Thursday, April 03, 2008

Laughter is the best medicine - but it can affect your health too!

First, I have to play catch up. Nih senarai pencalonan untuk Anugerah Industri Muzik on 3rd May. Aku gi PC kat Berjaya Times Square smalam tapi tak sempat snappy pics. Tak kuasa pun sebenarnya, kerana nak gi lepak nan kengkawan. Biasalah gosip... yang penting aku puas ati aku judge nya category result seperti dijangkakan. Takleh cita lebih... heh. Nih the list of nominations.

Artis Harapan
1. Candy
2. Dafi
3. Fiq
4. Heliza
5. Suki

Artis Baru Terbaik
1. Atilia
2. Estranged
3. Faizal Tahir
4. Kaer Azami
5. Karen Kong

Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Lelaki)
1. Aliff Aziz (Aliff)
2. Faizal Tahir (Aku.Muzik.Kamu)
3. Hazami (Nyata)
4. Kaer Azami (Menjelma)
5. Sohaimi Mior Hassan (Suatu Hari Nanti)

Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Album (Wanita)
1. Atilia (Sangkar)
2. Datuk Siti Nurhaliza (Hadiah Daripada Hati)
3. Dayang Nurfaizah (Dayang 2007)
4. Elyana (Jadi Diriku)
5. Karen Kong (Mulakan)

Kulit Album Terbaik
1. Ajin (Hey - Singletrackmind)
2. Anthony Ho - (Dayang 2007 - Dayang Nurfaizah)
3. Anuar Sujud - (Hadiah Daripada Hati - Datuk Siti Nurhaliza)
4. Emir Ezwa - (Chameleon - Ash Nair)
5. Jenny Sun - (After 8 - Liang)

Rakaman Album Terbaik
1. Aku.Muzik.Kamu (Audi Mok & Nick Lee/Faiza Tahir)
2.Chameleon (Greg Henderson/Ash Nair)
3. Bintang 12 (Greg Henderson, Hanafi Hamdan, Fazli Fauzy & Marzuki/Spider)
4. Freakshow Vol 1 : Tales of The Travelling Tunes (JD/Pop Shuvit)
5. After 8 (Nick Lee, JD Wong & Illegal/Liang)

Video Muzik Terbaik
1. Kau Atau Aku (Main Tarik Tali) (Ajin/Elyana)
2. A Day Before Tomorrow (Julian Oh & Hue Visualabs/Ash Nair)
3. Freakshow (Nam Il Cho/Pop Shuvit)
4. The Way It Makes You Move (Reshmonu/Reshmonu)
5. Sangkar (Sean Chan/Atilia)

Album Pop Etnik Terbaik
1. Jatuh Cinta Pandang Pertama (M. Nasir, To'ki, Hanafi Spider, Tony Spider & Usop Kopratasa/Azfar)
2. Melodi Ahlan (Waheeda, Yasin Sulaiman, Cat Farish & Hafiz Hamidan/Waheeda)

Album Nasyid Terbaik
1. Al' Asr...A Moment (Dak Mie/Mu'adz)
2. Hafiz Hamidun (Hafiz Hamidun/Hafiz Hamidun)
3. Maulana (Rabbani/Azmi Manap & Yasin Sulaiman/Rabbani)

Album Rock Terbaik
1. Aku.Muzik.Kamu (Audi Mok, Kunci Demak, Aubrey Suwito, Ahmad Izham Omar & Faizal Tahir/Faizal Tahir)
2. Bintang 12 (Spider/Spider)
3. Mpire (Trabye/Mpire)
4. Nada (Niskala/Niskala)
5. Patah Pusing (Andi Rahman & Jinbara/Jinbara)

Album Pop Terbaik
1. Dayang 2007 (Greg Henderson, DJ Uno, Jenny Chin, Audi Mok & Mohariz Yaakup/Dayang Nurfaizah)
2. Hadiah Daripada Hati (Datuk Siti Nurhaliza, Aubrey Suwito, Audi Mok, Azlan Abu Hassan, Greg Henderson, Jenny Chin & Sharon Paul/Datuk Siti Nurhaliza)
3. Imagin (Audi Mok, Azlan Abu Hassan & Mohariz Yaakup/Liza Hanim)
4. Menjelma (Audi Mok, Azlan Abu Hassan & Mohariz Yaakup/Kaer Azami)
5. Semuanya Ada Di Sini (Julfekar/Farawahida)

Album Inggeris Tempatan Terbaik
1. After 8 (Liang/Liang)
2. Eclecticism (Melissa Indot & Marinna Indot, Mac Chew, Audi Mok & Sharon Paul/Melissa Indot)
3. Freakshow Vol1: Tales Of The Travelling Tunes (JD, Uno & AJ (The Unknown), Inspectah Deck, DJ Cheapshot & Vin Skully/Pop Shuvit)
4. Hey (Greg Henderson & Julian Chan/Singletrackmind)
5. Silentscream (Reshmonu, John Oommen & Yam Wern-Jien/Silentscream)

Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan oleh Artis Luar Negara:
1. 11 Januari (Gigi)
2. Tapi Bukan Aku (Kerispatih)
3. I'm Sorry Goodbye (Kris Dayanti)
4. Terlalu Cinta (Rossa)
5. Kekasih Gelapku (Ungu)

Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu (Bahasa Malaysia)
1. Ingin Ku Miliki (Audi Mok/Dayang Nurfaizah)
2. Sekian Lama (Azlan Abu Hassan/Datuk Siti Nurhaliza)
3. Tinggalkan Aku (Irwan Simanjuntak/Anuar Zain)
4. Cintamu (Nai Kong/Datuk Siti Nurhaliza)
5. Hati (Sharon Paul/Datuk Siti Nurhaliza)

Susunan Muzik Terbaik Di Dalam Lagu (Bukan Bahasa Malaysia)
1. La Da Di Dum (Audi Mok/Faizal Tahir)
2. Last Breath (Hafiz Hamidun/Hafiz Hamidun)
3. Love Surreal (Mac Chew/Melissa Indot)
4. Anbey Sagiye (Sundrra, Fasy/Boomerang X)
5. Weylana (Z-Wan,Jasan Voon/Betty Banafe)

Lagu Terbaik
1. Menanti Pasti (Ajai/Abie Abdullah/Datuk Siti Nurhaliza)
2. Mahakarya Cinta (Audi Mok/Shah Shamsiri/Faizal Tahir)
3. Sekian Lama (Azlan Abu Hassan/Azalea.Datuk Siti Nurhaliza)
4. Izinku Pergi (Azlan Abu Hassan/Sulu Sarawak/Kaer Azami)
5. Itu Kamu (Estranged/Richael L Gimbang/Estranged)

Next on the agenda. Nak gak wish everyone tima kacih sebab naikkan pangkat aku kat forum CARI sebagai moderator.

Matilah katanya kena hentikan orang dari carut mampu ke? Da la molot sendiri poaka ponya carutan jerk.

Congrats skali kat Houdini dan Ajami sebab naik pangkat gak. Pening.. ada ke masa nak parking kar forum jerk?
Selama ni memang la ada masa jerk. Tapi bila jena bertugas nih memacam je banda take up time sampai nak masuk pun susah kena curi masa.

Moving on.. the agenda for today. Gi antar Joey Jr aku ke Pet Shack nak check on him. Pet Shack by the way is a pet store kat Sunway area yang bebetul cater to memacam spesis (kecuali binatang yang berupa manusia). Tapi yang best, meka nih bab sugar glider, they have the best lah dari segi semua keperluan.

Sesiapa ada sugar glider nak find out more, leae a message for me and I'll tell you where to get all the necessary info. Most pet shops tak equip nak handle sugar gliders, so it's best you get people who really know what they're talking about.

Apa lagik, I got the Wodent Wheel has for gliders, and then a hammock set nak bagi dia tidur and main as well as stock up glider mix. Puas walau habis beratus gak.

Yang penting pasnih I think I can't buy anything else sebab cage dia just nice... anything more abih sesak.

Hopefully nih kurangkan agression dia sikit sebab dia upset bila we took away Jizelle. Jizelle lak kata Halim ok jerk, but smalam masa aku ke Pet Shack, meka pun bagitau Joey nih kicik lagik. Almost underage katanya. So kena patient sikit.

Da arituh dia trusting pelbagai, but because of the separation, dia cam tension bijik susah nak caya orang kot.

In time ok lah tuh... for now kena ala solitary confinement dan tunggu stock bonding pouch so that aku leh bak dia hulu hilir ke mana saja aku pergi.
Tengok kalao everything ok dalam beberapa minggu da leh bak kuar.

Joey's refurbished home. Dia tengah tido tuh dalam pouch masa aku amik pic nih


Pas settle tuh, terus gi pick up Bob kat Damansara sebab nak lepak ngan dia ke Pavilion. Da lama pon tak lepak ngan dia, and memang banyak nak catch up.. bangga sangat performance dia arituh kat Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2007. Now,

THAT'S a singer. Kalao nak compare kan... Stanly tuh yang feeling classical jauh ketinggalan in so many departments. Bukan nak compare, tapi aku kekadang lak geram tengok Stanly wat alasan katakan dia classical tuh nih, padahal nyanyi sumbang. Biar tukar genre pun, seseorang kalao ada grasp of techniques takkan hancur camtuh nya.

Bumped into Samuel yang baru abih photoshoot tumpang Juan ke Pavilion. Sebab da tolong Nora set up interview and photography ngan Sammy, mula mula ingat siang tadi nak join them but tak sempat. Korang usha jerk la In Trend bulan depan kot. Anyway, bye bye ngan Sammy sebab dia esok da berangkat balik ke Jakarta.
Tapi dia kata he'll be back soon.

Motif jelir lidah?


Settled in thanks to Nik and Nora and kengkawan lain for making us feel at home. Siap reserve tempat duduk. Tempat pun da smakin pack.
Tak sempat amik lots of pics sebab tak kuasa... ramai sangat orang. Nih jer yang sempat amik.

Bung Ramli the ganas!


Stanly - mintak mintak ler dia focus sikit. Basic ada tapi actual results nan ado.




Saida masih malu malu


The crowd




Pics Stanly bebanyak tuh tuk Ted sebab dia fanatik sangat. Lariiiiiiiiiiii!!!
Malas actually to take pics, but tuh je aku larat pon. Sibuk dok sesi carut ada yang munculkan moka cantek meka tuh. Bila da ramai ramai kumpul time nih paham jer la... anyam ketupat kuat.



Hah.. tuh senarai lagu meka perform kat Pavilion. Semua jadik kecuali the duet final tuh yang entah ke mana.

Aku tanak judge la their singing (sebab semua pun ada hancur) sebab ni cuma latihan bagi meka nak learn to communicate ngan audience and deal with their stage fright, so I'll let it go. That and bung Ramli tengah jeling kat aku jer ugut jangan carut (matilahhhhh!!!!!!)

Ni a short clip of Saida nya performance. Yer, ni baru shoot ngan digicam katanya. Harap maklum!

Grabbed a bite kat Pavilion before lepak into the night. Lama tak lepak malam... (yer yer jer)
Eh.. sambung la ulasan diari hari ni. Kalao tak panjang lagik kalao aku add on more stories.
The opening of hari keempat punya Diari ada make up tips.
Matilah pemilihan foundation ngan Alif jadik mangsa. Yes, apply to the jawline first ek. Rock image katanya...

Prep the eye with a light shade.. pakai eyeliner... suka nya dua orang ada alasan pakai mekap.
Matilah sesi dragon da bermula. Motif si Stanly lagik tau dari Saida bab make up? But nothing takes the cake like Faisal make up Naim. Nak gelak je rasanya. Aduh...

Merasalah the best look of the day... cam Mama Rozza pun ada. Versi muda la.. siapa tak kenal Mama Rozza abaikan ek. Kalao aku tempek pics sini kang nightmare korang.

Aduh... pecah perot la bab ni. Kalao selama ni aku carut memacam... aku rasa kali nih memang a picture speaks a thousand words. Tol cakap Sarimah... cam cast Zombi Kampung Pisang da memasing nih.

Someone please tell them rock isn't about make-up and eyeliner. Leh tak sesapa explain ngan meka what rock is, and the current sub-genres of rock and their respective fashion attributes. But I guess nak harapkan Jasmi, dia cuma bab dangdut jer kot comprehension dia.

Stanly jadik mak andam pada Saida


Faisal lak mak andam Naim yang pose vogue maut


Do you feel scared enough? No? Here's Toi.


Remake video Thriller


I don't even know what this is...


Erm.... erm... malas komen


Memang dapat memacam fantasi dalam Akademi.


HELP!
Siti Hajar bak assistant dia dalam Akademi lagik, si Shahrul or whatever his name is muncul kembali. I guess it's true to be applied to some people... those who can't...teach.

If you think Toi was scary...


He discos too!


More of the kids' performances. Ramai scary mary gak.. cam make up inabilities meka.
Someone tell Rina to stop the YEAHHHHHHHHH!!!! and so on at the end of every sentence. That's not rock. That's just trying too hard.

Saida is having problems too... tweaking needed!

Next scene, si Nadia nangis and kak Fati pujuk... I think pas kena marah kot.

Nadia rindu mom dia... aisey! Ni cam bebudak planning nak get their parents in the Akademi kot nak memasing nak nangis dapat visit. Semua makan hati kot sebab minggu lepas Saida nitis airmata rindu anak anak dapat jumpa meka masa konsert so semua nak ikut cara dia mana tau leh dapat jumpa family meka memasing.

Alah... jangan la Nadia.. you were doing so well.


Ramli takes a class nak ajar meka the difference about singing rock. Matilah... pegang mic pon tak rock katanya.

Pas basuh bebudak, Jasmi Rejab lak kena tegur, Me likey!

Kata Jasmi "I can't please everybody".

Tapi kisahnya not everybody likes ugly stuff, so try not putting anything fugly on the kids and you already have pleased everyone.

Matilah at the end of it, Jasmi tetap cakap dia rasa Rina, "looks stunning that night". Anyone want to see his credentials? Matilah gelak pecah terburai perot.

Dia nih dah la tasteless, stubborn lak tanak ngaku all the fashion faux pas in the last concert.

Sentap secara ayu


Matilah dia sebut pasal confidence, presence and aura katanya. Nak ajar cara duduk lak. Posture, and etiquette katanya. And I thought he didn't even do his job of dressing them right.
Matilah berpeluh terlampau kena cakap... aduh... today's episode memang comedy hour.

Gelak sat.... Lufya baru sedar ketiak dia menjadi focus negara ngan non absorbent dress dipakai menjadi mangsa sebab Jasmi baru bagitau. And I thought Monday's evaluation they got to see their performances? Motif tak perasan ketak sendiri?

Erm... sempena birthday Nubhan dapat makanan idaman katanya. Only thing I like about this scene is meka makan together.

Erm.. seingat aku pas musim pertama ramai bising pasal peluk angkat dan sebagainya, tapi nampaknya comeback kali nih move seperti tuh dalam choreography baru Menuju Puncak. Wonder how that'll go down.

Lambungggggg.. it's the only time you ever will.


Motif support celah kangkang?


Motif last scene tunjuk si Stanly melantak?

Diari kedua mula ngan hypocondriac's session semua ngadu sakit tuh dan nih. One by one casualty.

Kelas umi kena tegur lagik... where they finallt get told practise kena bijak juga.

Saida slight improvement, but they're trying to pump up her energy.
Naim kena basuh sebab lembik. Finally! Kuat sikit leh tak? Kalau tak, tak tembus kot.. Merasalah kena tegur, terus energy pumped, tapi singing lak jadik shouting. And he wasn't the only one... nampaknya most of them equate rock with shouting.
Sampai mengucap umi tension. Heh...
Stacy proves she can rock.
More cam practise sessions. Alif is starting to shout. Faisal hasn't leanrt much, his breathing is just horrible... he should just stop! Totally!
Naim bukak molor je screaming lagik. Argh!

A quick run through with the four kids and Gen for preparation for performing in Pavilion.
BORING!

Kenapa tukar lagu lak... kat Pavilion nyanyi lain lak.

Owh... minus one sampai lambat katanya. So last minute baru nak tukar lagu pelbagai.

End bits, preparations. Nadia is still struggling with bits of her song. Sayang... Faisal is still scary. Toi pun, Nubhan was just blur.

Sigh... another day, another Diari. Anyway, have to really say Diari masih mampu menarik minat aku unlike the konsert. If aku carut selama nih, aku bebetul kena extend my congrats to the Diari team for their great work. And Sarimah too of course.

I'm outta here...

Reactions:

0 comments: