Sunday, April 12, 2009

An important entry

This entry penting bagi aku sebab it means more than any show or competition, or anything else that I can blog about.

Aku tau korang tunggu pics dari konsert serta my review. Tu jap agik aku up kan. Tapi wat skang, aku nak cita sikit pasal semalam, sebelum ke konsert.

Aku ke Hospital Universiti. Ke wad pediatrik.

Tujuaannya, terima kasih pada Sarimah Ibrahim aka Kak Mah Gali, wujud inisiatif tuk membuat kunjung lawat kesana untuk melawat anak-anak yang kurang bernasib baik sebab pada umur muda, ada yang kena barah memacam or leukimia.

Tanpa media coverage ke haper balasan, Sarimah called me and Juan, and asked kalao nak support benda ni tak sebab kesian bebudak.

And thanks to pihak Astro, dapat la put together some goodie bags tuk bebudak.

And I want to personally thank some people who took time to spend time with the kids, to cheer them up make them feel a lot better.

Thank you pada alumni Akademi Fantasia - Mila, Adi Fashla (yang mewakili keluarga Era), Lufya, Nadia dan juga mereka yang terkeluar dari musim ini in Adila, Rini dan Obri sebab join skali tuk meriahkan hari budak-budak nih. Terima kasih juga pada Salima yang walaupun tak dapat hadir, memberi sumbangan tuk belikan buah tangan bagi bebudak.

Why alumni Akademi Fantasia? Sebab dengar cita, bebudak nih semua malam-malam kat wad, layan Akademi Fantasia. And they love the show. Carut ke hencap ke... terbukti la show like Akademi Fantasia mampu menceriakan hari mereka yang bukan dalam keadaan paling sihat.

Aku sampai lambat sikit sebab ada hal nak settle. Bumped into Sarimah yang kena gegas ke Dewan Seri Putra untuk rakaman Diari INT.

Made my way to the ward... aiyo... rasa nak nangis. Trust me... it's not an easy sight to digest bila tengok bebudak berumur tiga tahun da kena chemotheraphy. Tu lom agik anak kecik yang lahir tiga hari je diagnose ngan leukimia... all the cases we saw and met, were strong children who faced treatment with such strength, that serious memang undang air mata.

Thanks to everyone who made it, who made these kids a priority. Pada mereka yang tak sempat sebab da ada earlier engagement like Anugerah Bintang Popular takpe... nanti kita wat agik.

Korang nak join tak lain kali kita wat gathering tuk menceriakan bebudak camni? We need sumbangan, and kalao pada mereka yang tak mampu, at least we just make the kids happy. Let me know ok if you can volunteer.

Anyway, ni some pics masa kat wad. Semua cover senyum, tapi memasing balik hati berat je. Thank you to these kids who made me realise, I should be thankful for what I have.


Perubatan Nuklear??? Menakutkan!


Some of he brave kids in the pediatric ward


Rini dan Juan pun put aside their differences for the kids (matilah aku!)


Adi took his time with all the kids and their parents


Some of the lovely people who helped us to cheer up the kdis and the lovely nurses on duty


Dak ni leukimia tak silap aku


Mila pun take time walaupun kena gegas ke Dewan tuk konsert pastuh


Ko tengok dak comel tu? Kena barah mata... siap chemo bagai. Nak nangis aku


Obri ngan Jannah. She's 11 year-old and da kena effect chemo gugur rambut semua, and was so malu to talk to us sebab segan rupa dia.


Dak kecil ni lak kena chemo sampai... aduh.. entahlah


They're not just posing. No publicity... they're doing it because they care and I salute them!

Reactions:

7 comments:

I'm speechless...and sad...and grateful

TLW

Joe, next time kalau ade program mcm ni bg tau la ye. I'm interested to join. Insyallah will be there to support you guys..

i'm so glad korang support. walaopon takde publicity bagai, benda ni for the kids. it's not about orang tau kita wat apa ke...nak publicity ke... aku blog pon sebab terharu sokongan adik2 AF aku ni yang sedar, some of these kids who are terminally ill, deserve just a little bit of happiness. and for at least an hour of our time or so, we can do so much, with so little.

saya mcm rasa itu bukan rini la.. maybe dia punya kembar. lain betul muka dia..

setuju dgn pndpt di atas... mcm bukan rini, tp kembar dia....

ya ampun. rini la... ngada tul la korang ni.