Sunday, January 18, 2009

Anugerah Juara Lagu 23

First of all, aku nak ucapkan tahniah kat TV3. Hah... bukan senang tau aku nak pujian melambung nih. Bukan aku ada kontrak apa kat TV3 nak puji puji kosong nih... but CONGRATULATIONS to TV3, the production team of Anugerah Juara Lagu 23.




You know why I wish congrats to them? Because the 23rd year of Anugerah Juara Lagu, menyaksikan THE BEST show in the history of the series. Bukan cakap je... memang dari start sampai habis, kurang sangat benda aku nak carut, no matter how I try.

From the opening act of stomping and stepping by the combination of dance crews, including Floor Fever (the best in the business), sampai ke penghujung rancangan ketika Meet Uncle Hussain meraikan kemenangan mereka dengan perform for the second time tadik... memang the whole show meletup!

The only thing I found even the most disturbing - was the wonderful performance bebudak kecik tuh ngan Jac, M. Nasir dan Jamal. I loved the show - don't get me wrong. Just I think problem sangat mengalakkan bebudak kecik yang nak berkecimpung dalam dunia hiburan kita ni menjadi klon. And also cam asik asik moka lama like Jamal gak wat show ngan lagu sama. Sifu Nasir no komen - he is a legend ya amats already.

And stakat persembahan sampah yang nan ado dari Aiman tuh - takleh carut sebab da layak dalam kategori yang hidup segan mati tak mau gituh.

Camera angles were ugly occasionally, especially when it came to choreography, but technically the lighting folks and the people responsible for bringing in the gorgeous screens mounted everywhere should be applauded.

And even though I think the combination of Cheryl, Ally dan Faizal pelik sikit - but they didn't do too bad sebab skrip tak draggy and they managed to pull it off without sending even the bitchiest of them - like me, to sleep. Heard the script was jointly written by themselves... so tahniah guys sebab manage to pull it off well.

Lain dari the very minor grouses, the show, would have been a God send for any producer.

And of course I'm sure korang da tau the results by now.
Etnik Kreatif : Persoalan Cinta (Etnik Kreatif/Farawahida/Julfekar dan Ku Seman Izza Rosley)
Balada : Sampai Syurga (Balada/Faizal Tahir/Audi Mok/Faizal Tahir)
Pop Rock : Lagu Untukmu (Pop Rock/Meet Uncle Hussain/Taja dan Tass/Taja, Tass dan Lan)
Vokal Terbaik : Sampai Syurga (Faizal Tahir)
Persembahan Terbaik : Sampai Syurga (Faizal Tahir)
Juara Lagu : Lagu Untukmu (Pop Rock/Meet Uncle Hussain/Taja dan Tass/Taja, Tass dan Lan)

Do I agree with the results? No. Am I dissatisfied? No.

Kalao ikutkan, memang not my choice, but takde la jauh lari sangat pun dari apa aku jangkakan so ok jerk results. Leh la aku tima.

Etnik Kreatif memang kelakar sebab memang tuk ramai orang, Doa Dalam Lagu was the strongest in a group of weakass tunes. But whatever la...

Balada memang produce results as everyone expected with Sampai Syurga menang.

Dalam kategori Pop Rock, it was like I said a tough fight, depending on how the judges voted, I said it would either be Lagu Untukmu or Yang Pernah. A more hip current trend would be Meet Uncle Hussain's choice and the judges went with it but I have no problems with their decision. A little surprised, but still, asalkan antara mereka aku leh tima sebab both are bands yang responsible for their own songs, so ok jerk. Good for the local music industry yang tak harapkan komposer dan penulis lirik jerk. Wat keja sendiri, main sendiri (tak harap sessionists masa recording) dan mempunyai showmanship yang tip top.

It was a tough fight for the Juara Lagu title, but again I didn't mind Meet Uncle Hussain winning sebab they had a strong tune too as I said.

Bab Persembahan Terbaik, aku ada ramalkan Faizal may win for Sampai Syurga. But honestly, kalao ikutkan aku kan... aku rasa show Meet Uncle Hussain was more deserving. And dare I mention Estranged yang memang besh gila... cuma sayang something sounded wrong with their performance sikit.

Bab Vokal Terbaik lak aku memang bayangkan lebih sesuai tuk Aizat julang trofi sebab walaopon lagu dia bukan yang type nak memekik melolong with a more relaxed pace, it was a moving tune, which was sung beautifully by someone who was able to bring out the emotions of the song so well. Still, Faizal was great for Sampai Syurga so no complaints gak.

So pemenang korang semua da tau. Like they always say, everyone's a winner for just being there. So nak make it true, ni aku nak bagik anugerah sendiri pada semua performers. Matilah nak gak carut kan,...

Bukan Di Sini (Sofaz)
Aku nak bagik meka, Best Boyband With Credibility To Rock award. Aremeer banyak improved on his vocals and the band's showmanship is getting better, Kalao dulu la.. penah meka dibandingkan ngan New Boyz (matilah), skang meka appear so much more mature in every aspect. Rock on!

Lagu Kita (Aizat)
Aizat deserves a I Can Move You To Tears award for his moving number which was delivered equally beautifully. *sniff* Need I say more?



Dusta Berkalang (Aiman)
Perghhh... si Aiman ni memang layak patut menang banyak award. Konsep persembahan dia.. Aiman tak kisah... walaopon orang nak carut persembahan sarkas ke, versi muzikal Zombi Kampung Pisang ke... tetap dia wat ngan kostum ala ular kuar bahu, Firaun versi auwwwwww... backed by dancers yang nampak tripping on acid sangat.
Tapi rasanya anugerah paling besar aku bagik kat dia is the I'm A Bad Reincarnation of Noraniza Idris In Drag award. Matilah aku....
Also worth mentioning is the subsidiary Loyal Customer Award dari Kamdar for the costume of his penari. This award skali ngan anugerah Penyewa Kostum Paling Banyak Bulan Januari Mak Ayam Dicky.

Cuba (Faizal Tahir)
For lagu Cuba, Faizal gets the damn I Want Your RM17,000 Guitar Even Though I Am Not Musically Inclined award. Semerdu nyanyian Faizal, and as much as I love this song, my eyes were on his new guitar just bawak masuk dari luar negara. Makan hati!!!



Yang Pernah (Estranged)
Walaopon balik tangan kosong, aku hadiahkan anugerah Most Original And Very Interesting Gimmick Onstage for their use of screens which simultaneously dropped. Live music video feel gituh. They also share the Mangsa Cameraman Ngantuk/Studio Director Butakah? award for the bad angles which didn't show this on TV. They also win the Dodgiest Sound Levels award because the guitars were just overpowering everything.



Bila Nak Saksi (Spider)
Spider did well. Aku malas nak berulang lagu ni tak kuat and Mabuk should have made it instead. So I'll focus on Tony yang makeup konsep (mengikut tuan badan ye) Twilight, tapi instead menang anugerah Mata Panda Paling Menonjol. Heh... ampun Tony. Takde benda nak carut makeup ko pon jadik ler.

Doa Dalam Lagu (Zahid dan Heliza)
Pemenang anugerah kategori Korang Masih Bernafas Ke? kerana berjaya menjadikan satu stadium extra sekuel abang Mamat Khalid Zombi Kampung Pisang 2 Aiman was bad enough to keep everyone awake. But Doa Dalam Lagu surprisingly and very unexpectedly was cliched enough to be bad enough to send people to sleep. And what's wrong with the attire of the dancers???

Sampai Syurga (Faizal Tahir)
Like Estranged, Faizal is a co-winner of the Mangsa Cameraman Ngantuk/Studio Director Butakah? award. Hanjeng sangat tau. Susah susah orang tuh bawak kipas bagai nak efek rambut ditiup angin menggerbang ala iklan Sunsilk, ni kat TV nan ado nampak sangat.
But main award aku bagik is the Berani Mati Korbankan Rambut Walaupun Tak Sengaja award. mana taknya. Alkisahnya, cita si stylist yang pose potong rambut dia, leh terlebih happy happy joy joy ting tong lak, leh terpotong rambut betul betul (patutnya light light je dan extensions jerk) sampai tahap rambut Faizal belakang jadik bob sikit. Heh!!!



Hanya Di Mercu (Ayu)
Memenangi I Should Fire My Stylist award kerana rupanya teah mengundang pelbagai carutan. Kesian tau... dak ni sora sedap walaopon lagu recycle semacam je bunyi. Ni nak imej baru bantu dia, jadik mangsa kutukan semalaman je.
Make up da la hazab. Baju lak tengah tuh, itam punya ruffles ke apa cam bulu tak shave lak terkuar celah. Sesuai ngan asap bagai cam toxic fumes emanating from the nether regions gituh.
Help this girl. She's also the winner of the SOS Style award. Someone give her a REAL makeover NOW!

Aku Stacy (Stacy)
Stacy takes home the Best Dance Break award and the subsidiary Makan Hati Korang Stamina Aku Vast Tak Semput Pun Walaupun Nari Aktif Bagai. Selain tu, dia juga membawa pulang gelaran yang dikongsi bersama ngan Estranged dan Faizal tuk Mangsa Cameraman Ngantuk/Studio Director Butakah? bila dance break yang choreography meletop tu ntah haper haper angle yang ditunjukkan kat TV.
The song may not have been strong but Stacy ha amazing stamina, that much you have to give her.



Dingin (Ziana Zain)
Who doesn't love Ziana?
Unfortunatey, I have to give the diva the My Dress Was Made Out Of Cupcake Liners award because the sleeves were so disturbing. It was a little old hat, and kak Ziana, despite her amazing performance also got the Semangat Abih Sampai Hampir Hilang Balance award sebab memang all out, sampai ada one part aku tengok she almost lost her balance.
Good show though kak.

Kalis Rindu (Elyana)
Elyana gets the I Was Inspired By A Drag Queen/Christina Aguilera/Gwen Stefani/Fergie Performance award for her cute show.
Aku suka sangat tengok show dia, bersahaja dan selamba. And even though I'm not an Elyana fan, I have to give her thumbs up for her effort. Plus she looked cute in that dress, walaopon aku rasa cam dia smakin membulat sikit.
Takpe.. janji meletop kan...

Persoalan Cinta (Farawahida)
Erm... I never thought much of this song, and it was amusing to see the 'interesting' performance.
It was a good effort though despite the song being weak, and Farawahida gets the I Think I'll Celeberate Chinese New Year Early and the Guess If I Look Like A Chinese Empress Or Dead Vengeful Bride Cum Vampire awards.

Lagu Untukmu (Meet Uncle Hussain)
Wow! Without any doubt they get the Damn You Got Me Headbanging Now Everyone's Staring At Me Like I'm Weird title. Semangat gila!!!! Yeah yeah rock rock!



See told you guys. Aku tak leh carot langsung show tahun ni. Ringan ringan jerk la. Apapon, ni some pictures I snapped. Tak banyak sebab having such a good time leh slip my mind lak.
So from the red carpet jalan ngan Faz, sampai abih post party, here are some shots.

Oh by the way, esok ada some nice pics. Of what? Tunggu!

Faz on the red carpet. Ramai nak dress - she came in rock chic


Que and Linda nearby


Dayang too arrived same time with us


We sat paling depan skali. Ni the crowd


Behind us - and our geng ngumpat whole night, Lina - manager Awal, Awal, Linda and Que


Korang ingat senang nak host live ni? Tengok memasing kerut dahi time commercial break


Ally, Hattan, Saerah, Ramli MS dan Faizal time post party


BFF - Best Friends Forever - Cheryl and Faz


Tengah borak ngan Jac, Tony passed by. Photo op!


Ngan mama Liyana Jasmay. The sweetest mom in the business. And yes, aku pun pakai Superman smalam. Heh!


Ainul acting out Jangan Pandang Belakang 2 time tengah camwhore ngan aku.


Sapa kata Liyana dan Aizat ada per per? Jeng jeng jeng... Ainul enter frame. Merasalah video clip The Boy Is Mine


Farawahida scaring me. Is that sirap ke darah???

PS - Thank you to Mommeh, kak Yus, kak Kelly, Ayong, Huda, Boboy and everyone else involved for the great show. You guys rock!!!! Mintak mintak Datuk Seri Farid and the TV3 top brass realise what great people are on their team.

Reactions:

11 comments:

great pics Joe...esp that of faz..
...thanks!

my streamyx connection sux, so not able to see much of the pictures.

Anyway, bebudak kecik tu POSER abis. Seriously trying to be an artiste, tak payahlah buat camtu sekali. Seriously.

Sepatutnya, they invite Amy Search to do the closing of Isabella and not Jac, sebab diction Jac merosakkan lagu tu. It is such a classic song, why spoil it?

Hi Joe,
i sakit perut smp menangis kot gelak2 baca comments u on d performances!!! sgt accurate "awards" yg u bg kat depa tu sumer!!! tq!!!

awak!
sy bru prsan awk link page sy.hehe!
thnx!ske sgt.ihik3! ;D

btw blog awk slalu jd singgahan sy. :)

best la award yg u kasik...meks sgt setuju...bukan nak kutuk but thats the truth....

hehehe... memacam komen. biasalah.... but pe pon AJL rocks.

i can say the 23rd AJL for me is very class. Enjoyed it this time....except for the camera angles as you mention before. I've been cursing abt it since the stomping show coz they did not focus well and the view are very frustrating. Even during faizal's sampai syurga and estranged performance, it seems like the cameraman dont know what are they doing. It get worst on stacy performance.....adoi....rugi sikitlah for those who watch it on tv. I thought tv3's cameraman are much better than the astro.....OUCCHHHHHHHHHHHH!!!!!!!

agreed. meka dalam stadium tuh get the whole show. not crappy angles.

Joe, aku nampak ko dudu line paling depan kat tepi. Setuju jer dgn keputusan AJL kerana lagu Stacy bukan strong sangat, lagi dari pencipta baru. Walau bagaimanapun, semua persembahan meletop,cuma malas dgn sorotan kamera,X pandai cari angle ker atau malas?

arghh.. jeles..jeles.. cantik baju superman ko! Blue color! Ces.

Kos : memang hampeh kan camerawork

Skull : tu design baru. ogo dia cam baldu sikit. keai superheroes stock new line