Monday, March 22, 2010

Apo Nak Dikato

What can I say about Debaran Akademi Fantasia tadik? Sapa tak tengok - usha video ni dulu ok....




Now, my observations. Aku point by point je kerana malas nak mengulas cause it isn't worth going in depth pon about the whole thing.

Shah jadi mangsa penyingkiran pelajar lelaki yang PERTAMA sepanjang sejarah Akademi Fantasia. Ini membuka jalan untuk beberapa teori.

Here are some of my observations. Feel free to add to it.
*"We are the best batch AF ever had" kata Maulana. Kata kau! Honestly? Korang berlawan dengan AF4 untuk musim Akademi Fantasia paling HAUS adalah. No charisma, no personality, no colour, nothing. Talent? Mediocre at best. Cocky and arrogant without the goods to back it up. Berangan in other words.

*Ramai merembes ngan Iwan. Sora biasa, performance biasa... erm... cute ke? Ada bebudak kata comel etc. Aku rasa moka dia sebijik Hazwanie Othman jerk. Sapa tak kenal Wanie, dia fashion designer yer, sebalik baju-baju Faizal Tahir dan Aizat (yang menempah nama ngan wat tuxedo putih tuk Mawi ketika Anugerah Binang Popular Berita Harian dulu) AMPUN WANIE!!!!

*Bab lagu bonus dan penyingkiran OVER! Bebudak laki semua nangis cam baru lepas marathon filem Hindustan. Aiyo! Sampai performance cam bunyi hingus bagai yang lebih-lebih! Are you kidding me? Perlu ke emo sampai camtuh??? Plus it wasn't natural in the least!

*If you guys noticed, dewan PENUH sangat... dengan orang bunian. Add that with the content yang nan hado (repeat Menuju Puncak, interview Norman etc) I wonder why production thinks it's a good idea. Tak abih abih feeling nak ikut Sehati Berdansa. Tak perlu la... AF is AF.

*Ain sakit? Save it for the Diari lah... ni benda lain nak tayang lak drama. Aduh. A simple explanation would have sufficed. Owh wait a minute... lupa lak. Diari setengah jam je... dan nak promo sponsor bagai takde ruang benda lain.

*Zon Bahaya is so unnecessary. Another Idol idea rip-off. Konon nak repeat twice lar suspense. Skali before and skali after. Translated to layman terms - this means - cepat AFUNDI lagi sebab memang kita tak cukup AFUNDI nak justify untung. PS - It doesn't work - tu yang tak berubah bottom three korang. Nak perah last call gak in the last ten minutes - which in between NO CONTENT!

*Soundtrack masa umum Zon Bahaya- aiyo! So un-AF! Bad action sequence on a budget thriller punya soundtrack sangat!

*I actually pity Sarimah because no matter what she did, the production values killed off any suspense. It goes back to the fact there was nothing to hold it together - tapi cam stringing along and play out lama sangat nak suspenkan orang. Padahal.. erm...

*Penjualan AFALBUM bagai tuh semua tak perlu la!!!!! Argh!! Kenapa nak sales pitch sangat. Kalao orang minat they already have the info plastered almost everywhere.

*Interview Norman? Tak perlu. Nak umum Iwan and Adira? Tak perlu. Come on! The job of the faculty ends on Friday. STOP! Now it's penonton nya turn. Shhhh!!!!

*Repeat performance Menuju Puncak. Soalan aku... rasanya ada laundry dulu tak baju-baju meka pakai tuh. Back to back dua hari kena make-up peluh bagai... ewww!!!!

*Next point for those yang hardcore AF yang da ikut bermusim - mesti perasan masa Menuju Puncak (ketepikan soal berterabur dan bunyi interference kat mic bagai), the kids were mechanical, soulless and nampak cam hapal tapi tak enjoy. Entahla.. sila lihat Menuju Puncak bebudak lain (kecuali AF4 yang sama kualiti)

*Penyingkiran. Betul kan hipotesis dan spekulasi aku yang Astro target penonton Sabah Sarawak? Five girls and one boy from East Malaysia - to make sure ada appeal. Letak masa programming waktu Diari time solat Maghrib tuk orang Semenanjung (Diari ada peranan dalan undian kalao tak camna si Anum Dinosaur tuh top sangat and sustain je AFUNDI walaopon...)
Kenapa aku kata aku betul? One girl from Semenanjung and dia selamat because of a mediocre performance. Hanya satu dari East Malaysia among the boys - tapi tetap selamat WALAOPON performance tahap lima pam jamban.
And in the end? Bottom three tiga orang budak lelaki dari Semenanjung (dari lima orang) - as expected. Memang bukan giliran Shah sebenarnya tapi nak wat apa.. fact it suara dia antara dak laki nih leh maapkan, tapi oh well... he wasn't that good in his performance, so no regrets pon.

*Samsonite tak sponsor beg ek. Kenapa beg naik pentas tu nampak kecik dan murahan je? @aineeyusry dalam sesi carotan live kata sponsored by Cheetah. Heh! Ye ke? Well it looked cheap.. aku rasa hina lak branding Cheetah dikatakan camtuh. Beg Swan ke haper pon tak camtuh.

Ok la.. da panjang observation aku. Pe pon.. sila undi ye atas statement Maulana yang katakan "We are the best AF ever had". Bagi peminat Akademi Fantasia dari AF1 hingga ke AF6... what do YOU think? Sila komen juga in the Comments section.


Get your own Poll!




PS - Kalao nak peratusan penuh tunggu besok je la aku update.

Reactions:

42 comments:

"We are the best AF ever had"?????

it took me 7 SEASONS/YEARS to say "gua paling suka AF2 jugak walau camanapon". even my statement is based on personal preferences instead of saying which one is the best.

n he simply said they are the best AF ever had dgn senang hati pada waktu ini. tgu smp konsert final please enchek. at least.

pity sarimah... rasanya dia patut stick ngn cara elimination dalam TBLA. Simplicity is da best. tp sbb nak drag to fill up 30 minutes... banyak la scene2 sedey yg x perlu!

1. haruslah team produksi jenuh nak pk 10 lagu sedey nk nyanyi masa debaran... (and da best lagu sedey aku rasa still jgn pisahkan masa AF2!)

2. muzik latar zon bahaya... haiyoooo... aku tgh tgk who wants to be a millionaire ke? siap ada "kita kembali selepas ini!" hahaha

3. setuju ngn joe... debaran ni xde pengisian pun. i like the behind the scene part... sbb bagi peluang peserta share their thoughts (ala2 rayuan undi disaat akhirla)... tp tu je la... minggu ni leh la drag sket sbb ada yg masuk hospital... minggu depan????

hmmmm... ntahla... its to early to judge... stakat ni af4 still da worst for me... sbb tu maulana brani cakap diorg the best batch kot... sbb dia happen to watch that season only kot... huhu

Hi Joe, absolutely agree with your thoughts... debaran is sooo tak perlu... milking a 10-15 mins announcement into half hour is just too much.. plus memang the full essence of "Akademi Fantasia" is lost in every sense of the word, everything else is just American Idol rehashed .. elok buat Malaysian Idol instead.

Bab Diari.. memang tak leh tengok sangat pun.. am in Brunei and its about the time Waktu Isyak masuk. Rasa disappointed sangat this time around.

Nak jugak komen pasal Debaran AF.
1. Kesian si Sarimah nak handle setengah jam just nak umum sape pelajar terkeluar. Nak cakap apa pun dah macam kehabisan idea dan kekadang tersekat-sekat. Kaji la pengisian program yg lebih baik, kalau tak 15 minit dah cukup beb!Kalau dulu-dulu pengumuman selepas konsert ambik masa 5-10 minit je.

2. Kalau nak umum 3 tercorot dan nak suruh peminat undi hanya selepas separuh jalan, memang le tak jalan, sebab tu sama je sehingga pengumuman. Bila tekan butang R after the show then nampak le ranking bebudak Malulan and Alif dok kat Top 5...kan kelakar tu.

3. Statement AF8 The Best tidak seharusnya di masukkan kedalam minda para pelajar AF8 unless they have proven that they are the best. Karang jadik joke of the year je..he..he..

4. Tau le Edry tu adik Norman tapi perlu ke dia bias kpd beberapa pelajar yg masa konsert kita tau tak se BEST mana spt yg dia katakan?

5. Tak nampak kekuatan vokal dan aura Iwan yg disanjung dan rasanya akan dipancing KRU to be the next Adam and Dafi... Sorry guys.

6. Bila ORIGINALITY of Akademi Fantasia punya format dah hilang, ia merupakan kesilapan yg mahal.

i agree dgn u nye statment .tiz AF8 serupa dgn AF4 . Macam tak de aura .
for me AF3 yg betul2 ada aura nya .

Excellent observation Joe! Bravo!!

Memang malas with AF this year, considering I have never missed any of the final concerts from AF1 to 7, looks like I won't be there this year!! Main reason is I can't watch Diary!!! I hate that time slot. I hate Debaran, so not AF, copying other programmes here and there makes AF loses its edge! There goes votes from one makcik here!! LOL!!

Anyway, these kids are mediocre, nothing yet to shout about. They are so not like some of their previous AF kiddos, where we went "wow" when we heard their voices and performances!!

And yeah, the "bag keramat" was very flimsy, macam dah kena pijak ngan gajah before it went on stage...tsk tsk...kesian!!

It's not AF anymore. It's Idol. I hate eliminations on Sunday... grrrrr... tengok CSI lagi best, walopon repeat!

Haloo...
Pergh, cayolah... Komen yang clean n clear... Besh... Nak tambah sket2...

1) Herm, masa nyanyi lagu Jangan Ada Benci tu, cam nyanyi lagu sekolah dah. Cam standard nyanyi beramai2 di tepi simpang jalan... Kenapakah???

2) Cian gak kat cik Sarimah yang cantik tuh. Nampak x loose sgt. Terikat dgn macam2 benda.

3) Aura x muncul lagiks. Camno nih?????

4) Erm, muzik masa konsert kedengaran murah... Takdo budget ke???

<--- ini pendapat saya yang x reti muzik sgt... hanya sebagai penonton umum af8... :)

Dear Joe,

Inilah pertama kali saya komen dalam blog Joe ni. Hmmm minggu ni punya isu agak menarik perhatian.

Kata Maulana, "we are the best batch that AF ever had"...hmm nampak sangat dia hanya tengok AF4.barulah dia boleh kata gitu...tapi memang kali ni AF langsung tak nampak aura2nya...rasa2nya tahun ni takkan ada kes2 fanclub gado kot pasal artis pujaan dia orang...still salute AF2 for their amazing performances....and i still think BOB AF2 is the best(utk kategori org yg bersaiz XL)...shah ni pun sebenarnya ada hancus gak...tp so far okay lagi kot dr yg sesetengahnya yang perasan artis diva kelaut tuh....pompuan?yucks...semuanya s***....sorry!have to carut sekejap...hehe n for the first time, lelaki keluar dulu dari pompuan...tolong rentikan AF ni utk seketika. sbb rasa2nya AF dah makin merapu dana dah...rentikanla utk 2-3 tahun ke, then freshen up balik...hmmm apa2 pun this is just my opinion. seronok reading ur blog, joe. ayat2 yang u guna, slalu kena pada tmptnye...hehe

*nk tmbh sikit....

but still jangan pisahkan from AF2 is still da besttttttttttt!!!!!!

Dear Joe,
sori to say..pada awal aku mmg tak setuju diari time2 maghrib..sebabnya?..nak ikut time malaysia timur?..aku tengok jam kol 9-11 tuh purata asik dok ulang lagu-lagu video jer yg dah nk muntah ijau aku tgok..then malam semalam..mmg aku nyampah tengok debaran yang tak bape nk debar tuh..buat sakit ati aku tggu jer..iklan jer berbakul-bakul..sarimah yg cantik molek sampai ketandusan idea nk mengenapkan setengah jam tuh..paling aku meluat..lagu reramai sbl penyingkiran 'jangan ada benci'..ooohhh plz laa naik sesak napas aku..nanges2 berbagai..
Plz arr team AF tahun nie..buat ler sesuatu yang perlu dibaikpulih AF..setiap tahun semakin hancuis..ssb tuh sponsor yg giant2 pun dah byk lari..ops!
bagi aku..AF2 best..AF3 best + aura ;)

nak tambah ...


AKU BENCI DEBARAN!!!
BENCI DEBARAN!
BENCI DEBARAN!!!!


DIARI MAGHRIB? WTF!!! WTF!! WTF!!


TAPI AKU TAK BENCI SARIMAH, X BENCI NORMAN, X BENCI CIKGU2 ... AKU BENCI PRODUKSI AF!!!


DIE

Pengumuman utk zon bahaya...
Pastu sume duk pokes undi mamat 3 ekor kat zon bahaya tu...
Pastu undian ditutup...
Byk undian utk mamat 3 ekor zon bahaya tu x sempat masuk...

Habis show, undian dibukak balik...
Undian yg tersekat tu berpusu-pusu masuk balik...
Hasilnya sng2 je si maulana ngan alif tu naik top 3...
X adil la woiiiii!!!!!

Kalau nak buat sgt debaran pada hari yang berbeza dengan hari konsert...apa kata BUAT PENYINGKIRAN DARI DALAM AF.... bebudak tu...terus je angkat beg balik kuar dari hostel
tak payah le nak guna dewan sebesar-besar alam untuk acara tak berfaedah tu

keep it coming guys. terima kasih untuk semua feedback. aku yakin production sedang membaca komen korang. mintak2 meka take note dan hormat peminat AF yang selama ni menyokong Akademi Fantasia.

Aiyooo, and I'm going to appear on Diari AF this Friday. Confirm kena kutuk baiiiiiik!

Wish me luck (for your review) Joe!

For me AF2 & AF7 is the best batch. But xpe2 kite bg diorg peluang lg tgk camne next week & hopefully pihak astro pls take note la psl siaran diari & debaran neyh.
Rasanya penyingkiran lps konsert la yg membuatkan AF ni actually unik & lain dari program2 realiti lain tp now....
Psl lagu Jgn Ade Benci tu agreed jgk sampai nangis2 bagai haizz bkn ke singer actually should learn to control their emotions ingt lg Nana masa AF1 nyanyi sampai ternangis2 masa nyanyi then kene tegur ngan pengkritik kalau x silap.
Okla setakat tu je comments from me kalau slh silap sorry ye. & For Joe I like ur comment jujur & amazing.

NI AKU PULA NAK KOMEN....

ko cakap ikut waktu malaysia timur..time maghrib buat dairi..korang tak fikir ke kenapa tv tak pasang azan ikut waktu malaysia timur..apa hal...ko ni pun cakap agak2 la...time azan pula nak ko salahkan sebab undian peserta naik tak kan orang mengundi time azan je rasional la sikit bro...


pastu ko nak tembak la pelajar2 bro budak masi baru belum nampak lagi talent dorang sabar la bro..apa ni mawi pun lama gak semua artis realiti bukan seminggu terus pandai..agak2 la...aizat,faizal tahir,stacy,adam,akim semua lama tu bro tak nampak ke ...bagi la peluang sikit

komen sarimah...ko ni bro dia 1 time la bro buat akedemi bagi la peluang ko ni semua tak bagi pelunag asyik hentam je..kalau da 3 minggu ko komen begini aku pun setuju juga ni baru minggu pertama mcm mana ni bro adlin pun bagi gak peluang dengan pelajar..agak2 la bro

rilek la bro kita bagi peluang tengok mcm mana kalau begitu gak kita bole la komen yang pedas2..

tentang moulana tu aku setuju la dengan korang...

sebab pengetua cakap terbaik kut, sbb tu budak2 tu pun kata camtuh..huhu sedih!

debaran tu rasanya tak sampai 5 minit je ku rasa. yang lain ulang-tayang. mcm diari, setengah jam, tp ulang-tayang terlalu banyak.

so, tak berbaloi je tgk debaran. next time on tv 5 minit sblm berakhir.
konsert boleh tgk lg, tp debaran? OUT.

saya tgk af pun semata2 nak tgk pengetua sbb minat kru.

1. hipotesis astro target penonton sabah sarawak kerana waktu diari di sini terlalu dekat waktu azan maghrib. that is common sense yang sedikit sebanyak diari mempengaruhi undian. contoh - tengok anum. minggu pertama dia banyak dapat fokus, terus AFUNDI dia melonjak.

as for bebudak baru belajar - bukan soal PERFECT tapi nak nampak basic potential. stakat ni ramai tak tangkap aura langsung. there is no charisma, charm or personality - and that is the problem. you can teach people to sing or dance - but not to be stars.

2. bab sarimah. sapa hentam? aku kesian sebab production nya pasal dia lak cam kena dera. dia memang bersungguh, dan keja keras, tapi show tetap down. nama hos yang akan kena, betul tak? salah sapa? production kena pikirkan kalao show da zero content.

at least bab maulana ko stuju. ahahahahahah

sy n family mmg peminat af dr af1-af7 (except for af4-but still tgk gk af4 compared to af8)...

1. diari time maghrib mmg sgt2 x patut. well, most of af fans dr kalangan melayu yg beragama islam. x kn produksi af8 x sensitif bda cmni??! teruk betul team af8!!
dlu klu i terlewat blk uma n x sempat tgk diari, sgup g cri kt youtube tp skang smpi ke hari ni x tgk lg diari kt tv. sempat follow youtube 2 episode je.

2. bila dh x follow diari, konsert pn dh malas nk tgk. AF lain. hm yg betul2 peminat af je faham. msti xnk ttgl ape2 pn perkembangan af..tp skg mmg MALAS tuk af8.

3. dlu ada cerekarama best kt tv3 n dlm masa sama ada konsert af, msti pilih tgk af but now no more. lbh best tgk cerekarama dr tgk konsert af8...sb dh x follow diari n xknal personality n xtau improvement dak2 af lg. ilang mood tgk konsert.

4. suka norman, suka cikgu2 n glad cikgu adnan ada blk. ingt memori af2 yg best. tp x suka produksi af8. x suke timing diari, x suka debaran, x suka pengacara 2 org, x suka idea2 team af8 yg lari dr AF yg sbnr.

skang ni, xde sorg pn family members yg tgk af lg...which is so sad (dlu AF rncng kluarga blh lepak sma2 dpn tv tgk af tp skang x dh). time magrib abah, mama n adik2 g surau. klu dh diari tlepas, mna nk tgk konsert. sb tu af x sma ngan oiam, mentor, idol.

AF Bukan Rancangan Keluarga lagi..

AF8 paling hancus...segalanya2nye...dlm ramai2 yg gi audition,tp yg dipilih..aduh lemah aku menengoknye......dahlah konsep nak tiru idol...stage pun cam malap je..dgn tulisan akademi fantasia besar gedabak kat belakang mcm pertandingan karoake je..aduilah..nampak murahan..mana pegi screen led...??

show lain cam oiam,mentor makin meningkat mutu dorang..Af pulak makin menjunam....ape nak jadi ni....dulu2 aku fanatik gile nak layan diari dgn konsert,skrg cam malas dah...semangat dah ilang...

ASTRO tolonglah buat sesuatu...supaya kasi naik blk semangat aku nak tgk AF...

stacy 1st konsert af6 dah impress penonton dgn 'no one'.

faizal tahir masuk 2 weeks oiam dah tunjuk taring dgn lagu2 gavin degraw.

mawi sejak prelude hattan start backing sebab dah tunjuk potensi.

takde istilah 'sabar' bab realiti tv sebab masa terlalu singkat, 10 minggu je. mcm ramli ms buat kat budak2 af6, bagi lagu then lepas sejam cuba present kat dia sebaik mungkin.

budak af8 takde alasan. if they really that talented, tunjukkan dlm masa terdekat ni. af students terdahulu boleh buat, dorang tak boleh?

Bab tunjuk diari masa waktu solat Maghrib memang melampau. Di Semenanjung waktu kita solat dan baca Al Quran so mmg tak tengok diari. Anak-anak pun Tok suruh solat. Kalau di Sabah Serawak and Brunei waktu solat Maghrib adlah pd pukul 6.15 agaknya so mmg waktu 7:30 tu NGAM. Ini mengeSAHkan yg niat produksi just to capture market ASTRO sana...STRATEGI yg berkesan...BRAVO ASTRO dan produksi AF

diary x patut waktu magrib lah piang!!! asal x buat jam 9. apa masalah?? org sabah sarawak pun boleh layan. kat semenanjung pun sama leh layan. SEMUA HAPPY ..


boleh lawan AF4 lah ... hahahhaha

jangan kata bosan je. bagi point skali kenapa. student ka production ka apa... biar production bukan je dikritik tapi mintak2 meka wat perubahan bila baca ni. kalau la... (bukan kalao baca.. tapi kalao terbuka hati pada perubahan yang patut)

mmg af8 paling HANCUR dlm sejarah af. at least af4 ade farhan, rich n velvet. af8??? sume tak boleh pakai. thn dpn komfem ananda krishnan ckp tak payah buat af lagi. tadak bawa duit!!

komen sy utk mlm penyingkiran

lagu bonus - lagu & lirik mmg BEST tp nyanyian "budak2 AF8" terlalu OVER EMOSInyer..!! semua org tahu, lagu tuu sedih, tp xperlulah over sgt nangisnyer.. Ia men"CACAT"kan sungguh. (harap diminggu2 berikutnya, semua pihak produksi & tenaga pengajar SEDAR masalah ini)

pengacara - i loike SARIMAH lebih masa penyingkiran "org2 gemuk" tp sy SEDIH bile lihat mlm penyingkiran AF8. (sy YAKIN SARIMAH dpt m'buat sesuatu krn SARIMAH antara pengacara TERBAIK & DISAYANGI di MALAYSIA)

pelajar t'singkir - sy rs penilaian peminat BOLEH diterima sbb SHAH antara yg "KURENG" ms mlm konsert.

overall - PERLU BERUSAHA LEBIH DR BIASA. (sy harap mereka2 di PRODUKSI AF8 menerima kritikan dgn t'buka & m'buat sesuatu sblom semakin "PARAH & KRITIKAL")

1. tak kisah ader Debaran ker tak...either day..saper2 yg undian terendah kluar..

2. please stop buat drama nangis2 nih waktu penyingkiran.. so plastik k.. sumer org tau..a few mins later yg x terkluar tu melonjak2 kegembiraan..

3.best AF ever?? the best 1st concert wud go to AF2/AF3.. byk sgt bdk hingusanla kat AF8..

4. x setuju langsung Diari 7:30pm..ader rancangan yg best sgt ker kat RIA tuh on primetime?diari pun cam x de aper yg lain pun..mesti kena ader ker kisah kamera-pelajar 'scandal' every year? yuck yuck yuck..

5. my theory is only Sabahan Sabahan vote for pelajar pompuan.. meanwhile org S'jung lebih prefer undi mamat yg jambu..so membazir kalau bubuh byk pelajar pompuan s'jung sbb takkan ader yg nak undi..since Sabahan dah occupied with all the ladies..S'jung most probably Iwan.. the least looking guy la jadik mangsanya

AF1-AF7 ade jgk student yg nangis2 ni apa tp saya tgk pun at least ley terima & ade jgk yg rasa mcm nak terikut2 skali nangis sbb mmg syahdu moments tu.Contoh cam nangis x dpt perform dgn baik ke family ade yg kene wat operation ke apa ke.

Tp Af8??? So many tears even in diari & kdg2 for reason2 yg penting cam tetibe x psl2 nak nangis masa tgh nyanyi sume.

So hopefully tenaga pengajar take action warn pelajar yg dlm akademi ade camera & the whole Malaysia is watching.& not everyone comfortable watching those.

Dear production team (if you ever read this),

I think one of the reasons why AF addicts are so frustrated with AF8 is because there are to many changes that take place at a time. Selama 7 tahun kami nonton AF, at least the changes were brought up slowly - macam the change of Aznil to AC, wpun memang x puas hati, tapi kami tetap terima and still continue watching. Bila ko tukar diari dari 2 kali (tghari & malam) kepada sekali je, okay lagi. Boleh terima lagi. But then, suddenly ko nak tukar segala format.. ubah timing diari supaya xde org tengok, ubah jadi AFdol, kitorg dah tak rasa a part of AF anymore. This is not AF.

Macam org bercinta la kan, dah 7 tahun, dah terima segala baik buruk, tiba2 partner ko berubah dengan tiba2 sampai dah tak kenal. Last-last boleh break-up ah kan?! Sebab dah tak sherashi gitu.

I still miss AF2. Regardless of what happened to them, they're still the best in the bunch. Diorg patut consider ulang tayang diari and concerts budak2 AF2, aku rasa rating mesti lagi tinggi.

and p.s: kids, stop being Farah/ Johnny wannabes. It'll never work.

rilek ar..
byk lagi citer lain mase maghrib, tp korang x nak komen plak..
cite nur kasih time maghrib dulu bkn main lagi korang layan... diari kan ade ulangan kul 11.30.. ape susah...
lain la kalo korang jenis berdengkur awal, x leh nak wat ape ar...

Tapi konsert 1 jam stgh (berbeza dulu2 2 jam stgh, af5 lagi gila nak dkt 3 jam, af6 & af7 2 jam ok lagi ar), lagu pendek cut sane sini, debaran lagi..mmg mangkuk hayun la sng ckp...

Debaran tu buat org lagi malas nak undi mase konsert ade la...

Undi sikit2 mase konsert, (ntah2 x undi langsung), pastu taim debaran, tunggu pengumuman bottom 3, baru nak undi...brape kerat la undian tu sempat masuk...huh

mia i love your statement best. macam pasangan bercinta. ahhaahhaha

hmmm..dlm 10 ribu yg dtg audition tu, xkan ni je yg terbaikkk kot??one n only iaitu NAD peserta perempuan dr semenanjung yg terpilh..motiffff???just wait n c this week..adekah peserta dr semenanjung yg akn out..kalu once again dr smnanjung yg out, memang sahlah, af akan berubah bkn setakat format jer...nama pun berubah gak..AKADEMI BORNEO..

i rase lah kn, AF ni same jer tiap2 tahun..nangis2..gadoh2..then dia org di 'skandal' kan to each other..weiiii dh takde modal lain ke??

n paling x setuju part debaran tu..sarimah mcm sedaya upaya je nk habiskan masa setengah jam tu..kdg2 nampak mcm tak tau je nk cakap pe sementara nk tunggu masa berlalu..adoiiiii...kn senang kalau penyingkiran dibuat trus mlm sabtu tu??jimat pun jima kos..x payah nk kuar kos sewa dewan tuh utk 2 mlm..jimaaattttt kn lbh baikkk???

rating utk AF 7 bg i dh cukup ok..ingtkan AF yg baru ni akn lbh n lbh gempaq..rupe2nya, trus jatoh menjunam...alahhaaaiii.....

rating tak bermaksud apa2. takkan dari af1, hingga skang da berjuta tambahan pelanggan astro, camtuh gak kan, penonton AF.

just wonder if the growth in ratings selari ngan penambahan subscribers astro. hehehehe...

soal SMS yang meka kejar nak buktikan AF masih hebat... katanya... walaopon...

hahahahahahaha..aku suka sume komen2 ko!! :) caya la bro!!!!! aku paling meluat kat budak ANUM!!!! wei...budak tu jakun sangat ngan camera tak penah tengok AF b4 dis ke????what the fake???? plastik!!!!

Ni terbaru administrator AF kat Facebook keluarkan statement which I wud say sedikit melukakan hati, sombong dan sempit. Aku ok je mula2 kat FB ni tapi bila admin keluarkan statement mcm ni aku dah rasa mcm x patut diorang ckp mcm ni. Tetiba je ckp pasal Shahir bawah skali tu? What? HUH???

PERHATIAN KEPADA FAN2 AKADEMI FANTASIA SEMUA, PAGE INI ADALAH UTK PEMINAT,BUKAN UNTUK MEMPROTES AKADEMI FANTASIA.TERLEBIH DAHULU SAYA INGIN KATAKAN BAHAWA PIHAK PRODUKSI AKADEMI FANTASIA TELAH MENGKAJI WAKTU SALURANNYA UTK PENONTON2 YANG BERAGAMA ISLAM DAN WAKTU SIARAN TIDAK BERTINDIH SAMA SEKALI DENGAN WAKTU SOLAT.BEGITU JUGA DENGAN PERGAULAN MEREKA.TIDAK SALAH KAN BERGAUL BERSAMA UTK MENIMBA ILMU?BEGITULAH JUGA KITA DAHULU KETIKA BERSEKOLAH.KEPADA ANDA2 YANG TIDAK BERMINAT MENONTON AF8,SILA TUTUP TV ANDA JIKA TERASA MUAL DAN TIDAK SUKA DENGAN GELAGAT PARA PELAJAR.TIADA PAKSAAN UTK MENONTON ATAU MENGUNDI.TIDAK PERLULAH UNTUK MEMPROTES.JIKA ANDA PROTES SEKALIPUN,AF8 MASIH UTUH DI HATI PEMINAT2 NYA DAN MASIH TERUS BERSIARAN SEPERTI BIASA DAN TIDAK AKAN DIHENTIKAN WAKTU SIARANNYA SEMATA-MATA KERANA SIKAP PROTES ANDA ITU.ASSALAMUALAIKUM,SALAM SEJAHTERA <3


SHAHIR AF8,ANAK KEPADA SEORANG USTAZAH DAN GURU.BELIAU JUGA TELAH BEBERAPA KALI MEWAKILI DAERAH DALAM PERTANDINGAN TILAWAH AL QURAN

Amrel :

Administrator tue yang haprak...... peminat AF ler yang akan mengkritik sbb dorang dah ikut program tu dari musim 1 lagi....kalu bukan peminat diaorang tak kisah pun pasal AF......hahahahaaaa bangang punya orang....satu lagi pasal kajian...tunjukkanlah hasil kajian tue...jgn cakap kosong jerrr...ntah2 kajian syok sendiri......org tua2 kata lebih senang mengajar orang yang bodoh/lembab berbanding org yang bodoh sombong... hahahahaaa

pasal tutup tv plak...naper nak soh tutup tv...kami bayar tiap2 bulan woooooo...bukan freee...sbb tu nak tgk program yang bermutu...bukan program kacang hantu..

hahaha..bodoh sungguh admin fb af8 tu..wallawei..bodoh lagii boss yg hire administrator tuh..aku gelak guling2 mengenangkan kebodohan mereka...sib baik x keje kat astro..

wahai adik admin fb itu...kau org kg mana weih? ckp x guna akal (ooppss..aku org kg gak..tp aku ada akal)..ekekekeke..tv aku canggih dgn HD bagai..kau soh tutup..poorahh..

dot..dot..dot..