Thursday, April 23, 2009

Bodoh?

So did Hafiz mention the word bodoh?

For me... I don't really care.

And those who do, are probably fanatics who are overzealously defending him (sigh.. again) OR those who saja nak carik pasal budak tuh with every move of his analysed.

For me la... camni je. Amik la yang positif. Selama ni orang kata Hafiz dipulaukan. For me, smalam was actually a touching scene. Hafiz was at his wits end, and bebudak lain cam Yazid, Aril dan Akim were quick to be there for him.

Sapa kata bebudak ni pentingkan diri sendiri? Or that they can't accept each other's differences. It took time, but I think all of them realise what many of us do too... that you can't pick who you're related to. Amik ko! Lawak bangang.

You know what I mean, right? I mean, we are all different, and it's just an adjustment phase jerk. So there'll be a little drama along the way. Don't we all just love that. As long as, by the end of the day, they realise they're all in the same boat, and to some extent, in a competition even, they need to look out for each other.

Amik ko! Terkejut tak aku positif sangat. Pasnih ada lagik yang kutuk aku sell out gila sebab tak carot, padahal nak puji lak. Matilah ko!

Anyway... hari ni sempat check in with the kids (walaopon sora aku hacus - matilah bangun pagi tadik totally no voice at all - petang baru leh come up with this breathy sound).

Not worried about most of them. Hafiz seems lebih relaxed about his song, though he still has issues with over-focusing. Yerlah... dia ni over think things sometimes. So akibatnya, a little bit of distraction je, his train of thought derails. But he's working on that which is good to know.

Only person worried about is Aishah. Baru aku paham kenapa it irks the teachers that she holds back on what she plans to do. When she does that, you have no idea whether she's gotten it or not, and can't help her.

Lagu Flora Cinta dia suka, and dia mampu bawa. But with the new arrangement by Acis, which goes into a funkier groove, she seems to get lost in it. Dia promise to work on that.

Aril kata bab Nakal, dia nak work out something special for his performance. Yazid lak is getting his sebutan betul bit by bit. Isma doesn't seem to have any problems, don't know how everything translates on stage though.

And Claudia? I love what she's doing for her performance. Tengok je la nanti. Not sure if she's going to do it for the concert sebab nak test power kat sound check malam ni.

This concert is going to be so great kalao the kids can work out their little kinks in their performances.

Am thinking about going to the full dress rehearsal esok. Usually don't even want to know about how it goes on then, sebab nak the full on surprise masa showtime. Tapi worried. Smakin risau nak datang kat final nih.

Aduh...

Ok la.. hari ni tak banyak nak meroyan. Badan aku ni menjerit mintak rehat.

Korang layan je Diari.





Reactions:

32 comments:

hye joe

me 1st to comment ere!!!

hope dat ARIL can make another surprise dis saturday!!!

hv a great day ya joe

AFUNDI ARIL, AKIM, ISMA & AISHAH!

Yeahhhhh

Dear Joe,

I enjoyed the whole diary last nite, there were tears, laughters and all the sugar n spice in life's reality...editing ok mlm ni..my fav scene is of course aril & yazid mengumpat x hengat dunia..laughed so much that i had tears...as for ..hafiz, my prayers with him and watching him struggling so hard touched me so much plus bantuan kawan2 & cikgu...seriously by now, kalau boleh x nak sorang pun tersingkir..they complement each other...

tadi akim sebut nama Azlan kan, mesti nama bf Aishah tu ...(speku je)

syg aku tak dpt nak tgk konsert minggu ni, i'll be away travelling..instinct wise aku dpt rasakan konsert minggu malatop!!!

Hi Joe,

Just watched Hafiz singing 'I believe I can fly' on youtube which was taken when he was in school way back in 2006. If it's possible, just to encourage him, could you remind him about the lyrics of that song? Very meaningful. Probably that could lift his spirits higher.

To me, even if he did say the word 'bodoh'...it only tells me one thing..and that he is human after all. And for that I am relieved! I certainly don't want him to have a 'holier than thou' attitude and I know he isn't like that. He is human, just like the rest of us, and I still adore him!
We have all had our moments when we say things in anger,
frustration,etc, but we're not on camera, he is. But,I still love him to bits!

Okay, can't wait to see him perform this saturday.

:) TLW

joe, nape org benci sgy aril ni. aku rs die ok n concern kt kwn2 n cikgu2 die...

Joe,
I like last nite's diary! enjoy sesangat! Kalau betul AF7 aims for transformation, buktikan lah dengan mentransformasi format pertandingan. LET THEM yang ada ni, masuk final. Dah tak sanggup memikirkan siapa yg akan keluar.

Word 'bodoh'? HAHAHA.... I use that often! Doesn't matter much to me. Hafiz ia therefore a normal person. Yeah go...Hafiz. love you.

Hafiz, Akim, Aril, Aisyah... I love you...

I am sure Malique is so dissapointed with Hafiz fans. Bermacam- macam kata kejian ditulis di youtube terhadap lagunya. If you dont believe, please download all the teribble comments written below Malique/Najwa's songs. It is happening at all the videos posted. I have stopped voting for Hafiz, fed up with his fans. Lepas tu cakap berbelit-belit pulak..Entah le..

Just be yourself, Joe.

As usual, love your update. Have a Good Day and hope you are feeling fine by now..

Hi Joe,

Last night I mmg gelak giler part Aril n Yazid 'mengumpat' Marsha tu...mcm kanak2 riang...siap main nyorok2, tp rambut Yazid still tak boleh nak sorok...
hope nobody nak buat propa based on that scene...

n Joe, please get well soon...

Jo pondan gemuk tak sedar diri. Kecik-kecik tak nak mampus.

I dont understand why AF Production have not rectified the problem. I mean, everyone heard that he actually said "I boleh jadi giler, BRO" as he was addressing aril & yazid. It's like telling viewers that Hafiz tak diajar utk hormat orang tua. Pretty soon, viewers will start saying that parents Hafiz tak ajar anak dgn betol pulak!

Kesian Hafiz terpaksa terima tohmahan orang padahal die tak tahu pasal nie ...

Sarimah (hheebbaatt!!) doesn't want us to be nasty in the blogs or forums. I personally will not. I just want them to be fair to Hafiz. AF Production should correct the mistake that has been OBVIOUSLY pointed out by the viewers. He most of all is NOT rude to the elders. Besides, he made effort to move away from the heat when he went out to be alone. If he wanted to be rude, he could've showed his anger while in class, right? Don't blame the viewers for reacting. Please be fair, ok.

Kalu you all baca forum 'Cari" hafiz fans tak habis-habis kutuk students yang lain especially Isma and Aril..Apala salah students lain tu..They all baik antara sama lain, selalu tolong menolong. Especially Aril, Akim and Yazid like brothers to Hafiz..Lets be fair to them ok..

Dear Anonymous (Friday, April 24, 2009 8:36:00 AM),

I am sorry that you have stopped voting for Hafiz.

Ever heard of the saying, "If you love something, set it free. If it comes back to you, it's you. If it doesn't, it NEVER was"?

Well, I guess you were NEVER was a fan. A REAL (sincere) Hafiz fan would not have been easily swayed away from Hafiz just by reading other peoples' comments. It is ok, you have the right to your own opinion. I respect that ... though I honest would appreciate it if you would reconsider your decision.

Panas..Panas..Panas..
Pusing..Pusing..Pusing

Siapa ??

Why dont Hafiz fan club behave macam fan club Datuk Siti Nurhaliza..tertib, bersopan, hormat kan orang. Ni belum apa-apa, dah kecoh macam Hafiz tu penyanyi professional. Tengok Kak Siti kita, senyap aje fan dia, bila Kak Siti nyanyi - MELETOP!!Bukan kah fan club hafiz reprent image Hafiz??

hello joe, jgn layan sape tulih camtu ek......hafiz fans vote abis-abisan k jgn la uat ckap yang bukan-bukan skang ni saingan sengit yg penting undi tu. Xyh nk bertekak la bosan aku.......u all kenela trust hafiz tu die mmg leh buat nya

Camne perkembangan AKIM ngan lagu Situasi tu ek...?

hai joe ... wah blog u ok juga ya...selalu update...i suka tu....tahniah.

Betul juga kata-kata beberapa pengomen disini .... Hafiz ok...tapi fans dia makdatok...dasyat. Kenapa i fikir fans hafiz seperti itu..coz sebelum mereka suruh vote for hafiz...mereka ni kutuk dulu student lain terutama ARIL . I kesian juga kat ARIL ni .....

For me ARIL ni orangnyer telus...spontan....happy dan marah ..boleh nampak..so taklah plastik sangat ...dia suka bergurau ...tapi selalu jer kaki kutuk kata dia gedik....actually ARIL ini kanak-kanak riang...suka bergurau..bermain .... dan happening. Part dia tersalah skit jer...wah...komen datang berdozen-dozen (part dia cakap dngn c.gu ct... for me...movement fizikal aril ..seperti perbualan dengan seorg ibu ....tapi kaki kutuk siap kata aril gatal lah pulak)...kesian aril .....Then part dia cuba nak tolong hafiz (nak backup lagu hafiz...membantu hafiz ...)...waduh....fans hafiz langsung tak komen atau thankful ..... hmmm sikap fans hafiz ni memang dasyat jugalah ..... terutama yang datang dari serawak ...siap kata...tokeh balak nak tolong undi pukal untuk hafiz..... apalah dia orang ni.....

Sepatutnya hafiz patut risaukan isma..... aril bukan tandingan hafiz ..sebab undian aril selalu drops selepas konset ...tapi undian isma ...betul-betul tinggi ....(pelek sgt)...

Apapun ...chekdee akan rasa best kalau akhirnyer nanti ...resultnyer ialah:

JUARA - HAFIZ
KEDUA - ARIL
KETIGA - AISHAH/AKIM

chekdee, yg selalu mengutuk tu bukan la fans hafiz sebenarnya tu, cari jalan supaya org xundi hafiz memburuk-burukkn keadaan lagi, ni strategi supaya org beralih arah dh 7 af xkn xfhm lg mainan jari jd juri ni

Seronok tgk diari mlm td nampak dah hafiz punya keupayaan rase mlm sok mmg leh bwknya rapping tu, mase rap 2 kene je ngan sore die all de bes 2 hafiz moga voters n fans hafiz tidak melatah la jalankn tanggugjawab anda jika nk die ke final. Tapi xfhm tul la camne ek isma tu % die tinggi yg amat pelik pelik pelik

Seronok gak tgk diorng cuba nak ambil sedikit part rap tu tuk tolong Hafiz. Ingat time Bob dpt lagu Alhamdulillah...teruk dia nak hafal tapi last minit Zahid ngan Adam bantu gak......walaupun adam terpaksa tgk lirik.....

Sudah...sudah...sudahlah! cukup!!!!! Jgn kutuk mengutuk. Hafiz ok..Aril ok.. kenapa plak fans yg terlebih? Kesian mereka. Mereka tak tau apa2. Masing2 ada kelebihan! terimalah mereka se adanya.

Do you realise that we are actually playing 'their game'? I agree... kita mesti berhenti dari kutuk mengutuk sesama sendiri. They are doing this to 'up' the rating. Stop playing their game.

FAN ARIL

AFUNDI DAN AFUNDILAH BANYAK..

TU JE CARANYA..

TAIP AFUNDI ARIL SEND KE 32999

tah yah la nak kutuk2... tak matang tul duk kutuk mengutuk sesama FC..anyway good luck utk sume students ..hehe

hi smua..
aku rasa, aku dgr hafiz ckp "dowhh", bukan "bodoh"..

dowhh tu myb la bermksud bodoh.. (myb)..

tapi tu dh jdi trend org ckp cmtu..
ada org ckp siot, ada org ckp seh n myb utk hafiz, dia suka ckp dowhh..

contohnya, "sedap dowhhh nasik ni".. contoh la..

n dlm diari tu aku dgr cm dia ckp "dowhh"

sori la klo slh

Jangan kau bimbang sayang
di mana ku berada
dengan siapa ku bersama
jangan bimbang
ku tetap
kau yang punya
Bertukar pandangan, senyum
bersalaman ke sekadar berkawan
dan bila cinta dah mula berputik
ah, tak tidur malam
angan-angan jadi pasangan
dah menjadi kenyataan
yang nyatanya, telah banyak kita harung
adakalanya rasa bebas, kadangkala terkurung
kita pernah berpisah dan kembali
berpisah dan kembali
kembali kerna pengorbananmu kuhargai
hilang separa masa bersama keluarga
teman-teman huru-hara tiada lagi, tata, bye bye
tiada lagi huhu haha
jadi sebagai gantinya lagu ni kau yang punya
yang kau nyanyikan, aku nyanyi juga
tak sempurna, tapi ku kan tetap coba
dan janji-janjimu kujanji juga, yup
kini kau dalam duniaku macam hip hop
Kerjaku memang kejam
punca matamu tak boleh kejam
bermalam, bukan berjam
dimana? dengan siapa kubersama?
berpeluh, bertenaga dengan mic ku berasmara
yang lihat masih menjerit, si genit masih mengenyit
[ Kau Yang Punya feat. Najwa lyric found on www.lirik.tv ]
bungkusan dilontar sepuluh digit masih terselit
nah, tidak teruja, mungkin sudah tua
tiada lagi show, kemudian after party
tiada lagi party, kemudian hotel lobi
yang lain masih berpesta
biarkan saja mereka, mereka masih muda
aku ditelefon kalau tak disisimu
dan kalau dengar suara, itu tv atau lagu
jangan bimbang tiada siapa bersamaku
dan jangan bimbang kalau tiada yang berlaku
nope
Satu fakta, dua penipuan
yang pertama kita ambil, dua buang
kenapa mengeluh?
dengar cerita lagi, dah jenuh berkali-kali
komplikasi dalam komunikasi jadi konfrontasi
mulut orang perosak reputasi, pembunuh motivasi
mereka pakar fabrikasi, modifikasi
di depan senyum, belakang dengki
yang cemburu mungkin teman kita sendiri
siapa tahu?
peduli, kita dah semuanya bersama
dah senang bersama, dah susah pun bersama
ketawa bersama, menangis bersama
kubersumpah harap kita mati pun bersama
ke akhirnya

Kujuga bimbang sayang
di mana kau berada
dengan siapa kau bersama
jangan lupa
kau tetapku yang punya

yg ckp joe pondan 2 dorg pondan kot tp jeles kan sbb joe ni famous dr dorg...dah la anonymous plak 2..kalo ank jantan baek korg reveal sape dr korg pas2 face 2 face je dgn joe aku rasa dia xde hal lah...hahaha buat malu bangsa malaysia je korang...

p/s:tiada lagi show, kemudian after party tiada lagi party, kemudian hotel lobi(aku nak tlg hafiz rapping mlm ni)...aku dh lama hafal lirik lagu nie...mintak2 hafiz ok..wa caya sama lu hafiz...

watever it is..my votes go to hafiz... plastik ke ape ker..he's all for me..yg lain i taknak..terpulang lah dn korang nak afundi sapa pon k..

yg penting korang afundi sapa yg korang suka..no kutuk2 k..

HAfiz did not use the word BODOH. I think, if you listen carefully to the recordings, he used BRO because he was talking to his two friends... even if you asked him about this, he could probably be puzzled!