Tuesday, January 12, 2010

Kisah paranormal di AJL

Ok so I posted this pic smalam. I didn't say much about it... and most of you yang baca sini tak amik pot sangat pon pasal pic tuh.


Tapi pas aku paste kat forum, and ramai discuss about it, and aku risik sikit agik... banyak persoalan timbul - just a picture of WHAT did I take?

This is the original photo. Click on it to see a bigger version.


I asked you guys if you saw anything. Try looking at the second 'b' in my watermark.

The facts of the case. Aku ngan kengkawan what looked like a person up there, tengah-tengah lagu Aizat - Kau Aku, sebelum Bencinta. I didn't think anything about it, neither did anyone sebab kami ingat penari Faizal Tahir yang turun pakai harness tuh.

But yesterday morning after I posted it more as a joke... so much was said about it, aku besarkan pakai Photoshop and cleared up the pic a little.

And this is the close-up.


The facts now are this.

1. Five of us saw the 'figure', and yes it wasn't an illusion of the light or anything. Because I was using a simple camera with not much of a zoom - you can't really see anything but a cloudy blurrd figure.

2. Among the movements were a sort of movement, like a wave. It also stared down at the audience.

3. Aku da bertanyakan orang kuat production TV3 dan setelah gambar dikaji, memang sesuatu yang pelik sebab -
a. Bahagian beam dia dok tuh, terlalu jauh dari tempat bebudak penari Faizal yang pakai harness gayut. They came down in the middle of the stage area, above the pit that had hydraulics to lower or raise performers. This was right above the front end of the stage near the audience.

b. Tidak kelihatan kelibat pon orang lain - dan tak mungkin dancer unsupervised alone kalao betol. There had to be a technical/production person to act as a spotter and there was none. Besides, point a. pon da buktikan it's not a dancer.

c. Tempat itu terlalu jauh kedepan, memandangkan dia da keluar zon pentas, dan tidak ada staff production yang akan ke sana sebab tak ada kena mengena atau fungsi. On top of that - orang production akan pakai warna hitam sahaja.

d. Memang juga disahkan itu bukan pakaian penari Faizal.

So balik soalan nya. What is that in the picture? Bukan ilusi cahaya, kain terbang, penari Faizal yang gayut dari atas pentas mahupun ahli production. Renungkanlah.

The whole of last night borak ngan kengkawan yang da tengok pic ni and everyone tried to rationalise it.

Seb baik dua orang kawan yang nampak benda tu malam AJL ada sekali so meka pon backing story aku cakap what they saw.

And no one had an answer... a real answer. Spekulasi memacam.

Question is now - what did we see that was in the photographs?

Reactions:

47 comments:

Go and check if the thing is still there..if no..waaaaa..

hahahhahaha tragedi mumia terbang kat ajl 24! EPIC SIOTT ...

OIITTT ~ MENDE TU CAM BAWAK SOMETHING JER ~ WAAAAAA MENAKOOTKAN ... CAM BABY DOWHH!!!

U olls saja tau bagi akak takut ni. Semalam dah la aku takut sebab tengok Ratu Solowangi mati kena tikam dengan Malika. Noks.....takut laaa

pergh..ak nak caye pn ak konpius nie..tp biasa la..tempat dah lame x de penghuni,mest ade "penghuni" tolong menumpang. ak rasa ko kene contact misteri nusantara utk diorg punye skop...biar satu malaysia taw..baru syok..ak rasa mcm nak bt post la pasal bende nie..credited to you!!

meremang bulu roma aku!! too scared to look at the pic now :(

aiseh habis naik bulu roma tgk gmbr neh....ayoyoooo amende tu?

hahahaha.. korang layan la. aku malas pikiaq sangat. lagikpon bukan kali pertama aku tengok bebenda nih. saja sebab ada bukti... dan saksi, aku kongsikan

tinggi bangat tu, tk kn dancer sampai tinggi tu. agaknye yg tergendala masa jeffrey din nyanyi tu angkara 'die' kot?? hehehe

Kak Min kot... in a way Aizat sang Pergi her spirit Came la...Geez..Lagu Berhantu gitteww.. Al-Fatihah tu Kak Min..

kalau betul ia hantu, best gile dapat bukti! simpan kenang-kenangan :D

like i said memang orang tv3 pon cakap area tuh patutnya no one. so no one can answer what we saw and what's in the picture.

uurrmm...no wonder masa aizat nyanyi tu we all kat umag ni tetibe semua org cakap meremang bulu roma, sedap sesangat mcm dibuai mimpi je...

cube tgk betul2...itu spot light la...spot tu mengadap ke tepi..

banyak la ko spotlight nya. buta ke hapa

ermmmm, i was watching AJL live from home but masa Aizat nyanyi this song, SUMPAH I saw another "man" with white cloth (just like d pic u posted) at the other right end of the screen...i tot its another dancer going to pop up in a short while but nothing..he just stands there..standing still..masa live tu, memang ada tak this "guy"?

-maiza-

cudn't find aizat aku dia video in youtube, the rest is there. wonder why

hard to say la..besides that thing could be anywhere they want to ...
plus.. it also can be right by ur side right now while u r watching or reading this post, even in a daylight ..
so ??? wutcha gonna doin'?
nothing rite? just remember, we just share this Bumi together with His other creations, let them be who they are, and we keep doing what we suppose to do ..
Wallahualam ..

biarlah diee...die nak tengok ajl gak.kt umah,die boring tengok astro hari2 ulang crite yang same je.....

kan~ after 24 years! huhu

anyways, i also spotted a guy wearing white ujung kanan screen tv masa lagu mana tak ingat, tapi masa Aizat nyer performance. Ade ANON yang komented that also. So org TV3 leh explain sapa hamba ALLAH pakai sut putih diri ujung skrin itiew? tq

dan sentip la last pose Misha nan ado di tunjuk utk org dirumahs! :P

tu la pasal. no official statement. but sure as hell no explanation.

muahahahahah...
kelakar siottttttttttt

ada hantu ajl???
kehkehkehkeh

kidd, ko kata ramai pertikaikan aizat menang so siapa yg selalu disebut2 patut jadi pemenang?
aku just normal viewer tak dapat tangkap saper tu A, B, C etc :)

ASSALAMUALAIKUM..INI ADALAH PENDAPAT SAYA.. KITA KENA YAKIN KEWUJUDAN MAKHLUK ITU. SAMAADA MAKHLUK ITU DARI JENIS JIN ATAU SYAITAN .WAALAHUA'LAM. TAPI KITA HENDAKLAH YAKIN BAHWA MAKHLUK ITU WUJUD. SAMAADA GAMBAR YANG DITANGKAP BENAR ATAU SALAH HANYA ALLAH SAHAJA TAHU.SEMEMANGNYA SYAITAN SUKE TEMPAT YANG SEBEGITU. TEMPAT YANG PENUH KEMAKSIATAN. DENGAN PEREMPUAN YANG TIDAK MENUTUP AURAT. AMATLAH IA MENYUKAINYA. SEPATUTNYA KITA TIDAK PERLU TAKUT PADA SYAITAN SEBAB IA MAKHLUK ALLAH. ALANGKAH BAIKNYA KITA MERASA TAKUT DARI MENJADI MENJADI SAHABATNYA. YAKNI MENYUKAI PERKARA YANG DISUKAINYA.SAMA-SAMALAH KITA MUHASABAH DIRI..- PELAJAR UDM.

tuh kawan aku lah..
name die maria..kitowg la penari faizal tahir yg pakai hardness .
time lagu yuna kitowg da start turun .. time lagu aizat kami hold kat besi atas tuh...time faizal start nyanyi baru kitowg turong hold kat blakang lampu. da second corus baru kitorang turuh habis...
aku pakai baju warne hitam tuh yg tak nampak. maria pakai baju putih tuh yg nampak. sbb tema team hitam putih. baju maria pakai lengan panjang. time tuh mungkin die masuk kan tangan dalam poket sweter die.

Anon yang cakap pasal sapa A,B,C, D tuh takyah la aku cakap sapa. Kang ada peminat yang meroyan sebab penilaian kedai kopi. Biarlah...

As for last comment, aku tau beb. I was at the rehearsal. But can Maria confirm she was the one in the picture? Didepan sekali? And at that catwalk?

aku berade 3 meter kat sebelah kiri die.. time tuh aku pandang blakang.
aku pakai sume hitam. mmg ta nampak la..maria kene pegang gabus kat poket sweter die. takut jatuh. pastuh rambut die kene kedepan kan. sbb takut tersangkut kat tali..tali tuh kat belakang leher. ta perlu risau.. tuh manusia.

lelaki yang pakai suit putih kat tepi tu masa aizat nyanyi lagu pergi, is d backup vocalist lah.. adoi aiii...

3 person including aizat at centre of d stage... 1 man backing vocal kat tepi..

on top of the letter 'L' on your watermark, there's also another figure that looks exactly the same as the one you highlighted. were there 2 of those entities or was it just something else...like light fixtures or whatever.......

itu bukan hantu la .. itu hoist motor yg digunakan utk mengangkat truss (besi utk mengantung lampu)

Dah nama pon pesta puja setan jin dajal..aduii..cube korang tgk nih..pastu kaitkan dengan post yg dipost oleh klubbkidd

http://holywar-efairy.blogspot.com/2010/01/secret-sign-unsur-masonic-di-ajl.html

hai guys.

saya terpanggil nak bagi komen ni, sbb ye dapat email dari mmber berkenaan AJL ni.

Saya salah sorang dari penonton yang berada di AJL jugak..turut merakamkan entiti terbabit..tetapi dalam bentuk video..

pada mulanya, mmg terperanjat, ingatkan hantu..tp apabila mmber saya, orang tv3, ada datang masa rehearsel, dia kata, mmg ada orang di atas tu..

selepas dapat email ni, baru saya buka video yang dirakamkan itu, tp agak jauh dan gelap..tp didalam video tersebut, ianya nmpk seperti orang yang sedang bergayut..

jadi kesahihan ye, sama ada orang atau sebaliknya, tidak dapat di sahkan..

pada anon asal. again, aku tanya pasal lokasi 'maria'. this was midway through the song, what were you doing on the rafters?

la.. ape ingat aku xleh nengok AJL ke .. die minat faizal nyanyi tuh .. mane tau kot2 ade adengan buka baju lagik ke .. tu dia suka tuh .. hehehe ~

hahahha
memang epik sangat
hahah
anon takpe pape pun kita da buat tepuk sorak
kat atas tu kan???

adoi. aku tetiba terpanggil nk komen ini kes hantu d AJL. aku ngn member2 aku duk kat aras 4, kt bahagian kiri stage. penari faizal tahir time tu ada 2 org, sorang laki pkai baju itam n sorg pompuan pkai baju putih. aku perasan diorg tergantung kt ctu masa aizat nyanyi lagi. mula2 aku sngka faizal tahir. rupanya penari dia. mmg yg pompuan tu tergantung cm hantu. tp dia bukannya hantu. hehe. tp terpulang nk percaya ke x. apa yg pasti bg kitorg yg nmpk dgn jelas penari2 itu tgh tergantung, kitorg mmg YAKIN itu bukan hantu. aduyai. hihihihi. org TV3 pun bajet gk kata tu hantu. adeh! --> zetty

aku pon rase terpanggil utk menyokong kumpulan entiti gelap yg ade kat atas malam tu... sekumpulan entiti gelap ini la yg terlibat dalam persembahan faizal tahir. kumpulan entiti ini jugak la yg membuatkan entiti yg berupe antu bungkus serba putih ni bergentayangan di atas beam sebelum tibe masenyer ia utk turun ke bumi sambil menari2 diatas pentas. atas tu gelap. ditambah dengan sinaran cahaya lampu yg liplapliplap. silau... ade entiti gelap kat sebelah antu bungkus tu. org kat bawah mane la nak nampak sangat. pasal aku kat bawah sambil mendengar pawang pentas membace mantera melalui handie talkie menyeru entiti gelap di atas supaya turun kan antu bungkus tu ke bumi. kalu tak aku pon jadi salah 1 entiti tu. tapi kaki sakit, bagi la kat kengkawan...
nak percaye? tanak? ikut suke la...

like i said. bukan soal caya ke tak. i asked about lokasi entiti tuh ngan penari2.

tempat maksiat, biasalah ada lah 'tetamu-tetamu' istimewa yang dtg...macamlah tak biasakan..selama ni pun ada je kat sebelah kita, cuma tak tunjuk muka....skali-kali nak jugak dia tunjuk muka.....huhuhuhu