Thursday, August 13, 2009

Another gone too soon

When I started my career in entertainment, one of the scariest things for me was to interview nasyid groups. But I had to.

So terpaksalah sorang budak Cina yang rupa ngan besi bersepah kat muka, dan rambut yang pelik pelik ni nak temuramah orang yang berdakwah melalui lagu.

Aduh...

Scary.

My first few nasyid acts interviewed were Nowseeheart and Rabbani, whom I did like a lot musically because I loved their music. Tuk aku, I have always believed music, and lyrics are poetry - no matter what genre, and someone who loves music - should appreciate it in all forms.

Tapi takotnya orang judge luaran aku... and dismiss me as being unable to.

But I was surprised. Most nasyid groups took to me with ease.

And one group I always had fun interviewing was Rabbani. Seronok layan meka ni. Kelakar... happy go lucky dalam serious meka.

And yang tukang ringleader nak kaco aku was Ustaz Asri. He always smiled, shared a joke and a hug for me, and didn't look at me any different.

Kalao bab event jumpa kat anugerah, abang Asri kalao nampak je mesti tegur pelok tanya khabar. And dia, like bebudak lain, tau aku erm.. melatah. So meka ni suka cucuk usik.

Just got a call from Farihad. Asri bin Ibrahim has just passed away. Arwah baru celebrated his 40th birthday just over a week ago. Rapuhnya nyawa manusia sekarang...




Still haven't gotten over the passing of kak Min... now abang Asri...

Pada yang beragama Islam, sudilah sedekahkan al-Fatihah buat arwah, and for everyone else, please say a prayer for the soul of the departed,

Abang Asri... orang kampungku. Missing you already...

Reactions:

14 comments:

al-fatihah 4 him..
meninggal sebab pe abg joe?

td dgr radio ada gtaw tapi xdgr sgt..
hurm..

masa baca mstar tadi airmata dah menitis... and menitis lagi bila i wrote bout it kat my blog... and now turun sekali lagi bila read ur blog...
ye joe, ustaz asri baik sgt.. & tak pernah pandang rendah pd org lain walaupun dia seorang ustaz..!
missed him!
al-Fatihah...

Semoga rohnya dicucuri rahmat.
Al-Fatihah.

Al Fatihah....I love his voice and songs by Rabbani especially Pergi Tak Kembali which becomes a reminder to me.

Dia macam Kak Yasmin Ahmad jgk kan...tak judgemental..

all i know is arwah masa tu at rtm tak silap for program then collapse. blood pressure related. heart attack.

they took him ke pantai medical center in bangsar, where he passed on.

memang sedih. :-(

Al Fatihah... Semuga Allah permudahkan baginya di alam sana.

Off topic..ada yang tak puas hati ke pasal tv banyak buat tribute untuk arwah Kak Yasmin Ahmad. Dalam Berita Harian byk hari dah keluar article macam tak puas hati aje. Even today macam perli arwah saja. Kononnya kalau menang award kat luar negeripun tak semestinya bagus. Katanya byk festival film kat luar negeri dan bukannya semuanya berkualiti. Kenapa ramai yang tak puas hati dengan arwah dari dia hidup sampai dia dah tak ada. Pelikla setengah orang2 ni

my abah cried.
he's 54 year old.

he said "orang yg hebat,yg baik hati semua dah pergi.umur pun muda lagi.

abah ni,tak lama lagi laa kot."

i'm dumbfounded.

al-fatihah to ustaz asri.
another gone too soon.yes.

bace paper td, arwah meninggal sebab sakit jantung..

suke suara dia..lunak.. semoga rohnya dicucuri rahmat..al-fatihah..

Al-Fatihah buat arwah...takziah kepada keluarganya. mmg ku minat rabbani...

Anonymous.....I realised that too...
There's been a few articles yg cuba nak
jatuhkan org yg dah tiada... Dunno apa
motif diaorg....if you have no kind words
to say...senyap sudah la kan...tp they controll
the papers.....so senangla just write je la apa
yg diaorg nak....

Well!!! That's life.....sampai org dah takde pon
masih lg nak buruk2 kan....mentaliti langsung
tak berubah! So pathetic!!

joe.. i was so sad.. sedih pasal arwah yasmin ahmad x hbs lg.. tibe2 ustaz asri pulak.. patut la i sedih sgt arini.. i asek nangis je dari ptg td but @ that time i x tau yg ustaz asri dah meninggal.. tgh mlm td baru i tau.. huhuhuhu..
bagusla u dapat knal ngan 2 org yg i kagumi.. Allahyarham yasmin & ustaz asri..

Nway, I am fan of your blog.. pls check out mine too k =p

http://thefairytalelifeofaprincess.blogspot.com/

Thank u =p

p/s - I'm fazura biggest fan too. Hope to meet her 1 day =p

Al Fatihah untuk arwah.
Mudah-mudahan rohnyer ditempatkan dikalangan golongan orang-orang yang beriman dan dikasihi ALLAH.