Monday, April 28, 2008

Stanly the totok drama queen!

Diari Akademi Fantasia 6 - Minggu 7 hari pertama

Ari ni bukak Diari je kena layan justification tuk the wardrobe. Malaih la. Cakap jer la apa korang nak, tunjuk jer la apa korang nak... doesn't change fact they're ugly in the Jasmi Rejab inspired, Yoda approved combo made in hell.

Moving on, Nadia, Nubhan dan Toi dibawa keluar.. AGAIN. Enough of these outdoor trips la. Letih la.

Kak Fati conduct classes for those remaining in the Akademi with mock questions of how they would face the media. The nice way la. Cause in reality, amik ko! Panas kang dibuatnya.... tapi sebab ni fantasia so expect things to be polished and sweet. Unreal la sikit.

Back to the surprise trip - rupanya meka di bawak... erm.. fishing. Sesuai la Nubhan dan Toi ke laut.. da memang biasa da time meka nyanyi slalu ke laut pun. But I wonder how they make the selections and destinations. I don't see the need for it at all la all these trips.

Toi seronok dapat kerjaya baru kerana kehebatan mancing nan ado dia lebih hebat kemampuan nan ado dia menyanyi.


Yawn... games and all. A little sleepy nak layan these things. Especially with the games sessions.

Alif pun ngantuk kalao main game. Terus minum shushu jer tidow..


Nadia hebat gak with her catch... but overall I didn't really bother to pay attention to the fishing trip.

Once they reach back Akademi, they all get audio messages from their families.
Sodih la gak memasing dapat their pesanan.

Tapi yang nak muntah tuh, si Stanly punya family drama. Please lah. Puke puke puke!
Toi punya bini dia jeles dia nari ngan pelajar perempuan. Oh please... love may be blind, but I don't think the girls in the Akademi are. Eeewwwww!

Ayah Alif pesan lak pasal Nadia kalao nak 'main' jangan pegang-pegang, tergelak sat. Ok, we get what it means, but adult nature sikit ler lawak bila da cross kita nya otak kuning kan.
Gawd... that was a boring first half.

Second half lak... pengetua da masuk. Amik ko... we got a clip of Stanly tengah b*tchy ngan Stacy. So all in all you know the drama's on!

But before that kita kena deal ngan bebudak tetiba nak cita pasal how it was to have Rina in the Akademi. Snooze.

Terjaga sat bila Stanly tetap nak go on about Rina.

"Tapi satu benda yang kadang-kadang menjengkelkan kita orang ialah bila mama tegur tanpa mencari bukti dulu. Sebab dia tegur dulu, dia marah marah marah... melulu dulu, lepas tu, dia tatau apa sebenar punca benda tu. Kadang kadang kita pun terasa."

Pastu konon cakap turn around nak puji Rina baik katanya...

Riz lak kata, "Bagi Riz, kitaorang selalu bergaduh sebab mungkin sebab kadang kadang mama tegur Riz buat itu buat ini, macam macamdia tegur kan. kadang kadang bukan salah Riz tetiba dia tegur macam tu tanpa usul periksa macam Stanly cakap tadi. So itu yang macam Riz terasa hati. Tapi bila kita fikir fikir balik, macam dia orang tua dalam Akademi ni, betul la kan, ini realiti, dia sebagai orang tua dekat dalam Akademi ni, dia tegur anak anak dia semua kalau buat salah semua. Mungkin Riz ada salah kan. Riz pulak macam budak budak nakal yang kurang mendengar cakap orang orang tua pastu, itu macam kita ada perselisihan faham. Tapi takdelah teruk sangat. Takde simpan dalam hati. Bagi Riz, mama ni yang Riz respect dia walaupun dia da berumur tapi dia masih semangat kejar cita cita dia nak menjadi penyanyi."

So, which one you think is a more humble statement.

The next scene, mula da. Stacy kena kaw kaw dari Stanly.

"Patut ko selalu kurus, banyak cacing."

"Anak musang kalau rambut sudah macam beruk kat Taman Sepilok sudah mau datang lari menyanyi."

Stacy macam malas nak gaduh. Pastu she tried to laugh it off. Stanly masih tak puas hati sambung statement tak perlu dia.

"Ah dengar la statement si musang tu, mulut musang bukan ko tatau, berbelit belit. At least kalau gajah ni..."

"Uwaa.. mengaku gajah sudah," gelak Stacy.

Pungut the camera kena mencelah.

Stacy pointed the finger kat Stanly and just said "Itu"... indicating Stanly started it. And Stanly melatah, "Ko panggil aku gemok apa hal!"

Aiyo.. cam pondan emo sangat!!!

Deal with it fat boy! You are fat... not to mention short.. and you are b*tchy... perhal lak nak melatah. Insecurity sangat. Biar buruk rupa... jangan buruk perangai.

Ish ish ish... tak abih abih Stanly ni. Dah lah tak sedar untung dok dalam Akademi....

WALAUPUN!!!!

Walaupun Stanly tanak mengaku dia kata Stacy start dulu, bukti footage ada.

It all started dari meja makan bila si Stacy layan Kutip.

Si Stanly cakap, "Kalau dia tak pakai make up.. macam muka mmmmm..."

"Gila! Dia jeles sebab muka dia tak boleh make, dia gemok," balas Stacy.

Sentap bijik da... da kena hina camtuh kena la balik.

The fight continued.

Masa sebelom masuk dance floor for the first fight scene shown, dia saja try and tilt the mineral watter bottle masa Stacy tengah minum. And then rampas cushion di pegang Stacy nak bak dalam bilik. So immature.

And yes people, kalao korang ingat meka bergurau... sebab yerlah pas ni mesti kuar statement cover line kan, ala PR kononnya bergurau, aku risik ngan orang Akademi.

Al kisahnya, MEMANG MEREKA BERPERANG! Memang the fight took place and it's not meant to be cute or usik usik. Mintak mintak tenaga pengajar put their foot down and ajar sikit si Stanly budi bahasa. Mungkin tak cukup kot bab tuh gak selain dari limitation nyanyian dia.

Round 1 - Da kutuk Stacy, Stanly tak puas ati kena carut balik


Round 2 - Masih tak puas ati, saja cari gaduh ngan Stacy lagi


Round 3 - Da masuk dance floor, still tak puas ati nak gaduh. Pastu carut Stacy yang start the fight. Keji sangat Stanly nih


After the dust settled, meka discuss what songs they would like kalao they could pick their own. Berangan tol Stanly feeling kata nak lagu Il Divo, nak arrangement camtuh and then went on to ask for his choice of songs. Pastu nak kata nak duet ngan Stacy. Nak tumpang ke sebab dia favourite.

Statement tambahan.

"I hope that this week kita semua dapat lagu yang betul betul grand. Betul betul dapat mengangkat nama AF. Kita tanak pengetua kita malu, kita tanak diri kita sendiri malu, kita tanak season kita AF6 malu. Nanti orang kata kejadahnya AF6 ni nak bawak gi IB."

Tau takpe... but problem is bagi lagu apa kat ko pun hancur. Memang ko memalukan semua. Ptoiii!!! Lagu lagu ko dapat memang grand.. cuma nyanyian ko jerk cam grand hanj.

Out out out!!!!

After the drama, evaluation time. Ramli punya evaluation.

Stanly : Sebutan Melayu kurang Melayu.
Nadia : Kurang consistent.
Toi : You are not a guitar player, tiap kali tukar chord mata ikut.
Nubhan : Angsa!
Stacy : Dikatakan banyak belajar. Bukan kritikan tuh.
Riz : Focus kat only at one thing at a time and lupa everything else.
Alif : Work hard, and set mechanically.Kejung ler kiranya.
Pemberian lagu. All with new arrangement. Aduh.. mampu ke meka nih.
Last scene all the bloopers with Sarimah... pecah perot aku gelak.

Lagu tugasan minggu ini

Alif - Rozana (Search)
Lagu bakal jadik penyelamat Alif kalao dia leh overcome dia repeated weaknesses. Will he or won't he? He'd better after last week's votes dia dok second last only to Rina. He needs this to jump in votes or he may just be the surprise eliminated. While I don't think that's possible, still, he needs to work harder.

Nubhan -
Dealova (Once)
Recycle tol nak bak balik lagu ni. Baru musim keempat Faizal perform lagu nih. Soalanya, leh ke Nubhan perform as well. Nak harap better memang haram lah kan?

Riz - Memburu Impian (Kaza)
Lagu strong, and not much of a challenge for him. Kalao dia tak main main and relax sikit, this could make sure he's in the final.

Stanly - Footloose (Kenny Loggins)
Nyanyi pun takleh... ni siap lagu rancak. Abihla another retro classic to be destroyed by Stanly.

Toi - Syakilla (Rahim Maarof)
Arggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggghhhhhh!!! I used to love this song... skang..... nangis la camni satu demi satu lagu favourite aku dihancurkan!

Nadia - One Night Only (Dreamgirls)
I wonder which version dia akan nyanyi. The Jennifer Hudson or Beyonce version? Or the remix yang slow then masuk disco. Either way dia mampu. No hal la...

Stacy - Hati (1957) (Datuk Siti Nurhaliza)
Aduh... lemau la lagu ni tu competition. Bagi la better song. Mendayu dayu sangat. But I guess some people like it, so ok lar. No problem too for Stacy.

LAGU BONUS
The Music Of The Night
- Phantom of The Opera (Barbra Streisand)
Abang Ramli, if you are reading this, I won't forgive you kalao ko bagik Stanly nyanyi lead ni feeling Michael Crawford! Keji sangat tau nak destroy the classics!
Strong song, but to give these kids.. is like casting pearls before swine.
Why the Barbra Streisand version? Give me the original cast recording solo featuring Michael Crawford anyday. Ada beza tuh.

Medley Songs - Nasi Goreng (Black Dog Bone), Apek & Marjiana (P.Ramlee), Terbang Burung Terbang (P.Ramlee), Obat (P.Ramlee), Cik Kecik Keboom (Saloma), Lagenda (Sheila Majid)
Ni baru kena sikit as a bonus. It'll be fun. Painful to watch some of them, as well as to hear, but fun.

Lagu tugasan semua da update sebelah. Layan...

Reactions:

0 comments: