Wednesday, July 15, 2009

Ouch!

I am seriously tired.

Siang-siang da keluar ke Sungai Buloh atas urusan peribadi.

Finish at noon, terus head to venue launch album Hafiz. Well, supposed to be album Hafiz, but lagu Hafiz baru lima - including Masih Jelas. Empat lagik 'bonus track' kesemua lagu final yang lain.

Aduh... apa malas ke kedekut nih. Da lagu dalam Masih Jelas memang ok! Worth the buy - but awat empat lagu baru je (ketepikan Masih Jelas). Wat la album bebetul!

Honestly, I think fans are being well... shortchanged. Sebagai peminat Hafiz, mesti ada yang terasa. Yerlah.. nama album dia, pastuh kongsi ngan orang lain. Bukan like it's collaborations ke apa. Apa la salah AESB wat album mini dia je kalao budget tak mengizinkan full album. Apa main tumpang tumpang nih?

And then peminat bebudak lain cam Aril, Akim, Isma dan Yazid camna? Adakah mereka patut beli album yang takde nama orang meka support? Yang cuma menampilkan lagu yang da memang circulating on the Internet via free download.

Sapa yang untung? Bebudak ni untung ke, pihak lain?

Oh well... tu korang sebagai peminat... ingat pesan Nabil je. Lu fikir la sendiri! It's your money. I'm not saying the album is not worth it - because it is. But pihak pengurusan pikir la panjang sikit lain kali dan bukan tuk kaut keuntungan buta camnih.

Me personally think that Masih Jelas should be an album of its own. It deserves to be! Kalao nak wat mini album, jangan la malas studio version Masih Jelas plus four new songs je and then nak main sumbat tangkap mat sumbat semua lagu final lain kat dalam - dan harapkan peminat beli lak. Kalao malas camni baik single.

And then kalao nak alasan muatkan lagu bebudak lain, wat la album ala ala album EVO series dulu yang menampilkan studio recording and lagu baru non-finalists.

Kalao tidak pon, jangan la tipu peminat. Album Ratu dulu yang menampilkan lagu orang lain - digelar album 'Ratu And Friends'. Apek punya album pun pakai Apek and Family. Oh well... things people do. Ingat Maestro da takde, elok lagik perjalanan masa depan bebudak nih. Ado?

Apapon, happy to see the kids. Miss all of them. Aku tak snap banyak sangat pics masa event. Just a few before, and some after. Before tuh bebudak lain bersiap, Hafiz tengah rehearse, so sorry kalao starting tak banyak pics Hafiz. Masa lepak after tuh ada lah.

Anyway by the end of it, spoke to Hafiz's mom. Glad we had that talk ma'am. Heh! Matilah aku kan ting tong.

Ok la... korang layan pics. Banyak ni. Balas dendam lama tak bagi korang banyak camnih.

First batch ni masa Hafiz rehearse bebudak tengah get ready. By the way, Reza dok touch up sebab dia pengacara majlis.

Aku warning awal-awal dulu, kalao nak kebas pics kat sini - aku izinkan HANYA KALAO korang nak simpan dalam PC wat koleksi peribadi! Tapi kalao nak republish kat forum lain, atau blog ke website lain, anda sama sekali DILARANG - membuang, crop, edit watermark aku, dan mesti MESTI kredit DAN link klubbkidd.com! Kalao tak awas hidup korang! And I'm not joking!











Ni some of the guests. M Nasir, Aidit and Ad were among those who worked on the album. Eh Acis pon ada. Heh. Tapi yang best Ad bukan datang sorang. Biasalah. Pengantin baru. Berkepit je. Matilah aku Suria ko jangan carut aku... gurau je!











And these last photos, were of bebudak layan gila. Saja nak amik candid gila gila pose. Tapi yang pentingnya, blur banyak sebab bebudak ni tak koser nak pose. Asik gerak je. Merasalah cam ulat bulu semua, tak reti dok diam.

In the end joined them for a few photos, sambil kita buli Isma. Kesian lak dia kena tarik rambut, kena cubit pipi. Sabar ek Isma. Skali skala adik beradik buli si akak, apa salahnya. Buli manja tuh!















Pas abih, rush back again to Sungai Buloh nak settlekan hal sana again. Finish about 9pm, gi lak layan pra tonton filem Setem.

Featuring a stellar cast in Rashidi Ishak, Vanida Imran, Bront Palare, Afdlin Shauki, Que Haidar, Sathia, Harun Salim Bachik, Aziz Sattar, Jalalludin Hassan, Corrie, Diana Danielle, Kanchana Devi... ramai gila lah.

My verdict? Worth the RM10 for sure.

It was ok, but kalao ko nak aku describe, this would be the type of movie I would spend RM10 on without regretting, but tak feeling hype nak kompang semua kengkawan tuk tengok.

The good parts, it was funny in some parts (cue Afdlin as sheikh going "Fatimaaaa!!!") Also some good acting from a few characters. Loved Que, Afdlin, Bront, Sathia (walaopon kekadang irritating lak).

There were also some good visual effects.

The bad parts?

Cliched and trying too hard in some parts. And check out time Bront nya character si Burn nak kena bakar tuh bab final tuh. Is it me or masa api merebak ke arah dia, you can see his feet and he's already in a fire suit? Matilah!

Also boo to the editor, who has no idea of storytelling for most parts making it lengthy and overdrawn here and there, dan too many one liners sumbat sana sini at times, and too little actual development of principal characters, so in the end, you really couldn't give a toss about what happened to them (which like the whole plot - is so unlikely and far fetched even for a fictitious piece of work)

Anyhoo, go check out the movie la. Kalao korang nak aku describe, imagine Baik Punya Cilok, with a touch of Los and Foun, and then campor ngan Melayu nya take of the 'Oceans' series (11, 12 and 13).

I would give it a three and a half stars out of five. Kalao nak banding Razak Mohaideen punya usual stuff, this is in the five star league dah in comparison. I still think Kabir Bhatia should stick to melancholic drama as that's his forte, though this is a decent effort.

For more on Setem - CLICK HERE for the official website.



Heh.. ok la... aku nak tidur. Kaki terliuh siang tadik. Dah bengkak ni. It'll take a day or two to heal...

Need rest. Esok ada meeting and all. Tak larat kot... see how.

Reactions:

13 comments:

sian kak isma kena tarik rambut ngeeeee..tp comey je k isma senyum2 tahan dibuli

ahahahaa... aku tarik rambut bebudak lain cubit pipi etc. ahahaha.. menjerit dia!

huhu... selamew beberapew hari aku menggu post ko yg best... haaaa..... ini yg sangat aku puas hati... huhuhu... mmg best.. n aku adew smthing nk komen gak la.....sebenar nyew aku stuju ngan apew yg kate kat ats tu pasal album hafiz...... kesiah kat hafiz n bebudak lain gak.... first.... mane album hafiz then kongsi ngan bebudak lain... aper tu?????? kalu duet its ok... but kalu ko katew lagu bebudak lain yg final tu... cam tak best la kan... cam bebudak tu menumpang plak.... seccond..... tau la kan ... aku ni peminat AKIM..... so aku pon nk support AKIM..... but aku cam tak pasti same adew nk bli album tu tok support AKIM or wat..... cam pelek tau...... btw.... thankssss for all the pic yg chomel2... tuh... ISMA dah smakin chatek ..... huhu...... tak sabar nk tggu setem ni kluar.... aku ni dah peminat tegar afdlin..... adeh..... okeh joe thankssss..........

Thank you 4 sharing the details. I am Totally CONFUSED with the album.

They (the album producer) played safe lah kononnya... mencantumkan kesemua peminat2 AF di sana utk beli album Hafiz yg merangkumi bintang2 AF7 juga ARIL, AKIM, Isma, Yazid yg terdiri dari peminat yang ramai juga.

1st: jgn riso...gmbr2,aku donlod n simpan dlm lptop n jadikan wallpaper lptop..

2nd: aku same condition ngn songo..huhu...
*mau beli-takmau beli-mau beli-takmau beli*...
(smbil petik kelopak bunga ros..haha)

errr..
aku nak download je lah lagu ARIL..
bes ke lagu2 APIS tuh??

sumer dak2 finalis neh aku sker ..esp opkos la dak kentang n hafiz..so it's unfair utk dorg..baik utk hafiz senirik n dak2 lain..cam pelik lak munyik nyer..nmpak cam finalist len laks yg nak tumpang dak hafiz..wpong dorg nyer keakraban mmg ku soka ssgt..n sker sgt tgk dak2 tuh mngacau isma..besa lah isma..awk sorg jek pompuan..adik2 yg lain tuh mmg jaat..tp comey...niwey, congrates n gud to they allsss...

meka semua memang like family.

tapi takkan sampai kerjaya masing2 kena kongsi album gak.

seriously unfair to ALL of them.

This is absurd. Lebih baik ASTRO keluarkan album finalist AF7, 2 songs for each finalist. Rasanya lebih ramai peminat yg akan beli. Tok tunggu album AKIM, konsep bagi macam Faizal Tahir sikit, pasti BEST.....

wahhh akim! sumpah rindu tgk dia nyanyi. heehe,in order to support them,aku beli lahh kott. hahaha!

nak tunggu album akim je....x nak yg campur2 ni..

chekdee tak pernah lagu aril versi studio..... hmm.....manalah peginya......... kakjahku dan joe...storylah skit pasal aril...... mood chekdee ari ni hancussss......kete chekdee...sondol texi...ukhussss

patutnye tarik rambot si yazid.
kasi lurus.
wahahahhaa.