Sunday, September 28, 2008

Tourist guide

Yeap, that's what I became today. A damn tourist guide. The day started early for me sebab gi jemput kakak aku yang balik dari Jakarta hari Jumaat lepas. Dia dok rumah member dia kat Ampang, so gi pick up dia dulu nak hantar balik umah for lunch.

Pas abih melantak lepak nan kedua orang tua aku, hantar dia balik sana. Masa tu ingat nak lepak.

Tapi sebab satu satu geng aku semua da balik kampung, rasa sunyi sepi lak Kuala Lumpur ni, walaupun di banjiri manusia!

Lepas call beberapa orang, decided aku buka kat rumah je la. Besides, since I didn't have plans, I thought I'd just spend the Sunday at home. Da sampai tengah tengah KL tuh, tiba tiba dapat panggilan from Leo. Rupanya my best friend ni da sampai KL from Jakarta! Yeay!

Dengan letih banget tak cukup tido, aku pun meet up ngan dia, sorang lagik kawan dari Jakarta and another friend of theirs in KL nih.

Makan dan melantak kemudian, member meka nak gerak balik. So aku pon terus bertugas ler jadik tour guide. Mana ek nak bawa meka ni? Aku nih banyak tempat tau, tapi kan sebab KL ni kita da biasa sangat, tatau lak nak bawak ke mana.
|
Through the eyes of a tourist lain kot. Pada mata kita, KL nih kekadang cam membosankan da sebab da too used to it.

So destinasi pertama - Dataran Merdeka. Cita la serba serbi history, termasuk sejarah tak perlu pada meka, sambil meka bergambar sakan. Leo da kali kedua jalan jalan ke sana, first time ngan aku gak. Tapi for Danny, ni kali pertama dia so I guess it was kinda nice for him.


Tourists....


Discussing the photgraphic merits of the shot they took. Aiyo! Perlu ke!

Puas ler memasing cam whore sana. Seronok lak aku tengok gelagat meka ni. Yerla.. dedua kaki photography. So angle bersungguh ni dicari.

Dari sana, gerak la a few other places. Pusing ke area Chow Kit dan Jalan Tuanku Abdul Rahman yang tengah meriah tunjuk meka the unconventional sights of KL's red light district, pusing tunjuk meka Istana Budaya, before realising Eye of Malaysia tuh da takde.

Since they had just come from Singapore dan sana pon da pasang benda alah tuh, meka nak tengok the KL nya, but sayang terlewat.

So pusing sana sini, ke area Batu Caves lak jelajah. The temple memang tutup, tapi sempat ler meka puas hati amik pics gak kat sana.

Sebab meka da actually whole day jalan, even before meka jumpa aku, hantar ler meka balik sebab kesian sangat pas kami gerak ke Pavilion pastuh lepak jap, moka memasing da nak koma.
So sent them back to the hotel, and redah jalan ke Pelita for sahur.

Geng Pelita yang tinggal berapa ramai je. Jue ada skali, and we were joined by Ayooi, Along dan dua orang lagik kawan. Tak ramai. Majority da balik kampung. Kami yang tinggal tinggal ni je yang akan dok KL sepanjang the Raya festivities. Rasain kebosanan.

Aku lepak dalam sejam lebih mata da berat. Walaupun letih, sempat lagik cam whore. Dulu aku ni peminat bola, sang tak sangat. Time tu la, aku sokong kalao international club, Manchester United (skang nyampah lak), and kalao local, mana lagik kalao bukan negeri sendiri, Selangor Darul Ehsan. Anyway time aku abih skolah masa kat kolej la gila bola. Sometime 1993 gituh (matilah tua gila aku rasa)

Tu la first match aku tengok kat stadium pun semifinal Piala Malaysia I think, Selangor lawan Singapore, the last year the republic main dalam our league and all.

By the 1995, aku ni kira hardcore la. Semua match home and away mesti gi, kecuali yang Sabah, Sarawak dan Brunei yang tak mampu masa study, as well as Kelantan sebab kami tidak digalakkan pergi. Ganas seh!

Masa tuh favourite player banyak, and semua jadik member. But one player yang masuk the team in 1996 was my favourites bebetul la back then. Asmawi Bakiri namanya.

Heh... pas da ilang minat kat bola pas Selangor da julang Piala Malaysia tiga kali berturut-turut, aku tak keep in touch ngan bebudak bola ni. Last jumpa abang Azman Adnan pun masa Sehati Berdansa.

Anyway, ada sorang ni leh kira geng Pelita gak. Da berapa kali serempak sana, memang borak kalau da dok sekali. Abang Asmawi. Heh! Cam masih fan je aku nih kan. Anyway tengok dia, rasa cam nak gelak je sebab masa tu masuk team still fresh young thing gituh. Skang da 2008. Da 12 tahun berlalu. Aiyo... someone could have had a 12 year-old kid in that time. Damn! I feel old!
Ni sempat cam whoring ngan abang Awie sat. Football trivia - Asmawi has also played for Sabah and Perak lepas Selangor. He then moved on to MPPJ and then Shazam Muda. Skang full time businessman gituh.


Awie isonly two years elder than me, but I think I look way younger. Tetap kan nak feeling awet muda. Heh...

Oh man.. dunno nak buat apa esok lusa. Seriously kengkawan semua da balik kampung. Aku nak ke mana lak malas nak jauh. Aduh... esok esok je la wat plan. Malas pikir.

Reactions:

0 comments: