Thursday, March 26, 2009

Anggun!!!!

Susah betol nak mendiamkan sesuatu yang membuat kita excited abih. And yes, now korang tau. Anggun yang menjadi diva tamu dalam Akademi Fantasia.

Awmigawdddd!!! Memang seronok ok. Aku rasa leh lawan excited pelajar-pelajar. But we were so damn lucky to have Anggun in the Akademi nak share pengalaman dia dengan para pelajar.

And yes, the kids were so awed and inspired by her sharing of her experiences.

Tapi pas sesi dia yang besh, di mana bebudak semua seriously jumpa seorang superstar - sampai they sang for her and took her for a tour of the Akademi. we all pun had fun with her talking too, jap.

Merasalah the last time I met Anggun was about nine years ago... I think....when I interviewed her.

Masa tuh dia turun wat promosi album dia kat sini as well as a show kat JW Marriott. Heh... sampai Anggun pun terkejut it's been that long. Then Sarimah abih recording jumpa Anggun jap, the first thing pun dia cita pasal jumpa that time. Amik ko... semua pecah lobang umor sebenar kan?!!!

Takpe.... sebelom aku meroyan, baik aku share pics jerk.


Anggun!!! In the Akademi!



Cikgu Syafie pun fan of her vocals


Kak Mah apa lagik la...


Aku pun nak! Muka terharu tuh!


With part of the Diari family


Heh.. seronok kan muka sekor sekor jumpa Anggun. She is such a beautiful, charismatic person, that when she walks in a room, she just lights it up!

Ok ok.. cukup bab anggun. Nak tengok dia perform Jumaat nih. Da janji nak gih

Ok... masuk bab drama lak.

Sapa tak paham cita, here's the summary.

Zizi dan Rubisa passing notes in Cigu Syafie's class. Bila Askrul nak rampas note, meka menggelabah, and Zizi bak note terus ke Cikgu Syafie supaya bebudak lain tatau. Now you know that this is not allowed in the Akademi. Pernah pun berlaku sebelum ni. Nota TIDAK dibenarkan untuk komunikasi.

Anyway, dari apa dikatakan, Syafie kecik hati sebab cara dia kata seolah bebudak mengatakan dia pilih kasih memberi perhatian pada some other students. including yang 'top' dan yang memain.

Lom abih Syafie tegur perangai meka, masuk bab back up vocals, Akim lepas geram and walked out of class. Bila di pujuk Qhaud, rupanya citanya dia nakkan bebudak yang bersuara soprano backing dia tuk lagu dia, tapi semua cam tak kuasa nak layan, so dia kecik ati sebab dia rasa meka selfish.

Next development. Si Rubisa explain meka pass the notes sebab rasa tak puas ati ada pelajar lain yang 'main-main' ambik masa cikgu sampai yang lain kena tunggu, dan masa kurang tuk dihabiskan bersama mereka.

Masuk class balik mintak maap kat cikgu, Rubisa explain dan tegur kengkawan yang lain kata sapa nak amik masa cikgu, kena be considerate sebab orang lain pun perlukan masa dengan cikgu.

Akim, yang masuk balik kelas da pas mintak maap ngan Cikgu Syafie, tak puas sebab dia kata Rubisa antara yang tak amik pot bila dia mintak back-up vocals, and kata bebudak pompuan ada yang pentingkan diri sendiri.

Rubisa lak lawan balik kata dia tak dengar, dan Akim lak berbalas lagik kata bukan je da cakap, siap da sindir takde orang yang nak tolong. Dia kata Zizi pun ada offer, walaopon sora alto.

Aiyo... minggu sebelom sebelom ni, drama melibatkan Rini, Aril dan Qhaud. Lom pe pe, Isma pon masuk drama nangis. Skang lak Rubisa dan Akim, skali diheret masuk si Zizi dalam kes nih. Merasalah.

Stress abih bebudak nampaknya dalam usaha meka nak all out. I love competitiveness. Just hope they are able to balance being competitive and being nasty jerk. Tapi kelas malam semalam ngan meka, aku nampak semua ok jerk. Ada lagik geram terpendam, but biasa lah. Manusia dan perasaan... takkan leh tekan Ctrl-Alt-Del leh buang terus kan.

Ok moving on... hari keja ada la sakit jiwa aku bab tak kena ngan keja. Takpe. Control jerk. Apapon sejuk ati bila Cikgu Acis ada. Heh! Dahlah jarang serempak, Sapa peminat Acis sini, silakan merembes ek! Matilah aku....

Tuh dia.. jejak paling ensem dalam Akademi


Ok, make sure korang watch Diari esok. Sambungan drama - tapi episod lain lak. Takleh cita. Korang kena layan!

Lari bab lain. Pengumuman calon-calon akhir tuk Anugerah Industri Muzik diumumkan siang tadik. Kelakar lak aku tengok line-up. Aduh... no komen la. Thanks sultanmuzaffar for the list.

1. Artis Baru Terbaik – Artis

1. Hujan
2. Joe Flizzow
3. Malique
4. Meet Uncle Hussain
5. Suki

2. Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Lelaki) – Artis

1. Aizat – Lagu Kita
2. Bob AF2 – Cinta Terhalang
3. Reshmonu – Doa Untuk Dia
4. Reshmonu – Sayu
5. Rithan (Deja Voodoo Spells) – Rock ‘N’ Roll (English)

3. Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita) – Artis

1. Ayu – Hanya Di Mercu
2. Dina – Sejauh Ini
3. Shila – Memori Tercipta
4. Dato’ Siti Nurhaliza – Di Kayangan Kita
5. Dato’ Siti Nurhaliza – Di Taman Teman

4. Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam Album – Artis


1. Ajai & Marsha – Sayang
2. All One – Bilal bin Rabah
3. Pop Shuvit – Marabahaya (International Version)
4. Rabbani – Bila Nur Melimpah Di Hati
5. Raihan – Assubhu Bada

5. Kulit Album Terbaik – Pereka

1. Florence Lee – Hawa – Nikki
2. Nadia Jasmin – President – Joe Flizzow
3. Nicholas Chong – Transit – Altered Frequency
4. Nizam Rahmat – Satu – Ferhad
5. Vignes Balasingam – Remain Unknown – Estranged

6. Rakaman Album Terbaik – Jururakam

1. JD Wong – Remain Unknown – Estranged
2. Nick Lee, Greg Henderson & CL Toh – Finally/Akhirnya – Suki
3. Paul Morisson – Satu – Ferhad
4. Puja, Edry, Bajai & Yudi – Adam 3 – Adam
5. Reshmonu, Murali, Will Quinell & CL Toh – Harapan – Reshmonu

7. Video Muzik Terbaik – Pengarah

1. Douglas Lim – Hanya Di Mercu – Ayu
2. Douglas Lim – Sampai Syurga – Faizal Tahir
3. Kerol – Mati Hidup Kembali – Butterfingers
4. Kerol – 1000 Tahun (Mahu Hidup) – Butterfingers
5. Reshmonu – Oh Anok Anok – Reshmonu

8. Album Pop Etnik Terbaik – Artis/Produser

1. Khazanah Pujangga – Syura
2. Lentera Timur – Dato’ Siti Nurhaliza
3. Selagi Ada Rindu – Pak Long (Shafie Ahmad)
4. Zapin Suri – Haziq

9. Lagu Pop Etnik Terbaik – Komposer/Penulis Lirik

1. Di Kayangan Kita – Johari The – Keon - Dato’ Siti Nurhaliza
2. Di Taman Teman – Fauzi Marzuki – Hairul Anuar Harun – Dato’ Siti Nurhaliza
3. Dirgahayu – Radeen Sri – Hairul Anuar Harun – Ramlah Ram
4. Nafas Cahaya – M.Nasir – Loloq – Misha Omar
5. Zapin Suri – Pak Ngah – Siso Kopratasa – Haziq

10. Album Nasyid Terbaik – Artis/Produser

1. Allah Habeebi – Mawi
2. Istimewa Tiada Dua – Nice
3. Nasyid Nostalgia Memori The Zikir – Nazrey Johari
4. Nostalgia Nadamurni – Rabbani
5. Setia – Wildan

11. Lagu Nasyid Terbaik – Komposer/Penulis Lirik

1. Allah Habeebi – Farihin – Yasin – Mawi
2. Bila Nur Melimpah Di Hati – Asri Ibrahim – Ito Lara – Rabbani
3. Kemuliaan Al-Quran – Amin InTeam – Amin InTeam – InTeam
4. Serulah Namanya – M.Nasir – AD Samad – Mawi
5. Teman Hakiki – Ku Sham – Dr.Mohd Asri – Mawi

12. Album Rock Terbaik – Artis/Produser

1. Bongkar – Kristal – Kristal & Bong
2. Hujan – Hujan – Noh Hujan
3. Keamanan – Nrocinu – Mus May
4. Kembali – Butterfingers – Butterfingers/Faizal Shahrin
5. Modern Minimals Glamour – The Times – Gizmo Records

13. Lagu Rock Terbaik – Komposer / Penulis Lirik

1. 1000 Tahun (Mahu Hidup) – Loque – Loque – Butterfingers
2. Aurora – Estranged – Estranged – Estranged
3. Bila Aku Sudah Tiada – Noh Hujan – Noh Hujan – Hujan
4. Dugaannya – Noh Hujan – Noh Hujan – Hujan
5. Yang Pernah – Estranged – Estranged – Estranged

14. Album Pop Terbaik – Artis / Produser

1. Alyah – Alyah
2. Arus Qudus – Yassin
3. Harapan – Reshmonu
4. Misha Omar – Misha Omar
5. Percubaan Pertama – Aizat

15. Lagu Pop Terbaik – Komposer / Penulis Lirik

1. Cinta Adam Dan Hawa – Azmeer – Loloq – Misha Omar
2. Dingin – Azlan Abu Hassan – Azalea – Ziana Zain
3. Ketentuan – Azlan Abu Hassan – AD Samad – Ramlah Ram
4. Lagu Kita – Aizat Amdan – Aizat Amdan – Aizat
5. Sampai Di Sini – Ajai – Slen – Misha Omar

16. Lagu Hip Hop Terbaik – Komposer / Penulis Lirik

1. Bergerak – Johan Ishak, Ceza Mutyara, Khalid Kamal & Saiful Amri – Johan Ishak, Ceza Mutyara, Khalid Kamal & Saiful Amri - Joe Flizzow feat Joeniar Arief
2. Isabella – Johan Ishak, Iman Ishak & Search - Johan Ishak, Iman Ishak & Search – Joe Flizzow feat Hady Mirza
3. Mengapa Harus Bercinta ? – Johan Ishak, Terrytyelee & H ady Mirza - Johan Ishak, Terrytyelee & H ady Mirza – Joe Flizzow
4. Mantera Beradu – Malique, D’Navigator & M.Nasir – Malique & M.Nasir – Malique feat M.Nasir
5. OK – DJ Fuzz, Malique & Cat Farish – Malique & Cat Farish – Malique feat Cat Fabuloso

17. Album Inggeris Tempatan Terbaik – Artis / Produser

1. Dark Sun Big Rain – Karen Nunis Blackstone
2. President – Joe Flizzow
3. Remain Unknown – Estranged
4. Take Five with Juita Suwito at Avanti – Juita Suwito
5. Tapestry of Life – Shal Sagan

18. Lagu Inggeris Tempatan Terbaik – Komposer / Penulis Lirik

1. All Around My World – Johan Ishak & Ceza Mutyara - Johan Ishak & Ceza Mutyara – Joe Flizzow
2. Dances of The Spirit – Estranged – Estranged – Estranged
3. In No Time – Estranged – Estranged & Chow Ken Chung – Estranged
4. KL Streets – Malique & D’Navigator – Malique – Malique feat Lah
5. Marabahaya (International Version) – Pop Shuvit & Dandee – Samsol Nahar, Dandee, Moots, Daly, Thaitanium & Jamir Garcia – Pop Shuvit

19. Album Cina Tempatan Terbaik – Artis / Produser

1. Homely Life – Rynn Lim – Ryan Lim
2. Man Jiang Hong – Man Jiang Hong – Alex San
3. Meet to Listen – Cheng Lee – Cheng Lee
4. The Real Hou Ren – Hou Ren – Lee Nai Kong
5. Will Be Good – Will Ng – Cheng Lee, Will Ng & David Koon

20. Lagu Cina Tempatan Terbaik – Komposer / Penulis Lirik

1. He, She & Me – Cheng Lee – Cheng Lee – Cheng Lee
2. Man Jiang Hong – Alex San – Ah Guan – Man Jiang Hong
3. Missy Missy – Will Ng – Will Ng – Will Ng
4. Prisoner – Will Ng – Will Ng – Will Ng
5. Zhong Du – Alex San – Yap Kah Heng – Man Jiang Hong

21. Album India Tempatan Terbaik – Artis / Produser

1. Agarem – Agarem
2. Ethirrpaarkiren – Anbarasan & Anuratha
3. Veera Puranam – Chakra Sonic

22. Lagu India Tempatan Terbaik – Komposer / Penulis Lirik

1. Enna Venum – Coco Nantha – Coco Nantha – Agarem
2. Ethirrpaarkiren – Anbarasan – Divya Saraswathy – Anbarasan & Anuratha
3. Sottu Sotta Remix – Sundrra – Coco Nantha – Agarem
4. Sudum Mannil – Sundrra – Coco Nantha – No Entry
5. Tu Khendi She – Goldkartz – Arvinder Raina – Goldkartz feat Arvin

23. Lagu Bahasa Melayu Terbaik yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara – Artis

1. Aku Dan Dirimu – Ari Lasso & Bunga Citra Lestari
2. Ayat-Ayat Cinta – Rossa
3. Bila Rasaku Ini Rasamu – Kerispatih
4. Matahariku – Agnes Monica
5. Menjaga Hati – Yovie & Nuno

24. Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu – Penggubah

1. Audi Mok – Pada Cintanya – Dato’ Siti Nurhaliza
2. Azlan Abu Hassan – Tiada Maaf – Danell Lee
3. Estranged – Aurora – Estranged
4. Fauzi Marzuki – Di Taman Teman – Dato’ Siti Nurhaliza
5. Sham Kamikaze – Bukan Mimpi – Farhan

Apapon, tahniah Bob! Yeay wakil geng Pelita masuk senarai. Ada rezeki... leh tuh. Also Aizat - walaopon aku rasa pelik artis baru leh masuk main category but Best New Artiste nya calon hampeh sungguh, dan Aizat leh tak tersenarai. Oops... kata tadik tanak komen.... walaopon nampak bias semacam.. eh terkomen lagik. Gatal molot aku nih nak carot.

Ok... I'm out of here. Will link Youtube Diari secepat mungkin. Ada meeting jap nih. Be back later.


Reactions:

10 comments:

nikki ada satu nom je???
that's ridiculous to me..

ANGGUN!!!!! ya, maka benarlah telahan ku itu :D mak hai....sukanya dia masuk akademi. always always always love her bold husky voice (sambil berangan nyanyi Snow on the Sahara...mmm...lalalala....). physically the same since 10 years ago. kalo bebudak tu tak belajar drpd pengalaman dia, hish...tak tau lah apa lagi nak disogokkan kat diorang nih.

i hope next time around bulan 5 ke, sempat stephen lak masuk akademi. wah! *stacy mode* takkan ku berganjak dari depan tv walau sesaat pun :D (berangan...berangan...wishful thinking)

joe....mekasih la post up gambar abg aji acis! terharu...terharu...nak mengalir air mata ini. i like! i like! kalo bole close up lagi pastu different pose ek! salamat po! :D

oh, btw...list nominees AIM tahun ni tak menyelerakan and a bit janggal. rasanya i'm more excited nak tunggu AJL. even konsert final af pun lebih menarik agaknya. nyehehehe....

luvsushi...

stacy x calon artis baru tobaik ke?? uwaaaaaaaa (meraung)

Hi Joe, you know what i realize about the bebudak in this batch, i think because of they had the session with you, they are not being so shy anymore....adalah one or two masih lagi pepora sopan dan ayu....but most of them not afraid of being themselves and show truecolor....i know the teacher did what they do but diorang masih rasa perlu limit coz ada camera ard...the terms session off video cam must have make them feel more secure to ask whatever they want...thats why byklah drama kita tengok this season....muahahahha...which is good for their identity....
anyway the transformation are obvious in the setup and production but not in the student itself yet....hopefully soon

boleh tak suruh pihak astro yang terbit diari harian ni percepatkan sikit atau tambahkan sikit

aku perasan diari semalam hanya tunjuk hari rabu , sebab petang baru kelas tarian kan..

so malam ni sure tunjuk hari khamis so drama berlaku hari jumaat sure tak abis tunjuk

atau maybe akim punya masalah tu pun ober nak tayang lama, tak adil bagi pelajar lain aku rasa

aku ingat lagi selalunya diari hari jumaat , dulu 2 episod 1 hari.
30 minit pertama - tunjuk apa yg berlaku petang khamis
30 minit kedua - tunjuk hari jumaat, hari depa buat show depan pengetua

-peminat af musim pertama-
frodo

budak2 ni ptut amik contoh dak2 AF season 2 dulu, xde gaduh2 pon part back up memmber2 dgn perform lagu sendiri.

agaknye rubisa tu sentap dgn aisyah kot...sbb nmpk aishah asyik gelak2 je time practice dpn cikgu...i think so la

kalau ikutkan diari smlm nampak Rubisa mmg sentap ngan Aishah tu..kok ye pun sentap ..terus-terang je la..ni main sindir-sindir lak..cara dia ckp tu ..it could meant for anyone of them....

betul la tekaan i ari tu..hehehe..Anggun!!

owhh ramai gak perempuan dalam team diari...patutlah lar bias semacam jer diari..banyak stok muka ARIl poyo tuh