Wednesday, January 13, 2010

I was like uhm...

Sebelom apa apa... nak cita sikit.

Dua benda sebenarnya.

Firstly... rupanya kecoh gak aku post pics benda asing yang berada atas pentas kat Anugerah Juara Lagu. Kat forum Cari, aku da paste sana tuk discussion - rupanya sampai 60,000 views in just over three days.

Lom lagik beratus-ratus komen all together from various blog sites, forums and also Facebook dan Twitter accounts yang bersepah post the pictures I took.

Tak sangka aku ramai sangat suka cita paranormal nih. Pergh! Patutlah orang kata Mastika majalah nombor satu in the country. Walaupun...

Anyway, aku terpanggil untuk ulas sikit lagi pasal benda ni sebab ramai menyangkal apa aku jelaskan (obviously ada yang tak pandai baca.. so baca slow-slow ek.. aku taip perlahan-lahan tuk ko!)

Ini some pics yang da muncul - the first two dalam Facebook fan page Faizal Ismail and the last dalam forum Cari (tatau nak kredit sapa so aku kredit Cari forum sebab da paste sana - tuan punya sila bagitau kalao ini hang punya so aku kredit hang).

Tengok elok-elok.

Ketiga-tiga gambar memperjuangkan teori penari Faizal yang kami lihat, dan berjaya snap dalam dua pics.

Aku malas nak ulangi lebih - so usha my previous entry by CLICKING HERE where I explain so many things.

Now tengok balik pics aku. Like I said - the first pic aku amik (memula nak amik sebab ingat penari Faizal so nak blog kan wat lawak... until aku balik aku tengok balik pic tuh teringat balik banyak tak kena). Masa amik tuh, blur, so I took a second one. Masa nak amik the third, in the space of just seconds, benda tuh dah hilang.

So here's the pics, including the first pic aku tak penah posting, and the zoomed in one. Again, banding with the pics above.




Now... as I said before. MASIH JELAS (merasalah promo lagu Hafiz) yang benda tuh berada JAUH ke depan (bukan bahagian tengah stage) daripada tempat penari Faizal turun.

On top of that, it's too high - bukan pada scaffolding erected by TV3 for lighting (which was where penari Faizal berada). Kira kalao ko nampak dalam pic - benda tuh berada lebih tinggi dari the video screen box thingie dah.

I wish some people wouldn't terus kata tuh nih cam aku penipu, sebab siap ada yang katakan aku photoshop the pics. I have the original photos in my camera and anyone yang nak menyangkal kata aku touch up these photos, you're welcome to check my camera.

Ada yang katakan lighting - pantulan cahaya dan sebagainya. Which would have been fine if benda tuh muncul dalam gambar SAHAJA! How do you explain that lima orang dari tempat duduk media (different angle) nampak benda sama.

Aku mewakili The Malay Mail buat liputan, selain itu turut menyaksikan adalah Izwan Mohd Dan dari Metro Ahad dan Farihad Shalla Mahmud dari Berita Harian, selain dua orang teman lagik.

We saw the 'person' moving.

We noticed it looking at the audience, with minimal movements (aku nampak cam lambai).

We also noticed it disappearing.

So kalao sapa nak menidakkan.. pikirlah dulu. Aku bukan kata benda ni seharusnya yang siap berjubah ke berkain kapan ke haper. Walaopon sebenarnya nampak cam seseorang berambut panjang, berjubah dan membawa anak (matilah ko pepandai lagik add on).

But whatever it is - it is not a figment of our imagination, it is not lighting, it is not a camera trick, it is not photoshop and it sure as hell is NOT a lie.

Ehem... secondly... aku nak lepas geram ada yang tak puas lagu Pergi Pete Teo dan Amran Omar menang. Memacam spekulasi.

Now I know people will always have differing opinions.. which is ok sebab taste memasing.

Tapi yang geram bila orang menidakkan lagu ni sebab kata lemau dan sebagainya.

I chose this song as a possible winner in my prediction. And when it won and orang tak puas, aku malam tadi siap borak sorang anggota juri - who told me the vote was SEBULAT SUARA - UNANIMOUS yang Pergi was more than deserving.

Ada la bongok nak kata lagu ni lemau la takde dinamik la tak uji vokal la...

Kenapa orang kita nih nak glorify sangat lagu-lagu yang kena menjerit? Kat Malaysia nih, zaman 80and dan 90an kita disajikan dengan memacam lagu - lagu ballads and also rock yang sampai kuar anak tekak atau pecah kaca punya mengilai, menjerit, memekik dan yang sewaktu dengannya.

It's 2010 people!

Move on!

Pergi won because of the so many things - bukan sahaja kekuatan melodi, susunan struktur lagu tu dari segi komposisi, kesinambungan kandungan lirik dengan muzik, and the fact that ia jenis lagu bukan semua yang dapat sampaikan.

It's a song that many can sing - but few can emote, or menjiwakan.

And it was done well by Aizat.

Benci tol orang kata patutnya lagu A menang padahal lagu very the lagu 20 tahun lepas, lepas tuh performance tak kena langsung sebab ala ala nak bunuh orang dari mempersembahkan mesej lagu tu tang cinta.

Or lagu B tuh hanya kerana dapat memekik melolong sampai benda atas pentas tuh pun lari (or terbang) ketakutan!

Or C - hanya kerana comel la si drummer (motif??? ni dedicate kat si Chi yang menggedik)

Or even D sebab ramai kata lagu tu selalu keluar radio.

Hello, people. This is not a damn popularity contest. Kalao nak sangat have your say yang bijak pandai, then tengok Anugerah Bintang Popular. Tu bagi peminat kuasa memilih (time tu kalah lak kata stakat populariti takde kredibiliti lak).

The two most pretigious competitions dalam negara ni adalah Anugerah Industri Muzik dan Anugerah Juara Lagu.

Bab Anugerah Juara Lagu - it's about COMPOSITION. Pasal LAGU! Bukan samaada hang suka ka... laku ka... jual berapa ribu unit ka... mak ko kata sedap kat halwa telinga ka...

This is voted for by the industry - for the industry. PERIOD!

But AJL ni ada something different. It allows for the relevancy of popularity and also credibility.

Minggu demi minggu, peminat vote so it can go semifinal. Sampai semifinal one more vetting by jury, tuk ke final. Then baru sampai juara. So you had your damn say who deserved in. Kalao hazab la sangat tak layak Pergi, tak masuk pon.

Aku kalao korang nak carot lagu lain menang aku paham. But there are about five songs dari empat belas yang bertanding, which I thought had the POTENTIAL to win. And the strongest was Pergi. So deal with it.

Bosan la ada yang melalut lagi. Yang best nya ni pengkritik kedai kopi yang feeling tau segalanya. Cam pakcik pakcik yang melalut dari pagi ke petang cita pasal politik kat kedai kopi seperti meka la tau apa meka leh wat tuk selamatkan ekonomi dunia.

Grow up. Realise la sikit.. it's a competition. The noted best was recognised.

Camna la industri muzik kita nak grow kalao peminat sendiri kat tahap lama? Jangan nak demand artis dan syarikat rakaman je update sikit. Peminat pon. Ni tak.. banyak bunyi last last HADO beli album? Download MP3 haram je keja - kononnya freedom of information. Matilah ko piracy ko halalkan sesuka hati tak hormati intellectual rights orang.

Dah... malas.. bab kreativiti nih... aku ada one more thing to share.

I used to like American football a lot. My fave teams were Dallas Cowboys. Then there were the Buffalo Bills. Tapi kan sebelom aku merapu, this entry is not really about American football.

Ni pasal one of the players in the Buffalo Bills now.

His name is Ellis Lanksder and he kicks ass big time. Even though tak follow sangat da, kalao catch his play memang bagus la dak nih.

Tapi kan, he has one SERIOUS problem. He is a massive stutterer! Gagap! Merasalah Stacy muncul nyanyi lagu dia terus.

Tengok je video ni dulu of a press conference. This is the most "I was like uhm..." you will head in a two minute period.



Now.. the real reason for this entry.

To show how creative some people out there are - that I wish were here. Some dude out there, took this footage, and made his own remix! Don't believe me? Check it out.. it's pretty good.



Creative, imaginative.. and rajin gila dowh nak dok edit on top of making the music to make it flow. Genius! I wish there were more people who thought out of the box in this country.

We need ideas to develop.

Or at the end of the day - Cam Tun Mahathir penah cakap.. kita ni just first world infrastructure, tapi tetap third world mentality!


PS - Got my Astro b.yond semalam. Best tuh best... worth it. Just pening dok repeat program sama. Tak sabar meka add extra channels.

Reactions:

13 comments:

muahahhahaha ~ kan aku dah kata .. mende tu awak baby dowh!! erk .. agak2 tgh mencari "bapak" kpd anak nyer kat dewan tu kot! matilah!

honestly, memula aku x puas hati pergi mng .. mgkin hati aku nak FT or Bunkface .. x pun hujan ~ but yeah bising lama2 cam mak nenek pun x guna gak.. ada org lagi arif. so, habis ptndingan ... case closed!


>>_____<<


dah bnyak blog aku g, stry sal "minah terbang" ni ... stkat ni semua letak kredit kat blog ko ... hahha matilah .. spy!

hi joe,

teman stuju bebeno komen joe psl AJL tu.. yg menyalak ateh bukit tu sb tak pueh hati.. lama2 surut gk

smlm teman ade baca H.Metro...biar la dia.. tukang buat lagu yg lain pun hrp menang gak.. tp takde la nak kondem sistem penjurian kan joe..

sb tu la kekadang org bg tau teman, jgn ler kite over confident.. sb kalu tak sampai ape yg kita harapkan... terduduk dan tertekan... tu la jadiknye.

bye joe...!
teman takut beno antu... he he

FCT

jgn xtau, kat rorum wanita pun ada cite hntu u nih! kekeke... the thing is, sape nak pecaya, pecaya la.. yg dok argue, either they refuse to believe, or they are too damn scared to believe. so cara mudah, katala benda tuh hoax. to me, kalo tgk tuh ada rasa meremang tuh, jgn la bercakap besar sesangat. kekeke...

This comment has been removed by the author.

Kemenangan Pergi cuma satu bonus utk anak muda bernama Aizat yg senantiasa menyanyi dgn jujur seperti joe katakan.Hope dia akan capai ketahap komposer.Dan seperti kata Aizat mari kita memartabatkankan musik Malaysia.

mungkin benda ni la kot yg buat malam juara lagu black out kot??heheheh...

masa tgk pic di forum cari pun dah leh nampak penari faizal tahir berdiri di tempat lain.

ada budak kat forum kata black out sebab hantu kom kom gigit kabel. HAHAHAHAHA

pergi memang deserve juara. faizal tahir pon sama. cuma lagu yg lagi 1 tu macam tak sesuai dapat top 3. pendapat i je la kan

creative siot org yg buat remix tu...hahaha...tp sian gak bila tgk si Ellis Lanksder tu...ada 1 part dia mcm malu & give-up...tp muka sweet & ckp pun sopan...(",)

haha..found your blog link in 1 of those pocong picture in facebuk. it is true lagu pergi memang besh. memang aku admit pon lagu pergi kalau dengar kat radio cam lagu sedey biasa2 jer. tapi malam ajl tuh kalau sesapa yang pegi stadium pon perasan camne aizat bawak lagu tuh sampai 1 stadium tuh senyap jer semua orang layan lagu tuh. he deserved it man!

you got it right aidi! ahahaha... and i don't think benda tu pocong ler. entah la what it is..