Sunday, February 08, 2009

Lurah Bilut

Was in Felda Bilut dari semalam. Ikut si Juan balik kampung yesterday. Plan nak attend sedara dia nya wedding tapi tak sempat as we got there late, no thanks to the crazy traffic everywhere out of Klang Valley. Mentang mentang esok cuti making it a long weekend, everyone seems to be heading somewhere.


Klang sesak gila!!!


Tapi semalam lepak ngan kengkawan kampung dia. Besh gak Bilut ni. Tak cam pilem hampeh meka try to make on the first Felda settlement in the country.

But yang besh nya... siang tadik kita gi Chamang mandi air terjun! Tapi ramai gila orang noya aku memula. Cuma we found a nice spot in a rough patch of water further down the river. Wow! Memang indah ciptaan Tuhan! And I don't just mean pemandangan alam semulajadi. Yang pengunjung pun sedap mata memandang. Heh.... but seriously... aku da lama tak mandi manda camni. Walaupun sebenarnya kalao nak ikut, aku main celup kaki je.

That's me. I'm an outdoorsy person. Just as long as it's got air conditioning, room service, cable TV, fresh towels and working plumbing. Matilah cam sial kan. Nak wat camna. Walaopon aku dak kampung... da lama dok bandar sebab kampung sendiri da takde... manja sangat terus jadik camni. Heh... malas nak mandi manda lebih... kang leceh nak mandi bagai and I hate getting changed and all. Such a hassle when amenities are hardly five star, Merasalah...

But back to Chamang. Memang lawa gila!







Banyak pics aku snap. Tapi banyak gambar warga Raub yang memikat hati ku! Aduh.... tapi tu private la. Mana leh post semua sini.

But air dia sejuk satu hal... bersih abih. It was so refreshing to be out in nature like this.

Until nampak minah ni kena tenggelamkan arus deras. Dia ngan laki dia lepak upstream from us, and suddenly the next moment, I think she slipped (tu la akibat nak wat dosa feeling cintan bagai) and got caught in the current.

We didn't realise anything wrong at first sebab dia smiling away. Masa dia pass kita, where the water was smashing into some rocks, she looked panicky before going underwater. Tak jerit tak haper... semua hanya mampu memandang. By the time we realised something was seriously not right... she was about 50 metres away da.

Seb baik ada abang dua orang selamatkan dia.

She didn't suffer any injuries, but the boyfriend did - to his ego sebab wat malu je dia tercengat bodoh tak wat pe pe.

Lain kali nak mandi air terjun ke sungai please be careful guys. It is pretty dangerous. I slipped on the rocks and nearly into the water too. Seb baik tergelincir tuh aku terduduk, and as I slid down the rocks, aku guna kaki tuk tahan just before I went splat into the water. Kalao tak silap silap aku jadi front page Sinar Harian Pahang da.

Eh.. nak tidur la. It's getting late. Need some rest. Korang layan video aku wat because I was so inspired by the cleanliness and beauty of Chamang. Juan jadi guest artis menbintangi video ni.

Ampun Juan!!!!





PS -Meeting tomorrow postponed to Friday. Selasa PC lak... berdebar. Nak tengok senarai aku sama tak ngan apa akan diumumkan.

Reactions:

9 comments:

u shld be careful mandi kat chamang. i was once, nyaris kena hanyut ngan current cos air dari atas turun cam tsunami gitu. secara tiba2 plaks tu. juan shld know better. bahaya sgt. sampai sekarang, serik pergi ke chamang. but, yes, tempat tu yang paling cantik kat area pahang utara.

org temerloh

Joe, yg memikat hati tu warga Raub or Bentong, coz Chamang is located in Bentong

Charlotte : tu la pasal. tau... tapi berjaga2 ya amats la.

blue iris : memang pun orang raub. juan tangkap cara cakap. dia kan local... so tau beza.

wahahahhaha....suke tgk Juan garu pala...cam banyak kutu jer!! :P

nice view ler.. time panas panas camni terasa sejuk jer mandang gambo camni... terjunnyer air tu kan... takut gak sbb batu2 sure licin..

fazzy awas ko aku bagitau juan ko cakap apa

shin.. memang air sejuk gilaaaaaa!!! but very dangerous. kna extra careful. aku berjaga pon leh tergelincir skali

matilah guna lagu zaman tv pendidikan @ tv2 tahun 80s-awal 90s!

tergelak besar bila tengok ni!
hahahah thanks for the morning laugh Joe!

p/s: lama betul juan garu... kutu sungai ke? heheheh

tu la pasal. memang inspired by tv pendiikan in the 80s pun. huahuahua

Haloooo...
Bila lagi nak mandi manda kan Chamang???