Friday, April 02, 2010

The day the laughter stopped

Baru sempat mengadap laptop setelah kembali dari Selayang tadi.


Apa nak dikatakan.

Insan yang bernama Mior Ahmad Fuad Mior Badri atau lebih dikenali satu Malaysia sebagai Din Beramboi telah pun menghembuskan nafas terakhirnya pada 12.30 pagi tadi.

I have no witty remarks... no pictures.. nothing to share but the story I take back from the final day abang Din was with us.

Semalam aku kat hospital sampai pagi.

Hari ni pon rancang camtuh gak.

Ning told me she was going to visit abang Din, tapi sebab hujan lebat, jam bagai nak ke Selayang dari Klang, lom agik masuk kes aku tidur membadak sebab kekurangan tidur, aku sampai kat hospital pon da kol 5 petang.

Ramai kawan-kawan datang sekali nak visit abang Din.

Masa tu, aku kira jadi tour guide. Kengkawan yang datang aku bak masuk, tunjuk jalan nak ke ICU, pastu perkenalkan keluarga arwah yang memang happening. Kak Rozana... mak abang Din... all of abang Din's sisters.

The few hours tuh sebenarnya aku hangin. Hangin satu badan sebab bertalu-talu panggilan, SMS, BBM, YM, DM, Tweet dan sebagainya tanya benda sama. Betul ke abang Din sudah pun pergi.

Aku marah sangat. Memula leh tahan... tapi bila da non stop berejam panas hati aku. Keluarga dia yang dengar khabar angin ni tambah sedih. Saat anak, suami, ayah, adik, abang dan saudara mereka bertarung untuk nyawanya, senang sekali ada yang ingin 'mencabut' nyawanya dengan nak keluarkan cerita sebegini.

Belum lagi tu.. ada lak bangang binatang lahanat bodoh PUKIMAK yang sanggup amik gambar abang Din dalam koma dan sebarkan. Ditambah lagi ada yang terasa kerana kompangkan pasal pic tuh, dan pas tuh nak kata kat aku yang aku antara yang dapat jumpa, tak pikirkan peminat yang tak dapat - dan perhal aku lak yang lebih.

Kalao ko rasa berani sangat halalkan perbuatan korang tu - gi bertemu empat mata dengan mana-mana anggota keluarganya yang menderita beberapa hari ini.

Stupid.

I feel for the family... not only they have to deal with abang Din's condition for the past week, they have to put up with bebenda camnih.

Adik beradik dan even adik ipar dia sedih sangat. Adik ipar dia, Shariffudin said it best, "Biarkan saja... kalao abang Din tau, dia pun mesti jawab gi mampus dengan mereka ni".

And I agree.

Inconsiderate.

Semua berlumba Twitter, Facebook, blog bagai nak tunjuk terer, walaopon hakikatnya HADO any real information.

Ini termasuk artis sendu tak laku yang bangang PUKIMAK HINA LAHANAT yang dok terikut wat pengumuman suka hati sendiri pasal pemergian abang Din petang tuh. Apa lah... lawat pon tak... kenal entah ye ke tidak... tapi bab pemergian orang pepandai ko nak cepatkan.

Masuk lewat petang... semua emosi tu da mula hilang.

Letih berganti risau dengan setiap khabar berita yang sampai ke telinga dari keluarga.

Tidak semuanya akan aku kongsi. Tidak perlu.. the family deserve their privacy too, especially at times like this. It's called being human... common decency - cuba kalao kita dalam keadaan mereka. Bukan ke kita harap benda sama.

Anyway... cari port nak isap rokok bila malam menjelma. Menunggu kawan-kawan yang semua janji nak datang jenguk. Hati aku tak tenang dengan setiap perkembangan. Aku call seberapa ramai teman industri hiburan yang belum kesempatan jumpa dia...

Tiba jam 9 malam, kawan-kawan ramai da berpeluang jumpa... walaopon diluar bilik. Additional measures added dengan pelawat diminta tinggalkan beg dan handphone sebagainya. Mana taknya kalao da ada yang kurang ajar leh wat photoshoot kat dalam tuh pastu nak blog bagai.....

Azwan dan Ifa Raziah berserta suaminya Yanie sampai about 10. Si Azwan memang aku da berkali-kali cakap lawat sementara sempat yesterday evening...

Pas lepak ngan meka, as well as Reza dan Burn yang baru sampai, left them waiting in line, lepak bawah.

About 11.30pm, dapat BBM ping from Ifa. Rupanya Yanie yang send katakan ada emergency.

Kelam kabut lari balik naik atas.

Terpinga-pinga kita semua... tiada orang lain dibenarkan masuk. Azwan, Zul Yahya dan Ifa je kat dalam tuh, then family dipanggil masuk dan pintu ditutup. Kita semua hanya mampu menunggu.

Pada jam 12.40pm, adik ipar arwah, abang Sharifuddin keluar dengan muka yang membawa ekspresi seribu kesedihan. Kami pun da faham.

Semua terdiam. Within five minutes, abang Shariffudin bagitau kita.

I found out later, kisahnya, sekitar jam 11.30 malam, arwah flatlined. Maksudnya heart beat dia turun sampai tahap takde degupan jantung. Meka administer CPR dan revive dia balik. Masa tu yang family semua dibawa masuk.

Meka work hard to stabilize heartbeat dia... tapi selepas sejam, abang Din telahpun menghembuskan nafas terakhir.

They tried to revive him but it didn't work... he left us for good.

Kita semua terpinga-pinga. Aku hanya mampu hantar satu Tweet dengan harapan itu sudahpun cukup untuk memberitahu kawan-kawan lain mengenai apa baru terjadi.

Tak putus panggilan telefon, mesej dan sebagainya.

Aku dah pun menangis masa berpeluang masuk bersama Akim jumpa abang Din less than 24 hours before he left us.

Masa itu, penderitaan dia memang ketara. He was on life support, but you could see he was fighting for his life. Tiap pelawat yang hadirkan diri, tiap suara yang berbunyi... there was a small sign. Either movement of his eyelids, a slight move or even a skip in his heartbeat which showed he was aware of the presence of visitors.

Tapi dia heavily sedated (bukan koma, tapi diberi ubat to relax and relieve him of pain) and there was nothing else apart from that.

48 jam da berlalu. Abang Din pon tak recover.. and mungkin ini yang terbaik.

Aku da nangis masa jumpa dia. Masa dia disahkan pergi. Aku tak mampu lagi nangis. Aku last sembang ngan abang Din masa konsert Akademi Fantasia yang final, kalao tak silap aku.

I didn't know him as well as a lot of people. But he was one of those people, like arwah Yasmin Ahmad yang senang didekati. He appreciated life, and people like them ni, memang impacts you.

I knew him enough to see the gift of laughter he shared so willingly.

And I miss him for that, as I know a lot of people will. I won't cry.

I only cried masa Afdlin dan si Bulat sampai. Aku da call Afdlin dari pukul 8 malam ajak dia mai jenguk. Dia sampai lambat... dalam setengah jam lepas abang Din da takde. He was devastated. And bila dia sampai, aku peluk Bulat, and then dia and finally it came out... what was left.

Seb baik Afdlin da sempat jenguk beberapa kali. Most of my friends sempat tengok.

So I won't cry now... I was lucky to be near him in his final hours. I have seen the fighting spirit from him to live on, but also the pain he was in. Maybe this is for the best. Tuhan lebih tahu... Tuhan lebih menyayangi.

The time may not seem right to us. Tapi Tuhan Maha Mengetahui.

So with that, I say goodbye to someone, who made the whole country laugh.

Selamat tinggal Shasha. Selamat tinggal Din Beramboi.

Mior Ahmad Fuad Mior Badri - you will be missed. We all love you, but God loves you more. God bless... and until we meet again.


PS - Kepada kak Ana and family... abang Shariffudin and all, my prayers are with you through these tough times. God bless.

Pada sesiapa yang nak offer their condolences, jenazah telahpun dibawa sekitar 3 pagi tadi ke rumah keluar ipar arwah di 2079, Jalan E5/12, Taman Ehsan, Kepong.

Pengkebumian sebelum sembahyang Jumaat, so if you want to go, try kumpul sekali di alamat atas tu sebelom jam 10 pagi. The funeral will take place di Tanah Perkuburan Islam Taman Ehsan yang tak silap juga dikenal sebagai Tanah Perkuburan Islam FRIM.

PPS - Arwah passed away from Dengue Shock Syndrome. Ini beza dengam demam denggi berdarah sebab dikira denggi tahap kritikal. Combined ngan Leptospirosis (jangkitan darah dari kuman air kencing binatang contoh tikus), it was deadly. From what I know, arwah's heart, lungs and kidney were severely affected. To read more, CLICK HERE.

PPPS - Sapa nak layan Diari Akademi Fantasia malam tadi.. layanla. I have no mood or desire to watch or comment. Ni tuk kengkawan yang masih nak.

Reactions:

13 comments:

Al-Fatihah kepada Mior Ahmad Fuad Mior Badri (Din Beramboi). Allah SWT lebih menyayangi beliau. Semoga roh beliau ditempatkan di sisi orang-orang yang dikasihi Allah di sana. Takziah kepada keluarga Din Beramboi.

Joe, thanks sbb update segala perkembangannya

we lost our most precious comedian who just started to make a come back again since last year, starting this year's with his own Wuhai Berambo.. beyond our control, Allah loves him more.

RIP abg din.. Al-Fatihah.
my condolonces to the whole family
:(

Rest in peace. Bro mintak kebenaran to link your story in my blog so that everyone know....sedih never felt like this before for an artist

bro, thanks sbb sudi update cite arwah..
Alfatihah utk arwah moga rohnye dicucuri rahmat.. dan salam takziah utk ahli keluarganya..

Alfatihah untuk aruah....Allah lebih sayangkan dia...

Thanks Joe, I always wait for you for the right news. I hate hearing rumors, normally I refresh your pages aje.

Be strong ok...

Al-Fatihah... wpun x mengenali Arwah lebih dekat, tp sy begitu merasa kehilangannya... Semoga Allah S.W.T. mencucuri Rahmat ke atas roh Allahyarham... Amin

Takziah dan Al Fatihah.....Semistinya satu kehilangan yang besar especially setiap pagi akan menghiburkan Tok dgn lawak jenaka yg setiasa membuatkan Tok ketawa seorang diri sambil memandu pergi kerja. At least bila dengar Din Beramboi akan hilang stress kerja. Terima kasih kerana hadir, walau sebentar saja di ERA kerana menceriakan pagi Tok.

My condolence goes out to his family. May his soul rest in peace.

Have a Good Friday and Happy Easter Joe. Thanks for the updates!

The good and great go so soon. Abang Din, we'll all miss u. RIP. - Dennis and family.

Even though I didn't know him personally, I still feel really2 sad like loosing my own family member. Maybe bcoz it feels like dejavu for me since I lost my father 2 days before Ramadhan,last year.My father was admitted to Hosp. Selayang for 1 week & during that period it was a 2nd home for me n my family.RIP in Din...To his family, be strong especially to the eldest children, you are now a leader in your family. They are now your responsibility, take care of them...Al-Fatihah

My doa goes out to him and family. A super-awesome guy. Abg Din will be missed dearly, especially every morning @Riuh Pagi Era.

I knew he was extremely funny, but little did I (and i'm sure many others) realise how much we appreciate and miss him until he got really sick last week. I was literally in tears.

Rest in Peace Abg Din.

Joe-thanks for hangin in there, not only as a reporter, but sincerely as a friend through those tough times - and keeping us updated via yr Tweets and yr blog. It means a lot to most of us supporters to have some reliable info during those critical times.

Al-Fatihah..he passed away on Friday..penghulu segala hari..moga diampunkan dosa n dilepaskan dr seksa kubur..kita yg hidup ni ambil iktibar n peringatan..

~~zaza~~

Thanks Jo atas info ini. Saya begitu terasa kehilangan arwah. Setiap pagi, on the way ke tempat kerja, beliau dan aznilah yang menemani saya seawal jam 6.00 pagi, sedih sangat. Even my mum talipon menangis sebak kerana kehilangan teman penghibur di waktu pagi...Al Fatihah...