Saturday, November 07, 2009

Muzik-Muzik Separuh Akhir

Wanted to upload this earlier, but tak larat sebenarnya. So here it is. Semalam gi separuh akhir pertama Muzik-Muzik di Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral di Shah Alam.

Tahun ni sebab takde kategori, it's supposed to be harder competition, tapi sebenarnya tuk aku, pecahan separuh akhir lak kali ni, at least for the first semifinal ni, tak begitu sengit. Leh tangkap da sapa akan mampu layak.

Ni lagu-lagu yang bertanding malam semalam.

Mirage /Pesawat/Jipie/Jipie
Kau Aku/AizatAizat/Aizat
Dia, Aku Dan Kamu/ Nadia & Red Peanut/Eddie Hamid/Ahmad Fedtri/Yahya
Oh Anok Anok/Reshmonu/Reshmonu/Farasha Osman
Tak Mungkin Kerna Sayang/Alyah/Ajai/Habsah Hassan
Aku Scandal/Hujan/Noh/Noh
Enjut/Noraniza Idris/Cat Farish, Roxy Tail & Illegal/ Ahmad fedtri Yahya, Cat Farish & Roxy Tail
Gila/Mila.Audi Mok/Nur Fatima
Dan Sebenarnya/Yuna/Yuna/Yuna
Raja Gelek/One Nation Emcees.Damien Mikhail.Daminal Mikhail, One Nation Emcees
Bertamu Di Kalbu/Jaclyn Victor/Anjang/Anjang

Disebabkan judging kali ni berdasarkan 30% markah dari persembahan secara langsung dan baki 70% daripada pemarkahan yang dilakukan sebelum, atas penilaian lagu from every aspect termasuk composition and lyrics, I already had my choices.

And after tiap persembahan, it was proven that my predictions menjadi la gak.

I wanted Mirage by Pesawat in, and I thought they deserved to be in. Entah haper yang juri pikirkan as this was one of the fresher sounds in the semifinal this time. On top of that, Pesawat has an appeal to them ramai tak berpeluang nak hear lagik. But knowing some other songs would get be focused on, based on whatever merits memang peluang meka kureng la sikit.

So walaopon semalam diumumkan, Raja Gelek, Kau Aku, Dan Sebenarnya, Tak Mungkin Kerna Sayang and Aku Skandal... ni cuma lagu lagu yang lima teratas berdasarkan pemarkahan as of yesterday. Seperti mana lima teratas ni tak janji masuk Anugerah Juara Lagu, gitu gak peluang bagi lagu lagu lain masih terbuka.

I already had a feeling that Mirage wouldn't make it. In the top five that is...

In fact aku da agak da kelima lagu teratas berdasarkan beberapa faktor.

Contoh, Aku Skandal dan Dan Sebenarnya. Undoubtedly the favorites of the night and rightly so memang layak, so takyah la nak cakap lagu-lagu ni membawa halatuju bawa dalam pop rock muzik tempatan. Tu kita semua pon da tau. Kau Aku pon was a confirmed choice for me to be in the top, sebab memang Aizat's maturity is songwriting is because he has not stuck to several conventions of market demands, unlike the jaded ones in the business who think sounding fresh - is something eccentric, pulling too much from other influences that simply don't gel, not works.

With three from these batch of youngsters, Pesawat had an uphill battle. Biasala. Judging bukan je wat dari kriteria-kriteria yang dikatakan. At the back of the minds of the producers, they have to think production wise gak. Kena la variety... konon la...

Tak Mungkin Kerna Sayang sebenarnya for me, aku letak dalam kategori sama dengan Bertemu Di Kalbu. Lagu yang bosan dan sebenarnya skema, kalao release 10 tahun lepas pon sama jerk. Nothing new... and boring as hell.

Tapi dua lagu ni, diberikan nafas kerana persemabahan penyanyi yang membawa kedua lagu ni, which is Alyah and Jaclyn Victor. Good for Alyah dapat lagu solo tuk peluang nak masuk bertanding Anugerah Juara Lagu. I think she deserves it walaopon aku rasa lagu tuh very the nan hado. As for Jac, semalam persemabahan dia menampakkan kematangan, a maturity which I've never seen before. There was an emotional connection to the song, without her resorting to merely just blowing everyone away with her powerful vocals. Hopefully... she gets it too.

And Raja Gelek? I think seriously this one memang buang masa. Stuck in the 90s, and predictable attempt to mash-up the sounds to make it sound localised and all. Maybe some like it, but I don't. Still, dah agak memang akan dapat top 5 pon.. so no surprise.

I kind of like the fact that One Nation Emcees appear more polished now than before, but still there's an amateurish air to their performance. Props to them though for trying... effort should always be applauded.

Unlike Mila malam semalam. Hancus... and nothing redeeming about her performance whatsoever. Still, both these names just didn't look like they deserved to be there as they would appear more at home kat Hari Penyampaian Hadiah skoleh menengah mana ntah.

Can't wait for next week, because I think there's going to be some serious competition then, plus on top of that, nak gak tengok carta, how lagu-lagu minggu ni stack up again next week's scoring.

I hope ada la surprise element sikit in the judging (for the better) cause being predictable takes the fun out of competition.

Apapon, ni some pics sempat snap smalam. The first batch ni masa baru sampai. Sapa yang serempak aku snap jer.

Sampai saat akhir, Cheryl the perfectionist touch up skrip


Nadia getting ready


Alyah pon tengah touch up


This next batch masa lepas pengumuman sapa top five for the night...





Masa semua orang tengah celebrate (nak raikan apa...masuk top five atau tidak tak menjanjikan agik masuk Anugerah Juara Lagu ma), aku gi borak ngan Jac kejap. So impressed with her performance. Not because of her usual power, but there was something a little extra malam tu.



Then it was back to the top five photo op session.





Because this is a song competition, of course lain la criteria, tapi kalao ikutkan performance wise, my ideal performers to have made it through (if kalao bukan top 5 je la) would have been Aku Skandal (Hujan), Dan Sebenarnya (Yuna), Kau Aku (Aizat) and Mirage (Pesawat). And either Alyah or Jac for those diva power vocals.

Tapi result lom tentu agik. Lagikpon, every year Anugerah Juara Lagu tiap tahun pun mesti ada yang very the mistake layak tuk bertanding. Heh! Korang ingat tak ada Aiman yang costume bagai? Aiyo... sesuatuh!

Anyway, spent some time talking to Yuna and Aizat, as well as hey hey ngan bebudak Pesawat.

First time borak ngan Yuna.. I like her


Aizat... ehem.. mana dia (matilah aku)


Pesawat rocks!


Can't wait for next week. Meanwhile, I'll leave you guys with Jac's performance. Walaopon lagu aku terbayang cam lagu recycle Ziana Zain yang patut kuar sometime awal 90an, but Jac did amazing. Kalao ada award best performance of the night, it would undoubtedly go to her.


Reactions:

4 comments:

nasib baik hujan n yuna ada dlm top5..
ape2pun bile combine dgn lagi 2semi final..hujan n yuna harus ke final..
i hope..

yeap romi. they deserve it. nafas baru muzik melayu.

saya suka tgk yuna perform. dan persembahan jac mmg memukau, cuma lagu tu kurang minat.

i love yuna's songs...~~ hope she will make it~~ support u~~