Monday, April 14, 2008

Speedy Gonzales!

Title posting ni ialah tu describe my movements ari nih. Whoo!!!! Gila la ari ni aku jadik Speedy Gonzales! Awal pagik buta da ada kat ofis (former worplace - matilah) nak settle ngan HR.

Borang EA aku tak lengkap. Dua minggu still konsep meka tetap moisturizer (pelembab la) nak settle my paperwork.

Meka confident borang EA lepas aku tu 2001 dan 2002 tak penting katanya (akibat aku spesis tak penah declare income tax sebelom ni baru nak belajar).

Nak tanak.. aku pun ke ofis Lembaga Hasil Dalam Negeri kat Jalan Duta.

Memula tension kena sepak dari blok 9, ke blok 8A.

But from there, aku ok kot sebab akak yang handle aku tuh, cam aku. Heh.. merasalah feeling popular, terus ada yang nak bantu. Syukur!

Moka blur jerk aku, but thanks to akak yang jaga aku tuh kerana make it so much easier. Got all the relevant borang.

Yang sakit atinya of course la borang EA 2001 dan 2002 yang missing from the whole stack of my papers with me tuh, penting. So aku pon balik ke opis dan berdepan HR.

"I want my borang EA for 2001 and 2002."

"Owh.. erm.. orang yang handle paper ko takde la Joe."

"I want my EA forms... NOW!"

And walaopon I was told it would take another week to get them (sebelom ni pun bagik meka dua minggu nak settle), it took only three minutes to get them. Panas ati... sia2 aku ke LHDN incomplete. All because of the laziness of some people.

Dari sana, rush ke Astro tuk PC tuk Faisal yang tersingkir.

Lega ati sikit nak lepas all my frustration with kehadiran kengkawan yang ada nak menenangkan hati and menceriakan hari aku.

Of course Faisal direct kena carut light light, heh... tapi honestly dia ni nampak baik (tone deaf takde kena mengena ngan perangai orang yer in some cases), walaupon takde emo sangat. Merasalah horror kot kena carut depan depan. Heh...

Faisal happy jer... makan ati tak freekey dari forum CARI?


Abih tuh, gi layan smoking jap kat Jurassic Park (tuh nama smoking area outdoor kat Astro ek... bukan tempat lain)

Perasan ada orang familiar lalu kat dalam.. Khai dan Rosma. Meka jenguk kita kat mana jap. Banyak wo invitation meka nak edar tuk hari bahagia meka yang smakin dekat. Tapi yang tukang angkat invitation tuh macam familiar jerk.

Bakal pengantin...


Siapa manager meka ni ek?


Cam kenal.. pandang sini jap...


Tuh diaaaaa.. siap pose. Ingat agik tak kat pengkritik bebas tak bersora pose jer tuk konsert ketiga?


Amik ko! Rupa si Fizi. Merasalah lebih glamer dari artis di manage. Borak kejap agik, then rush balik nak settle some stuff. Can't say much, except am going to be very busy this week.
Nanti aku cakap la apa dia ujung minggu nih ek.

On to today's Diari. Nothing much... flashback to rehearsals, kesian tengok Ramli MS pening layan bebudak nih tol.

Then on to bacaan wasiat. Pelik tol kenapa meka nak wat time Alif, Stacy dan Stanly tuh takde. Mungkin sebab tiga orang ni top three dalam undian dapat bonus gi tengok drifting.
Erm.. tak sesuai dapat bonus. Bab Stanly especially. Dia tak layak tol for any rewards. I think they going a bit far in giving out rewards, and patutnya reserve bagik meka yang buat terbaik as determined by tenaga pengajar.

Back to the Akademi, ada pertandingan masa cucur Adabi. BORING!

The celebrated Nadia's birthday, and nyanyi lagu iklan KFC - whoopie. Next!

Happy B-Day Nadia...


Kelakar tengok Stacy nak sepak belon jatuh when she lost her balance and fell over a kotak pastu merayu ngan camera supaya jangan kuarkan scene tuh dari Diari.

Evaluation puas ati tengok meka semua kena bantai! Dari Syafie ke Siti Hajar...

Stanly kena kaw sampai Syafie tanya betul ke penah dia join koir sebab pitchy melampau. Sayang edited tak tunjuk semua.

Bila Ramli MS masuk.... one more round.

"Saya tanak komen lagi, every week is the same thing."
You don't say bung Ramli. Bebudak asik wat mistake sama jerk.
Bung Ramli kenalkan new syllabus. Every Monday pas dapat lagu, bebudak dapat one hour, before bung Ramli check, nak tengok bebudak leh hapal the melody of the song tak. Also new rule, lunchtime dan dinnertime bebudak restricted to speaking just in English. Hopefully this will help improve their delivery.
Ok ok.. on with lagu tugasan baru.

ALIF
Hai (Adam AF2)
Mencabar bagik dia sebab he basically has no personality or soul. Tapi lagu ni catchy dan kalao dia leh up sikit pun da cukup nak bagik dia an interesting performance for this week nya concert. Mampu, tapi entah wat ke tak jerk.

NUBHAN
Kembali Senyum (Izwan Pilus)
Personally lagu nih lemau, and with the same problem as Alif, tatau la camna si Nubhan ni nak buktikan dia improve ke tak. Setakat ni his performances are getting bad to worse. And prestasi dia makin nurun... so don't know if this week dapat bantu dia ke tak.

RIZ
Time Is Running Out (Muse)
Walaupun I see nothing special in Riz so far, siap nak carut je rasanya ngan prangai melampau diva dia, but this week dia dapat my fave song, so antara kena puji gila gila atau kena keji nak mampos la. I think he can carry the song, tapi the right rock feel is essential and that, aku tatau kalao dia ada ke tak. He has this contrived sense of stereotype of what rock is, so it could end up really good, or campy as hell.

STANLY
Umi (Datuk Shake)
Lagi satu lagu sedap bakal dihancurkan. I expect nothing from him anymore. Will he prove me wrong? I doubt it.

TOI
Beautiful Girl (Sean Kingston)
Bagik aku gelak je dak ni dapat this song. Doa jerla... dia ni nunggu masa je nak kena eliminated. I expect it to be a mediocre effort (not horrible) but enough to put you to sleep. After all.. it's Toi.

NADIA
Kalis Rindu (Elyana)
Love the song, just hate the original singer. Tapi Nadia dari sikit-sikit dengar dia nyanyi lagu nih, it should be no problem for her. One of the expected fun performances of the week.

RINA
Sorga Dan Neraka (Hetty Koes Endang)
Merasalah tajuk lagu ni horror. But it's a fun song and I think Rina will have no problems going all out with this tune. Challenge dia tu aku la.. rasanya she will have to interact more through the song, without making it too much of a club act as she usually does.
The question is whether she can achieve that moderation in her performance to take it over the top time perlu.

SAIDA
Bila Bunga Berguguran (Ogy)
Strong song, which is not too difficult for her. Her only problem for me again and again is always confidence which ends up affecting vocal and gerak geri dia atas pentas, making her look amateurish at times. Like Ramli pun cakap, she is progressing, but not at a pace rapid enough, so we'll see ngan Akademi Fantasia da sampai half way mark, dia mampu ke catch up.

STACY
Makhluk Tuhan Yang Paling Seksi (Mulan)
This is going to be THE performance of the week nak watch out for. Aku yakin Stacy akan paling menghiburkan la for the night. The song is catchy, funky and sexy, everything that Stacy finds a breeze nak execute. Mintak mintak takde masaalah pelik da nak affect her.

You guys can check out the songs in the Imeem player kat sebelah. Aku nak sambung paperwork sat. Esok nak ke LHDN lagik. Ciao.

Reactions:

0 comments: