Saturday, October 17, 2009

Die!!!

It's been a long time since I posted anything that was really personal. I stopped doing it, I mean like really kongsi bab peribadi, sebab malas.

Back then, bila berkongsi, it was a way for people to get to know a side of me, perhaps I don't show so much, or maybe just something that they overlooked.

Besides, all of us have our ugly side, and maybe with time, I tried to avoid pointing it out - not as a way to erase it, but more as a way to focus on what mattered, so that I could further better myself.

Hari ni, setelah sekian lama, aku nak luahkan sesuatu yang aku tak pernah kongsi disini. Bukan saja nak kata di sini... even kengkawan baik aku pun mungkin tak tau.

Aku dibesarkan dalam keluarga yang kecik jerk. There was my dad, my mom and my sis, and me.

We led a comfortable life. Nak kata mewah... boleh la tahan gak. Masa tu ayah aku keja memang stable, mak pon keja. Zaman aku kecik, aku ni jenis cuba sedaya upaya berkawan, but at times kekok and tried too hard. So in the end, most of the time, I withdrew into my own shell. I only trusted myself.

Yes, I had friends. Friends whom I would appreciate more later in my life.

But back then, it was me, alone with my thoughts that made me happy.

The late 80s, recession hit big time. Ayah aku antara ramai yang kehilangan kerja. Time tu aku paling nampak bukan senang menjadi an adult, with all the responsibilities. I never quite understood it, but I knew the pressure my dad faced.

Dengan semangat baru, ayah aku tried to make things better, and looked for other things he could do. Dapat la posting kat Penang... Singapore.... Setiap satu atau dua minggu or so, dia ulang alik to visit us.

Tak appreciate masa tu. Biasalah...bebudak. Kita rasa dunia kita la yang trauma dan susah sangat.

To cut a long story short, ayah aku, dengan berbekalkan banyak sebab, bekerja ngan adik dia.

Ni adik dia yang sama - yang ketika nenek aku meninggal meninggalkan harta termasuk rumah dan tanah pusaka, forged my father's signature to transfer everything to his name. Kalao ikutkan orang Cina (don't know if it's the same for other races - I am ignorant of that, I admit), ayah aku berhak sebagai eldest son for the biggest share, followed by me, and then baki nya dikongsi pakcik dan makcik makcik aku.

Tapi tajuk albumnya NAN HADO selepas pukimak tu kebas semua harta milik nenek aku, termasuk rumah dan tanah pusaka dengan memalsukan tandatangan ayah aku pada semua transfer document (yang ayah aku dapat tahu much later tapi tak penah bersuara)

Ko kena paham satu benda. My parents, jenis memang tak suka nak gaduh ngan ahli keluarga. Tapi disebabkan tu lah kerapkali, meka ni dipijak adik beradik sendiri.

So bab satu-satunya adik laki ayah wat camtu pun, ayah aku diam je... dan maapkan. I guess that's the moment I swore never to allow anyone, to in any way, put me down, or make me feel bad about myself that I had to give in and end up being the idiot.

Pendek kata, it was then that I became the hard-assed bitch I am today.

In short, sebelom aku melangkah sekolah menengah, aku da keraskan ati, and became full of anger about people who I believed were trying to shortchange me.

Anyway, sambung cita, ayah aku keja la ngan adik laki dia ni. Si pakcik aku ni memang licik. Belakang ayah aku, dia gunakan bisnes dia tuk bebenda tak elok. Ayah aku berkali nasihatkan dia, pon tak guna. Selalunya ayah aku mengalah dan jadi pak turut sebab sayangkan adik.

Sementara tu, my mom pun, walaopon kekadang tak tahan situasi, cuba la sedaya upaya mengajar aku dan kakak aku, ni soal hormat pada pertalian darah. Family is everything. I never believed that. For me, family (bukan my immediate family as in my parents and my sister), meant taking everything.

Masa time keluarga aku senang, sedara mara hanya tau rumah keluarga aku sebagai bank, tempat datang tuk pinjam duit... ataupon sebagai biro pengaduan tuk nak datang mintak ayah aku, sebagai the eldest son in his family and the second eldest among his brother and sisters tuk bertindak kalao ada yang tak kena.

Pas ayah aku stop keja ngan adik dia, he worked at opening up his own business. To cut a long story short, sepupu aku sendiri matikan business bapak aku - hanya kerana tamakkan keuntungan sendiri. I know everything that happened.

Time ayah aku sendiri turun padang untuk lebihkan tangan kat kilang dia sendiri, aku tengok ayah aku, yang tak pernah tolak kerja berat, walaopon dia management sort. Dia memang camtu... tak penah takot keja berat.

Anyway, pas ayah punya bisnes lingkup sebab keja sepupu aku yang lahanat tu dajalkan, keluarga kami tersadai dengan pelbagai utang.

Bayangkan... sampai tahap, jual rumah kami, pindah masuk rumah sewa, pun susah nak hidup. Dari rumah semi detached tanah besar, keluarga aku ended up sewa rumah teres kecik. Dari keluarga yang one car for each family member (ayah aku gemar tukar kereta dulu), kami bertahan ngan my parents sharing my sister's old car.

Never once did they complain.

Aku dan akak aku memang sukar nak tima keadaan. Tuk kita, family meant nothing but trouble.

Sampai ayah aku dapat EPF dia... semuanya tuk bayar utang je. Mak aku dapat pon, tuk settle utang ayah aku kerana bisnes lingkup tuh.

Pedihnya hati tengok orang tua aku yang bekerja selama ni, lose everything because of bastards who are fucking related by blood.

Today, my mom and my dad, are in their 70s. They are retired. Akak dan aku cuba sara kehidupan mereka sebaik mungkin.

Keluarga? Kebanyakkan anggota keluarga, aku tak kisah hidup atau mati pon. Belah mak aku ok sikit (walaopon sepupu lahanat aku tu belah mak). Belah ayah aku? Ada sekor makcik aku (younger sister ayah aku) suami da kaya, terus dia wat tak kenal family!!!! Padahal that bitch pon kaki rayu simpati kat pintu rumah kita dulu.

Yang paling teruk, pakcik aku, my dad's youngest brother. Memang pukimak.

Berkali kali dia dajal ayah aku. Ayah aku bertahan je. Dia tak penah burukkan adik dia. Sampai tahap kalao adik dia ketuk pintu rumah, ayah aku masih jemput adik dia masuk tuk minum dan berborak. Walaopon ayah aku sendiri sedar, kalao jenguk tu ada agenda. Mana taknya... masa ayah aku sakit teruk HARAM SEKOR PON NAK LAWAT DIA!

My sister and I took car of my parents. No one else.

Tak kisahlah berapa kali adik ayah aku ni wat dia camtuh camni, ayah aku selalu cakap... biar Tuhan yang menentukan. Kita hanya patut memaafkan. Anyway, it's all about family... yerlahhhhh!

Mak aku pon kekadang letih ngan ayah aku ni. Tapi dia nak ajar aku dan akak aku tuk hormat orang lebih tua.

Sampai tahap, tahun lepas, si pakcik lahanat aku mai rumah. Dia ngadu. Da cerai bini dia. Da memantat betina lain dan ada hasil. Dan juga masuk Islam sebab terus terang dia kata, kena tukar agama kerana kahwin ngan minah Sabahan tu, and plus dia kata bagus tuk bisnes ada nama Melayu. Apa punya manusia camni...

Dia jenis memang camtuh. Amalan takde... pada nama je. Tambah jijik aku tengok dia, sampai tahap dia da rasa agama pon dia leh main main. Tak kisah la agama apa pon dipeluk, tapi jangan bangga dengan kata-kata hina seperti tu. Tetap makan babi... tapi cakap punya la hebat.

Masa pas dia belah dari rumah, aku call my sis. We talked. Akak ngamuk. Memang tak suka bangsat tu mai rumah. Tiap kali dia jenguk, ada benda je dia nak mintak dari ayah. Apa lagi?

Dia da dok banglo besar, keta pon besar, wallet tebal. Semua hasil kerja haram dan merompak keluarga dia sendiri.

Aku dan akak aku dok slow talk ngan parents kita. Kini, rumah kita usaha bertahun beli dan bayar, milik dalam nama akak aku. Kita abihkan duit tuk sara orang tua kita.

Dengan itu, kita putuskan, dan bagitau orang tua kita, kita tanak tengok pukimak tu jejak rumah keluarga lagi. Walao apaon sebabnya.

Ayah paham. Dia tak kata setuju ke tak. Aku terangkan kat ayah. Keluarga kami selama ni susah, is especially because of this bastard, and setelah bertahun kami bertahan, kami akhirnya dapat kehidupan di mana kami tak rasa sangat kesempitan. Tanpa bergantung pada sesapa.

And because of that, memang we, my sis and I tanak dia dalam our lives. Our home.

Ayah tak cakap apa. Mak pon tak senang sebenarnya dia ada, tapi cuba nak pujuk kita.

Kita berkeras.

Lahanat tu menghilang seperti biasa pastuh.

Pagi tadi, aku terjaga dari tidur. Ayah aku ketuk pintu secara perlahan dan kejutkan aku bangun dengan memanggil nama aku berkali kali.

Aku terjaga ingat kenapa. Mana taknya. My dad has been having severe back pain these couple of days. Risau gak apa apa serious kang.

Dengan mamai - aku terdiam bila ayah aku bagitau pakcik aku tengah kritikal.

Aku tengok muka ayah aku. Sedih.. tapi tanpa any real notable expression. Ayah aku memang jenis susah nak tunjuk emosi. Masa aku kecik, memang ayah aku cam aku skang. Cepat marah dan cepat melatah. Semakin lanjut usia, semakin control.

Dia dan mak jemput makcik aku yang sulung tuk gi lawat pakcik aku.

Beberapa jam kemudian meka balik. Aku yang terjaga bunyi meka balik keluar ke ruang tamu.

My dad said in Hokkien, that my uncle da takde. Meka tak sempat jumpa dia. Sampai je dan ninggal.

Sebenci aku kat si pukimak sekor tu, dia tetap adik ayah aku.

Don't get me wrong, yes, I hardly feel anything now that the bastard has died. Aku cuma sedih sebab ayah aku kehilangan sorang adik. A spoilt, selfish, bastard of a younger brother, but nonetheless, his brother.

Aku terus berjanji ngan diri aku. Walaoapapon, aku akan terus jaga orang tua aku seperti aku penah janjikan dulu, and do the best for them.

As for my late uncle - wherever you are... all I can say is... FUCK YOU!

Bawaklah harta yang ko rompak dari darah daging ko selama ni ke dalam lubang kubor! Aku takkan maapkan ko sampai bila bila.

Anyone who hurts my parents, will never be deserving of any sort of sympathy from me.

God is great and will forgive. I'm only human, and I won't.

Aku tau... mesti ada yang kata tak baik.. orang da pergi... etc. Tapi aku memang terlalu sayangkan orang tua aku.

Aku pernah cerita all this to the late kak Min. She told me to forgive. I said I never will. She said don't hold on to the bitterness. I said, I held on it because I want to learn from the mistakes my dad made.

Aku penah pakat ngan akak aku. Orang tua kita adalah segalanya.

And I'm sorry if I so cold and unforgiving for those of you reading this. But I am. Now you know a side of me that I never wanted to share.

And kalao Tuhan yang Maha Mengampuni dapat offer the forgiveness to someone like that asshole, aku doakan dia akan maafkan diri aku yang hina ini kerana masih berpegang pada kemarahan yang amat yang terbenam dia dalam hati aku ni.

Reactions:

8 comments:

JOE!!!!

Ni entry yang betul2 buat aku rasa nam merembes, sakit hati & berfikir. kata pepatah melayu kasih ibu bapak bawak ke syurga, kasih sedara masa berada ... and 4 u, aku sokonk seratus peratus. g mampossss org yg wat dajal. org tak tau apa yg kita rasa ... x yah hipokrit.


And tuk parents kau ... i adore them joe. seyes cakap ...


HUGS!!!

thanks THF. aku rasa cam aku ni a bad person sebab tak mampu maapkan my late uncle...tapi aku tengok parents aku diam kena wat macam2 serious aku susah nak maapkan. entahlah...

JOE..

dgr cakap arwah Kak MIN..
maafkan ur late uncle..
mungkin jiwa u akan lebih tenang..

peace.. =]

hye dude. our paths have crossed a few times before, online and off but don't think you would remember me. anyway, so typical of aunty min to say that .. she's so full of love for everyone regardless of what they have done to her. she's somewhat of an anger herself :) hope you will find your peace one day. forgiving does not mean forgetting.

-aleeya-

joe ..

i know how u feel .. family something can be such an asshole ..

my family pun mcm urs .. bila senang lupa kita .. bila susah cari .. nak duit baru call .. bila tak nak duit .. haram pun xde ..

baik my mum side nor my dad .. both the same .. say this and that about my family .. but they all full of shit ..

but then again .. Allah maha mengetahui .. so .. dia yang tentukan mana baik mana buruk ..

i try to put it all together and be nice to everybody till i get the suckiest thing semalam .. so now i feel like .. go to hell with them .. :)

people can say whatever they want .. until derang kene benda tu sendiri then they will know how hurt it is ..

my mum nye own brother siap bomohkan my mum .. sampai 3x masuk hospital .. what the hell is that? her own brother ..

yeahs .. Manusia something terlampau kejar kebendaan till they did not know what bad and what good .. whats right n wrong ..

i know how u feel joe .. pegi mampos ngan that motherfucker .. even me myself dont know my uncle walaupun kalu bertembung bahu .. nor my cousin .. feel happier this way .. but they know everything about us .. hahahahah

you know what guys. i know what you mean.

but look at your parents, and imagine umo meka dalam 70an, dan takde harta benda yang selama ni meka keja keras tuk perolehi.

ko sampai ati?

imagine apa yang ko akan wat... dan apa ko akan rasa.

i will not let hate consume me, but i sure am not going to forgive him for what he has done to my family. same goes pada sedara mara lain yang layan orang tua aku cam sampah - sedangkan parents aku sendiri asik mintak memaapkan mereka.

dunno.. maybe one day. but right now, i don't give a hoot. mati pon matila bangsat tuh.

:-)

i feel sad reading this. it happened to my family too.

Joe...I fully understand how u feel...and I understand
why its so difficult for u to forgive him even upon his
demise....tp percayalah...one day u'll come to terms
with it all and u'll find it in yr heart to forgive him... And
find peace in doing so...until then...be the devoted son
that u are...u never know how much it means to yr
mum n dad...

Take care..