Monday, March 01, 2010

Chew on this

Wow.. laju gila da masuk the third month of the year. It's crazy how time just zooms past.


Hari ni gi opis wat keja sikit, clear kan stok tertangguh sat. Also settled a couple of errands in my schedule.

Sorting out timetable aku bagai. Aduh... so many things to do still, tapi kemalasan mula menyerang. Stakat ni lom mengalah, but there are a few things I have to put to paper that I haven't gotten about to.

Aku nak pastikan my own company ada dua major events this year, so kena get cracking now. it's March already!!!! Shit!

Didn't do much later in the day. Malam sikit lepak kengkawan borak. Also spoke to someone who represents a body in the music industry.

Sedikit sebanyak, kami bincang pasal wajib siar.

So many artistes stupidly - agree without thinking of the repercussions of it.

Tak paham kekadang artis Malaysia ni tak bukak minda meka tuh. Harapkan disuap segalanya.

Bukan nak menghina, tapi kalao mereka betul-betul anak seni dan pentingnya their craft (dan bukan saja royalti MACP ke PPM ke Prism) they would take proactive steps to better themselves. Bukan dengan bangga dok tahap lama, malas maju.

Hopefully kalao menjadi discussion malam tadi, ada forum akan menjadi melibatkan orang kerajaan, badan-badan muzik, media, artis dan pengurusan syarikat-syarikat rakaman Malaysia.

So many issues to thrash out.

I think the industry has to be educated.

Pandai-pandai kata pendengar kita kena di didik, tapi masyarakat muzik kita sendiri kekadang agak bodoh bila melayan isu isu berbangkit.

Artis? They don't even understand the word. Tau nak kuar majalah, nak pose sana sini jerk.

Specifically on music, Malaysia is the only country in this world yang aku rasa, many people think it's a RIGHT, suatu HAK to be on radio, not a PRIVILEGE (keistimewaan).

Ok la.. aku paham, ada stesen yang music exec dia yang hampeh feeling A&R bagai nak pepandai ceramah pasal muzik lak (walaopon sendiri takde pendedahan atau fahaman mengenai dunia muzik Malaysia nih). Nak determine the artiste's musical direction bagai. Pastu nak kekwat nak bagai tanak mainkan lagu tuh lagu nih, sehinggalah dibawak bercuti oleh pihak berkepentingan. Adakah? Oops!

Atau music exec yang tolak single artis hanya kerana 'the other station is playing it'.

Or the the best - mainkan SAMPAH yang tak capai piawaian langsung hanya kerana syarikat rakaman artis nan hado itu adalah dari anak syarikat. Aiyo.. apakah???

But on the flipside, artis ni pon leh tahan gak kekadang.

Mana taknya.

Any Thong, Dev and Harith, ada RM5,000 or so, rakam lagu, nak demand da diputarkan walaopon?

Only in Malaysia, penah model sekali, bergelar model. Penah wat satu single - bergelar penyanyi. Penah jadik extra lalu kat belakang - dah pelakon. Nan hado!!!

So many things wrong with the industry.... ramai berkepentingan. Takpe la.. tapi aku yakin masih ada yang sayang industri muzik Malaysia ni antara penggiat seni kami.

Jangan tuding jari dengan penuh emo sahaja pada muzik Indonesia sebagai masaalah. Diri sendiri adalah masaalah kerana tak mampu dan tak ingin bersaingan. Kalau muzik Indonesia takde, sapa lagik ko nak salahkan kalao lagu busuk ko takde orang nak?

Kalao ko berkualiti, radio ke pendengar ke tetap akan nak.

Look at Yuna. Zee Avi. Hujan. Meet Uncle Hussain/Azlan & The Typewriter.

Meka berjaya kerana the appeal of their music, tak perlu propahan high rotation pun orang sangkut nak dengar.

Yang artis biasa bising tu yang sendu, nan hado yang memang kualiti keja MOST OF THE TIME very the NAN HADO.

Work harder. Nothing in life comes easy.. jangan nak tau merungut saja.

xFM korang tanak sokong lak walaopon mainkan 100% muzik Malaysia. Nak gak stesen lain sebab berlumba No. 1. Realize that they are number one (atau berangan so) because they PANDER to the audience.

Kalao ko rasa produk ko meletop sangat, gi je xFM. Radio lain akan mai melutut nak mainkan korang punya. Kalao betol lagu korang bagus.

Jangan melalak je orang tanak beli. Tanak layan...

Cuba korang bukak gerai nasi lemak depan umah. Kalao da lauk ko hampeh, nasi ko hangit, timun ko rosak... orang tanak beli... ko nak wat apa? Nak melalak tepi jalan kata orang kena beli gak nasi lemak ko kerana ko anak Malaysia??? That walaopon nasi lemak ko nan hado kena beli ko nya because of patriotism, rather than makan nasi ayam KFC kah?

At the end of the day, here's the real MAIN problem. Our own artistes. Mentality and attitude!

Segala tak cukup tapi feeling kuat dan hebat (ni majoriti nya pendatang baru nya hal)

Last-last? Menyemak status update Facebook aku ngan pengumuman nak jual gelang. Anak seni indeed!

Panjang lak meroyan.

Anyway, hope the forum menjadi and people come with an open mind to LEARN. Jangan berangan tahu segalanya. Life is a neverending process of learning. We only stop when we're dead.

Reactions:

3 comments:

joe,
setuju bab jual gelang 2
ramai sgt
pening aku

haha. part gelang tu setuju sgt, dah jd mcm spam plak skrg. huhu

hmm, harap yg kena main lagu tu, pilih berkualiti, jangan main lepas je semuanya

tu la. status aku kengkawan aku pun likes sebab meka pon da pening.