Friday, March 13, 2009

Chocolate chip ice cream!

Konsert Akademi Fantasia 7 minggu pertama esok. Rasa cam tak sabar lak esok.

Kalao ikutkan dari apa aku nampak hari ni, mungkin pelajar masih tidak sampai tahap aku harapkan.

Admittedly, banding musim lain meka nampak much more focused and ready to take on the stage... tapi something's lacking. A certain je ne sais quoi. Matilah tetiba nak speaking bagai.

Honestly though, tak seorang pun aku nampak, masih dapat that edge to their performance. Tapi mungkin la lum naik atas pentas, ado nak nampak kan. Still, lingering doubts as to whether they can perform up to expectations.

Transformasi yang berulang dilaungkan jangan setakat cosmetic, dari luaran je. Biar la ditambah rambut ke, dicabut gigi ke, dipakaikan apa pun... yang pentingnya bebudak dapat harness the confidence and ability to ooze charisma during their persembahan kang.

Aku ari ni relax sikit.

Jadual hari Jumaat tak padat sangat seperti hari lain. Sesi pelajar pun sampai tengahari je. Meka lunch and then bebudak laki terus gerak ke masjid nak sembahyang Jumaat. Bebudak pompuan gerak kemudian and then straight to venue to meet the boys where they had their rehearsals.

Aku malas nak turut serta. Besides, nak surprise sikit esok. Kalao da tengok latihan kang tak besh lak. So gi jalan jalan sebelom head home to appreaciate the time to myself.

Masa nak gerak tuh, perasan kat white board ada benda tergantung. Lor...




Tuh bukan tulisan aku ek. Someone found it, hung it and wrote the description sana. Askrul kata memang kopiah si Mawi pun. Yang dia pakai time kat Akademi dulu. Apparently it was found in one of the cupboards and has been lying around in the current Akademi sampai ari nih.

So sapa nak bid for it, mai aku jualkan. Heh... ke kalao tak ebay jek. Laku ke? Ada peminat Mawi yang nak kopiah Mawi? Lari jap dari kena maki sebab pepandai je nak offer for sale katanya.

Anyway, masa ciao tuh, went to pick up some stuff at the mall. And indulged a little.

Here's where Barbie gets NASTY! Matilah BAD ROOM!


Check out the ice cream! Sinful!!!! Screw the calories! Yum!




Got home and rested. Much needed. Kesian lak crew lain yang kena gegas ke tapak konsert.

Got online nih and fiddled about. Nak catch up on my missed American Idol episodes, as well as Heroes and America's Next Top Model sebelom kesibukan minggu depan melanda kembali.

Before aku start marathon aku tuh... layan la blog pelajar. Read most of the entries pas check diari bebudak - which they are required to keep notes about their routine everyday. Hanjeng sangat carik online kat official website punya la susah nak jumpa. Kena call Jawa tanya celah mana meka letak.. and pas korek sana sini, in the end baru jumpa. Nan ado tol placement tau! Cam tak perlu lak ada diari pelajar kalao takde clear direction of where to go to read it.

Tak caya korang gi cari tengok...

Anyway... this was Claudia's on Wednesday.

Confession Room
Wednesday
11 Mac 2009

Today was a very fun day for me. I practice with Cikgu Syafi. And today, I went to confession room. I tried hard not to cry but I cried. They gave me a chance to talk to the outside world. I am so happy. I know Christian is doing good out there with mummy & daddy. And I know my band is doing well. Now, I don’t want to think to much about them. I want to concentrate on my task.

Today, our Principal came, with a stylist they’re gonna transform us. WOW! I cant wait!! I’ve always budget problem … my make up is not like others. They all have complete set. I don’t even have a foundation.and I so dry but I don’t have anything to put on. Nevermindlah.. I’ll be an icon one day, and I can have all of that… all I can say, today is a very fun day. All the classes was fun. I really love dancing. I never dance like that in my life. Cikgu Aris make me fall in love with dancing…

So pada sapa yang kritik memacam pasal the confession room as it is now known - this isn't for you. It's for the students. Dari orang tu keep it bottled up inside, it did help her for starters to move on and deal with issues yang membebankan dirinya.

Again, read my last entry about the whole application of it. It's not perfect - but tujuan bukan nak perah airmata, but to help the kids deal with the emotional baggage they all carry around. Honestly - don't you have friends you gripe, cry or confide in when things get too rough to handle on your own?

Ni realiti... deal with it.

After watching today's Diari, aku rasa risau. I mean, in a way bebudak cam lebih bersedia dari musim-musim lepas. On the other hand, a lot of them seem to have the capability of singing, but minus the flare needed to make for a great stage performance.

Kira kalau tak jaga-jaga, persembahan ala ala persembahan pertandingan karaoke kat Plaza MPK Klang la nih.

While banyak ditekankan oleh tenaga pengajar, most of the kids, if not all, tak nampak their personality of characters shine through persembahan mereka. For most times, cam mesin fotostat je sebab they appear to be copying more than innovating. Ok... minggu pertama... ramai mesti agi can dulu kat meka tuk amik feel dulu.

Which brings about the second problem. Which is inconsistency. Mintak perform skang menjadi... second time hancus lak. Then ok balik... aduh... berdebar tunggu konsert esok. Nampaknya aku memang terpaksa bak pam jamban skali nih kerana aku rasakan tu la yang akan jadik rating ramai bebudak.

Yer..... memang pam jamban akan ada gak tahun ni kalao ada yan hazab ok! Apapon... korang layan Diari. Sorry it took some time to link the Diari today... uploader semua cam sibuk semacam semua lambat. Anyway, kita tunggukan transformasi pada konsert esok lak.


PS - Sapa yang pegi tuh say hi ok kalao nampak aku. Ciao!












Reactions:

5 comments:

saya setuju! tadi nmpak sme org mcm tak mnarik mane.. oh kecuali Adila n Obri..
ramaiinyee nangisss ye this weeekk

nanti kapan2 nak suggest sape2 nyanyi lagu babyface sorry for the stupid things haha plz plz plz

aku suka diari hari ni! blh kata semua pelajar dpt peluang ditonjolkan. diari mcm ni la best. tak nak asek cite kenen2, nangis2. dah tak bosan

kk, aku nk meroyan sket bout yesterday's diary (or at least apa yg aku tonton)...

aku really tak suka student diherdik camtu oleh cikgu siti hajar / cikgu syafi... pada aku, masa that particular kids wat salah, on the spot marah kan.. then habis kat situ, tak perlu la ada session lain lak nk ungkit2.. sampai budak nangis tersedu.. dah nangis, nyanyi pun tak bagus, then marah lagi! bangga agaknya wat camtu! namapun kids! aku betul2 rasa perbuatan camtu seolah2 budak2 tu diBULI.. amik contoh cikdu linda jasmin ye, dia garang sangat everytime class dia, but kalau budak salah masa tu gak dia jerit2, jerkah2.. pas tu abis.. ni tak, seboleh2 sepuluh minggu ni nk mengungkit! huh!

lina tu la kerja tenaga pengajar. contoh cam si akim tu... dia memang tak makan teguran. tegur berulang seminggu dia main2. serious.... kalao ubah tak ungkit la....

this is an akademi kan. jadik kena stail di ajar berulang kali. kalao tak busuk gak nama tenaga pengajar sebab tak strict... so sabar ek.

Joe, nape tak tunjuk result SPM Aishah & Akim?...ptg tadi tertengok astro awani, laporan mengatakan Aishah dpt keputusan cemerlang //...