Monday, May 26, 2008

Konsert Final Akademi Fantasia 6 - Part 2

Finally pagik pagik buta camni, imageshack baru ok so baru aku dapat upload all the pics of the night before. Amik ko... opening shot nak tunjuk trophy Akademi Fantasia juara. Setakat ni da tiga kali aku pegang trophy ni yang berwarna emas.


Of course, there was Zahid's which was such a proud win for me, because memang aku follow gia, and then there was Mawi punya, which also aku rasa bangga sebab believed in him enough walaupon time tuh da tersingkir dari Konsert Prelude... and now, I got to hold it once more, belonging to someone I can proudly say I supported all the way.


Yes, congratulations to Stacy!


I am so proud of you, only the second girl to win this competition, and the first East Malaysian to defy the odds of orang orang dengki yang mencari seribu satu alasan menidakkan bakat ko.


Anyway, ni some statistics korang mungkin interested to know, beginning from kedudukan peratusan total by the end of the close of the votes, to the total undiam diterima and statistik jumah AFUNDI kalao dbandingkan musim lain.

Finalis Peratusan Undian Di Konsert Akhir
STACY
43%
RIZ 18%
NUBHAN 14%
TOI 13%
NADIA 13%


AF1 AF2 AF3 AF4 AF5 AF6
Jumlah
keseluruhan
AFUNDI
4.5 juta
15 juta
10.9 juta
7 juta
6.6 juta
3.8 juta


Konsert Akhir AF6
Keseluruhan musim AF6
Jumlah Undian
879,000 3.8 juta


So tuh ler facts and figures. Malas nak ulas, so spekulasi sendiri apa yang korang nak. Whatever it is, personally, I don't think Akademi Fantasia is a failure sebab angka AFUNDI jatuh, sebab ratings meletop tetap naik jerk tiap musim.


Tapi tuk aku ni menandakan orang da malas undi, especially because 1. production values concert tak melambangkan sincerity towards the arts of performance (dari pilihan lagu, ke kehadiran pelajar yang kualiti kureng, production values termasuk hos yang hardly interesting to pengkritik yang paling boring antara enam musim) and 2. kejayaan or lack of product Akademi Fantasia post competition.


Nama Akademi Fantasia masih gah - but only as a TV show, so hopefully Maestro plays its part well to ensure AF6 winners deliver the goods in term of albums while Astro lak pastikan musim ketujuh nanti (yer... ada dik oi) lagik elok sikit. Dengarlah rungutan orang ramai. Jangan pekakkan diri jerk... the power of the audience should be respected.


And so what I think of things now? I'm damn happy sebab Stacy will now be a major threat to many in the industry kalao Maestro treats her right. Apart from that honestly, aku yakin Nadia dan Riz pun menyengat, while aku yakin Nubhan will do well too. Toi? Erm.. entahlah but I wish him all the best because honestly he is going to need it because aku dari awal da see his path. But biasanya I hate to see myself being right on this kind of things.


Yes, it's post competition, so takyah stress gaduh sapa pilih sapa lagik, aku mintak sapa selama ni sokong their favourites, termasuk anti klubbkidd yang membantah segala kata kata aku skang, pull together and keep supporting these kids.


This is when they need you most.


On to a happier note.. ni pics dari smalam. Enjoy the pics guys.. kalao loading lambat aku takleh nolong! Memang kali ni wajib berat sebab pics banyak!

The finalists with a champion - abang Ramli MS!



Now on their own...


The top three


Tempat kelima - Nadia (tetap diva aku and still worthy of a top three spot no matter what)



Tempat keempat - Toi


Tempat ketiga - Nubhan


Tempat kedua - Riz


And the champion? STACY!!!!!!!!!!












Nadia and I


Walaupun muka berminyak nak gak amik pic of the moment with Stacy... da berpeluh poco poco sejak 3 petang mana muka tak camni...



Perasan tak baju kak Mah glamer kita cam familiar? Love both these ladies.


With her brand new Peugeot!



And another lovely Sabahan lass, my baby sis, Marsha!





But not to be forgotten... the other bintang bintang Akademi Fantasia. Keep supporting all of them no matter what if you really thought they were worth your time selama ni...
(from left : Alif, Stanly, Naim, Lufya and Saida)


(from left : Faisal, Rina, Ika and Yana)


Phew!! !Now you guys know la why it took so long nak edit, upload and link everything?
Am I happy? Hell yeah! Stacy won. Memang aku disappointed sikit Nadia got fifth, but takper.. like I said, rezeki meka masing masing kat luar lain lain, not determined by ranking, so sapa nak berjaya work harder la kan? Yang penting sapa kata sokong, keep on supporting.

Enjoyed the night immensely. Dapat jumpa carut mencarut ngan Saida yang honestly aku tak jumpa sejak elimination dia sebab ada je hal. Also Lufya (matilah ratu ketek) yang aku memang suka personality dia sangat sebab dia colourful and fun. Naim was polite dan perkenalkan diri sebab lom jumpa and cam terkejut berok aku sibuk carut aktif sangat ngan Lufya dan Saida, sambil laser Alif yang sengih biasa da kot ngan molot aku. Sempat wish Stanly condolences.

Yana salam ngan aku malu malu, Ika tegur panggil aku pelakon Gaia (aduh!), mama Rina cam happy to meet me nak perkenalkan diri sebab baru sempat jumpa while Faisal sengih jerk keja takot kena carot.

Aduh.. had so much fun.. walaopon sedih sikit Faz ada tak sempat jumpa dia. Got to meet Stacy's family though yang tegur aku. Mom and dad dia lak nak bergambar ngan aku, which was so sweet.

Kat post party pas PC semua bebudak dikerumuni, but got some time with Stacy who seemed to be enjoying every moment of it all, which touched me so much because yes, I do know her personal story walaopon aku tak jaja kat blog ni sebab tujuannya tuk elak mengundang simpati.
I wanted people to see her talent, I hoped for it, and it happened. And I am so proud. I hope this is indeed a new beginning for her to change all the things she went through.

Lepak kat stadium dan ciao by about 3am. By the time balik, bergayut ngan Sarimah yang withdrawal symptoms da katanya sedih Akademi Fantasia over. Told you girl, this was no ordinary competition and you get sucked into it.

Over an hour later, tried updating sangat but gave up.

Spent the whole Sunday doing the same thing but hopeless.

Ni baru sempat update everything because damn imageshack baru up and stupid torrent baru completed for me to rip the mp3s nak letak sebelah.

Anyway, will post more pics tomorrow of the kids. Kalao sesapa minat Riz dan Nubhan sila ke MrManager, dan kalao Toi.. erm... ke SINI kot. Kalao nak more on AC Mizal, CLICK SIN! (aku sah kena carut bebudak ni nanti)

Ok... going to catch a little nap. Siang ni ada hal lain lak. Ciao bella!


PS - Sesapa suka the pics, you can use them ON CONDITION ada kredit aku and link me. Jangan pepandai crop dan tempek cam it's your own pic, that's just rude... not to mention an infringement of intellectual property copyrights (plus mengundang malapetaka kang ngan sumpah seranah dari aku.. so matlah ko!) Fan clubs yang nak these pics, email me at klubbkidd@gmail.com and ask for non watermarked pics ok.

PS again - pada semua yang tegur aku, thanks,, sori kalao aku kelam kabut sikit rupa... biasa la.. panas berpeluh melekit tak selesa pas sibuk poco poco masa karnical. Love all of you yang said hi, and hope you guys keep supporting me!

Reactions:

0 comments: