Saturday, April 18, 2009

Konsert Akademi Fantasia 7 - Minggu 6 (Part 1)

Secara jujurnya, I have to say, aku terkejut ngan konsert semalam. Mana taknya...

Based on rehearsal (nyesal memula gi sebab rasa down pastuh) ada part yang teruk, dan ada yang bagus. Tapi masuk Konsert Akademi Fantasia minggu keenam semalam, I was blown away by some performances, and I was disappointed by others because they didn't fulfill the potential of what I expected.

Apapon, aku hats to Aril sebab semalam, he killed competition with his performance.

Some of the other kids were good, but for one of those rare moments, I saw sorang pelajar yang mampu membawa diri sebagai pro atas pentas. Kalao ikutkan, memang last week aku rasa Claudia patut dapat pelajar cemerlang and not Aril.

This week however, for me, it belongs to Aril. Sebab not only dia berjaya nak nampak kehebatan dia atas pentas, his performance set the bar so high that the others were mediocre by comparison.

Apapon, korang tunggu je la review aku and of course, pics, pics and more pics. Meanwhile, layan Konsert semalam. Kalao nak lebih umphhh layan TV (especially kalao kat rumah pakai plasma ke flat screen siap surround sound bagai) look out for the repeats.

It almost hit a high like last week's concert, though I doubt those who don't understand the rock vibe will fall for it.

Semalam energy surged through the dewan, sampai aku lari ke tepi tanak duduk sebab nak headbanging kat tepi for most of the show.




Meanwhile... sapa yang lom layan Diari EXT, here's the video.

Just a little reminder though. Please note that KEJUTAN dan TRIGGER is actually the same thing. Trigger, adalah term used by pihak production dalam mendefinasikan kejutan.

Just a simple misunderstanding I think I should point out, sebab I thought it would be rude to do so during the show. Ok la... layan dulu. Nanti aku update lagik.

Reactions:

19 comments:

Weh mlm ni sure pecah dwan woi, yg tinggal skang ni pn seme punya vokal mantap2 wok hehe i am rooting 4 hafiz harap die leh uat terangkat la dewan mlm ni ngan lagu krstal tu. Lagu xfemes jd femes tul x joe?

Yelah... I am waiting for Hafiz's performance jugak. Hope lagu tu boleh jadi sedap after this.

Dear Joe,

Kesian lah tengok Yazid...takut lah dia nervous breakdown...I think he needs counselling from a professional ... like in the past they had counsellign sessions with Dr LOve...kesian lah...also they all need a break...this sunday tolonglah let them ALL go to a football field ke, pantai ke, kpg ke, just to release tension; let them main games ke, swimming ke, whatever lah just to release all that pent up feelings! Please!!!
Thx.
TLW

Joe, Kalau ada minggu BI aku nak request lagu lagu ni kalau bleh..
1.Ozzy Osbourne - Crazy Train
2.Avenged Sevenfold - Dear God
3. reen Day - Good Riddance (Time Of Your Life)
4.Bryan Adams - Heaven
5. Europe - Carrie



-Peminat AF-

joe bg lagu Imagine kt Hafiz sure best^_^^ next week BI week i hope

About 5.17 into Ext, Joe rolled up his eyes and gave a smirk. Precious! :p

hats to aril tooo.. but for yazid.. mcm tak der peningkatan.

ARIL memg fantastic mlm semlm..aku teruja gilerr..mula2 risau jugak..

JOE..cayalah..hujah2 u kat diari EXT tuh memg relevan!

ARIL LOVERS..Afundi ARIL sampai final..yeahhhhhhhhhhhh

Joe....aku pon rasa concert semlm belongs to Aril...hats off to him n the faculty...pasal yazid...aku pon feel yg he needs proff help.....syng sbb sora dia sedap....

konsert malam tadi membuktikan "hampeh in hampeh out" oleh yang demikian diharapkan tenaga produksi dan tenaga pengajar bagilah lagu yg best lagi mantap untuk semua pelajar tanpa memilih bulu..

yeahh

ARIL roxxx

i really want to see my top 4 competing in d final round:

aril
akim
isma
aishah

kene afundi la byk2

joe.. hv a great day!!

persembahan aril mmg the best mlm tu... tp spt yg kita tau, pelajar cemerlang bukan berdasarkn pelajar yg perform the best masa konsert... hmmmm...

Joe,
finally you are writing like true journalist when you honestly said claudia should get the "Pelajar Cemerlang" last week.
A little bit too late though to give your opinion since it already happened last week, but you have earned my respect dude.
We maybe disagree or agree on certain issues in the AF7 but if you continue writing without fear or favour like your latest entry, in my eyes your are still are true journalist.
Hopefully you can be Rockybru or A.Kadir Jasin,critical but fair.
ps ok finally I agreed with you this week,Aril perfomance was awesome.
Peminat Setia AF




mentioning claudia should get that prize then

ARIL MEMANG TRANSFORM ....DIA YANG MENURUTI OBJEKTIVE AF7...HAFIZ KONSISTEN.

HARAP JUGA...FINAL NANTI ADA HAFIZ-JUARA, ARIL @ AISHAH TEMPAT KEDUA DAN KETIGA....

TAPI...HMMM kesian juga dengan ARIL ni...dia selalu jer kena kutok dek fans HAFIZ.....

HARAP DIA SAMPAI FINAL

Joe,
lupa nak cakap,waktu tengok Diari EXT,sampai sekarang ada satu benda yang saya nampak perlu diperbaiki iaitu sikap Reza yang masih gagal untuk mengendalikan rancangan berbentuk ala "talkshow",u belum abis cakap dia dah potong dan sibuk tengok kad kat tangan dia,nampak macam sudah buat rumusan sebelum tetamu jemputan diberi peluang buat penjelasan tentang sesuatu isu.
Kalau saya tak silap (tolong perbetulkan jika saya silap) u ada cakap lepas Reza menyampuk u cakap,"potong la"
Tahulah masa tak cukup,cuma saya rasa tindakan Reza tu biadap.Bukan dengan u saja dia buat,tetamu lain pun dia buat sama. Saya cadangkan untuk musim depan,lantik wartawan hiburan yang berpengalaman sebagai hos rancangan tersebut kerana wartawan telah dilatih setiap hari untuk bertindak mengikut displin 3M, Mendengar,Menilai dan Merumus.
Hari tu masa temuramah dengan Khadijah Ibrahim macam tu juga dan paling memalukan panggil khadijah aje,sekurang-kurangnya panggil ikut protokol, Datuk ke atau paling beradab,kakak ke.
What do u think?
Peminat AF

Btw, Reza not ready nak jd pengacara TV yet or maybe x seswai langsung. Seriously, he should learn a lot from Aznil. He slurs a lot, aku tgk dah mcm siaran radio lak..

Aril definitely owned the stage, but damn, I'm dissapointed that Qhaud got voted off the very night that he performed - in my opinion - the best vocally compared to the others. If he had stayed he stood a great chance of getting pelajar cemerlang IMO...

Oh well, too little too late.

I totally agree with anonymous and Nur68 regarding Reza.. I observed so far he's a rude loud mouth character, just like when he can't get along with all the AF students in the past.He becomes arrogant and bossy.. He may be witty at times but overall crude..Also if must 'potong line' should do with class and intelligence. Most important also show of RESPECT to your guest. How can u address Datuk Khadijah as Khadijah only?..Maybe unless you've got a higher nobility title.. He must be reprimanded by Astro!! Get his butt down to earth!. Please take note Mr. Fernandes...

Nonetheless, i totally enjoyed the high energy 10000 voltage concert transformation..Extrange Rocks the house down!! Btw, why was Rich EXtrange not on stage like the other group lead singers??

Best Regards :)

bab mention claudia, actually i did so last week.i said i thought she deserved it.

because matching up to vince, singing the part of jaclyn victor, and making it sound like she was the original singer with vince is no joke.

bab potong tuh, actually time constraints, bukan salah reza. da program pendek. huahuahauha