Monday, March 29, 2010

Kembali!

Diatas permintaan ramai... nih dia... pam jamban telah kembali!!!! Applause please... sila tepuk-tepuk kuat, supaya nampak ramai orang sikit sokong... kalao tak kang cam Debaran Akademi Fantasia lak hado orang kosong je tempat duduk. Pecah lobang lak... especially when camera pan nak tunjuk betapa ramainya warga bunian yang menghadiri produksi yang sebegitu meletop yang orang tak biasa tak paham. Ehem...



Alamak... apakah ini pulak???


Nampaknya masuk musim Akademi Fantasia kelapan nih, so much crap setakat pam jamban pon tak dapek bantu. Aduh... kus semangat!!!

Erm.. where do I start.

First korang layan dulu video konsert on Saturday night. Aku serious balik tak kuasa sangat nak link, update bagai. Mana taknya... tengok pon pening je.



So di mana aku nak mula carot ek?

Ok la... camni. Aku bagi can minggu ni pada persembahan bebudak yang paling best pon ala ala boleh la aku tahan dari ngantuk, sampai, dan paling hazab yang rasa nak campak derma kasut Gucci aku je atas pentas.

I think, one thing failed to be highlighted dan ditekankan kepada bebudak ni.

And that thing is - people, please say it with me - LIKEABILITY.

Camna aku nak explain what likeability is ek. It's something, kalao dalam siri Akademi Fantasia nih aku tengok meka panggey aura (walaopon). It's something that makes you endearing, disukai atas pentas - dan bukan sahaja dari kalangan kuarga ko sendiri atau mereka yang merembes pada rupa ko.

Likeability will last them longer than the competition. It will give them a chance to break into the mainstream industry.

HAKIKATNYA - dari 12 orang - berapa orang sahaja yang akan timbul kang? Itu pun sebagai artis yang hot ke hot hot chicken shit gituh.

Pikirkan.

Apa dia? Aku bodoh sombong nak katakan camtuh? I don't know what I'm talking about? Statistics, bitch! Tengok tujuh musim yang lepas. Hado? Berapa ramai je yang timbul... lain semua tenggelam lagik cepat than a high-fibre diet in that toilet above.

I mean seriously.

Don't confuse TV with reality.

Aku bagi contoh (walaopon kata tanak review). Maulana.

Yes, he did decent this week. Memang performance wise, aku ada sikit je nak carot, tu pun technical. Tapi takpe... aku rasa Deja (selaki pengkritik yang paling punya kredibiliti setakat ini dari kata kata yang diucapkan) dah highlight pon semua tu.

What Maulana lacks is - likeability.

Tuh je. He comes across as arrogant, overconfident and honestly, self-absorbed.

Eh... apa dia? Pepandai je aku nak nak nilai dia dan bebudak tanpa kenal? Isn't that the point?

Dalam industri sebenar, sebagai orang baru - people don't give you respect. You earn it. You prove you have to be at that level. Kalao tak, why the heck would I even bother with your existence.

Ramai sangat nak jadik penyanyi skang... beribu kat luar tuh. Are you the best? (Setakat walaopon the best dozen of 10,000 yang ujibakat kata production... takde orang amik pot).

So your likeability is important. Dari the first few seconds of being onstage, opening your mouth... orang da kena connect ngan ko.

Kalao tak ko kuar la single ke album ke... kuar kat radio, orang tak amik pot ko pon.

Tak caya?

Try this test. I call it the 15 seconds test, which I use to determine whether sesebuah single akan meletop. Dalam 15 saat pertama, can you sell your talent to me.

This is to make these talents understand. Orang kalao bak keta ke, jalan supermarket ke haper... dengar lagu... you have 10 to 15 seconds je nak tangkap perhatian meka. Sedap mana lagu pon, kalao beginning da bosan... orang da tune out tak layan and therefore tak bagi peluang kat ko.

Kadang-kadang aku cakap camnih orang kata kejam. Hakikatnya apa yang lebih kejam adalah realiti industri muzik kita skang.

So, back to likeability. If you don't even have that to carry you, kemanakah engkau?

Tengok Aizat. Masa Akademi Fantasia, he didn't have that. He had talent, tapi dipandang sebab dia nampak sombong, angkuh. Tapi once dia out, dia paham konsep tuh, and his talent shone through. People gave his songs a chance and he is one of the biggest products to come out of Akademi Fantasia. I think Aizat pon realize that, because after elimination I did say that to him too.

So bottomline - LIKEABILITY. Someone point that out to the kids. Kalao tak, dok dalam Akademi tuh, memang fantasi je... kuar kang terkejut beruk kenapa impian tak menjadi realiti.


Tidak penting siapa diri kau yang sebenar. Bila nak jadik penyanyi yang penting APA YANG ORANG RASA DIRI KAU YANG SEBENAR!

That's called perception. Persepsi orang terhadap ko lebih penting. Ko baik innocent bagaimana pon, no matter how sweet and lovable you are - it means NOTHING kalao ko tak berjaya project that.

So yes, I don't know any of these kids personally. Like semua penonton I judge by what I see.

In the Akademi, on the stage.

If they do nothing nak bagi persepsi yang positif and lovable - then perlu ke?

Ingat tuh ek... PERSEPSI ORANG LEBIH PENTING if you want to be someone in an industry where ko hidup dengan sokongan orang.

Lagik satu isu.

Tang Alif tuh... korang ingat tak masa Faizal Ramli nyanyi 'Smells Like Teeng Spighit' dulu?

Orang sorak bagai nak rak. Aku antara beberapa orang je montah ijo sebab haram tak paham sepatah dia nyanyi haper. Bukan orang kisah pon... sama la cam Alif ni nyanyi Dance With My Father. Cam dalam bahasa Urdu lak aku dengar. I honestly couldn't understand a single, bloody word!

Tehcnically, I still don't understand why meka tak tegur dia pasal nak nyanyi dalam sora palsu guruh itu. Speaking voice and singing voice, shouldn't beza sampai tahap gaban. Teringat sangat Stanly masa musim keenam. Or worse - korang layan Dior. Sama je. Tak caya? Layan nih.



Sama tak? Jap... amik tisu lap tinga aku jap yang meleleh nanah nih.

So bab bebudak... aku paham meka studying gituh dalam Akademi. But the urgency has to put across that 10 weeks takkan bantu meka banyak mana pon. They have to have the initiative to push further.

Aku paham tenaga pengajar camna strain. Bermacam ketuk dalam pala bebudak nih, hakikatnya ingat da masuk Akademi Fantasia terus terjamin masa depan meka. Or worse, they're not even thinking that - tapi just about nak menang and gila glam. Am I wrong? Seven seasons sama je.. masuk Akademi feeling terus. Pastuh enam bulan pas abih Akademi Fantasia orang da tak pandang atau tak heran ko baru menggelupur nak betulkan apa yang tak kena.

Being tenaga pengajar is a thankless job, and no one can envy their position. Pada tenaga pengajar dalam Akademi tuh - my prayers are with you (heh... gituh.. mommy Fati ketuk pala aku jap agik)

Hakikatnya - this IS their one chance. They screw it up, susah agik dik.

Tengok contoh bebawah nih. Masa konsert kedua arituh yang memeriahkan menghadiri adalah anak-anak didik aku (gituh) dari musim ketujuh.







Masa dalam Akademi memacam aku dera dan carot tuk kebaikan meka. Ada yang paham ada yang tak.

Hakikatnya bila da kuar, baru meka tau dan sedar bagaimana meka rangkak lak nak make it out there.

Masa borak ngan bebudak, semua pon cakap sama. Kalao meka dapat masuk Akademi, meka nak cakap ngan bebudak nih what an opportunity this is (Hafiz dan Aril da masuk... I think masa Diari yang tunjuk seminit dua, ada tunjuk Aril stress the importance of this opportunity)

The point is - it's a TV show, and won't be anything more unless these kids make something of themselves.


One thing I dislike a lot, is produksi 'guide' pengkritik tuk komen yang baik je.

Mana taknya... korang perasan tak kalao konsert yang lahar... dua tiga yang pertama mesti dipuji... walaopon.

And then the gates of hell pen. Da letih layan horror sana sini, baru meka nak sound bebudak.

No point. For me, pengkritik bukan sama cam tenaga pengajar. Pengkritik ditugaskan nak evaluate the kids HONESTLY secara jujur mengikut REAL WORLD standards.

Kalao sumbang dan ke Laut China Selatan, say so.

In the real world, we teach talents who want to be REAL artistes to not listen to the good, but the bad. Kalao orang nak puji ko cantik meletop bagai, don't listen to it (maksud aku dengar, tapi don't live in that moment). Instead, think of the criticism. Kalao orang kata sumbang ke tuh ke nih ke.. listen and understand.

Why do I say that?

Kalao ko asik dok kena puji camna ko nak belajar, hawau??? Ko tatau apa silap ko. Kalao benda tuh ko da wat betol, takyah puji... nanti berangan lak jadiknya. Focus instead on betulkan apa yang lom sempurna. And the only way to do that is to listen to what is being said - the bad.

So production takyah nak control la pengkritik. Nak bagi guidelines bagai.

Cuma memang aku setuju, pengkritik pon biar mengkritik secara berilmiah (uwaaa... amik ko).

I like Deja ponya kritikan, sebab dia point out the faults, apa yang tak kena so highlight kat bebudak ni tuk bawak ke tenaga pengajar untuk bertanya dan membetulkan. Tu la caranya.

Ada lak yang bising aku dengar, kenapa Deja tak cakap in layman terms la... terlalu teknikal la. Wei, sapa yang jadik pelajar, ko ke bebudak tuh. Lepas tuh... da kalao diberi 10 saat jer oleh floor manager? Dia focus pada pemberian nasihat pada bebudak tuh jer la. Besides, kalao ko tak paham - it just shows it's not important cause you're not the one planning to be a singer.

Fitri dan Iwan AF8??? Oops... Hazwanie Othman, the fashion designer meletop katanya.. silap.


Anyway... nak carot sikit soal production. Korang tengok tak camera angle? Aiyo... scary mary!!!

Lom agik salah cue Sarimah masuk time budak lom abih nyanyi. Floor manager tido?

And perlu ke aku cakap (ni sapa dalam dewan tau la), ada la orang tu umum, "kita jumpa nanti di Debaran Sehati Berdansa". Aiyo!!!! Motif program sendiri tatau. Lemau!

HONESTLY!

I knew this was modeled so after Sehati Berdansa. Unfortunately meka lupa program tuh pakai selebriti. Lain konsep, dik nun. Takpe la... tunggu je la musim abih tengok kang.

For me the real success is not ratings. Mana taknya, tiap tahun Astro punya subscriber melonjak je. Setakat rating naik berapa peratus, ada aku kisah? Bak kata pembaca blog ni - da aku bayar tuk Astro, tengok je la kalao takde benda lain nak tengok (sebab lain semua repeat je keja).

Is it in SMS votes? Again... dengan peningkatan penonton (akibat subscribtion) adakah peratusan SMS melonjak sama? Takkan static no growth. Tul tak? Kalao naik pon takkan sikit kalao meka dok kompang kata makin ramai nonton?

Kan.. kan... kan???

Hah.. ni lagi satu benda nak carot. Sapa terasa - BAGUSLAH.

Pada sapa yang kat dalam dewan malam tu ketika konsert mesti perasan kan.

Ada je LAHANAT yang bising ketika pengkritik komen. With stupid comments, the rowdy few ni antara keluarga pelajar Akademi Fantasia nih memang bising. Sampai sakit hati semua. Cuma aku kesian bebudak bekas Akademi Fantasia yang lain cam bebudak musim lepas as well as Mawi dan Ekin semua senyum sabar je... walaopon bingit telinga masing-masing.

Wei... kalao baru nak feeling Akademi Fantasia, sebab sedara mara masuk, ni peringatan. Masuk dalam dewan tuh memang la nak riuh rendah sokong. Tapi leh tak perangai cam manusia sikit dan bukan binatang gila kena rabies bagai?

HONESTLY... cam PUKIMAK (biar aku BOLDKAN skali) macam PUKIMAK!

Agak-agak la... hish!!! Tension aku dok dalam tuh. And I was something like 10 rows or less from them. Bayangkan bebudak yang dok dekat ngan meka... tension agik. Pas show semua mengadu.



Ni sign besar sikit aku derma kat produksi. Sila tampal kat luar dewan, dan ada yang translate kan kat binatang-binatang yang illiterate ek.

Dahla.. letih meroyan. Aku minggu depan (kalao tengok Akademi Fantasia.. sebab rasa da tinggu minggu including Tirai aku tengok, first time aku rasa cam nak stop layan Akademi Fantasia lepas lapan tahun)

Hah... ni layan Debaran. What do I say to say about this? Well... erm... put it this way. Dengan meka keluarkan Menuju Puncak dari konsert was enough. Memang benar, kita rasakan Menuju Puncak tuh takyah dua kali, tapi letak la pas abih konsert. Hish.. meka ni wat benda tak pikir pasal peminat ke?

Soal admin sebuah Facebook group tu kata sapa tak suka sila tutup TV sebab tetap ada peminat, honestly ko berapa musim ikut Akademi Fantasia? Pernah AFUNDI tak?

If not, then perhaps you should shut up. Hak peminat nak bersuara. Kejayaan Akademi Fantasia kerana peminat. Dan peminat bukan bererti takde hak bersuara ke atas perubahan yang tak disenangi. Stupid, arrogant people. I wonder if the Astro bosses are reading this, especially rude, stupid and arrogant remarks from things like this which are affiliated with Astro staff.

Selain dari peminat, honestly, Debaran ni dah la takde content, repetitive, tapi yang paling pentingnya menyeksa kan bebudak.

Bayangkan. Isnin hingga Khamis satu hal meka da dalam kelas bagai. Jumaat pas semayang Jumaat terus ke rehearsal sampai lewat malam balik. Sabtu awal-awal da kat stadium rehearsal lagik and balik pon pas konsert da kol brapa. Ahad yang biasanya time rehat kena kuar lagik nak ke Debaran bagai. And the cycle repeats. Ni bukan nak asuh bintang... ni cam dera hamster kat benda alah roda tuh, gila!




Erm... seb baik smalam aku tak gi buang masa. Gi layan persandingan Umie Aida yang vogue wedding of the year gituh. Memang da janji ngan dia... so kena la gih. Plus on top of that, wanted to meet friends there for the happy occasion tuh. Banyak sangat pics aku snappy.. pening nak dok edit. Nanti aku upkan entry tuk ek.

Until then.. toodles!


PS - Tahniah produksi kerana kembalikan drama-drama swasta tak perlu dengan cutaway shot yang linger just enough nak bagi sedih. Terselamat Alif dan Maulana minggu ni akibat tuh. Nampak sangat elemen simpati masih membantu.

PPS - Tak perlu la flashback pengkritik tenaga pengajar pilih top three bottom three... aduh. Very Idol. Plus on top of that - kenapa beriya nak influence orang? Ke terdesak Afundi musim ni kurang? By the way very Project Runway lak nak spotlight lak kat bebudak tiga yang bottom three.

PPPS - Berapa PS dah aku ni. By the way, kalao da call out bottom three, pe hal lak dok balik ngan bebudak. Ilang suspen. Biar meka dok berdiri bertiga jer throughout. Kata nak suspen...

Dan satu agik... persembahan Andai Aku Pergi Dulu macam persembahan Hari Penyampaian Hadiah Sekolah Rendah Kampung Pelir Hitam! Kalao ni Akademi Fantasia tuk bawah umo 12 tahun tak pe la... and aku ingat Shah was something special sebab bebudak nangis gila masa dia keluar. Ni si Ema kuar pon sama. Bughuknya... si Maulana among the boys paling teruk. Heh! Cheesy siot!

Reactions:

15 comments:

hahahhahahah gigih aku baca sampai abis! mmg terbaik .. hahahha. alien p@k@m@k tu ntah datang dari mana tah ....

letih nk m'baca sampai hujung..tp aku gagahkan juga!!! anyway..i loike.

cube tlg sape2 diluar saner bgth, dimane letaknyer keistimewaan AF8 nie?? sy maseh m'cari tp HINGGA saat ini maseh GAGAL!!!

sesungguhnyer, aku DOAkan agar AF8 menemui "sentuhan agaib"nyer secepat mungkin.. amin..

hi JOE..

hahah..gamba toilet tuh memg hazab giler..yarkkk..

pendapat aku la...
Team produksi af tahun nih memg x amik tau langsung pasal rungutan or carutans peminat setia af gamaknya kot..thats why buat perubahan ikut pale hotak dorg je..


produksi af8~~perubahan paling hazab yg korg wat ialah tayang diari pada jam 730 malam..x sensitif langsung

cak~ aku bg kredit mana yg patut aku bg....
dari tirai to konsert kedua...
tirai (best):ain
(worse):nad
konsert pertama (best): adira
(worse): nad
konsert kedua (best): maulana..
(worse): nad

terbest blum ada...

Norman kena buat music baru tuk setiap lagu... music lemau....

Joe: af8 ada tak yg positif takat nie?
bg aku af8 positif dia peserta kali nie nie hensem2 dan lawa lawa... :P

betul tu...bg la pengkritik kata apa yg mereka nk kata...bkn nye kene ckp yg baik2 je..dh klu benda tu x sedap ckp je terus terang x sedap...nengok cth slh satu realiti show kt indonesia "Idola Cilik" lg better dr AF8 nie...benda tu pun de gak debaran tp diorg pandai handle...x yah lah nk menangis melalak bagai...padahal peserta tu smua bdk2 kecik..tp x de la nangis mcm bdk2 AF8 nie...

crapp pon org tetap tgk jugak joe ;D

anak2 ikan kau tu senyap jugak dah joe banggakan lagi

xyah lagik laaa wat AF ni lg. wat sakit telinga je dgr dorang ni nyanyi.. x masuk bab perangai sekor2 sok2 dh kuor jd retis, cam sawit jer...

pasal af8 x yah la nk ckp, kompem harem la sizen ni. xde sorang pon yg wat aku terembes, haha, apatah lg yg bg pnyedap telinga. like u said = aura... mmg hado! none of them buat aku nk stick dpn tv tgk depa more than 10 seconds pun...

xyah masuk la bab pmilihan lagu... lagu dlm carta kunun, tp lemauuu... ngantuk weyyy...!!

tambah2 kalo production + pihak pngurusan jnis syok sndiri x nk dengor apa viewers AKA pelanggan AKA pembeli punye pendapat dan pandangan. elok la sangat.. sama2 melingkup la nnt...

Memang SETUJU dgn pam jamban tu...especially to the production team.
As usual, komen konsert 2:
1. Kenapa la crew suruh si Jimmy tu perlu potong steam Adlin nak bagi komen si Maulana dgn masukkan mak budak tu? Tak boleh lepas semua pengkritik bagi komen ke? Takkan tak tau menghormati pengkritik?

2. Kurangnya masa yg diberikan kpd Sarimah dan Jimmy utk beramah mesra dan bergurau dgn pelajar sebelum persembahan menjadikan rancangan ini sgt formal spt Bintang RTM.

3. Bila Jimmy dibelakang pentas ajak Anum tonton VT Anum dikelas, siAnum dah kena kedepan utk bersedia dgn persembahan. Tak nampak reaksi Anum. Tak paham dgn penggunaan stage blakang or tepi utk perkenal student. This is not Sehati Berdansa Selebriti ye...

4. Apa ke hal...menyanyi lagu menuju Puncak dgn berbaris depan stage cara cam tu? Produksi ni memang KILL the ORIGINALITY of AF.

5. Apa pun...pelajar pilihan Tok pd konsert 2: Maulana dan Adira sahaja.

6. Ain...sorry le memang 2x nyanyi lagu melayu hancusss. Daus...dapat lagu senang setiap minggu pun tak sampai piawaian.

Komen Debaran AF...:
1. Sedih betul tengok baju bebudak pompuan dgn lap lip mcm Tina Turner slalu pakai tu....BURUK mak oii.....

2. Kosongnya dewan..kamera pun suka melilau jenguk kerusi2 kosong disebelah kiri dan kanan..ha..ha..ha..Thrill pun takde.

3. Tak dapat le pengkritik nak tengok sape yg kluar, at least Sehati Berdansa ada jugak pengkritik tetap yg hadir...Kalau ada, bolehlah Sarimah tanya sape yg diorang target akan keluar. Kat situ dah ada 2-3 minit pengisian kot?

4. Kalau American Idol, pd malam pengumuman ada artis jemputan nyanyi dan jugak pelajar yg terkeluar menyanyi, adalah pengisian dan tak boring.Kat sini dah ada 8-10 mins). Apa releven tunjuk aktiviti backstage before konsert dan jugak penyampaian Sarimah yg dah mcm ulang dan ulang dialog yg sama?

Pokoknya--> Dengar dulu cakap nak go back to basic, so should be like AF1 or AF2. Now is not to late for production to change. Kalau style ini diteruskan memang you guys can KISS AF8 goodbye despite the wide experience of Pengetua dan guru-guru. BOSAN...BOSAN...BOSAN...

AF8...
- TIDAK mengundi
- TIDAK tonton diari
- YA..hanya tengok ULANGAN KONSERT SEBELUM DEBARAN on Sunday.

AF7 IS THE BEST BERBANDING MANA MANA AF KERANA ADA CIKGU JOE KLUBBKIDD. MEMETIK KATA-KATA JOE IAITU "Tengok contoh bebawah nih. Masa konsert kedua arituh yang memeriahkan menghadiri adalah anak-anak didik aku (gituh) dari musim ketujuh.". YEZZA AF7 BEST.

So, mungkin tenaga produksi sungguh arrogant tidak mahu mengambil JOE lagi, dan mereka itu memang patut diCARUT oleh Joe di sini.

Memetik tulisan Joe lagi. "Tengok Aizat. Masa Akademi Fantasia, he didn't have that. He had talent, tapi dipandang sebab dia nampak sombong, angkuh."

Joe benci lahanat sangat ke kat Aizat masa dia masih kat dalam Akademi dulu? Ngapa Joe nampak Aizat sombong, angkoh? Tak baik tau. Nanti Maulana marah tau.

Joe, you rocks!!! Berkat didikanmu di AF7 telah dapat melahirkan artis pujaan ramai. Hasil ajaran dan asuhanmu kita dapat artis hebat seperti Hafiz dan Akim. Yezza...

AF2 is the best to mee..music industry is a cruel world to live in..semoga bob, farah, zahid terus cekal dan berusaha.

i like....bab maulana tu...bagus mana pun ko nyanyi tp klu perangai perasan bagus + arrogant + suka ciwek (nangis).....takde maknanye orang suka..nyampah ada leee.

adira...bleh tahan lee, p bila nyanyi...bunyi suara tu macam ketam kayu (alat pertukangan yee...x tau nama btoi..hehehee).
sakit telinga dibuatnye...

anum...ntah pape.....x der kesungguhan langsung..
yang lain pun sama..soso jer...

kat AF ni kena tunjukkan kuat semangat...ini dah AF ke 8...diaorang dah tau apa itu AF n dah start plan apa matlamat aku bila terpilih masuk AF....bukannya masuk nak main2 n nangis tak tentu hala...ini baru minggu ke 2 n dapat lagu pun yang ala2 jer...kalu dapat muzikal cam AF7 mcm mana agaknya...rasanya bukang nangis, tp pengsan terus...

AF dulu pun nangis gak tp takde ler melebih-lebih n meleleh setiap masa..rimas lerrr...

production plak...nape nak masukkan kezutan masa adlin dok kritik...tak sesuai langsung...bukan kezutan tp kedunguan...

* AF8 terbaik???? HAHAHAHAHAHA

Anonynous atas tuh, aku bukan kata AF7 hebat, malah aku tak claim pon anak didik aku hebat (bukan aku sorang didik.. aku didik bab tertentu jerk).

I'm pointing out that they NOW realise bukan senang post AF. fantasi tetap fantasia. realiti sungguh berbeza. and kalao da AF8 da hauk camni... apa kah realiti menanti mereka?