Saturday, March 14, 2009

Konsert Akademi Fantasia - minggu pertama (Part 1)

Dalam proses upload semua gambar dan juga mp3. Korang layan dulu rakaman Konsert Akademi Fantasia 7 minggu pertama nih.

Note that this is the full playlist with 20 parts to the show, so korang play je and layan all of it. Be back with reviews and more.



Reactions:

12 comments:

OMG.. Obri dan sape2 yg suruh Obri nyanyi lagu P. Ramlee mcm tu harus kene tembak hidup2!! Sebab sangat sucks!!!!!!

And Claudia, dia sebijik macam Dayang tetapi version orang ada mid-life crisis dan lagi2 sucks!!!

Dan Rini, memang betul2 cari pasal pilih lagu macam tu.. sangat BORINGGGGGGGG!!!!

First 4 students mungkin lagi tengah nervous tu.. so dorang mcm nyanyi safe, tapi again a bit boooringggggg...

Akim n Zizi sama2 gooooooooddd hoho go Akim go!!

Aril woww.. energetic.. takut gak die pecah sore.. goood job good jobbb

Rubisa, tgk pada diari, minah ni msti akan pecah sore, kuar abih sore2 mengarut, tp rupe2nye.. oohoooho not bad la wpun ada sumbang yg very obvious hahaah ala-ala agnes monica gak.. agnes pun sore jerit tak baligh gak

aku tak suke ada drum2 lagu Dan Sebenarnye.. tertutup sore aisyah.. aisyah okkk. qhaud ponnn Okkk jee

Isma and Hafiz adalah king n queen of the nite hehehehe Isma tu mcm Siti bebetoll lahh

AC harap berhenti buat kelakar. ko tak kelakar. nampak silly

btol tuh, AC sucks big time.. why la astro still simpan mamat ni utk AF..walaupun..belia benci AC!!..

next.. baju bebudak sume hazabbb..start2 je dh ade baju ujan..then ade plak pakai jeans etc..sume cm pakai baju bawak dr umah..come on org2 astro yg jaga bab2 baju nih..ni AF season bape wei!!

next.. i just hate stage yg ciput n bcabang2 tuh..yg lg mnyakitkan ati..ade plak 'feratik' mnyemak kt tepi tuh..only students n host je patutnye ade kat area stage tuh..nape nk gak letak watak2 tempelan nih..nk buat transformation pon agak2 la..

aku dh penat carut hal2 host, baju ngan stage since season2 sblom ni..ni blom carut student nyer performance lg..adoi la..

Best 1st Concert in Terms of the student vocal..
Worst 1st Concert in terms of production..

Really terkejut bila tgk the stage with the cabang2 for the AFatics (yg duk jerit2 kat tepi tu)..very jatuh standard, dah jadi macam program Gangstarz or wateva kat TV3tu..ewwww..x perlu ok!

Then i think the stage is too small n too dark..n the pengkritik table should letak kat tengah as original, so that the students can concentrate focus kat tengah as previous seasons..AF1 - AF6 has been using this format of stage xde masalah pun..

The outfits plak..I still remember Kudsia Kahar tegur Edlin masa 1st week concert AF2..she said sumthing like how u should not wear jeans on stage..kalau pegi roadtour ABP xperlah nak pakai jeans but this is AF lah..jgnlah jatuhkan standard sampai ke konsert roadtour..

Then the video b4 performance is very AI..Rindu nak tgk AC usik budak2 b4 performanace (Ok I lied, ekceli rindu nak tgk Aznil usik budak2)but still I think the talk b4 the performance helps the student to calm their nerves..

The worst thing is xde dah tradisi unik to AF such as Tagline, Kezutan, Bekap Dancers n such..dahlah season lepas dimansuhkan bekap singing n dancing by frens (yg to me merosakkan feel kekeluargaan this show)..

I know we r supposed to focus on their vocals n performace without any interruption but ni kan AKADEMI FANTASIA not just like any other reality show..Kalau just nak ikut format reality show lain n losing the original AF flavor, I think many true AF fans will be dissapointed :( (note AF fans ek, bukan the students fans)

The worst crime in AF is kehilangan MENUJU PUNCAK..so wat if the students are not ready, sebelum2 ni most of the AF past students menari tonggang langgang x mati pun..kalau x ready sgt menyanyi je Acapella version like Konsert 6 AF1 (walaupun sume ala2 out of tune)..I lebih rela dgr Menuju Puncak version Techno Roslin Aziz dari not hearing it all..

The only thing yg masih ada semangat AF is komen Adlin..walaupun ada some part yg kluar dari topik, tapi entah kenapa everytime dgr dia kritik I feel like the Old AF back (Sori AC I still can't relate u with semangat AF..dunno y)

Pheww byk pulak luahan perasaan..sori joe, as the followers of AF1 - AF6 (AF Fan) just feel the need to say sumthing b4 this show become just another realit tv show..

P/S: Pulangkan AKADEMI FANTASIA ku!!! Huwaa!

bagi RIni lagu Mercy Duffy pleaseee.. i loikeeeeee haha sori joe!

Actually I liked the stage and the 'mosh pit' (sort of la). Baru rase cam konsert and not just a glorified karaoke with a large audience. My opinion, it helps nak ajar budak2 interaksi ngan audience (jangan terlebih cam claudia sudahle).

Overall I liked the transformasi. I like the stage, I enjoyed the significantly reduced AC camera time (hehe), the vocals of these kids are superb for a first concert, and It felt really professional.

My biggest issue is that takde Menuju Puncak. That's the culture of AF and it should be kept. kalu takde lagu tu, ape lg keje guru koreografi? Ajar penari2 profesional kat start concert tuh? Also the taglines are sorely missed. Pastu dah bawak balik Mayoda, tu dah panggil balik wardrobe disaster dah tu namanya.

Love the concept of change, but it's changed too much. Bring back some of the more important and unique parts of AF.

Selamat Tinggal AF.AF yg asal telah berkubur.Telah mati. Terima kasih pada semua manusia-manusia yang terlibat dalam AF7 yang telah membunuh AF yang kita kenali dan sayangi selama ini.
Terima kasih kerana membuatkan aku tidak lagi gigih menanti konsert setiap minggu..(juga tidak lagi teruja setiap tahun. Marilah semua peminat2 tegar AF meratapi atas pemergian our beloved Akademi Fantasia.

konsert af semlm da ala2 mcm American Idol and OIAM... dr stage, dr preview student, tmpt duduk pengkritiknya... haii nasib baik laa takxde imuniti..

apa2 pun af 7 kali ni bdk2 die not bad.. OK LA TUH!

i like the new concept, xbyk buang masa. students' introduction was professional - no more usik mengusik, or soalan-soalan panas that might affect their emotions before performing. i agree that the show had some American Idol and OIAM 'feel', but it's good for me.

i dont have a particular favourite, but i must say that i feel sorry for akim and obri. sometimes malaysian are not that open to changes and things which are new. akim's and obri's songs were given 'sentuhan baru' and many does not like it. come on people, open up your mind! the songs were arranged by acis himself. acis is known as an experienced musician. he's done a very good job (remember when kru did a cover on 'getaran jiwa'? ramai yang tak puas hati jugak).

these kids are still green, it's their first concert, so give them a break. even if they did choose those songs, the songs were actually ONE of many that they put in their wish list. maybe the songs that they received were not the best song for them (exception for hafiz - he's very lucky that he got aizat's song).

to the production team, good job but it could have been better. the sound system was bad, lighting so-so (stage was to dark at certain time) and the hall was HOT!!! was the air-cond working?

the transformation had just begun

manusia cam korang memang susah nk please kan22222!!! transformasi students bukan ble buat sehari dua mangkuk!!!! klu skrang da transform tak gempak la!! 9 WEEKS MORE TO GO!mcm2 transformation yg akan terjadi dlm masa tuh,,so jgn negative sgt korang2 nih!

to ada!!!

ada aku kesahhhhh... hahahaha