Friday, December 19, 2008

Fuck you, you.. you... and you...

If you noticed the title of this entry, you would have noticed I may seem just a little bit pissed.

Of course, a little pissed is such an understatement.

Oh well... "The road of excess leads to the palace of wisdom," - Robert Blake

Cita hari ni bermula ngan nak gi post office nak claim rebate sebab baru renew road tax and insurance keta. Sebab keta aku nih, old enough to be someone's kid (pretty young kid though), after the rebate, I'd be getting double than for what I paid.

So leaving for Johor, I stopped over kat pejabat pos kat Klang.

Nak lalu jam, carik parking and so on, it wasn't all that easy.

Bila sampai counter, I flashed a smile, as customary to the beginning of every good day.

Makcik pakai tudung, baju pink segala, looking like a raisin with no fashion sense moka cam poaka nih, initially ok. Cuma dia cam attitude like, "what the fuck you want, biatch, kaco hidup aku".

Takpe. So with my forms and all, I smiled at her.

"Ni semalam renew ke? Takleh claim."

"Kenapa kak?"

"Sebab ko renew semalam ko kena claim semalam, sebab da takde dalam sistem."

"Tapi kalao da renew, system updated, kenapa lak takde da lak?"

"Sebab kami da hantar info semua kat JPJ."

"But... info semua dalam korang nya system, hantar ke JPJ takkan on your database tak updated? Bukan cam ni physical copies."

"Da hantar takde la....!"

(two minutes of wasted attempts to get an explanation yang leh throw light on how it works, but you think I got an answer?)

"So bila leh ada?"

"Ko datang seminggu lagik.... tengok camna."

"Tengok camna? First of all, bukan kata 15 minutes je ke nak get my rebate? Pastu tengok camna maksudnya sampai aku akak sebelom aku leh dapat rebate aku ke? Give me a date."

"Datang la Khamis ke... "

"Rajin kan akak kerja hari Christmas"

"Ok datang Jumaat."

If you thought the dialogue was ok, you just had to be there. Some people kan yang keja frontline in service industry, especially int he government, or related or associated services that are very government service-esque, memang takde personality, tact, fashion sense (I can ignore that, though it's not forgiveable) and couldn't be bothered langsung with the job they're doing.

I don't mind if indeed there had been a proper explaination and information yang proper so I don't have to waste my time, tapi nih cam sial jerk.

Pada makcik pakai pink tuh, I flip two fingers in salute to your brave attitude of braving everyday with a face as ugly as your real self.


The scene of stupidity!


So like, whatever. Aku pun gerak pick up Juan yang packing for three days two nights in Johor cam nak gi for a six month stint in a Siberian camp. And then, things just got better there sebab then we were on the way. Weather was nice, and we had ample time, so gerak slow jer enjoying whatever view there was - to forget the ugliness of postal workers (the counter staff to be accurate)

And finally in less than three hours (siap stopover Ayer Keroh makan, and Machap (nak pam minyak), we were in Johor Baru (konperm ada sama speeding pasnih - matilah slow leisurely drive kan)

Almost there


Kampung botak


Bermesej ngan Reza yang tengah on air time tuh mintak dia mainkan lagu Kerispatih sebab nak melalak karaoke gituh time bawak keta. If you were listening to Era FM about 6pm, ko mesti da dengar kan cita konon kita sesat jalan.

Siot je kan Reza dramatise the situation. Actually cita dia sampai Pagoh aku nak pam minyak sebab da menyala lampu merah da. Sebab borak nya pasal, terlepas exit. And then panik sebab Machap jauh lagik. Safe to say we arrive in time nak pam minyak so takyah tolak keta.

Heh... Reza lak call kita semua yang convoy (ala ala la sebab setengah belakang jam behind us was Rudy, Farihad and Fida and 45 minutes behind that were the rest of the Press yang naik bas). Anyway thanks for making it a fun ride Reza... walaopon mengejut nak interview over radio and nak malukan aku jerk kan sebut nama penuh lagik, dan kuarkan status sesat (adoooooo)

Got to JB headed towards City Square. Nak lepas stress konon nak shopping. Bukan nak beli belah kat mall. JB nih is a good place nak beli barang bundle (think flea market, people) In fact, tiap kali singgah JB, kalao ada masa mesti drop by nak usha kalao leh.

Saw some nice shoes. And since boots, of the Doc Martens variety back in vogue, especially vintage selections, I was eyeing some designs yang aku suka gila yang more to the high cuts.

Love the exposed steel toe of this Underground boots. Seasoned but still funky


And love the colour of this Doc Martens


Sakit pala tengok Adidas nih.. sayang tak muat


Unfortunately takde yang kena ngan saiz kaki tongkang aku (you know what they say about men with big feet - matilahhhh) so left empty handed.

Pas tuh headed back to the Grand Paragon (grand ke?) nak check in. Hote ni masih baru and quite near the heart of town. Problem is... since masih baru, bersepah sikit ler.

Naik lift dari carpark tengok kotor gila, and nampak cam under contruction still. Until got off ground floor from B3, tengok tengok... ada satu pintu je.. leading to the kitchen!

Motif???

Rupanya salah amik service lift. Matilah takde sign kata service lift ke, no entry except staff ke haper. Babiks.

Finally when going through actual check in, nak je aku meletop.

Mana taknya.

Kan aku da kata, masjid kisahnya keluar syarat yang non Muslims takleh enter kan? Well... latest news is, semalam meka lenient and say leh lak. And since I was the only non Muslim dalam senarai Press, you'd think someone would have told me right, so aku leh bak baju Melayu dan songkok semua so leh properly attired.

ADOOOOO?????!

Thanks to this fucking, unprofessional bitch yang memang dari start aku rasa nyesal je mak bapak tak pakai kondom sampai terhasilnya dia, I was not informed. Tu la kalao nak jadik tokei fun fair, get your organisational skill in order cunt face.

Panasnya hati aku! Aku bab keja nih aku sensitif. Don't fuck with me if I have a job to do. Aku memang pantang orang camni. Jangan sampai aku start nak warpath ngan ko.

All I can say is, if only upper management in Astro knew what I did. Mmmm.... panas hati. Aku lum sampai tahap nak bunuh kerjaya orang (with the truth, bukan fitnah) but I'm getting close.

Bila aku confront orang atasan pasal change nih, leh lak cuak kan? Moka cam kena tangkap jabatan agama da (dia lom ada pengalaman nih, but memantat kuat enough to deserve it)

Anyway, thanks to member aku Red yang tawar nak pinjam baju dan songkok, matilah... aku carot balik tak sanggup aku pakai kimono sebab badan dia besau dari aku. Matilah orang nak tolong nak laser kan.

But I think tomorrow memang aku tanak masuk time akad nikah. Ada orang leh amik pics and all bagik aku, but after this incident. plus several yang sampai telinga aku, aku memang turn off bab Mawi nya wedding nih. Aku still nak tengok wedding dia as a friend, tapi cam tawar hati apart from that.

Too much shit happening here. You would think people would learn from their mistakes. But I guess it's true in this case that shit does rise to the top. So ignore je... tunggu masa ada yang kena.

Apapon, lucky aku da stop tulis gossip column da. Kalao tak hazab la hidup ko kena carot. But don't discount the fact of influence. Betina tertentu nih memang da lama sangat wat hal ngan so many people, and ramai yang teraniaya da. Aku cakap skang... your time will come.

Dah.. stress. Nak gi carik makan and then nak rest. Esok aku post Mawi's wedding pics and videos apa aku sempat amik.


PS - Rasa nak je bukak cita cita juice pasal orang tu dalam Cari forum bagik orang gossip. Awas!

Reactions:

4 comments:

"Sebab ko renew semalam ko kena claim semalam, sebab da takde dalam sistem."

ekkk! joe aku renew roadtax 2 bijik keta kat pejabat pos besar kl & trus claim serentak bro!.. naper kau tak claim just after kau renew kat pejabat pos yg sama bro?

joe, aku tak sure ko tau ke tak psal online claim via pos malaysia website. terus bank-in dalam bank account. senang dan cepat. peace of mind..

ajami sebab aku pakai ejen aku renew road and insurance skali.

xa tau... tapi sama je dia kata kalao claim kena tunggu seminggu gak sebab data takde ngan meka leh?

gila best bro docmart yang dipos tu..
joho kat mana tu?nak pegi sat la beli..bro belikan boleh...hehehe..
yang wane ungu tu....