Saturday, May 16, 2009

Goodbye Diari 2009




So the last day has come about. Sedih gila actually semalam. Mana taknya, setelah sepuluh minggu berkampung, it was time to pack up and leave for the final Konsert.

It's almost the end, and it's curtains for musim ketujuh after the results tonight.

Dalam sedih kerana Diari tamat, ada kesedihan lain... tapi nanti je la kalao perlu cita, baru I tell you guys about something that happened. Banyak sangat benda sedih tak guna pon. Just for seorang kawan yang begitu tabah menghadapi keadaan sepuluh minggu kerja, walaopon memacam dugaan, be strong, and I know you're stronger than anyone gives you credit for. You're a true professional, and someone yang deserve so much better.

Balik Diari... after the last shots were acquired, memang it was a bittersweet moment when it came time for the last time to hear the words, "It's a wrap!"

And the eleven cameras went off, leaving blue screens and colour bar dan test signals came on. Time tuh baru it hit home for everyone that, fifty episodes of Diari had come to an end.

"And that's a wrap!!!"


And it comes to an end


The cakes come out


And it's farewell to the workspace... where the lives of 14 kids have dominated our 10 weeks like yours


Tapi it didn't end there. Semua tunggu wrap lak tuk shooting host links for Sarimah tuk Diari, which would close the day's session before we move out to the Konsert.

Pas da shoot the last scene, meka radioed in ada benda tak kena. Konon Sarimah kena rakam balik. Without her suspecting semua da komplot. Dalam diam semua berkumpul luar studio Diari... and surprise! It was snow in May!

If you guys tengok Diari kat atas, you'll see how Sarimah kena. I'll also upload a video on Youtube on how dia kena. Heh!

Everyone plotting


Snow!


In tears


Farid ngan aku record the moment


Everyone takes turns for one for the album


And so it was officially over as Diari was concerned.

Yeap.. penat lelah sepuluh minggu, it was all worth it. And to cap it off, everyone in production then naik ke Akademi, dan diperkenalkan kepada tenaga produksi.

I think the kids terkejut sebab ramai sangat yang bertugas at one go. Believe it or not, there is no less than 30 people working on the show at any given time. And I think the kids were taken aback yang ramai sangat berjaga dengan mereka when all this time they think they were alone, save for a handful of people. And I think they were pretty sad too at it all ending...

When it was all over, aku nak sangat balik tidur. Mana taknya...

Bayangkan I had not slept dari sound check malam sebelum. Abih 1 lebih pagi, I spent some time planning with friends for today, and sampai umah pon da 5 lebih pagi.

From there, tak tido sebab nak ke Akademi awal sebab last day... until this point.

Pas abih about 2pm smalam kat Akademi, gerak ke Astro untuk rakaman Diari EXT episod akhir at 5pm. Sempat la curi 1/2 jam tidur dalam kereta.

Da abih tuh lak, at 8pm, atas jemputan Cham, ke studio Era ngan dia dan Rey to talk about Konsert Akhir Akademi Fantasia. About an hour later when we were done, gerak lak ke Stadium Putra Bukit Jalil for the rehearsals sekaligus layan bebudak Gafim dan Aril Lovers yang da rancak wat persiapan tuk booths meka kat tapak Stadium.



Finished about 3 or 4 am. Keletihan nak mampos. Sempat curi dua jam tido, then rajinkan diri update.

It's hectic today. Aku kena kuar awal nak get lots of stuff, and then have to be at the Stadium by lunch or so nak layan semua kelab peminat. These people, all the fan clubs never cease to amaze me with their dedication. Ni la jenis peminat yang bukan stok air liur je, fanatik kompang je lebih anonymously, but put their money where their mouth is, spending their own time and resources to promote their favourites.

Tukang komen lebih sini dari stok fanatik, tak perlu la masuk sini kalao nampak keburukan je ye. Hakikatnya semua tuduhan korang dua tiga kerat tuh yang sememangnya yang bias takleh tima kenyataan orang lain punya hak tuk pendapat.

Pathetic.

Whatever it is, idiots aside, it's going to be great. Aku ada banyak pics bebudak punya last day kat Akademi, but we keep that for later. By the way... tonight, behave people! You reflect the kid you champion, so let's all have fun and not allow beberapa orang batu api to get the better of us.

Malam ni pas Konsert, I will try and update as soon as possible, but it's definitely going to be late. Pics, pics and more pics. Of the last day kat Akademi, of the concert, of the behind the scenes...

And hari Ahad, sambil semua da tak betui tak cukup tido, we have kenduri kat Akademi where the kids will officially be handed over to their families. More pics of that too.



And then hopefully life returns to normal... well, normal as it can be...

See you guys at the Stadium hari nih! And remember AFUNDI!!!


PS - Peratusan akhir kat Diari tadi - Hafiz 35%, Yazid 22%, Aril 22%, Akim 12% dan Isma 9%. Tapi peratusan ni pas Diari sekali lagi da berubah. Some peratusan turun dan ada kedudukan pelajar da berubah. So keep voting guys sapa pon korang sokong. Sebab that's the only way to make a difference.

Reactions:

21 comments:

X sabar nak tunggu konsert mlm nie..risau...budak2 tu kena marah.....tapi harap konsert final ni lebih gempak.....

hado sempat lagi pelakon tempelan ni nak tumpang glamer finalis AF7 tu. Nak jugak walaupon.. Dengar-dengar dari orang Astro dan krew produksi bapuk ni kuat mengampu dan cari glamer walaupon peranan kat dalam tu taklah seberapa tapi kat blog citer bagai nak ngalahkan pengetua dan produser gituw... Dasar bbapuk tak sedar diri...

Thank you for sharing. All the best to 5 of them.

Semoga Yang Terbaik di Final berjaya membawa pulang Title Juara!

Joe

Karl amik kesempatan ni nk ucap THANX A LOT sbb sepanjang 3 bulan ni byk update & share psl AF7!!!!

pasti SEJUTA kenangan terpalit dlm diri Joe kan?

mlm ni sape2 juara pun xkesah

tp if ARIL juara, hehehe... Alhamdulillah!!

Terbaek wok!

Kelakar lak tgk riaksi budak2 tu tgk balik rakaman waktu diorng ujibakat..mmg berbeza kan....Akim pun nampak lebih cute..Isma & Hafiz dah kurus sket....Aril sama jer...Yazid dah berseri compare ngan dulu...

Hai joe,

Undi penentu juara. Chekdee juga dah mula mengundi minggu ini.Undian chekdee adalah untuk ARIL. Chekdee nak mengundi banyak juga kali ini so..... kalau di takdirkan ARIL juara ...sure orang cam chekdee tak suka kalau ada yg berkata, JUARA DIRANCANG sebab ...chekdee pun mengundi berhabisan juga.......

Harap semuanya berfikiran positif dan bertindak positif.

Setiap orang ada pilihannya yg tersendiri so...setiap dr kita kenalah menghormati pilihan orang lain juga.

AKU LABELKAN

HAFIZ SEBAGAI SARANG TEBUAN DAN FANS DIA SEBAGAI TEBUAN-TEBUAN.KALAU ORG USIK JER SARANG TEBUANG, MEROYAN TEBUAN-TEBUAN MENGENGAT ORG YG MENGUSIK SARANGNYA DAN YANG PALING MENYEDIHKAN, IALAH KEHADIRAN BATU API DARI KALANGAN BLOGGERS YANG MENGAPI-APIKAN , MELAGA-LAGAKAN KONONNYA ADA KONSPIRASI...MERUGIKAN DUIT ASTRO MEMBAYAR GAJI DIA SEBAGAI PENGKRITIK BEBAS.

KALAU TAK PERCAYA, CUBALAH JOLOK SARANG TEBUAN TU, SIKIT SAHAJA, BERDENTUM-DENTAM BOM MELETUM KAT SANA-SINI. PENING SEMUA ORANG KELILING.

BAYANGKAN KALAU ARIL JUARA, MEREKA INI AGAKNYA AKAN MEMBAKAR STADIUM ENTAH....

MEREKA INI PERLU SEDAR JUGA, PELAJAR YANG LAIN PUN BAGUS JUGA, BUKAN HANYA HAFIZ SEORANG SAHAJA YANG BAGUS. JANGANLAH TERLALU FINATIK, NANTI TAKUT TAKSOB DAN SOMBONG BODOH JADINYA.

undilah suka hati chekdenoor. Nak berhabis-habisan ka ikut suka hati chekdenoor laa. Jgn ckp jer berhabis-habisan tp propa jerr. Kita tunggu la siapa bakal juara pilihan rakyat malaysia. Nampak sangat org kat atas ni cemburu ngan hafiz sebab fans dia ramai tak macam pelajar kesukaannya tu dpt masuk final pun sbb title anak emas.

memang bapuk tu tak tau malu dan tak sedar diri. Kuat mengampu dan nak interfrem jer cari glamour. Dulu bukan main kutuk AF siap dengan pam jambannya lagi tp sekarang dia dah jilat balik najis-najis yang dipamnya dalam tandas.. wakakakaka jgn marah nanti kena jual....

ARIL & AKIM - Transformasi yg JELAS.

Bukan kekuatan Vokal yg I nilai tetapi Transformasi dan Persembahan yang Kuat kerana AF bukan pentas nyanyian tetapi pentas mengasah bakat dari segala sudut - penampilan, gaya, personaliti, keupayaan menyanyi dan penghayatan yang berkesan.

Kita nak yg segar dan trendy.

Joe, Pedulikan yg nak kutuk2 you.. Aril pun boleh menempuhnya, inikan you JOE.

Keep up the good work, again thank you 4 sharing your love on AF.

GO JOE GO JOE.

joe the best!keep it up!betul tu.ignore tebuan2 yang masuk sini saja nak cari pasal kutuk.baru semusim nak ikut AF nak berlagak.you rock!

sesuai sarang tebuan,macam kena saja peminat hafiz kaki wig tuh.mesti malam2 nak drag asik nak pakai wig tapi asik panggil orang bapok.

mmg dia bapuk pun,
bapuk gemuk haus kote,
wakakaka...

mesti joe tak layan kau sampai jadi macam ni kan?sabar sajalah joe.orang macam ini buang masa.

perform utk finale..rasa nya ..

1 akim
2 hafiz
3 isma
4 aril
5 yazid

semak je aril tu .suara pun tak de ..

just apa yg me rasa..

aril dan akim best.apa guna setakat nak jadi penyanyi karaoke.

aril dan akim best.apa guna setakat nak jadi penyanyi karaoke.

kenape bila nak kutuk org kena sembunyi belakang username anonymous??? nmpk sgt pengecut kann??? masing2 ada feveret student...so sokong je feveret korang tu...tak payah la nak ngutuk org lain...Allah tak buat semua org sama....setiap org ada kelebihan masing2....so takyah la nak masuk ngutuk2 org....dan jgn mudah memfitnah org....ingat....dosa memfitnah lebih besar dari dosa membunuh!!

To Joe...thanks kerana menceriakan hari2 kami sepanjang 3 bulan ni...

saya anonymous tapi saya tak mahu kutuk sesiapa.cukup untuk mengucapkan terima kasih pada joe kerana mengubat rindu kepada af dengan tamatnya musim ini.joe!more pics please!

joe,

you are behaving like a child craving for attention!kalau u professional you should give positive feedback on how they can transformed into a mould designated by astro!!i believe entertainment is not only about props but still needs a singer who can sing any given songs and take up that challenge to deliver the best way they can.I would respect yo more if you commented and give positive critisms only how those students can improve ,not by being selective and wanting whom u want to win and not behave in a child like manner,sulking when your demands are not attended to!!!just a positive comment;cest tout!

meroyan lagi peminat si dia itu.