Wednesday, February 24, 2010

I wanna hold your hand

Petang tadi gi PC mengumumkan everything about Anugerah Bintang Popular Berita Harian. Aku malas nak taip pepanjang so kalao nak aku list kan.. ni aku letak basic jer sebab malas.


Pengacara Raja Azura & Sharifah Shaheera while performances nanti from Adam, Ainul Aishah, Akim, Aril, Azlan & Typewriter, Black, Bunkface, Dafi, Datuk M Daud Kilau, Dayang Nurfaizah, Diana Danielle, Faizal Tahir, Hafiz, Jaclyn Victor, Liyana Jasmay, Munif Hijjaz, Nazrey Raihan, One Nation Emcees,Rabbani and Stacy.

Tema Cetusan Warna or something like. Kowser... English version - Riot of Colours. Awas ramai yang bakal jadik badut Circue Du Soleil pasnih la jawabnya ngan borong kain kat Kamdar. Heaven help us... confirm tahun ni aku cover ABP tanak wat fashion review. Pasti aku buta.

Petang tadi pon aku pening tengok some of the dresses ada artis pakai at the press conference. Seriously... bad hemming, loose threads, puckering... cheap fabrics, arghhh!!!! So many things I noticed yang salah. Ramai feeling fashionable tapi AZAB nan hado!

Ni some of the ladies in attendance tadik. Spot your favourites?

Ni si Aishah comel... saja nak snap dia sebab lama tak amik bekas anak murid aku nih. Heh... She looks so cute - pity about the dress though. Aduh..

Two hot ladies for the evening? Liyana Jasmay and Scha Alyahya. Merasalah red seems to be the colour. Tapi mana riot nya of warna warna? Takpe... janji tak badut ok!

Esok nak kena masuk opis awal sebab nak abihkan artikel pasal isu siar wajib kat radio. Pening la.. ada je benda dalam industri muzik kita yang orang dok sibuk dari luar.

I mean... people in the industry need help, and things like this are so superficial sebab I don't see how this can translate into help for our artistes.

Kalao orang tak suka, ko main seribu kali, lagik bagik orang menyampah.

Jangan bertongkat kuota. Jangan mengharap disuap.

Masyarakat seni kita seharusnya up their game and rise to the challenge should just prove their products are good by coming out with quality products. Ni nak siar wajib ni entah la sampah haper nak on air pasni (skang pon ada sampah terlepas tapi lagik teruk ah pasnih).

Bottomline - look at Koko Kaina/Zee Avi, Yuna, Meet Uncle Hussain... these were people who didn't make it because of radio. Radio NEEDED them! Sebab meka came up with awesome works which couldn't be denied, and they developed a following.

So by the time orang da suka gila, radio HAD to jump on the bandwagon.

Siar wajib ni ada banyak PROS and CONS. But honestly, I see it more as being potentially exploited by those yang BERANGAN saja nak jadi artis - yang hado talent sebenarnya.

How are the songs going to be selected to be on-air? Bukan semua leh masuk walaopon siar wajib. Kalao semua sumbat, sapa dapat layan? Kalao tak, sapa nak tentukan? Nak tubuhkan badan tuk luluskan? Sapa nak bayar? Sapa nak anggotai? Layak ke? Takde pilih kasih ke?

Industri ni kecik... susah... semua kenal sama kenal... there's bound to be personal interests. And if not, the person is definitely not from the industry and wouldn't qualify.

Out with the politics in seni ok. Tak kena... oh well...

Pastu kalao radio main sumbat main semua pon (dalam padan moka stesen radio tertentu especially satu yang aku nyampah tahap gaban skang, kesian lak sebab it IS a business at the end of the day), ada effect ke?

Ramai lagik ke nak beli album?

Memacam... too many factors. Malas nak pikir... too late. And aku nak layan Idol jap agik.

Owh by the way... sebab ramai setan racun aku (even in the last entry), aku akui...

Yeap. Bought the Guccis. That's it. This time it's for real. NO MORE SHOPPING FOR A LONG TIME! This is the last thing I'm buying pasnih... but so in love with my shoes. All three of my Guccis. Matilah!

Oklah.. esok je update. Nak layan Idol while having supper sikit... night all!

Reactions:

5 comments:

apela ecah pakai baju mcm tuu.. memang la ecah da jadik artis tapi lagi cantik kalao dia kekalkan imej zaman2 af dulu. sopan dan comel jerk. mak bapak dia kn org baik2, tegur la

bukan soal sopan tapi buruk.. hehehehe.. sabar la kak mah.

Anon : tu la pasal. DAMN! ahahaha

Haha congrats joe.. U bought the shoes at last... Btw, it is a nice shoes, so no regret.. Pasnih kasut gucci yg mane lak jd pilihan ati? Nti kitorg leh support u lg kt sini hahaha (denise)

siot je denise. suka kan aku jadik shopaholic. next is a gucci diaper/messenger bag! matilah aku!!! no no no... controllllllll - tapi nakkkk!!!