muka bermusim yang berapa orang jerk) yang 'bersara'.

Good or bad, there were easily about two dozen blogs yang dulu cover Akademi Fantasia religiously. Sekarang berapa?

Aku rasa aku antara satu-satu yang masih going strong since the start.

Tapi keangkuhan pihak tertentu will see me even stop blogging completely about being a fan.

To Norman - I understand your position and how your hands are tied to some extent by programming, but note this is your name on the line. Tu sebabnya Datuk Siti Nurhaliza never considered the job - sebab dia pon cakap, kalao tak mampu (kekadang kekurangan kemampuan bukan hanya kerana faktor diri sendiri), dia takkan amik tanggungjawab seperti ini as it can have negative implications.
But consider the fans. They know the show better - even better than the production team which are virgins when it comes to executing the show. Virtually a new team, who are unaware of the concept of Akademi Fantasia (apart from it being a reality show), meka tak hormat the essence of what the show is all about.
So do your best Norman, you have five more weeks.

To production - Terimalah tanggungjawab korang handle the number one reality show dengan sebetulnya. Jangan syok sendiri nak wat benda YOU or your family ke neighbours je like.

To station and management - Listen to the fans before you lose the branding of Akademi Fantasia yang selama ni the success behind Astro Ria.

And to fans - do what you know is right. Me? No watching or voting for me until some people regain their senses. Layan Youtube sampai lebam dan kalao da kritikal sangat, stop terus dari layan.

Hakikatnya, kalao nak defensive puji pujian pon, sampai masa meka keluar ke dunia realiti nanti, yang kaki propah kata meka hebat lagik kejam dan zalim dari penulis blog ke tukang forum yang mengkritik kerana telah memberikan harapan palsu pada bebudak yang seribu harapan ni.

After all - pada yang baru nak rasa, memang takkan paham.

Yang da lalui tujuh musim sebelomnya tau je realiti sebenar berapa orang je akan melangkah dalam dunia ni, dan yang selebihnya disappear sooner or later.

Too many qualities missing from what is needed in the real world.

Akademi Fantasia has become all about the programming sampai the post programme delivery da takde follow up.

Anyway... korang layan la Debaran malam tadi.




Takde penyingkiran malam tadi? Erm... for me they should be eliminating more than just one.

It's called a competition, not charity.

But walaopon produksi menidakkan spekulasi, dengan mengatakan none-elimination week ni da planned, hakikatnya -
i) Meka da kompang AFUNDI sejak Anum terkeluar walaopon takde peminat kecoh mintak
ii) Semakin terdesak meminta orang AFUNDI tak henti sampai sanggup tunjuk rankin celah konsert depan bebudak (tak penah sampai camni)
iii) Dalam bebudak da dapat perform skali tuk Tirai, and then ada week none elimination ni, seolah nak perah lagi undi SMS dengan panjangkan durasi as many students as possible
iv)Meka terpaksa bandingkan undian pada tahap minggu yang sama ngan konsert lain. With the additional week, and additional student in because of none elimination, sudah pasti kebarangkalian jumlah AFUNDI tak nampak sehambar kalao banding conventional set-up.

Kinda busuk if you ask me.

Plus... kan aku da kata. Every musim kalao ada dak pompuan kena kenen ngan pelajar lelaki yang jambu sikit (tak kisah la jambu batu ke jambu haper ke) meti dak pompuan up for elimination.

And dengan drama swasta busuk yang bermula dari kes selongkar hostel bebudak cari bukti cerita cinta, Nad dan Ain the obvious victims (walaopon memang dedua hado). And terbukti spekulasi aku bila meka berdua end up in the bottom three skali ngan Farina. Kan?

So what else is there?

Erm... mintak-mintak la meka sedar cepat direction Akademi Fantasia tak perlu ye nak tiru Idol ataupon worse, Sehati Berdansa.

But their show. If they want to f**k it up, hak meka kan?

Lagikpon... meka tak kisah pon kalao peminat nak follow ke tak.


PS - Nak carot blog ke blogger lantak la ko labu. Yang pentingnya, don't forget to check out Nuffnang's Project Alpha II ek. Bermula hari ni online. Bloggers rule!

Reactions:

28 comments:

Joe..I couldn't agree more with you.
AF8 sucks!!! From the students to the prodn team
to the pengetua to the management!
Hampeh!!!!

oh this is painfully true, but its the truth

bravo joe for shoving these up their faces

lagi tak reti reti nak ubah apa yang patut?

say goodbye to once the most exciting reality show in msia ever

I don't think the students line-up is that bad..it's just that, all of them are in the 'average' standard, whereas, other seasons, ader pelajar2 yg lebih sampah dari AF8 nih yg terpilih tapi ader jugakla terselit 2-3 org students with extraordinary talent.. walaupun bila dah kluar akademi, tak dpt nak compete with stok2 Dato' CT, Jaclyn, Misha, Faizal Tahir, Annuar Zain etc etc pun.. setakat popular jela..

I don't think produksi thn nih did a good job.. org anggap plajar main2.. sbb? produksi tunjuk 30 min diari a day that packed with drama yg x membawa faedah n slot2 iklan penaja.. part student belajar dlm kelas.. very minimal..

iols jua follower AF since dolu2 musim 1 lagik... and must agree this season langsung takde aura atau sebarang tarikan untuk i tgk. selain musim ke-6 la... tp at least masa tu kita ada stacy kn.. now? haiyooooooo malas nak start. a total big failure dalam sejarah AF so far..

pity Norman n tenaga pengajar ... production team mmg siot!

Joe...
The fallen of Titanic, it's all about MINDSET. The captain has his own mindset and reluctant to change. For AF8, it's the same the production head is reluctant to change as he/she wants to live with what he/she has set.

In general, the kid this time are OK and quite balance in singing talent. Unfortunately, tghis resulted in no outstanding student can be seen, unlike previous AF, there some good ones and there some bad ones in the list. AURA is different as only one or two have that in previous AF. Concert no.5 was not bad except I don't see improvement in Farina at all. She has the voice but sound lazy in showing what she has.I agreed with Sham, if the song is full and not cut, we are able to appreciate it more than now. As usual, Debaran was BUSUK...

I still think the Principal and teachers are all OK but their hands are tied.Nak buat camne lagi.
Jimmy...you are STIFF, let loose a bit. Sarimah...reasonably OK.

OMG. AF8 terbaik? No way man, seriously. Norman tak pernah tgk AF sebelum ni kot.

Af yg plg aku boleh ingat.

AF1
-wktu ni bru start, so ramai mcm bru seronok tgk bdk2 menangis tersingkir sume. dgn cutenya perangai Nija yg rock tu, Vince yg x reti ckp Melayu, Atie yg berlakon pndai tu, wktu ni mmg best.

AF2.
-Ni bg aku af yg terbaik. Ramai org akan setuju sbb af ni bakat2 dia bagus dan dia ada class tersendiri. Farah (aku mmg suke betul wktu dia nyanyi lagu ya maulai), Zahid (versatile), Linda, Kaer (falselto guy), Bob (Mesraa!) , Anding (Rambut cacak, siapa boleh lupa dia ni?), Mas (Ratu kontroversi cmpak pen), Edlin (Anak datok, kenen2 dgn Anding dulu sweet gila), Zarina (cite dia dgn khai haha), Fitri (nothing special, just tau dia fashion designer), Adam (tak minat sgt, sesuai ah dgn dafi sume) and Nurul (Comel je dia ni). AF2 buat aku excited tiap2 minggu. Wktu konsert akhir aku menangis sbb sedih lpsni dh takda diari. Kipas susah mati kan? Hahahahaha

AF3.
-Ingat pun sbb kecoh pasal Mawi? Eww.

AF5.
- Ingat sebab Mila juara wanita pertamaaaa. Suka jgk dgn dia ni, tp dia kg.com sikit

X ingat dah.

tambah

af6 aku ingat coz ada stacy, saida & nadia plus Ramlims


af7 sebab ada aril, akim, apiz ...

Yup,agree!
Norman ckp camtu sebab nak x pernah tgk AF kot and nak jga nama dia...Cikgu2 memang bagus tapi kalo student sengal nak buat camner lagi..takde improvment lah gamaknyer...and bila tgk balik content..mmg betul lah production mcm syok sendiri...Elok lg Transformasi AF7 walaopon tak sepenuhnya..at least the prod did something yg buat org ingat.Transformasi yg POSITIVE!..Rasanyer Aznil still da best,AC Mizal is funny but Jimmy & Sarimah??? They should do recording program jelah..

i minat af2 & af6 je... sbb ada ramlims... hahaha & semua finalist deserve to be in the final!!!

Drpd semua seasons...I think only AF7 yg ada TOP 3 yg deserved to be in Top 3...Yg lain2 semua tersasar sebab undian...syg jer...

for Norman to make that statement, i doubt he has really seen AF1-7 like the rest of us fans.

Gosh, can somebody please save AF from sinking....

NORMAN is in denial...stop....
can't beleive about the indie thingy...ada jugak org xfaham...
AF2 PALING BEST!!!

pemilihan pelajar af8 antara faktor why season ni mcm hambar. to be honest ALL of them are just average - macam dgr petandingan karaoke kat shopping complex/dgr jiran yg tgh karaoke. tgk farina,7 kali pegi audition dari af1-af7, sume tak dapat. af8 pulak dpt. nak kate dapat sbb dh improve, i dont think so. dpt pon maybe sbb determination dia try tetaip thn kot?
joe, kalo last week's konsert ko rase adira nyanyi sdp, i beg to differ. being a johorean (and growing up listening to lagu2 melayu asli) i frankly say that she did badly. patah2 kata and lenggok lagu melayu asli tu dia tak ade, terlalu dibuat2(mungkin sbb slama ni ckp sabah bah.. no offence sabahans!).
harap2 af tak berkubur terus lps musim ni. hopefully production team dgr ape kate peminat and kaji balik where they had gone wrong and improve tahun depan

Ala... buaknnya apa pon. Joe ni meroyan sebab tak diambil jadi tenaga produksi lagi tahun ni. AF 7 dia ada konon konon dia bestlah, dapat menjadikan Hafiz juara dan Airil jadi pengacara.

Tahun ni pulak si Joe ni nan hado. ASTRO dah tak nak dia. Tu yang meroyan tuh. Budak tadika pun boleh baca karektor nih. Period

Buat penulis komen ini,

Ala... buaknnya apa pon. Joe ni meroyan sebab tak diambil jadi tenaga produksi lagi tahun ni. AF 7 dia ada konon konon dia bestlah, dapat menjadikan Hafiz juara dan Airil jadi pengacara.....
-----------------------------------

Eii busuk nyer perangai ko tuduh org mcm tu.

Walao aku x kenal pon Joe selain baca blog ngan tulisan dia dalam Malay Mail, aku tau Joe x sebusuk tuduhan ko yg setaraf air longkang tue.

Aku baca blog dia since dia tulis pasal AF1 lagi,(ko dah lahir ke blum masa tu?) gaya penulisan dia tetap sama, dari dulu sampai sekarang. X suka x payah baca.

tapi aku ttp suka ngan akan tetap baca ;>

busuk busuk busuk,nampak sangat orang production in denial sangat.peminat bersuara mereka tak endahkan.joe suarakan kena lak kutuk benda sama.banyak sangat ke astro bayar sampai perasan hebat sedangkan production semakin murahan?

SETUJU...dah lama baca blog Joe ni, tak de Joe nak meroyan tak tentu pasal la. Kalau tak betul tetap tak betul, ada jugak certain things yg tak setuju dgn Joe dulu tapi ni kan personal blog dia. Suka hati apa la dia nak tulis and memang issues yg highlighted adalah betul on AF8. Sebagai pengikut setia AF since AF1 (sudah akil baligh at that time), memang production AF8 paling hancusss.....
Kalau Norman kata penonton naik 40%, maybe dari Sabah and Serawak sbb representatives ramai. Dari sudut commercial, ASTRO mmmg nak lebarkan sayap kesana. Kalau citer pasal subscription ASTRO naik, maybe sbb Piala Dunia kot!

Joe tak meroyan la bodoh! Joe ni okay laaaa!

Yeah.... Jom kita AFMASUK Joe ke dalam Akademi. Jom hantar petisyen ke ASTRO agar Joe diserap masukkan semula ke dalam Akademi demi untuk memartabatkan kembali AF8. Tanpa Joe sebagai tenaga pengajar seperti di AF7, AF8 akan tidak bermaya. AFMASUK Joe. Kita mahu dia lahirkan lebih ramai pelajar seperti Hafiz AF7 yang telah berjaya beliau cungkilkan bakatnya. Camon ASTRO, takkan tak dapat nak bayar dia gaji kot....

tak mampu.hotlink tak sponsor terus muzik pun tahap ringtone saja.

joe, masa AF7, aku mmg x setuju dgn ko... sampai aku malas nak baca blog ni.

tp AF8 ni, aku rasa sama mcm yg ko rasa. the worst AF ever! layan blog ko yg x seberapa ni pun lg best drp layan AF8.

aku pun share unggu punya opinion. Aku baca blog Joe sebab AF - dari AF3. Tak pernah la Joe lenient macam masa AF7 taun lepas. Agak kecewa dan tak baca sangat blog ni masa tu. Tapi takpelah. Kalau I was in his position, aku pun wat camtu kot. Takkanla (contohnya) orang yang kerja astro nak panggil "asteruk" pulak kan (kecuali pakai nickname menyamar.

Tapi apa pun, taun ni best sebab Joe is back! (sorry Joe ikhlas niee T_T) Bezanya ialah baca blog Joe carut pasal AF8 ialah 8000 ganda lebih interesting daripada tengok Af8 sendiri. Adess..

Quite agree with Anon #8.

Anyway, Hafiz AF7 is a very talented guy. Without his good talent, ASTRO or Joe, won't be able to make him a good singer that he is now. Thus, AF8 students must have the inborned talent of Hafiz AF7.

good or bad the comments on me, biarkan la.

nampak sangat menyimpang dari topik bila sekor kat atas tuh tak mampu nak jawab segala kelemehan dalam AF itself, which is the topic. LOL!

chin up guys! hopefully things will get better. apapon... kalao tak... erm... banyak agik program dalam pakej ko subscribe astro.. kan kan kan? hehehehe