Sunday, June 08, 2008

Pearl Island

Korang ada something yang nostalgic gila tak yang kalao you guys go through it confirm meleleh airmata?

I just found out I have one very special one.

When I was a kid, we're talking like bebetul sekolah rendah, family aku selalu ulang alik Penang. It was more than a tourist destination and a holiday getaway for us.

My dad penah keja banyak company besar sana. Tamco (tapi transferred the PJ office pastuh), ITT and then VDO.

Our roots memang kat Pulau Mutiara. Tu sebab orang kelakar ngan why I can't speak Mandarin or Cantonese. Aku orang Hokkien. And aku use only that dialect. Which is especially famous up north.

Penang Hokkien ni lenggok dia, patah dia, dan irama cara sebutan lain, lebih merdu then anywhere else. Ada words and phrases yang lain pon, unlike Hokkien kat selatan tanahair.
So bila aku dok membesar kat Klang yang pakai Hokkien selatan, memang slalu ler aku kena perli konon cakap salah, padahal bebudak nan ado paham that it's the northern accent.

Yes, I am technically a Penangite. Pulau Tikus mind you. Walaupun haram ingat apa apa sangat now. Cuma teringat lobster termidor yang cuma RM30 yang very delicious kat End of the World kat pulau (yes, that is the name of the restaurant - pastu bila saingan dia bukak pakai nama Beginning of the World).

Anyway, aku da lama tak ke Penang. Last aku rasa 2002 masa Akademi Fantasia musim kedua kot time tour. Or was that 2003?

Semalam aku gerak ke Penang on my own. Bebudak Alif FC ada gathering ajak join, si Alif pon mintak ke sana.

So drove on my own.

It took me three hours and ten minutes je nak sampai exit Juru dari masuk highway from Klang (ni tak termasuk time singgah R&R), before aku di pick up by Juan and geng Alif FC jemput ke rumah Alif kol 4 pagik. Segan sebenarnya, nak dok hotel, but family dia insist we all put up in their home. Terharu sangat!

Jap. Detour sat!

Kalao korang penah ke utara, korang tau kan mesti lalu Bukit Beruntung punya area?

Well, nih ada story sikit.

Masa nak approach area Bukit Beruntung, suddenly my car cam tak ada pick up, macam mendaki, Padahal nan ado! But at the same time, meremang bulu roma tahap naik cam afro!
By instinct, aku tengok cermin belakang.

Nothing there... bukan nampak pon sebab gelap gelita. Takde traffic.

Entah kenapa, by instinct aku decided to look in the rear view mirror again.

This time, it took me a second or two. Ingatkan head rest back seat tempat belakang on the left. I saw it for a second sebelom aku alihkan pandangan back on the road.

Yeap. There was some...erm.. thing sitting in my back seat, belah kiri.

It looked like it had some sort of hood ker something drapped from the form of a head.
I didn't bother to do anything.

Mak bapak aku bab nih da ajar aku. Aku memang konsep Jangan Pandang Belakang, Tamau accident. So baca doa sikit and pretended nothing happened.

Tapi geram!

So messaged Juan bagitau something happened. Yerla.. pantang kalao nak gosip kan!
Dia lak leh mintak aku explain. Sial jer. Aku kata aku explain nanti aku sampai Tapah, aku call cita. Takkan nak ngumpat benda tuh depan depan kan, Suka tau nak mengundang malapetaka.

The thing stayed there for about ten to fifteen minutes. Menumpang katanya. Geram!
Tiba tiba dalam tension (tak takot sebab sakit ati) aku tergelak. Nak tau kenapa?

Sebenarnya aku tension sebab dia tumpang tuh yang memberatkan keta aku. Akibatnya aku kena tekan minyak lebih nak lajukan keta.

Dalam hati aku sumpah ranah jer! Sial ko! Dahla tumpang tak mintak izin, ko da la berat!!!!! Buat abih minyak aku jerk! Da la minyak mahal, hantu bodoh! Tension!

Dalam benda tuh in my mind, aku tergelak and thought the next thing which was, kalao bayar tambang takpe. Bagi la nombor ekor ke haper ker. Yes, the Chinese streak in me is very much alive. Ada benda camni je hati terdetik nak mintak nombor. Matilah!

When these things played in my mind, aku tak dapat tahan, terus gelak sendiri. Takde masa nak horror....

I looked in the mirror. It was gone. And my car was back to normal.

Anyway, lepak rumah Alif rileks sangat. Kawasan rumah dia macam tenang, and cantik. Then nampak sign ni. Sambung gelak teringat kejadian malam semalam.

Tuh dia! Hadiah yang memang melampaui Kepala Batas


Pagik semua bangun, mama dan papa Alif belikan kuih muih, nasi lemak, roti.. aiyo! There was a lot more la. No shortage of food here. Bebudak semua (there were a total of five of us - tak termasuk Alif dan anak sedara dia, Haziq) melantak la.

By late noon kami gerak gi makan nasi kandar yang di belanja oleh papa Alif. Aiyak!

Alif and family dia yang besh gila!


His family gerak balik pastu. Atas desakan aku, semua setuju ke pulau. Rindu Penang wei! Aku tak kisah ke mana. Janji nak ke pulau naik feri!

Ni lagik nostalgia. Teringat terus aku masa keck slalu naik feri.

So we did. Aku sempat mata berkaca. Teringat dulu ada jelly fish. Ni nampak sampah light light jer jadk pengganti.

Still it was nostalgic.

Teringat time cuti ngan my mom and dad ngan sis. Mesti slalu ke Penang. Pastu bak balik stink bomb berapa carton. Ado!

Anyhoo.. here were some sights I snapped.

The Penang bridge from the ferry


Penang island frm the ferry


Tapi ni best pictures. Cantik tak feri nih. Nama lak Pulau Undan.



Another view


What's so best you ask? Well, ni nama singkatan dia tertera bahagian depan feri. Someone sure has a sense of humour. At least we assume sexual equality gituh!

Sapa nak naik P.UNDAN?


Sambil tuh kami semua sempat la snappy banyak benda lagik, tapi yang penting semua konsep cam whore sibuk photography. Orang dok dalam keta malas kuar pandang kita semacam je kita kita nih yang konsep kanak kanak riang.
t
Aku ngan Alif cam whoring





Part of the Alif FC family


More pics of Alif



The ferry trip seemed to end so fast. Cam sentap lak. Rasa nak pusing balik nak naik the next ferry again lak. I guess it's true. The older we get, the faster time passes us by. What was about ten to fifteen minutes feel like an hour for me as a kid.

The ride is over


Hung out at Queensbay Mall yang depan Pulau Jerejak yang da cantik tuh sampai malam before heading home. Cuti pendek sangat. Nak wat camna. Ada time one thing for sure. Aku nak balik ke Penang lagik. Tima kasih lapada Alif and family yang jaga kami semua sepanjang sana.

Reactions:

0 comments: