Saturday, August 01, 2009

A whole lot

Semalam letih sangat dan malas mendatang nak update panjang-panjang, so no updates on Melaka. So ni kira entry clear stock.

Thursday was my last day there walaopon sebenarnya Friday ada scene lagi nak shoot. Tapi sebab ada urgent meeting kena rush balik. So didn't do much. I think about three scenes in total saja.

Akim dan Aril shooting last day semalam, and they'll be leaving for Jakarta on Sunday morning. Flight 6 pagik tak silap aku, Akim bagitau.

The rest are staying until tomorrow to finish up the Raya show.

Ni pics from Thursday. As usual, please don't crop or edit my watermark kalao nak republish gambar-gambar ni to any other blog, website or forum and please have the courtesy to credit and link my blog. It's only polite.


Menampilkan watak Isma dan 'Datuk Z' - cam familiar kan pasangan nih...




Quick break between scenes


Sempat pose si Rubisa dan Akim ni


Erm... Reza nya character... tengok sepit teringat Feminin lak. Yang penting bulu mata dan eyeshadow glitter


Adila mood Raya



Obri pun


Adila, cikgu Siti dan Isma



Akim lewat petang demam dia smakin teruk


Aril practise jadik photographer



Hafiz pun give it a go


Yazid pose... erm...blur...


Ngan Sidi


Kecoh scene nih


Misai Zul


Mata Reza


Erm.. sepit Feminin Reza... again


The boys


The girls... erm.. and Reza


Aishah comel


Makan ketika break - si Adila dan Isma takde control masa snappy



Cast and crew (aku takde sebab snap pic ni)


The main cast


Opocot! Aksi apa lak nih


Qhaudia - I mean Qhaud dan Claudia


Ecah again


Semua mood Raya... even si Claudia


Rini


Kenapa sengih camth Adila?


Zizi ngan Nana


Wat per tuh lak Obri???


Raya mode again


... di selit ramai lagik



The three stooges - apa la dak tiga orang ni memain....

Later that evening, took a break pas finish the daylight scenes. Sempat semua berehat. Panas, peluh tak hengat memasing because of the weather.

Now most of the kids memang da demam and selsema ketika kat Sarawak, and kat Melaka, ramai lagik masih recovering atau baru nak get hit.

Sampai aku melarikan diri takot nak dekat any of them. Mana taknya... production crew dok dekat poli kat Merimau tuh - hari kedua ke ketiga, diminta pindah sebab tempat tuh ditutup because ada kes H1N1 sana! Aiyo! Plus next day papers keluar ada kes dak ninggal sebab selsema anu tuh in Melaka.

Lewat petang Akim cam nak collapse sebab keadaan dia dari ok ok saja, jadik kritikal. Tengok rupa dia memang lemah abih dan cam nak pengsan. So rushed him to the clinic. Seb baik takde la H1N95 8GB kie haper ke. Demam, selsema biasa-biasa saja.

Si Hafiz pun not feeling well - sampai rambut tetiba lebih dari biasa. Check out the medication. Yang penting maintain ceria je.



Scene malam kat Kampung Kilang Berapi punya pesta Aidilfitri



Ni apa nih? Baca bawah sikit...


Gelak gelak.. show must go on!

A few things happened masa kat Melaka. Kami shooting kat Merlimau - so geographically sapa yang familiar tau la pasal apa aku nak cita nih.

Kisahnya malam pertama aku balik ke bandar sebab dok hotel sana pakai jalan lama ala rally tuh, belok sana sini.

Second night - pakai jalan baru tuh yang lagik cepat. Now, si Dian da warning aku kalao nampak kedai makan along there, jangan berhenti lak sebab kang tengok siang takde lak. Paham?

So pandai-pandai aku, pakai lah jalan tu tuk balik ke bandar kol 3 pagik. Korang tau kan aku leh pick up benda benda camtuh. Pendek kata, memang ada 'perkampungan' dan sempat la nampak kelibat ada yang 'menumpang'. Siot je. Kenapalah aku selalu kena.

What does this have to do with the picture above yang aku janji nak cita?

Well, masa shot pesta Aidilfitri belah malam (it was about 10pm when we started), ada scene bebudak Hafiz, Akim dan Aril lompat dari stage.

Atas pentas ada Yazid, Obri dan Sidi.

Well, one of the first few takes, time tengah recording clip for lagu Yazid, tiba-tiba aku perasan, tepi pentas tuh, terbakar! On fire as in like getting bigger by the second, with the dried leaves burning!

Erm... aku pandang Reza, dan Reza pandang aku. Memasing punya radar da gila gila punya berbunyi.

Paham? Tak paham takpe.

Anyway, they put out the fire, and checked the tape, and found masa bebudak lompat, one of the pelita kat tepi tuh jatuh, and terkena the side of the stage, starting the fire.

Yang kelakarnya, masa time berlakon tuh, si Sidi yang dok belakang main drum tuh, nampak api. What did he do?

Dengan muzik yang kuat tengah on, dia leh dengan suara tak beremosi mengatakan dengan perlahan.

"Stage terbakar..... stage terbakar....." in a matter-of-fact tone. Siot je. Obri dok bantai gelak dia pastuh.

So it was an accident.

Or was it?

Apapon, it was a fun time in Melaka, and walaopon I couldn't give my all, sebab commitment aku clash schedule shooting yang memang topsy turvy (sebab jadual bebudak semua haywire thanks to their management), it was a memory to be cherished. Mana taknya... biasanya rakaman program Raya tuk AF ni menandakan 'tutup buku' bagi musim AF yang berkenaan. Pastu semua bak haluan memasing dan nak berkumpul semua camni memang da susah.

Reached back KL safe and sound - after an hour's drive, speed abih sebab tak sabar nak balik tidur katil sendiri.

Siang smalam dok catch up on sleep, and malam ke Anak Wayang. Nanti-nanti je la aku update a few pics. Letih banget nih nak update memacam.

Sapa line teruk, azab korang nak loading pics jangan salahkan aku ek.

Time to catch some Zs. Night...


Links to entries on Melaka shoot for Akademi Fantasia Raya program
CLICK HERE for Day 1
CLICK HERE for Day 2
CLICK HERE for Day 3

Reactions:

8 comments:

mcm best je rancangan ni. lawak la sidi ni

Hi Joe
Thanks so much for the update...sure miss the kids in AF7.

no probs guys. i had fun in melaka so it was worth capturing every moment in pics.

JOE..
bes bc ur story..
thankssssss

can't wait to watch it..
thanx joe for d update...

Best nyer...akim wore the NIKE sandals i bought for him when he was in Kuching...terharu lakss.. :))

Joe....hmm...cam terasa besar pula hati ini...bila terlihatkan...wah ada link blog chekdee di sini.........thanks a lot ya.....terasa dihargai juga sebagai pengunjung blog ini.Thanks banyak-banyak ...cuma...gitulah...blog chekdee ..citer hal sendiri jer....cam open diari gitu....

Chekdee rindukan aril....ukhus...... ada sikit-sikit jer citer dia...... lagu dia kat era...cam tak ada jer .......sedihhhhhh.......mana aril ni..... dia ok ke kat dunia seni yang besar tu......

alah... 1 je ke gmbo zizi... xpelah anyway thanks a lot joe!!!