Sunday, April 18, 2010

Erk! Ehm.. uhm...

Ada yang kata... aku ni kejam la zalim la kutuk Akademi Fantasia bagai.


All I can say is... tu la orang kita. Kalao cakap tak setuju sikit je, kutuk la hina la...

Konon constructive has to be puji pujian laced with poetic content. Wei zaman aku belajar pon, rotan masih pakai lagik tau! Tanya mak bapak korang kat sekolah camna. Takde nak manja manja. Bebudak skang memang spoil teruih. Tuh yang jadik cam setan je hasil - belajar tanak gak.

So suka hati aku la nak cakap apa. Heh... deal with it. Hakikatnya, every season yang langau mai hinggap sini pon yang jenis stok peminat semusim. Peminat lama da paham apa itu Akademi Fantasia and knows the competition is wat it is.

Apapon... like I said. The reality of what I say can be seen nanti. Tunggu je three to six months and we see the reality of the situation. Masa tu peminat nak over camna pon, it doesn't sell albums pon (itu pon kalao dapat album)

Sebut peminat nih... berkali kali cakap tak sedar gak. Minat support. Tak minat takpe. Tapi kalao support tuh, adab pon kat dalam dewan tu agak-agak la. Aku dengar orang menyampuk pengkritik bagai tuh.. seriously?

Again... every season of Akademi Fantasia tetiba ramai lak penonton yang arif pasal vocal dan persembahan bagai. Katanya.. walaopon. Demokrasi seni? No such thing.

Sila ertikan beza what you LIKE and what is GOOD. There is a difference yeah.

Anyway... sebut pasal Akademi Fantasia nih. Semalam aku sampai lambat sebab nak confirm kan segala berita mengenai pemergian Achik (God bless).

Aku sampai ngam ngam lima minit agik kol 9. Ni senarionya...

Very the Zombieland ok!

Menangis la masa minggu pertama orang niaga ngan meriah bagai makanan, minuman dan snacks bagai.

Minggu ketiga lak... tinggal mamat jual aiskrim.

Masuk minggu kelima terus hado!

Padahal kalao ikutkan Akademi Fantasia nih.. every week semakin meriah. And people still don't want to admit what a failure this season is? Nak tunggu rating dan jumlah SMS (yang asik dok rayu je keja sampai tahap kena tunjuk kedudukan SMS sepanjang konsert which is pretty lame if you ask me)

Kalao numbers come in ngaku tak rasanya?

Oh well...

For those who are into hurting themselves, here's konsert semalam.



My comments?

Erm... ok.. here we go.

Iwan - Oh Juwita
Seriously... anyone think this boy will amount to much? One hit wonder ke apa ke leh la given a good song. But a career? Dream on. Zero star appeal and just meandering je in his performances. Kira kalao setakat kang nak filler artistes for performance, ok la kot. Tu pon kalao KRU sign. Kalao harapkan AESB nak release single ke album, tatau la menjadi ke tak. He has the vocal ability of about hundreds of thousands of kids out there. So nothing special at all...

Farina - Mana Mungkin
She did SLIGHTLY better. But then again, she's been virtually bordering on horrible these past few weeks, so setakat baby steps every week memang tak cukup. I thought dia mampu bak lagu ni, as aku anggap ni makanan dia, but hado gak. Emotional quotient ada, but too miniscule. She really needs to buck up kalao tak memang buang masa dia dok dalam.

Daus - Benar-Benar
Owh ni yang katakan indie ek? Tak penah wujud term indie as a genre, rupanya maksud pengetua dan jugak Jimmy lagu ni di'indie' kan camni ek? Throw in some twanging guitars and speed it up terus indie katanya. Setakat Akademi Fantasia stage kalao ada yang jerit, ok la tuh. Kalao masuk pentas lebih besar mati katak terus kalao performance camni. Da minggu kelima, where's the fire? Every week sama je level performance and vocal masing-masing. I don't see any improvement yang dikatakan at all. Dia dan Ain sama level. Horrible!

Ain - Halo
Like seriously... macam aku Tweeted. This is third rate Filipino pub act smack in some seedy lounge in Tawau punya interpretation of Halo. Dengan backing vocal menjerit HELLO HELLO HELLO... and dak Ain ni ala ala some random Linda Blair type of Exorcist character spewing out something supposedly in English, this was a bomb out. Freaking scary ok! Watching this on national TV is just surreal. Scream scream scream! That's what she did, and that's what I feel like doing everytime tengok dia perform.

Nad - My Happy Ending
Her diction takde la berterabur cam bebudak tapi seriously la dak Nad ni jadik pelakon je la. have a feeling dia mampu. At any rate, nyanyi memang tak mungkin jadik kerjaya. She sucks big time and five weeks, tahap baru nak audition Akademi Fantasia.

Maulana - Ku Bukan Aku
Like last week, aku kata Maulana ni takde masaalah when it comes to performance. While budak lain sparuh mati nak buktikan kemampuan atas pentas, dia nih rilek je. Dia mampu, no doubt about that.
The big BUT comes when it comes to his less than likeable character. Admit it... kalao minat Maulana pon - kena ngaku orang tanak undi sebab apa? Sebab memang dia come across as angkuh, sombong and overconfident. Sadly enough this doesn't come close to the actual talent and his ego I think overshadows that. Takpe la.. kalao dia kena sepak kuar kang, Akademi Fantasia ada reason nak wat AFUNDI nak perah (dah bersungguh meka perah sebab AFUNDI tak capai kuota for bragging rights) Second best performance of the night though next to Adira. Thumbs up for that at least. Katanya.. walaopon...

Adira - Seri Mersing
Aku suka kalao orang leh deliver setiap patah dan lenggok lagu asli ni bebetul. Bukan mudah... and like every other genre ada keistimewaan sendiri nak execute correctly. And Adira, aku kena cakap, walaopon suck so far, was absolutely fabulous for Seri Merdsing. Memang best!
Kemampuan dia ada, walaopon aku pon tak paham dandanan dia nampak cam some funky tranny trying to go ethnic and the choreography nak dia cam bersilat (keras kejung bagai pergerakan dia) Walaopon ni patutnya versi Datuk Siti, aku rasa betol memang dia wat cara dia sendiri dengan banyak perubahan on her part. Me like! Kalao camni la.. tiap minggu bagi dia lagu asli je leh tak? Cuma takyah sketsa murahan very the Bintang Idola Kecil at the start leh tak? Spoil! I have this sneaking suspicion though that she may not have been that amazing sebab ada mistakes here and there, but she sounded fabulous sebab yang lain hazab sangat! But still, best performance of the night, no doubt.

Shahir - Anggapanmu
I think dia ni most marketable sebab dia ni complete package. Leh jual pada bebudak yang nak rembes, sora pon ada. Tapi version dia ni.. erm... I think lacked the full potential seperti nampak dia wat dalam Diari. Still, it was well... listenable.

Semua pelajar - Kau Dan Aku
Lagu kanak-kanak riang ria Ribena disesuaikan dengan performance ala Tabika Kemas gituh. Why oh why...

Pemerhatian :
-VT semua mengarut punya lawak. Dumbs down the audience to the level of production (if they actually find it funny)
-Trigger lapuk di recycle. Perlu ke bawak anak bagai??? Yawn...
-And dare I mention stupid use of trying to tug at the heartstrings. Hari tuh Alif dapat VT bapak dia... ni Ain pon. Macam nak jadik Bersamamu TV3 je Akademi Fantasia nih. Sesuatuh!
-Wardrobe fail dan semakin fail. Ada orang point out repeat wardrobe dari konsert Akademi Fantasia lain... tu takpe. Tapi paling fail malam smalam was the camel toe that Shahir got. Heh... Korang tengok balik...
-Still no pizzazz and fire from the whole concert. I still feel like I watched konsert Hari Penyampaian Hadiah Sekolah Kebangsaan Kampung Pelir Hitam. Deja vu for the whole season tak abih... sama je week in and week out. Level tak naik langsung.

So there.. happy AFUNDI-ing. I would recommend not, sebab tahap ni tak nampak yang betul-betul bagus and worthy yet. Yang hazab je berlambak. At least Aznil was right in pointing out this is not about voting who deserves to be in but who should win. At this stage, they're still fighting for sapa bukan yang paling hazab.

Reactions:

6 comments:

seri mersing by adira...baru saya sedar, suara dia sedap. apsal selama ni bingit sgt. dia ni mmg sesuai nyanyi lagu tradisional melayu kut

Joe..agree with u that Adira stole the show at the last concert...aku mmg apprehensive abt her having to do
Seri Mersing...but she surprised me & I was blown away
by her rendition...mmg merdu sgt suara dia & I thot that
lenggok/patah lagu tu pon was well executed. ....Aku wonder ko paham tak apa yg Ain nyanyi...sbb kalau ko tak tau lirik lagu tu mmg sepatah haram pon ko tak kan paham
apa dia kata kan? Xcept halo je la...tu pon kekadang aku dgr hello...
In short...mmg hazab sesgt la af8 ni...itu je yg boleh aku katakan...dah nak masuk minggu ke 6....tp aku sikit pon tak teruja...aduyaiiiiiiii

Erk! Ingatkan makhluk yang ada vajayjay je boleh dapat camel toe. Lelaki pun leh ke? FAIL giler wardrobe consultant AF. LOL

Masa Adira dpt lagu Seri Mersing ni I was like "Omg, mati lah Adira. Dia tersingkir ah minggu ni and aku rasa dia akn tersingkir sbb dia takda cerita sgt dlm diari minggu ni, asyik dok cerita cinta2 je." Adira pulak dia takda langsung tnjuk dia practice lagu ni.

Tiba2, ambik kau wktu konsert, meremang bulu aku, serious. Tak sangka dia boleh buat, sbb biasa dok asyik bwk lagu yg jerit2 semua. Dah la biasnaya student af bila nyanyi lagu tradisional ni biasanya tak berjaya, dia ni pulak power bawak.


Btw, lakonann busuk si Maulana tu asal ada? Semak do, buat aku bertambah benci, muka confident gila mcm dia bakal juara.


Tolong la undi Adira, jangan bagi Maula menang.

af4 punya konsert prilude lagi berapi dari af8 yang dah nak ke konsert 6 nih... aduiiiiiii....

final kasi adira ngan mau je lah... yang lain takyah masuk final..