Thursday, November 20, 2008

Muzik-Muzik semifinal

Here's the list of songs yang layak for the semifinal stage tuk menentukan siapa yang akan bertanding tuk Juara lagu akan datang.




SEPARUH AKHIR MUZIK-MUZIK(Composer/Lyricist/Artiste)

ETNIK KREATIF
Doa Dalam Lagu (Ajai/Loloq/Mawi & Heliza)
Lambaian (Sang Dewi/Ahmad Fedtri Yahya/Fazli Zainal)
Dusta Berkalang (Hafiz Hamidun/Ahmad Fedtri Yahya/Aiman)
Persoalan Cinta (Julfekar/Ku Seman & Izza Rosley/Farawahida)
Songo (Edrie Hashim/Ahmad Farid/Amy Search)
Panas (Cat Farish/Cat Farish & Adeeb/Ifa Raziah)
Pujangga Merindu (Radeen Sri/Hairul Anuar Harun/Syura)
Jarak Rindu (M.Nasir/Seth/Azfar)
Puteri Tarian Kasih (Adnan Abu Hassan/Faris/Anis Aneesa)
Mengharap Sinar (Dior & Khairafik/Dior/Dior)

BALADA
Sampai Syurga (Audi Mok/Faizal Tahir/Faizal Tahir)
Bila Nak Saksi (Tam/Loloq/Spider)
Dingin (Azlan Abu Hassan/Azalea/Ziana Zain)
Sejauh Ini (Sharon Paul/Ahmad Fedtri Yahya/Dina)
Teman Terulung (Azalea/Azalea/Anuar Zain)
Hanya Di Mercu (Aubrey Suwito/Habsah Hassan/Ayu)
Ada Untukmu (Zetty/Abie Abdullah/Nubhan)
Tanpa (Gjie/Wan/6ixth Sense)
Bila Terasa Rindu (Edry Abdul Halim/Edry Abdul Halim/Dafi)
Cinta Terhalang (Sharon Paul/Shimy/Bob)
Cuba (Audi Mok/Faizal Tahir/Faizal Tahir)
Lagu Kita (Aizat/Aizat/Aizat)

POP ROCK
Kalis Rindu (Aidit Alfian/Ad Samad/Elyana)
Mila Bila Cinta (Audi Mok/Ad Samad/Mila)
Separuh Masa (Edry Abdul Halim/Edry Abdul Halim/The Lima)
Bukti (Tony Iskandar/Loloq/Fiq)
Cinta Si Rama Rama (Edrie Hashim/Edrie Hashim/Hattan)
Lagu Untukmu (Taja, Tass & Lan/Taja & Tass/Meet Uncle Hussain)
Yang Pernah (Estranged/Estranged/Estranged)
Mabuk (Tam/Loloq/Spider)
Ku Merindu (Datuk Syed Elias Syed Ahmad/Datuk Syed Elias Syed Ahmad/Shah & Ella)
Aku Lebih Tahu (Ajai/Loloq/Mila)
Aku Stacy (Intan Norul Azlin/Intan Norul Azlin & Layla Ismail/Stacy)
Rimas (Cat Farish/Roxy Tail/The Fabulous Cats)




So puas hati ke? Me personally think list kali nih ok la sikit. Cuma ada beberapa perkara je tak berkenan.

For one, the categorisation of songs. Tiap tahun mesti ada yang tersasar. Tahun ni ok la kot. But pas fine tuning. Kalau ikut pencalonan mingguan, lagu Cinta Terhalang dalam kategori Pop Rock. Tetiba masuk semifinal Balada.

And then ada lak kisah lagu 6ixth Sense, Tak Bisa Memilih tak layak bertanding suddenly, kisahnya kerana perkataan 'Bisa' which is too Indonesian. Erm... anyone wanna check tengok selama ni takde lagu yang layak yang ada perkataan bisa? Oh well... me kinda not happy sebab I thought melodically that song was stronger than Tanpa.

Lagu bakal didendangkan Elyana pun, hasil Aidit Alfian and Ad Samad, aku lebih suka Moleq dan Tarik Tali - but both tak sempat compete. Maybe some sort of mechanism can speed up the process of qualification for a song cause by next year kalau its good, those good songs da basi da pon kang nak tunggu lama lama. Sayang... sayang.... creativity pun ada expiry date... when it comes to recognition.

Another thing, kali ni, Etnik Kreatif kategori paling tak menyengat sekali. Cam nan ado competition. Lain dari Balada dan Pop Rock yang panas gila saingan.
Mana hilang zaman zaman dulu, kategori ni la yang selalu memastikan lagu lagu yang paling kuat.

Owh one last thing. Sick and tired of people kata penyanyi, or lagu penyanyi tu yang dapat tempat. Padahal, this competition is about the song, the songwriter and lyricist. So for me, the one in competition here is the song, not the singer. And it's not about popularity too. Antara bagus dan popular, more often than not - ada beza.

Aku tanak wat pilihan dalam kategori Etnik Kreatif sebab bukan semua lagu aku layan. But in Balada, my choice picks are Sampai Syurga, Teman Terulung, Cinta Terhalang and Lagu Kita should complete the list. Outsiders for qualification are Cuba, Ada Untukmu and Tanpa.

For Pop Rock, my picks are Kalis Rindu, Lagu Untukmu, Yang Pernah and Mabuk. The rest are quite strong, but I think these four are front-runners.

Entahla... kita tunggu je nanti.

By the way, hope pihak TV3 akan memberikan a posthumous award to arwah Loloq yang ada lima lagu bertanding kali nih. His loss will be felt again this time around when his lyrics come on five times throughout the competition at the semifinals stage.
I think it's only fitting kan... don't you guys think so?

Additional info. Ni tarikh for the semifinals, Etnik Kreatif (28 Nov), Balada (5 Dec) and Pop Rock (12 Dec). All the shows will be broadcast live over TV3 from Sri Pentas 2, Shah Alam from 9pm to 10.30pm.

Kalau nak tiket, sila ke kaunter pengawal di Sri Pentas, Bandar Utama or Sri Pentas 2, Shah Alam bermula Isnin (24 Nov) Chery Samad and Faizal Ismail will be hosts for the event.

Eh ok la.. ni celah meeting sempat update nih. Enjoy the pics. Tak banyak pon aku amik... sibok borak je. Aku banyakkan kak Ziana sebab da lama tak jumpa dia. Ok ok... got to go. Meetings!






Reactions:

8 comments:

sepatutnya tanpa-sixth tense tu pop rock & bukti-fiq tu balada. salah kategori ni

well... malas aku cakap. pepandai orang dengar pun leh bezakan

agree on your point that 'even creativity has an expiry date when it comes to recognition'..

lagu2 elyana semua mantap2... tp ntah still layak utk bertanding thn depan.. :)

tu la pasal. i may not fancy her personally but i agree album nih banyak lagu power

kenape x de lagu KETENTUAN AUNTIE MELAH N KU MAHU DATOK CT????
puskis btol!!