Monday, May 11, 2009

Here we go...




Korang da layan Diari....? Good. Then this is the song list for this week.

Lagu tugasan Konsert Akhir Akademi Fantasia
Isma - Cinta Adam Dan Hawa (Misha Omar)
Yazid - Kasidah Cinta (Dewa 19)
Aril - Kasih Tak Sampai (Padi)
Akim - Bencinta (Faizal Tahir)
Hafiz - Kau Bunga Cintaku (Anuar Zain)
Lagu Bonus Semua Pelajar - Revolusi (Bunkface)

Lagu baru nan ado info tapi semua da dapat. Merasalah....

Ok now at the risk of provocation of more idiots who use neither side of their brain - here's my take on one issue. Aril's grouses about the new song.

Lagu tugasan baru yang Aril kata tak sesuai dengan diri dia. Apa masaalahnya?

I don't think there's anything wrong with him voicing out what he feels is not 'him' musically. After all, all of the kids pretty much know their direction now, with all the weeks of experimenting different tunes. We too, as penonton, da tau apa kekuatan setiap pelajar.

Now, back to the issue.

Biasalah aku anticipate rungutan orang kata dia feeling diva. For me, it's not that case at all.

Why?

Because firstly, ini bukan lagu tugasan biasa. Ini single pertama kerjaya mereka. Which makes it a whole lot different because this will carry on post program. Kalao korang layan Akademi Fantasia all this time, you'd know the new single, is the one they're going to sing a zillion times six months down the line. Right? Now what if you were in that position, and you didn't sing something you liked.

Secondly, as a commentator kat blog aku pointed out. The critics selalu confuse kuar statement kata meka kena pilih lagu meka berhati hati (of course time nih ada je pengkritik lupa lagu-lagu dipilih untuk mereka). But in this case, it is applicable sebab memang ini akan menjadi debut mereka. They have a right to voice their concerns (action taken or not terpulang la)

Thirdly, the importance of debut singles have to be understood. In any marketing strategy for any upcoming new artiste, ada plan drafted out. The whole A&R aspect of the artiste in question is drafted out, and planned, in tandem ngan imej dan gaya muzik yang ingin dipersembahkan.
So if Aril if opting for a rock sound, perhaps he doesn't want to do pop dance with a guitar riff lacing the dance loops.

Fourthly, I don't think of it as an insult to the composer. Sebab lagu bagus mana ke hanjeng mana pon, kalao leh jual, leh jual. Tul tak? I mean we hear some serious crap on radio all the time. So this new song is not exactly Aril's cup of tea. Perlu ke we breed a whole new batch of clones yang main ikut cakap je dalam studio? How many A&R people does one outfit have? And is it really possible for one person to determine the musical direction of a diverse bunch of kids like in AF7?

Entahlah. Jawapannya, kita tunggu dan lihat.

For me, Akademi Fantasia teaches the kids about the reality of the music business. Or simulates part of it.

Here's another part that you have to learn. You're a singer, if you just sing. An artiste is a tag that few earn, because they do what they feel is right for them, from the soul, translated musically.

Takpe lah. Habis Akademi Fantasia nanti, we see how true my words will be. I've been right so far.

And oh, if you are a fan of Aril, you'll probably agree with me he has the right of choice to state his opinion. If you disagree and bitch about it, it's understandable sebab time nak final ni semua emo nak perjuangkan favourite masing-masing. Guess how it reflects back?

So until tomorrow (since I am tired out with numerous, unnecessary dramas)... good night.


PS - Ingat... stakat bitch kat sini dan meroyan konspirasi bagai no point. AFUNDI dengan handphone bukan dengan air liur (eh... ngan jari). So AFUNDI Akim, AFUNDI Aril, AFUNDI Hafiz, AFUNDI Isma dan AFUNDI Yazid.


PPS - Esok aku ada a special posting on something you should know about these kids.

Reactions:

93 comments:

Joe,

So far me and my sis, we like all the new songs, though dengar melodi jer tadi, but I'm sure, each one will "kasi gempak" itu lagu... bout Aril, I'm sure the faculty will do something to help him... tak suka tengok him down....

Gud nite bro...

(Dengan nada dan muka yang dibuat-buat sedih). Dengan ini saya selaku prinsipal menggunakan kuasa saya mengumumkan keputusan rasmi konsert akhir AF7;

1. Juara: Aril
2. Vokal terbaik: Aril
3. Persembahan terbaik: Aril
4. Pelakon terbaik: Prinsipal Tiara
5. Pengampu terbaik: Joe Klubkidd..

saksikan drama kantoi terbaru terbitan astro dalam konsert akhir AF7..

I really hope that Astro change the song for Aril. After all the song is going to be his. Pengkritik2 selalu menasihati that budak2 Astro memilih lagu yang sesuai dengan style mereka.

adilkah untuk pelajar lain? Kan dia dah dapat lagu favouritenya kasih tak sampai. mcmana dengan akim yang dapat lagu bercinta dan hafiz lagu kau bunga cintaku. Kesian tgk dorang dua bila dpt lagu tu tadi. Aril, isma dan yazid terlompat-lompat dpt lagu tp akim dan hafiz muka blurr je dpt lagu tu.

dah kata dah drama terbaik kantoi akan diterbitkan dalam konsert final nanti. korang jer yg tak sedar-sedar.

TRANSFORMASI KANTOI PENIPUAN! wtf

Cuba kalau Hafiz yang tersingkir pada minggu ketujuh,akan adakah afmasuk? afmasuk ni sebab nak tolong selamatkan pelajar terbaik ke atau popular? ke sebab astro nak untung lebih...hmmm wat a drama

this man really perasan dia superstar.....if i am the song owner go and take back your song.....
Bencinta is a killer song what a gift for Akim....it should go to Hafiz....but that how AF7 being scripted.........
Good luck to Hafiz.....Anuar Zain will be proud of you as you did to Datuk Siti

this man really perasan dia superstar.....if i am the song owner go and take back your song.....
Bencinta is a killer song what a gift for Akim....it should go to Hafiz....but that how AF7 being scripted.........
Good luck to Hafiz.....Anuar Zain will be proud of you as you did to Datuk Siti

KK..

apo apo yo lah. den xkosa dh donga org rungut sana sini..naik pokak telingo den ni hah..

den suko yo lagu2 suma. den nak enjoi konset mgu dopan..

jomla KK, kito enjoiii..(gaya cito puteri nih..huhu)

Akoo ni laki ke pompuan ke perempuan jadian? huhu

tk abis2...sikit2 apis..sikit2 apis...menyampah wehh!

jgn risolah...Apis tu mmg juara dah...juara diva seglanyer..mcm fans dia!

INGAT KENGKAWAN..(IKUT YUS RAJALAWAK)WHAT GOES AROUND COMES AROUND..APER2 BENDE XBAIK KITA BUAT KAT ORANG AKAN BALIK KAT KITA JGK...KEMARUK KEJA MENGAMPU NI WEI..

joe tak payahlah nak explain bagai..masing2 ada pendapat mereka suka atau tidak tindakan ARIl.terserah kalau pelajar lain tkde plak ko nak backup...takde maknenyer ko nak xplain bagai suruh org memahami ke ape ke...biarlah masing2 dgn pendapat masing22..pelik JOE musim ini sangat PENGAMPU...heran~

I Totally agree wth JOE. Please change Aril's song. We all pengundi-pengundi Aril feel the song doesn't suit him.

joe...
dulik kan ngan dorg2 nie sume

u r the best

sume tue dengki je

janji rezeki masyukkkk

Hi JOE..
kesiankan ARIL..
apa yg dia buat..salah sket jek..org caci dia mcm dia wat dosa besar sangat..
it's ok utk mengutarakan pendapat dia tentang lagu baru yg dia dapat..at least dia xhipokrit ckp blakang2 yg dia xsuka lagu baru dia..
mayb cikgu acis leh tolong dia..
TP KAN..kalu tukar lagu..hmm..xtaula nk ckp..xsanggop tgk org caci maki dia lagi JOE..

AFUNDI10 ARIL KE 32999

Memang nampak Akim and Hafiz BLURR sekejap bila Principle bagi lagu cover utk diorang. Tapi nak buat camne, ini adalah cabaran utk mereka berdua. Tapi Tok suka dengar intro lagu baru diorang, sedap sesedap Mee Sedap....Rasanya boleh NGETOP nanti...
Rasanya produksi bagi balance and fair jugak to all students. Lagu Aril tu OK, cuma kena rearrange sikit so boleh sesuai dgn Aril.

kalau aril boleh tukar lagu kami peminat akim dan hafiz pun nak diorang dpt lagu cover yang diorang suka. bukan lagu yang diorang blurr bila dpt lagu spt lagu becinta dan kau bunga cintaku. Bersikap adil pada pelajar lain jgn pada aril je...

Dah kata dah,

1. Juara: Aril
2. Vokal terbaik: Aril
3. Persembahan terbaik: Aril
4. Pelakon terbaik: Prinsipal Tiara
5. Pengampu terbaik: Joe Klubkidd..

saksikan drama kantoi terbaru terbitan astro dalam konsert akhir AF7.. korang undi banyak-banyak pun bukan dapat apa. Astro yang untung. Juaranya dah dirancang.

tk faham dgn org2 yg komplen kt cni..cuba bayangkan akim perform lagu faizail tahir tu, as he perform lagu bunkface itu hari..kn akan jadi final yg sgt gempak..then as for hafiz, i believe he can make the song beautiful..tgk je mase die nyanyi lagu Dato' CT..

i really think that our viewers yg need transformation

Problem dpt lagu baru yg tak kena dgn jiwa is not the 1st time in AF. Felix n Farhan pernah voice up their concern and discomfort about their new song and takde penukaran lagu dilakukan pun..so not sure how this time things will change or not..

if Aril dpt 2kar lagu..will it be fair? of course not..but AF never really be fair to all students pun all this while..Ikut nasibla..some students will get the song that suits them..some students just don't..

macamanapun klau drg nk kick our drg akan buat jugak... AFMasuk mmg mcmnapn kena bg kat aril jugak sbb aril mmg purposely dibuang utk AFMauk... wpun dia bkn d tangga plg bwh sbnrnya... zizi & aishah mmg kedua ternawah tp klau bkn kerana astro mmg nk singkirkan mrk, mrk still boleh selamat dgn hanya 1 penyingkiran lgpun peratusan undian mrk x sama dgn yg plg bwh... klau ikut kiraan undian sbnr bkn bedasarkan peratusan mesti lg besar nmpk perbezaannya... kesian mrk mnjd mgsa keadaan sama spt dafi & aizat

Rasanya Akim boleh bawa lagu bercinta tu dgn caranya yg tersendiri...Hafiz mmg minat Anuar Zain...lagu2 baru dengar sekali mmg dah best.......All the best tuk student....

Harap Aril dpt lagu ikut kesesuaian dia....

Kalau aril dpt tukar lagu menguatkan lagi kepercayaan orang ramai mengenai sikap pilih kasih dan anak emas. Kalau felix, farhan dulu menyuarakan pendapat mereka mengenai lagu yang tak sesuai untuk mereka tapi tak dilayan, hafiz yang dpt lagu rap sampai tertekan tp tak ditukar, tak tau nak cakap apa lagi. Memang terbuktilah

1. Juara: Aril
2. Vokal terbaik: Aril
3. Persembahan terbaik: Aril
4. Pelakon terbaik: Prinsipal Tiara
5. Pengampu terbaik: Joe Klubkidd..

saksikan drama kantoi terbaru terbitan astro dalam konsert akhir AF7.. korang undi banyak-banyak pun bukan dapat mengubah apa-apa. Astro yang kaut untung. Juaranya dah dirancang. Sedih sangat melihat transformasi AF7. Apalah nasib AF 8 akan datang..... Undian pasti merudum-rudum sbb org dah tau taktik astro....

Joe, so agreed with u! better do something with aril's new cover kan..

Lagu aril beat dia cam fast song untuk singer perempuanlah...

boleh rearrange tak?

ke kena buat surat terbuka kat astro?

tak menangkap ke telinga 1st time dengar.

thank u.

Sejak membaca terlalu banyak kutukan terhadap ARIL ....chekdee terasa cam mula nak mengundi jer......

CHEKDEE NAK MULA MENGUNDI ARIL.... MULAI HARI INI ..

Chekdee suka cara ARIL menyatakan secara terus terang tentang single terbarunya. Ini menunjukkan, Aril ada pendirian dan dia berani memperjuangkan pendiriannya.... tidak seperti setengah-setengah pemberi pendapat disini...yang hanya berani memberi komen dan mengutuk orang disebalik nama ANONYMOUS.

Hari ini chekdee dah mula mengundiRM100 ....esok tambah lagi..... hmmmm best juga.....

Kalau ARIL menang....jangan kata ada konsprasi tau...... chekdee ada mengundi juga ya......

JOM MULA MENGUNDI.

JOM KARL, KAKJAH...... KITA
AFUNDI10 ARIL 32999

KITA KORBANKAN BURGET BELI BAJU DAN BEG BARU UNTUK BULAN NI..... BEST GAK...TUKAR RUTIN....... SEKALI SEKALA JER....HEHEHEHEH

setuju ngan joe. aril's just being professional. dia nak join industri muzik dia kena jadi seseorang yang tau apa yang dia mau.apa aliran muzik yang menjadi identity dia. tak leh jadi pak turut jer. untuk bertahan mesti kenal identity sendiri. tak boleh tunggu, nganga and then kena suap jer. lagi pun dia mengutarakan pendapat dia cara baik. berbincang dengan principal. dia tak duduk diam2, buat2 baik ,buat2 suka pastu mengamuk belakang2. kita tak dengar pun dia kata nak tukar lagu. dia cuma kata lagu tu tak sesuai dengan diri dia.
sebab tu dia berbincang dgn principal utk cari penyelesaian. saya suka cara nya yg mencari penyelesaian dgn cara berbincang. nampak matang. dlm industri ni kita perlu org2 mcm ni.

dlm one in a million pun contestant disuruh mengenali identity sendiri dlm muzik. pastu diorang lak digalakkan supaya berani mempertahankan apa yang diorang nak. tak kisah apa yg komposer mau. tak suka kata tak suka. nak tukar arrangement terus terang kata nak tukar. siapa yg tengok OIAM faham kot apa yang saya maksudkan.

lagi satu... Aril yang nak nyanyi, dia berhak suarakan pendapat dia.

HEHE.... CHEKDEE sah2

tiap2 ari akan ada AFUNDI for ARIL

ade few of my frens sgt2 fanatik ARIL...

Farah, Lysha, Yana, Fafa & Adam... (amik korang - aku quote dlm ni.. yg xdi quote tu..sorry..hehe)

diorang ni kalo AFUNDI lagi berhabis!!!!

TERBAEK WOK!

jgn kutuk2 joe boleh tak? i'm not his cousin or brother or what, tp u guys masuk his blog, if xpuas ati simpan dlm hati je...

yg penting AFUNDI.... Draw duit byk2, vote your fav.student!!! kalo dh AFUNDI byk sure akan JUARA. no conspiracy ke ape ke..

Hi Joe,

Agreed with u...Aril ade hak nk voice out!itu mmg ciri2 orang berjaya.tahu ape yg dia nak and know hot use the correct way to voice out.xde la nak meroyan x tentu hala kat sini...

aku peliklah org yg minat si aril ni..ape yg best sgt..sora biase jer..
takat performance je lah yg lebih.. klu nak juara skali pun..kenalah ade sora gak..ak x penah dgr pun vibrato die..klu aril dpt tkar lgu die.. mmg sah! nmpk sgt la...it's no fair u know..try lah dlu at least..mane tau lame2 best lgu tu..cam stacy dlu lgu die mule2 x best pun skali best giler..org pun igt smpi skang..tp dgr cam best gak lgu aril tu..rancak kan best! ape lah aril ni..lbih baik hapiz lah juara..tkpun akim senang due2apis n aril xdpt.hehe..

Saya pun dah mula percaya aril ni memang anak emas dan juara yang dirancang. Lepas drama kantoi hari tu saya stop undian sebab saya rasa undian tidak membawa apa-apa peubahan. Chekdenoor, karl, embun teruskanlah AFundi anda. Habiskan banyak-banyak duit korang yea. Astro, bagilah title juara tu pada aril. Tapi bagi kebanyakan rakyat malaysia, akim dan hafiz adalah juara sebenar di hati sanubari mereka.

Bagus apa kalau Aril cuba mintak tukar single dia, dapat tak dapat belakang kira… Bg aku itu menunjukkan dia berpandangan jauh…sudah mula merancang mcmana nak kekal lama dlm industri seni tanah air… bukan utk kekal setakad semusim AF je. Kebanyakan peserta2 masuk AF ni cuma untuk suka2, nak cuba2 je, sbb tu lepas AF ramai yang hilang… Tapi Aril menujukkan yg dia serius utk jadi penghibur…

Vote aku untuk Aril...!!! TERBAEK WOK...!!!

Hi Joe,

aku agree betul dgn org yg ckp kau lain bebenor taun nii, pengampu...
Aku msh ingat lagi, kan main kau kutuk Ac mase AF taun lepas, taun ni ko tak bebunyi plak...berapo ASTRO bayor kau Joe???

kalaulah Aril dpt tuko lagu dia tu, aku nak srh budak2 lain tu kuar je dr AF tu...kasi je gelaran juaro kat Aril...actually aku tak de favorite student kat AF ni, but aku tgk the way pihak akademi layan bebudak tu aku naik meluat, mcm ada double standard aku rase...

Anyway, aku harap, kalaulah, kalau adalah AF ni taun depan, please be transparent, kalau nak buat AF masuk, tolong announce kat konsert pertama lagi, so takkan jadi isu kemudian, cuba tgk American Idol, they did that...dan pleaselah ikut AF Indonesia, peratusan pelajar tu mesti kuar kat screen tv, kita nampak peratus tu betukar, tu barulah transparent...ni ASTRO ckp semua undian tu di audit, entah2, auditorpun, dia org punya internal auditor, sesuka jerrr ckp dah diaudit...ASTRO untung, dptlah bonus 6 bln...

Aku nak stop kat siney, aku harap mereka berempat yang originally masuk final tu, akan jadi pemenang AF taun ni...betul apa yg Berita Harian tulis kelmarin, kalau kalah jgn kecewa, kerana anda berempat tak mengharap belas ihsan untuk menang...mesti ada kepuasan kat situ...good luck...

yah.. saya pun stuju gak.. kalau pun hafiz tak menang AF and dapatkan gelaran JUARA AKADEMI FANTASIA musim ke 7, Hafiz dah pun jadik juara dalam hati peminat2 dia.. kalau astro dan prinsipal nak menangkan aril , takper.. u can just do that sbb apa yg pasti, Hafiz sudah menempah nama dalam bidang seni ni.. trust me, he'll be more dikenali.

aku pelik la..Joe dh x kaw2 mengutuk thn ni pon jadik isu..xpe la Joe..just ignore these kind of insects a.k.a langau...ko blogging, mengutuk ke,menyeranah ke,makai hamun ke.. PONNNN org bising..ko x buat or at least kurangkan pon org dok bercakap gak...

Please do something with Aril's song. Thanks.

kenapa ada yang bodoh tak paham lagik joe?biarlah mereka mengutuk.sah nampak ini peminat hafiz yang melampau.dari hari itu ulang benda sama.macamlah hafiz tu ada masa depan sangat dalam industri ni sampai mereka-mereka ni sanggup menabur fitnah bagai.

pengutuk2 dari kelabpeminat ac lah.konon reverse psychology.

Hei Joe, aku nak ko komen pasal drama kantoi penipuan astro tu kalau ko benar2 berani. ni tak, senyap je, no comment katanya, padahal benar memang sahih nampak. benda lain ko komen pulak, benda ni ko buat bodo je sbb ko tau benda ni boleh MENGAIBKAN astro kan....ko kan diva, ratu comment, so commentlah, senyap buatpeer...

CHEKDEE N KARL..
jom kita afundi10 ARIL sampai lebam..
lagi byk org kutuk..lagi byk kita undi..jom2

siapakah yg berselindung di sebalik 'anonymous' itewww....y la x baca paper..drama kantoi la sangat..speku aje la korang

KENAPA KALAU ADA YG KUTUK ARIL HANYA PEMINAT APIZ DISALAHKAN? KAN ADE PEMINAT LAIN SPT AKIM, YAZID, ISMA...KENAPA BUKAN MEREKA...JANGAN TUDUH SEBARANGAN LA..SAH2 HAFIZ TU DARI SARAWAK KORANG PANDANG RENDAH..REZEKI ALLAH YG BAGI.MMG KENEGERIAN..KATA SATU MALAYSIA. AF MEMECAH BELAH NEGERI.

-:'(-

ramainya sakai meroyan sini!GO KLUBBKIDD!

Ramai meroyan, tu yg pakai "Anonymous"...he..he...Baik jadik kakjahku...

setuju tok.mroyan nak kutuk joe saja kerja.suka hati joe lah dah blog dia.nampak semua takut kata2 joe sampai nak meroyan bantai.gila!

harap tiada la penukaran lagu...kalau tukar lagu...ia akan membawa bencana untuk Aril dan menguatkan teori Aril sememangnya juara yg telah diatur. Cerita 'anak emas' akan tambah kedengaran... renung renung la Astro dan Fakulti Af7... setakat nie yang menjadi mangsa Pricipal, cikgu Siti, Cikgu Syafie, Aril,Aishah, Sarimah dan Joe Klubbkidd... takkan nak tambah jumlah mangsa lagi Astro? dengan teori menjatuhkan pelajar diatas dengan drama drama dan fokus lensa ke arah negatif... cth, ketika pembahagian lagu untuk final... come on... nie Final... Astro nak orang kata final AF7 terbaik atau meneruskan agenda tersendiri dengan memberi lagu yang TOTALLY NO SUITE FOR FINAL STAGE? kesian HAFIZ.... apa apa pun, good luck to finalist...

MAN
-RINI FC-

af klu trus camni..susah ar..org skang mkin bijak..please..bermutu lah skit..aku syg af..huhu..aril tolak lgu b'makne die tolak tugasan die..sbg individu bleh tp sbg pelajar kenalah menerima cabaran..blehnyer klu usaha..tukar arrangement lgu tu skit ke..ape2 lah..boleh la aril..trust ur song.
kat sni aku nak kate skit..hidup stacy!!the best! wahaha..tetiba je..

UNDI MENENTUKAN PEMENANG
BUKAN KONSPIRASI

ORANG YG TIDAK MENGUNDI SAHAJA YANG AKAN KATA ADA KONSPIRASI.

SIAPA YANG BANYAK UNDIAN...DIALAH PEMENANG.KALAU NAK KORANG PUNYA PELAJAR MENANG-UNDILAH BANYAK-BANYAK. JANGAN ASYIK KATA ASTRO PENIPU. SEBENARNYA KORANG YG MENIPU DIRI SENDIRI SEBAB ITU LAH KORANG ASYIK MENGUTUK ORANG SAHAJA.

ASYIK KESIAN HAFIZ
KESIAN HAFIZ
KESIAN HAFIZ

JUARA KESIANNNNNNN HAFIZZZZZZ

SEBAB ITULAH ORANG KATA PENGUNDI HAFIZ SUKA KUTUK PELAJAR LAIN TERUTAMA ARIL ....... MEREKA MENGUTUK SEBAB KESIAN HAFIZZZZZZZ......

KALAU KESIAN HAFIZ
UNDILAH BANYAK-BANYAK

KORANG LIHATLAH DIMANA-MANA POST SAHAJA. ADA SAHAJA PERKATAAN

KESIAN HAFIZ
HAFIZ DIANAK TIRIKAN

TAK BERSYUKUR BETULLAH PENGUNDI HAFIZ INI. KEMUDIA,CARA YANG PALING BURUK UNTUK NAIKKAN HAFIZ IALAH

KUTUK ASTRO
KUTUK CIKGU
KUTUK ARIL
KUTUKPENGUNDI DAN PENYOKONG ARIL

PUNCANYA,
KESIAAANNNNNN HAFIZZZZZZ


AMBIKLAH JUARA KESIAAAANNNNN HAFIZZZZZZZ

Akoo ni laki ke pompuan ke perempuan jadian? huhu
-----------------------------------
I perempuan sejati K... why?! apa masalah...

Joe, yang pakai nick ANONYMOUS ramai sangat lah.... SEMAK JER

HELO MR/MS ANONYMOUS, kalau takat nak kutuk orang, NGOKKK NYA korang....

I just nak bagitau kat sini, my three finalist dah masuk (HAFIZ, ARIL and AKIM) so sapa2 kutuk dorang, you kutuk I jugak k...

I AFUNDI, YOU!!!!!!!

i sokong you,
i think he had his point..
kalu korang jd dea pn cofirm korang buat benda same.
tmbah2 lg kalu korang tkut korang tk market,
msti lah korang nk something yg blh buat orang ingat korang kan?
kalu lagu hampeh, cmne nk maju?
yet kalu contohnye carier dea tk kemana2 en,
and ditambah plk dgn lagu yg tk sdap,
so camner industri nie nk trime dea?
so kalu lah kata kan dea dpt BETTER SONG,
even carier dea tk kemana2 pn,
dea dh bawak lagu yg sdap so dea akan meletup pnyee.
but i know that u know that everyone know his carier akan meletup.
so all i wish is aril dpt better song.

Afundi AKIM

Afundi HAFIZ


Dua ni saja mana juara aku ok ja ...
Yehaaa aku nda kisah drama ke apa yg penting dan harap2lah dua ni Juara dan Naib Juara ...

BERDASARKAN VOKAL dan PERSEMBAHAN !!!!!!!!

Terima kasih berita harian dan utusan kerana membongkarkan segala tipu helah astro mengenai drama Afmasuk. Af dah tak bermaruah dan tak ada kreadibiliti. Akim, Hafiz, Isma dan Yazid kalaupun salah seorang daripada anda tidak menjadi juara anda adalah juara bagi sebahagian besar rakyat malaysia kerana anda bersandar pada bakat dan ketabahan bukan kerana kesian...

joe...biasanya konsert finale af bukan dua lagu kah? apsal musim ni 1 lagu jek...jawab jangan tak jawap!!!

kan joe kata lagu baru belum ada nama lagi.tugasan lagu cover bukan sudah ada ke?
apapun memang bosan peminat hafiz.tagline asyik ANAKTIRI, KESIAN, KONSPIRASI dan sebagainya.
tak habis kata berbakat tapi nak maki orang untuk dapat perhatian.

yes betul aril patut demand, dia kan anak emas af7!
apa dia nak mesti dia dapat punya wa tak tipu lo!
dah la dia sindir lagu baru dia serupa iklan motor cheh...

vroom vroom

YEAY PEMIBNAT HAFIZ MASUK SINDIR ARIL LAGI.JUARA LAH HAFIZ DIVA!!!!PEMINAT SAMA BERLAGAK DIVA!!!FC LAIN PUN TAK PERNAH MACAM INI.BODOH BERLAGAK.

FAN HAFIZ BERHENTIKANLAH MEROYAN GILA KORANG MENGUTUK PEKLAJAR LAIN,TENAGA PENGAJAR,ASTRO,JOE DAN SESIAPA SAJA DEMI NAK DEMAN MEMACAM.

demand aril jgn x demand!astro byk stok lagu..at least for that song yg aril dpt tu,acis will do sumthing...to peminat aril.teruskan afundi aril!!!!1 thing,jgn usik student lain..biar la diorg mengutuk bagai nk rak pon..just vote for ur favorite!

pada saya, kalau anda tanya kat luar sana bukan fan hafiz saja yang tak puas hati dengan drama kantoi afmasuk tapi fan-fan pelajar akim, isma, yazid dan yang tak dpt masuk final termasuklah sebahagian besar rakyat malaysia yang akhirnya sedar dengan tipu helah yang dilakukan oleh astro. Terima kasih berita harian dan utusan atas pembongkaran drama kantoi astro.

kalau anda semua tengok gala tv petang tadi bagaimana pengurus saluran astro ria, khairul tergagap-gagap menjelaskan drama kantoi afmasuk. padan muka dengan penipuan anda selama ini.

Mane ko tahu yg kutuk2 2 fans hafiz..pandai2 korang jer tuduh2...ala sume peminat perangai same jer..x kire r fans aril ke hafiz akim yazid isma..sume same..masing2 ckp student fevret diorang 2 bagus..tp agak2 r...joe asal gambar aril kt blog ko nie gelap lg..cerahkan ler balik..die kn dah masuk blik..

Kalau ikut teori Miss & Mr anonymous semua nampaknya ramai sungguh yang bekonspirasi untuk menjuarakan aril. Memang hebat Aril ni sehingga mampu menggegarkan industri hiburan tanahair. Nampak sangat fan2 finalist lain dah mula goyah dgn kemasukkan Aril. Semua mcm dah mengaku Aril boleh jadi juara bila anon-anon smua kata w/pun tak menang tapi tetap juara dihati mereka. Kalau dah mcm tu tak pyhlah korang mengundi kalau dah rasa tertipu biar penyokong2 Aril je yg mengundi lagipun ASTRO kan berkonspirasi nak menangkan ARil.

Akhir kata hantarkan AFUNDI10 ARIL ke 32999. Kita gerak gempur undi ARIL juara.

kantoi tak kantoi... aku tetap sokong ARIL.yeeehaaaaaaaaaaaaaaa :D
sekarang aku makin tersuka dgn dia.

siapa sangat la ARIL tu.. naper korang tak senang duduk bila dpt tau ARIL masuk AF balik ? dia bukan berbakat pun.. sore pun tak best. apa nak takut. vote jer la student favourite korang.tak kan korang tak yakin dgn kebolehan pelajar pilihan korang. usah pedulik la ngan kehadiran ARIL. dia bukan lawan student pilihan korang pun. dia biasa je. tak dak keistimewaan.

TAPI AKU TETAP SUKA DIA :D dia pelajar pilihan aku.

korang undilah lah aril tu. moga-moga dia dpt jadi juara. tp saya takkan undi sesiapapun sbb dah tau taktik astro nak kaut untung. akim dan hafiz moga anda akan berjaya dalam industri.

awok 2 ke yg kowg sanjung2 yg nk jd ikon 2........xpayah lh ......x layak lngsung...ikon awwwwwwwww bleh lh...

Pada pendapat saya kalau nak dibandingkan dengan akim dan hafiz memang aril tak setanding mereka. Kebanyakan rakyat Malaysia bukanlah bimbang pun kemasukan semula aril ke konsert final tetapi yang sebahagian besar rakyat Malaysia persoalkan adalah cara astro memasukkan semula aril dengan DRAMA KANTOI yang disaksikan oleh rakyat Malaysia dirasakan sebagai satu penipuan yang terancang. Apabila keadaan ini berlaku, kredibiliti AF telah menghancurkan kepercayaan mereka. Itu adalah faktanya.

sore ARIL tak best??!! aku tetap suka dia.
ARIL anak emas?!! aku tetap suka dia.
ASTRO kantoi!??? aku tak kesah. tu hal diorang. aku tetap suka ARIL.
ada konspirasi??!! tak de kena mengena ngan aku. ARIL tetap pilihan ku.
cikgu2 pilih kasih?!! no hal. diorang cikgu bertauliah. diorang tau menilai. ARIL masih pilihan ku
Tak adil??!! sejak bila korang mula bersikap adil dlm segala aspek?? ARIL is still my favourite.
kesian student lain??!!! errrr naper nak kesian eh...? errr ARIL jugak yg aku suka.
kesian pengundi lain??!! rasa tertipu???!! tu korang punya hal. aku fokus kat ARIL jer.
ARIL poyo??!! yup! poyo yang ada star value. tu jenis kepoyoan yang aku suka. Poyo bernilai tu :D
korang tak puas hati?? pandai2 la korang memuaskan hati sendiri. hal korang aku tak campur. aku dah puas hati dah ngan ARIL. final nanti aku nak enjoy tengok performance dia. menang tak menang aku tak kesah. aku cuma nak tengok dia lama bertahan kat dlm industri muzik.

PEACE!!!

Malang betul nasib hafiz..he is the tru champs..akim yazid aril krap dapat lagu makanan diaorang..hafiz dapat yang paling susah tapi dia perform terbaik...nak nafikan apa lagi yang dia mesti jadi juara...
Macam kat final ni..nampak sangat fakulti nak jatuhkan dia...punyala banyak lagu2 anuar zai yang hebat yang best...tapi lagu yang berangan macam tu fakulti kasi...sah2 akan dapat kritikan hebat...lagu syok sendiri yang tak popular dari anuar zain apa yang hafiz boleh buat untuk impresskan sumer org tak mencabar vokal...tak berapa popular dan ala2 berangan sah2 dapat kritikan dan tak kan bagi impact pada rakyat malaysia....inikah lagu yang fakulti pilih untuk onsert final bagi hafiz..kata lagu popular...lain la adam dan hawa lagu sma tu baru meletup...kesian betul la hafiz...dah la lagu ori dia pun jenis relaks2 skit lagu popular pun yang ado..aduhai AF...kesian duit pengundi2 sume macam tak terbalas rasanya dengan komplot2 cheap ni....

Just cut the crap joe..this is competition..experimenting music genre thru this relity show is the preparatory for these kids for their future undertaking in sense of their correct direction to be accepted in this music industry..
it's not to voice out ur preference of this and that..hey,ur gonna win a big cash and prizes..is this all what it takes to redeem those fortune? and you agree with that? how sad...
Let's look up the af diaries,please name me any finalist from all season to dispute their assignment and request for their appetizer for own convinience...
What makes that boy so special for all parties to listen and do something to facilitate him and to assure the prominency on the show day...how terrible you people...

JOE..bagi je lah jore kt Apis ngan Akim...aku dh muntah dgr all these stupid craps..

klu korang tk nak undi...ada org kesah...

BTW JOE...sore Apis ngan Akim bertaraf antarabangsa...jgn main2 k..depa bleh pegi jauh...(ni fans dia yg perasan bagus tu kata)

ARILL!!! yeeahhhh... LOVE HIM.
can't wait to see his performance.

sedar tak sedar, pembenci ARIL pun sebenarnya mengakui bakat ARIL. diorang tak perasan kot dalam kutuk diorang sebenarnya secara tak langsung memuji ARIL.

aril buat apa salah.astro bagi hafiz saja juara.peminat dia semua cas hebat.walaupun hasil takkan ada.bosan dengan af kerana peminat hafiz.bising,kutuk dan hina orang lain hebat.nak kata macam fc lain pun sama.kami di gafimmers sokong akim dan semua pelajar.bukan dengan nak hina orang.hak dialah lagu baru bukan lagu tugasan dia nak sesuai dengan diri dia.

ARIL you rock man!!!
ko dah kasi gegar sama itu dunia AF.
tak cukup dgn ko, dgn cikgu2 dan astro2 sekalik org kutuk.
berpengaruh sungguh. bangga nyer aku jadi peminat mu. keep on rocking man! :D

whining whining whining. huh! bosan nya. tak membina. saper la punya fans tuh.

tema musim ni transformasi...
apa yg si apis tu tranform?

sama je....
bosan, mcm fans dia gak *puke*

HAFIZ THE BEST.AFUNDI HAFIZ.LAIN TAK ADA STANDARD.

semak tol lah dgn fans apis yg duk mengutuk astro ngan af nie

tetap gak layan af kan

tetap gak byr bil astro bln2 kan

akal cetek...

joe,

nk pics faz please....

afundi10 Aril!!!!!!!!i'm voting for him...dh lame x tgk diari lps aril kuar,skang dh jadi routine smula..kuikuikui..

people, people...

meracau meroyan bukan boleh buat student pilihan anda menang.

For all you know, diorang akan lebih despise korang pasal beriya2 mempengaruhi tindakan fakulti dari biar diorang cuba their very best to hadapi cabaran.

Yang penting adalah AFUNDI!

Fans Hafiz & Akim, kalau takut Aril menang, AFUNDI lah!

Fans Isma & Yazid, biar low profile tapi teruskan undian untuk jamin pilihan korang top 3.

Fans Aril, you're really strong now so teruskan AFUNDI.

If your fav student deserves to be crowned Juara AF7, then dia pun deserve terima $$$ AFUNDI korang, kan?

In the end, sampah ke kualiti, AFUNDI korang yang tentukan.

So vote, bukan carot!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Joe : Saya tahu ini blog awak dan awak ada hak mengatakan apa apa yang awak suka tetapi saya harap anda dapat juga melihat dari persepsi mereka yang datang melawat blog anda.

Mereka menganggap anda sebagai wakil pihak Astro sebenarnya dan mereka terguris apabila anda 'seakan akan' memihak hanya pada seorang pelajar. Niat anda mungkin di salahanggap tetapi dek kerana anda sudah di cop sbg wakil, maka perasaan tidak puas hati terus di lemparkan dgn hrpn anda dan pihak produksi akan mendengar.

Macam kat dunia politik gak, apabila BN (produksi) asyik memberi pelbagai alasan dan rakyat (penonton) demand bermcm mcm. Saya harap Joe faham apabila mereka meroyan di sini ya. Amat besar sbnrnya tanggungjwb joe kt sini sbb anda dilihat sbg wakil utama pihak Astro. ;)

KakJahku : Saya hormati semua peminat² AF, dan saya rasa KakJahku juga begitu kan. Disebabkan saya rasa Kakjahku seorang yang matang saya berharap KakJahku dpt menjadi wakil kelab peminat Aril utk Menasihati ahli ahli untuk stop menyalahkan peminat Hafiz dan Hafiz sendiri.

Bukan semua mereka diva yg sering di gembar gemburkan itu. Seperti peminat Aril mempertahankan Aril yg dituduh poyo dan demand lagu begitu juga peminat Hafiz yang cuba mempertahankan Hafiz. Kita sama saja sebenarnya. Harap korang juga dapat buka hati dan minda kenapa peminat Hafiz merasakan dia disisih.

Peminat Hafiz: Minggu ni dah minggu last AF7. Kepada peminat yang masih ada rasa terkilan atas apa yang berlaku sepanjang AF 7nie,hentikanlah semua itu kerana ini tidak akan menguntungkn siapa siapa.

Peminat Hafiz yang setia, saya tahu tidak mudah tersentap. Hanya segolongan kecil shj namun Saya faham apa yang mereka smua rasai. Jika boss saya: seorang setiausaha kanan kepada Menteri dapat merasa wujud favouritism ketika menonton diari, inikan penonton lain kan? (Yes joe, saya benarkan anda trace ip ini kerana saya menulis di pejabat).

So peminat Hafiz, lupakan apa yang dah berlaku dan sekarang misi anda semua- AFUNDI. Jika sudah rezeki Hafiz, Alhamdulillah. Jika tidak, mungkin Allah ada plan lain untuk dia. :)

Astro AF7 crews dan konco konco: Berhentilah menyalahkan peminat dan meletakkan peminat sebagai orang dungu muzik atau dunia hiburan. Bukan semua mereka buta hati, mata dan telinga. Ingatlah satu - Mereka adalah PELANGGAN ANDA! Hargailah mereka. Without them, AF tidak akan kemana mana.

Salam dan Selamat Afundi.

-Afundi Hafiz-

it doesn't work if people start leveling accusations.

berapa kali aku kata akus support semua. but i suppose people nak aku cakap apa yang meka nakkan je... so too bad la.

i ask for everyone to vote ALL the kdis depending sapa favourite meka. but nak wat camna...

the thing about AF is semua demand memacam...and then use the pelanggan and peminat tag as blackmail for their actions.

bottomline is.

a few rotten apples rosakkan nama yang lain. not your fault.

but listen to reason and enjoy yourself or you;ll end up bitter when AF7 is over.

cheers!

ps afundi akim, afundi aril, afundi hafiz, afundi isma dan afundi yazid!

Hi Joe,
u always been one of my feveret blogger...selain u, sultanmuzaffar. i dari dulu selalu jadi reader je..because i love to read bout AF...after i read comments made by sultanmuzaffar,i'll open yours or vise versa..u selalu seorang yg sgt tegas n telus dalam kritikan... same as sultanmuzaffar tp ulasan dia lembut sikit... urs alway make me laugh..eventhou some of your choices might not same as me, but i realy do like all your comments..betul2 dari pandangan seorang peminat AF and penonton dari luar...one more thing y i like to refer to your blog is that u get earlier info...macam soalan bocor gitu..hehehhe...but this year, too different...ur opinion is no more from the point of view of penonton...sbb u have been part of the production team..no more pencuci jamban, and all the jamban tools star..hehehe..but, it's a great opportunities to work with them i guess...good for your future..but really hope to read ur blog n comments bout everything in your life forever..it's like a hobby already to open your blog and read it everyday....so, do whateva you think is rite joe...i always support u no matter what....a transparent support d.. Vote 4 All!

u r always right lah!!!!!!!!!!!!!!!