Tuesday, April 20, 2010

Fair & Lovely

Gituh... title entry yang sebenarnya takde kena mengena sangat pon. Well except the fair part.


Ni reaksi aku after reading artikel dalam mstar yang (KLIK SINI) and tergelak sikit la.

Mana taknya... ok camni. Sapa yang malas klik link tuh, ni quote from Norman aku nak share.

"Persembahan pentas mereka lebih matang, seperti yang semua maklum, ini bukan pertandingan nyanyian semata-mata. Saya menganggap mereka seperti berlakon teater.

"Dalam satu masa mereka perlu menyanyi sambil melakukan gerakan-gerakan badan dan tarian yang telah diajar. Sedangkan baju mereka sendiri juga bukan pilihan mereka.

"Jadi, saya rasa tidak adil jika mereka terus dikritik terutamanya di blog-blog. Kritikan biarlah adil, saya rasa masyarakat luar masih ramai yang menyokong dan mempunyai pandangan positif," jelasnya.

Ok. Pada press conference malam Debaran, memang aku stuju ngan Norman. All the dramatics atas pentas is part of the show, necessary or otherwise and it is in fact quite theatrical kalao banding ngan performance yang sebenarnya. Walaopon itu tak semestinya memerlukan pergerakan pose vogue ala ala Karam Singh Walia tangan angkat sana sini bagai.

But this is a fact - every year, Akademi Fantasia sama je. The requirements are the same. Routine ke baju-baju ke apa ke.. sama je. That is merely cosmetic. What is judged, is their ability. And the final result.

You don't get real points for effort - kalao tak ada hasil yang memuaskan. Trying alone isn't enough.

When you say there should be fair comment, do you understand what fair means? It means free from bias, dishonesty or injustice.

Bias? Aku rasa first person bias adalah pengetua. Ni anak-anak didik, so of course things will look different.

Camni je la. Tanya la artis mana pon. Da berejam, berhari, berminggu, berbulan rekod album, last-last bila kuar orang tak kuasa nak beli ke atau haukkan, or course sang artis akan rasa teramat teraniaya. Their opinion that makes it good - is biased because they are considering the labour put into the work. Not the final result.

In the entertainment industry - what matters is RESULT. Not just effort alone.

And the fact remains. Halfway through AF8, prestasi, tahap growth level bebudak, does not match up to previous seasons. Bab tuh, you can deny it till the cows come home, but in terms of talent and likeability, they are so far apart from their predecessors that it's not even funny.

We all judge based on what we see.

Kenapa Norman rasa tidak adil hanya kerana luahan peminat (termasuk aku as I write in a personal capacity in my blog)?

Lupakah? Akademi Fantasia is ALL about the fans. The ones who keep the sponsors coming is because fans invest heavily into the show, not just through AFUNDI but also the immense support through the years through websites, blogs and forums.

The online presence of Akademi Fantasia has repeatedly TRIED to be recreated by other shows tapi tak penah sampai. So somehow, I think this boils down to the fact, that no one in production or channel realizes or recognizes this.

Dishonesty? Injustice. Let me tell you what is fair and unjust.

Giving false hope, janji palsu kat bebudak nih that they're the best ever, making them think they have a brighter future than bebudak Akademi Fantasia musim-musim lepas. Berapa ramai dapat survive? Pikir balik tujuh musim lepas.

Almost a hundred 'graduates' dari Akademi Fantasia. Berapa ramai yang betul-betul menyinar bintang mereka?

The percentage of success REALISTICALLY is low.

Lain la kalao nak kata context competition alone.

The fact is, lagi kejam dan zalim mereka yang menipu, dalam sedar atau tidak, mengatakan bebudak ni bagus sangat when realiti hakikatnya akan amat berbeza.

They should be prepared for the hardship of the real industry, not continue to be surrounded by the fantasy which will last at most another less than five weeks.

Bab aku highlight di mana Norman kata dia merasa TIDAK ADIL dikritik kat dalam blog dan sebagainya... aku nak je soal balik. Mampu ke that critic-free zone tuh bertahan lepas lima minggu lagi.

Sedangkan artis sebenar tidak lepas dari kritikan sesiapa. The fact is when you put out a piece of work to be evaluated, it will be rightfully done so. Takkan nak kata takleh hanya kerana kata-kata itu tidak dipersetujui secara peribadi?

Artis dan bintang camna nih nak dilahirkan? Yang takleh terima kritikan?

Aku terpikir bila tengok Idol, mampu tak bebudak ni hidup kalao berdepan dengan juri yang lebih professional? Dengan pengkritik sedia ada pon, dianggap kasar dan tidak adil pon... aduh.

Reality is going to be such a shocker when the kids come out.

Apapon, hakikat kebenaran akan kelihatan dalam masa tiga hingga enam bulan dari sekarang. We see how many of these fabulous kids will get ahead.

Dari nak menyangkal pendapat orang lain atau sentap, I think it would have been better for the production to work towards improving the show and the many weaknesses. NOT blame others for them - especially when the success of their show depends on the support of all untuk nak naikkan balik Akademi Fantasia.

Kalao betul mereka kata in so many ways this is the best Akademi Fantasia ever - senang je nak tally up things kalao betul meka yang asik kata ada orang cakap bagus dan sebagainya. See the volume.

Meka leh kata la jumlah penonton meningkat bagai. Tiap tahun subscriber base Astro increases, does that not mean an increase in penonton Akademi Fantasia as well? BUT is the percentage growth in tandem with that of the subscriber base? This is the question I keep asking.

Dari segi AFUNDI pulak... boleh tak meka tunjuk AUDITED numbers (bukan angka-angka diumumkan yang takleh verified on the standing of the AFUNDI through the years?)

Musim pertama did about 5 juta SMSes sent, while musim kedua did more than 15 million. Musim ketiga tak silap aku about 10 million.

Dengan tiap musim selepas itu, dengan pertambahan konsert (musim ni siap ada pra-konsert dalam Tirai) we should expect an increase kan? Dah capai ke?

Kejam kan nak compare numbers... but tuh based on their arguments of using numbers. Kalao by support? Again aku katakan, sapa yang sokong AF dari dulu tau dulu lagik meriah. Masuk musim je, forum Cari akan kecoh bagai... blogs AF tumbuh cam cendawan after a downpour and moderator @15 sampai kelam kabut nak clear messages sampai karpet kat channel tuh bergerak at the speed of light.

Sekarang?

Bottomline is - remember this la pada semua.

Berbeza pendapat - tidak semestinya bermaksud tidak sokong.

But the end of support is coming to an end with all these needless justification of how successful AF8 is... walaopon hakikatnya... erm... korang pon tau.

I for one, minggu ni tak kuasa nak layan konsert Akademi Fantasia, Aku gi layan Kelly Clarkson lagik better. Happening lagik. AF? Layan kat Youtube je kang.

These are songs I won't be hearing massacred this week.

Pelajar Lelaki
Maulana – Bila Rindu (Ruffedge)
Shahir – Kau Yang Satu (Ramli Sarip)
Iwan – Aku Cinta Kau Dan Dia (Dewa)
Daus – Selamat Malam (Faizal Tahir)

Pelajar Wanita
Nad – Jikalau Aku (Ezlynn)
Adira – My All (Mariah Carey)
Ain – Jujur Takkan Melupakanmu (Ella)
Farina – Mainan Jiwa (Rini)

Lagu Bonus
Konsert – Pak Balik Pak (Melati)
Debaran – Perpisahan Terasing (KRU)

Erm... ada lagu recycle dah penah wat dalam AF again... and ada lagu KRU.. again... Adira doing Mariah Carey? Nad jadik Ezlynn je aku rasa sesuai. Heh!

Moving on...

Saja nak share pic ni.

Ni pic comel those gorgeous ladies, Atilia, Sazzy, Yasmin, Aishah, Dynas and Daphne as well as Serena C masa shooting video clip lagu baru Atilia - Indah last week. Amik ko.. dalam video tuh gak ada Ning, Ida Nerina, mama Atilia iaitu Salamiah Hassan and Yasmin Yussoff. Me likey!

Sekian! Heh... banyak keja nak abih.

Reactions:

19 comments:

JOE KALAU DAH X SUKA TAK PAYAH KOMEN DLM BLOG KO....

joe. biarkan langau seekor yang asyik masuk saja sini. sah orang produksi.busuk sangat sampai nak serang blog da tahun ni. nampak sampah sangat.

CSI CEPAT!nak tengok ip dari astro atau broadband yang bersangkut paut produksi atau astro.best ni!boleh carut langau seekor ni.

saya selalu ada fav pelajar AF tapi utk AF8 saya bosannnnn dgn semua pelajarnya... kenapa...jawapannya dah terjawab di atas

org percaya je apa si joe ni mengomel sesorang kat sini , org yg x pernah tgk af pun bila nampak kritikan si joe ni ofcourse ckp benda sama gak sebab ''joe'' KONON lah. Kejam sangat lah kritikan utk AF tahun ni, adakah sebab KRU atau dah akhir zaman ? haha

AF* bosan. Joe Klubbkidd lagi membosankan. kah kah kah

Bodohnya seekor langau ni sampai spam camni.Joe chill ok.Aku baca ni lagi sakit hati dengan AF.Bila nak mengerti perasaan peminat dari terus nak menyalahkan orang lain sebab kegagalan mereka.In denial sangat.

sejak af4 mmg af mkn menurun... bkn salah af8 or norman semata2... mmg thn lps lg spttnya program ni d tamatkan... org dah muak buatlah apapun... norman & the kids cuma mgsa keadaan... ditambah pula musim ni xde yg really talented & menyerlah... i kesian ngan drg... its about time for AF to say goodbyeeeee

will be seeing at Kelly's concert then =b Rock Zone!!! hahaha motif nk eksyen?

takpelah joe

if they unable to accept criticisms dan taknak improve anything

let them be

kita tengok how far would these kids go, selepas musim ni tamat

setuju with dian kidd.ignore these people.lantak mereka lah.who cares.AF will die on its own if they keep being like this.

Semua pelajar are too average in bakat and personality so tak nampak yg menonjol lebih atau yg sengal lebih. Not the fault of Pengetua (misti la backing pelajar in all AF seasons) dan cikgu cikgi yg mmg experience. Bebudak tu tau apa, they just telan apa yg production dah tetapkan. Tok still BLAME it to the production crew of AF8. THEY FAILED TO DELIVER....Without Joe punya input pun memang Tok dah angin satu badan tengok Konsert pertama yg mana lagu potong pendek (utk siap in 1.5 hrs), 2 pengacara (satu dah cukup), very formal with no gelak ketawa spt masa Aznil or AC dan juga introduction of DEBARAN yg busukkk.....which is not AF at all.

aku sokong ko Joe..
AF8 memang hauk.

Komen Norman pasai ada orang pi tegor dia kat kedai mamak , cakap AF8 bagus tu lagi la hauk.. sah la yg tegur tu staff dia..

MOTIF LAGU AMIK LAGU RINI? LAGU HAZAB OKEH

showcase stacy gempak!!!!
af8? mmmm ... vote cikgu2 jer lah

hehehhe

Kalau nak AF bagus, Joe kena jadi Pengetua AF9. Aku rasa nak hantar petisyen ke ASTRO agar Joe jadi Pengetua AF9.

Bodoh la langau ni.klubbkidd keluarkan ridsect bunuh lipas astro ni boleh tak.