Thursday, March 12, 2009

Mmmm....

Maybe some people misunderstood the intention of Claudia's confession hari nih pasal rumahtangga dia.

The point is not about dia rindu anak dia saja.

The point was to offer an insight into what she was thinking. Sebenarnya, adengan Claudia menangis sebelum masuk bilik pengakuan, tak ditunjukkan. She was crying and she was left to that.

Only after dia ok je much later she was asked why.

And the real story, if you watch what happened again is this. Cerita nya mengikut Claudia, bukan sama seperti Rubisa rindukan anak dia sampai nangis (seperti diceritakan dalam blog pelajar), atau seperti Sidi rindukan isteri dia (seperti dia mengaku dalam Diari).

The story is that Claudia, yang statusnya sudah berkahwin, mendedahkan keresahan dia. Her story is that dia dan husband dia, Romie, da seperated sebenarnya. Mereka duduk berasingan. Dia nyatakan dia da letih untuk menunggu suaminya yang tinggalkan dia dan anaknya dia, Christian.

Resah nya untuk meninggalkan anak dia yang baru berusia dua tahun, if I'm not mistaken... is understandable, but more so sebab dia memikirkan anak dia akan membesar tanpa seorang ayah - di atas ketidaksanggupan dia nak terima suami nya kembali lagi atas masaalah peribadi yang menimpa mereka.

I suppose people can see this as another cry tactic. For me - it was about the reality that she was going against some personal demons she had to deal with, whether she liked it or not.

And I'm glad to say, yang last entry aku sampai kata aku tergerak nak emo sekali tuh, was because she said she can do it alone, not think about all this, and to use this opportunity to better her life and her son's.

This maybe sad for some. For me it was inspirational.

Aku ngaku... memang ada kelemahan soal bilik 'confession' ni. No excuses. It's lame to offer any. But ni baru minggu pertama, and that was the first time a student masuk for us to talk to. Apa apa kelemahan, will be rectified.

The point of the confessional, is to help the students to exorcise their personal demons whih hold down their progress, supaya mereka lebih focused on the task at hand. Apa saja mereka ingin luahkan, that's the place to do it.

Reality TV? This is reality. Life isn't perfect... and occasionally shit DOES hit the fan.

Anyway, masuk bab lain. Gosip Obri dan Rini tuh, I think things are clearer now kan?

Tamau cakap lebih. What you see is what you get.

Bab Sidi rindu wife... erm... no offence but I think while I can forgive marital problems, or a mother missing her children... bab rindu isteri nih, takperla. Bukan gi ke mana pun. Bab rumahtangga tengah problem ke missing kids tu aku rasa something we can all empathise with.
Jantan kena la tough sikit beb.

Speaking of tough, aku suka sangat kelas Cikgu Aida. Seriously, she is a new addition to the faculty yang memang worth it. It's interesting nak tengok her techniques on getting the kids to emote themselves more, and plus bebudak sendiri always find it the highlight of the day (selain kelas Cikgu Aris)

Speaking of Aris' class, as usual, every year, the girls are a little slower on the take bab choreography. But this is where kekuatan Cikgu Aris memang aku respect. Tanpa perlu meninggikan suara atau menjerit, dia tetap tegas dan berjaya nak sampaikan ajaran dia minus the drama of having to wat sampai nak bunuh diri bab nak ajar bebudak kalao slow sikit. Jap je dia berbaik tegas dan tegur... si Zizi leh tangkap da.

I especially like the fact, how he's focusing on getting the kids to be able to execute singing while dancing. Walaupun... well it's only the first week. Am sure it'll be better than yang lepas yang sampai terpaksa miming bagai. Matilah bukak buku sejarah tuk dedahkan titik hitam.

Anyway most of the girls lemau sikit bab menari, but collectively nampak meka trying. Akim, Sidi dan Hafiz,... ya ampun! Sorang ngada main-main, sorang entah pikiran melayang ke mana, dan sorang agik refleks cam lambat lak delivery dari other senses nak react. Gituh...

Steps lebih cantik and aku teringat choreography Corrie dulu. Takpe la.. kelemahan camna pun, we'll see at the concert camna.

Apapon betul kata kak Mah. Ramai nampaknya peminat Cikgu Aris ni. Sampai memacam soalan peribadi aku dapat pasal dia. (especially you Elle) Aku tak reti nak jawab la. Kang dia bagik dancing shoe kat aku makan kalao aku nak soal dia lelebih. Lain lak.

Merasalah tahun ni yang jambu takde orang nak minat lebih lebih.

Tapi kan... off topic. Tahun ni, time musim Akademi Fantasia.. ada yang jambu yang laku tau. Nih dia!



This is the best jambu you can get in Shah Alam. promo free sat! Korang gi ke arah Hicom, belah kanan gudang Ikea... just before that on the left ada Courts Mammoth (sebelum Petronas) ada warung ambu Mak Usu 161 (angka tuh stand for what tatau lak). Memang sedap dowh!!!!!

Tetiap hari tu mesti jadik dessert. Aku bungkus bebanyak sampai abang-abang peniaga tuh da kenal aku da. Sampai bebudak production yang tunggu aku bekalkan jambu da ada yang panggil aku 'Joe Jambu' da. Matilahhhhhh!!!

Eh ok la.. nak tidur. Korang layan la Diari hari ni kat bawah ni ok. Night...


PS - Untuk makluman yang mungkin tidak faham. Claudia telah dimaklumkan yang 'penasihat' sebenarnya berada disebalik cermin, dan gambar anaknya yang diusung ke sana kemari di mintak ditunjukkan kepada 'penasihat' yang telah pun memberitahu Claudia dia hanya mendengar apa saja luahan hati pelajar.

The belief is that the room is not rigged.

Kalao korang perasan, komunikasi Clauida terbatas. dia hanya dapat mendengar penasihat, yang merupakan 'orang luar' - based on understanding that the advisor is not part of production - hence orang luar takleh masuk bersemuka dalam Akademi Fantasia, melalui headphone. Cara dia membalas pula dengan cakap seperti biasa.

Ini kerana setiap student diminta buka mic mereka sebelum memasuki bilik tu - sesuatu yang tidak dibenarkan di Akademi Fantasia. This is the only zone yang meka leh wat sebegitu assuring them of more privacy to luahkan masaalah mereka. Suara mereka kononnya hanya didengari kerana 'pendengar' berada di sebalik cermin.

Claudia ada buat ucapan pada anak dan keluarga dia - tapi iucapan yang tidak ditunjukkan hanya dibuat kepada camera kat dance floor.So this again is testimony yang kehadiran camera dalam bilik baru ini tidak disedari. And more importantly - luahan student bukan atas provokasi tapi atas keinginan mereka sendiri untuk talk to someone. That's why remote camera seperti Pngut dan Kutip tidak bersuara for now - so meka limited sikit mode nak melepaskan, tuk membenarkan mereka an environment where they can really go all out and tell all.

Like I said, there are glitches to be worked still... but most of the immediate worries have been sorted out. Keep your suggestions coming on how tomake things more interesting.

If you can think of anything to make things more better, share with me. Just keep in mind that bebudak masuk with the realisation this is reality TV. And that there is a need to buangkan sifat malu mereka - and be more forthright with their opinions and emotions dan bukan nak 'control macho' because they know they're on TV. In short, a way to keep things real.

PPS - Baru terlelap... ayang aku call dari nun jauh. Rindu...













Reactions:

19 comments:

thanx bro..

sgt2 menghargai kerja keras bro mengupdate blog!!

i knew dat u r so damn busy kan

af7 mmg sesuatuh!! harap2nye akan bikin gempak.. hehe

i undestood psl claudia... harap2 other people xsalah interpret laa

thnx joe....i know i can count on u :)

arini punya diari mmg sesuatuh...w/pon sidi nmpk lembik skit pasal prob dia...tp aku suka cara tiara...approach cikgu aris pon different...hope it works well with the kids...tp yg paling aku tabik Ida la....mmg best la tk cara dia...mmg dia tak lari dari expectations aku ...lokks like af7 is heading somewhere..........hopefully..

Pelajar2 dis year mmg ada klas yg lebih compared tu the past 2 seasons..walaupun nampak a few boys mcm main2 jer..at least diorang nyanyi x tercekik or out of tune sgt (so far lah)..the girls plak dis week mcm x menonjol sgt..

Pasal Rini n Obri tu still confused dgn statement Single White Female..tapi kalau ikutkan kak mah tadi main2 ngan kadbod giant tu mcm si Hawa jer mengejar si Adam..ahh xperlah x penting..just one of the many flavours for this year diaries..

Wondering for the concert nanti diiringi oleh band or minus one cam season2 dulu?

P/S: Also kim salam kat Kak Mah yg slalu menceriakan hari2 ku..
"Menjerit..."

hopefully konsert nnt kita tak tengok mereka yg mcm adam, amirul, dafi, keifli, dan sape2 yg sewaktu dgnnya..

Rini n Obri? hmm.. kate Rini da tunang.. tak sensitif ke mende ni.. tibe2 nmpk Rini mcm tak best..

Rubisa makin lame makin tak menyerlah..

Isma mcm Datuk Siti la hahaha.. die ke bini Zul 2by2? Zul mmg nak wife cam Mawarku ke haha

Ramainye sakit.. tu la.. mende sakit2 ni takleh nak dijangka la.. kalau aku kt tmpat dorg pn tatau leh adapi ke tak ble sakit2 ni

Tiara tu cun la.. stylo hahaha Ida gorgeous pun hohoho.. mnarik dia ngajor.. sampai kdg2 aku tengok Aril tu beriya je expresskan prasaan.. ikhlas ke tidak mamat ni haha

N zizi tu mnarik!!

Afundi tuk 5 tangga terakhir tu mcm kartun.. berubah2 gile sape duk tangga paling last. fuh.. kesiannya Rubisa n Rini..

bosan la tengok cita obri dengan rini. dah katanya rini dah tunang. tak sensitif ke astro ni? cuba fikir apa yang keluarga dia rasa, tunang dia rasa, keluarga tunang dia rasa. tollllooooonnngggg la!

tang claudia aku leh maafkan...

tapi tang yazid, aku still x leh faham, "kalau boleh nak la cakap ngan wife saya, sekejap pun jadilah!!"l - uless isteri dia tgh pregnant/sakit, aku x nampak alasan kukuh untuk yg ni..

overall, sumthin interesting about AF kali ni...sebelum ni I dunt care if I miss he diary...but now, kalo aku kije malam, siang esok terus cari kat kat sini...kalo baru update 2-3 part, gigih carik kat youtube...hahaha

bagi aku, obri n rini terlampau ditonjolkan...patutnya lebih adil untuk pelajar lain...contohnya cam rubisa ngan adilla, aku x nampak sgt diorg ditonjolkan (mb xde yg interesting sbb diorg nampak reserved, atleast tunjukkan time diorng nyanyi gak laa)

that's my 2cent la...apa pun, keep up the good job!

Just a few comment:

1. Blog kau dah tone down kutukan ke tahun nih? LOL

2. Rini tu memang 'blur' ke atau sengaja buat-buat bodoh aka FAKE?

3. Bagilah cikgu cikgi tu pakai tag semasa dalam akademi. Supaya mudah dibezakan dan 'menampakkan' aura guru. Tag tu adalah lambang respek.

4. Yg dah berkahwin tu fahamlah rindu, tapi dah nak menuntut ilmu, maka tahanlah sikit.

yg rindu isteri tu...adoiii kalau ye pun simpan simpan la sikit. too much...mak mak yg tinggal anak kecik kat rumah pun tak teruk mcm tu.

i think he just bought his ticket home kalau voters tengok diari...

Chop..chopp.. lagi satu:

5. Seriuosly Joe, blog kau sangat-sangatlah heavvyyyy dan susah nak load. Faktornya SEMAKIN RAMAI PEMBACA kot, boleh tak do something? Kurangkan youtube video (just boh link) atau kurangkan lagu2 kat sebelah ---> or kurangkan IKLAN(Opssss LOL) dan GAMBAR (prefer inside and exclusive cerita dr gambar tak perlu), or tukar ke simpler template?. Tahun ni blog kau memang akan jadi tumpuan punyalah.

joe jambu...nyehehehe...

as usual, part principal yang ditunggu-tunggu. tapi, bila principal terpaksa handle prob macam sidi...OMG! kesian, buang masa je. penyakit rindu-rinduan ni jgn over exaggerate sangat. no offense to sidi or any other students yang dah ada anak dan suami. put that aside. that's not a big issue once u r accepted in AF and certain with your goal after being blessed with the opportunity to be in the academy). bukannya dok kat oversea belajar for years or berjauhan dgn hubby/wife/anak sebab berjuang demi agama, bangsa dan negara. again, rindu-rinduan ni sememangnya NOT a major issue. seb baik takde yg rindu kucing macam zana dulu. puhleeezzz!!!!

bosan : tu nama nya realiti. that's what happens.

max8teen : i think uou mean sidi, not yazid.

JM : read back my previous entry pasal pendekatan kali ni. carut tetap.. but aku nak offer kelainan ngan kongsi perspektif dari segi produksi


Anonymous : matilah bab kucing! HUAHUAHUA

Satu kesilapan PALING BESAR apabila pemilik suara meminta Claudia menunjukkan gambar anaknya ke kamera. Kameranya di mana ? Selalunya sekiranya pelajar mahu menunjukkan sesuatu mereka akan menayangkannya pada external kamera yang ada di dalam Akademi. Kalau musim lepas nama kamera itu Kutip dan Pungut.

Persoalannya sekarang, Claudia perlu menunjukkan gambar anaknya di kamera mana ? Mana dia nampak kamera dari kedudukannya ??? Seingat saya tiada external kamera di dalam confession room. Oleh itu, Claudia diminta untuk menunjukkan gambarnya di kamera di sebalik cermin. Claudia nampakkah kamera itu di sebalik cermin. Saya yakin yang Claudia tidak nampak kamera itu. Sebagai peserta yang berada di dalam Akademi, mereka sepatutnya TIDAK TAHU yang wujud kamera di sebalik cermin tersebut. Lebih-lebih lagi wujudnya kamera di confession room.

Siapakah yang telah membongkar rahsia yang wujudnya kamera di belakang cermin, kalau bukan pemilik suara di confession room. Kita sendiri yang memecahkan rahsia besar kita sendiri. Besar implikasinya kepada produksi. Sekiranya Claudia bijak, dia akan memberitahu kepada peserta lain yang sebenarnya wujud kamera di sebalik cermin itu di confession room. Harap-harapnya Claudia tidak menyebarkan cerita itu kepada peserta lain.

Sekiranya tidak, kesilapan tersebut akan menyebabkan peserta akan lebih berhati-hati di bilik tersebut. Mereka sedar yang perbuatan mereka turut dirakamkan di dalam bilik itu selain aduan mereka. Sayang sekali kesilapan yang dianggap kecil boleh merosakkan program tersebut.

Kesilapannya sama BESAR jika pengkritik menyebut “Saya melihat dalam Diari awak menangis hari tu….bla bla bla…” Pengkritik amat dilarang untuk memberikan bayangan apa yang mereka tonton dalam Diari sekaligus membuatkan peserta membataskan pergerakan mereka dan tidak menjadi diri mereka sendiri dalam program tersebut.

Saya semakin seronok melihat sebuah produksi program yang sering menjadi minat saya menghasilkan kerja mereka. Saya mahu melihat transformasi yang ingin mereka lakukan tanpa mengira mereka pasukan produksi atau pun barisan tenaga pengajar.

sultanmuzaffar kenapa anti ke misha omar dan fasha sandha? ke da pakai ayat SM ni?

anyway... takan tak reti baca nota kaki pada entry ni yang da menerangkan kata2 ting tong tuh. nan ado tol...

joe,
suara u ke talking to claudia dalam confession room tu?
sexy la suara...

*pengsan statement AphroditeKuzz*

Ala, Joe dah x mencarut kali ni. Tak best la, haha =P

joe... make sure d diari best2 eh... boringlah if highlight 2-3 students only.

keep up d good work k..thanxx...

alai bukan aku keja seorang. aku sebahagian kecik je team diari

sorry, wrong name b4...its sidi not yazid...thanx KK for da correction!