Wednesday, March 19, 2008

Queens and diva wannabes

This entry aku nak start straight (matilah ko apa gelak gelak) ngan carutan Diari Akademi Fantasia hari ketiga bahagian satu dan dua. The day started with the kids being told that sapa yang tak follow rules akan kena denda.

And one major misdemeanour is not taking off the mic pack they're wearing when they go to the loo. Who wants to hear them pee, right? I say it's a punishable offence pun kan.. kan.. kan?

Yana the first yang kena. Sentap ok kena denda basuh semua pinggan bebudak.

"Rosak ker?"

Aiyo... very the PMS tau. Rileks la... basuh pinggan jerk. Tak kisah la mic pack tuh rosak ke tak. You broke a rule ma!

Me? Dishes?

In Syafie's class. I'm assuming kelas nih semua sempat bangun awal pagi sebab semua nampak elok sikit... takde lah cam beberapa hari nih yang moka memasing tak mandi jerk.

Nenek Rina practise Simply The Best. Honestly kan, dia nih ok, just I don't see how realistically dia leh fit in the industry. Bukan nak kata orang yang umur lanjut sikit nih takleh go far - it's just no one at 44 has ever just started their career in this business. Will she be the first? I don't get any extra buzz about her nak kata she can. Should she go this week? Sebab sakit kaki and all.

Well honestly - no.

More characters are appearing slowly yang lebih menjengkelkan perangai. But we'll get to that later.

Most of the kids are really doing quite well, alau nak banding musim musim lepas.

Lufya nih horrific sikit. She reminds me to much of a karaoke competition contestant kat Plaza MPK.

Ika? Aiyo... berterabur. Camna meka leh lepaskan budak cam dia nih.
Lagu Umbrella dianggap berat? Yeah, we're sure. So much for looking for a singer.
"Janji Manismu pernah nyanyi, tapi hari itu nyanyi pun... teruk"
"Yang pernah nyanyi..sebab before this Ika pun tak pernah nyanyi, jarang nyanyi, masuk macam pertandingan macam tu lagu Kesetiaan, lagi lagu If I Ain't Got You."

You got to be joking right? She thinks she can do Alicia Keys but not Rihanna? What planet is she from.

Aku paham bab abang Ramli cakap this week nih lagu bebudak ni lagu semua lagu cari makan sebab not fully testing the kids yet... tapi... entahlah. Kalau camnih si Ika nak jadik penyanyi apa?

Can I turn the volume off on myself?

Genervie's class lak. The first so far.. I don't understand why they showed so little of it. Orang tengah ajar pasal pick-p si Riz wat moka toya, jawab "paham cikgu" nada sarcastic gituh and then ngan moka hadek hadek berangan laser ngan bebudak lain, "tatau dia ajar apa".

Cikgu pun leh ngumpat ek...


What the.... macam haram sekor sekor masuk nih da mula berangan. Gen tuh pengalaman dia as an international musician, meka rasa da hebat ker sampai tenaga pengajar pun leh meka pandang cam tak layak ajar meka?

Bab Ika aku mungkin leh maapkan lagik - but si Riz ni memang da start nampak dia true colours berangan tak abih. Memang pain in the ass...

Speaking of which four of the girls got butt jabs of the less enjoyable variety. Stacy aku paling nak gelak sebab siap menjerit kena jab twice. Heh.. cute tol dia.

Linda's workout was a relief sebab tak stress ngan perangai bebudak sekor dua yang busuk tuh.
Masuk Diari kedua. Lufya lak gedik. Actually I don't know whether to blame her or not - tapi dia dan si Ika ala kesentapan with each other.

Matilah ko mintak nak repair mata ko tuh. Ever heard of contacts?

Yana kena marah sebab bebudak lain slow motion nak bugger off the dining area - and dia tak sempat nak clear up their mess.

Si Riz lak pandai menyampuk konon support Yana lak. Eew!
He tries to get a word in everytime jerk. Matilah production nak kenen kenenkan dia ngan Yana lak.

Matilah katanya ramai yang buta tak nampak (either you get this or you don't)

In umi Fauziah's class, she taked to the kids about what they were doing before this.
Here dapat my faves Alif and Saida some camera time sikit. I hope they don't get too much air time sebab tanak la meka cam sekor dua tuh publicity murahan jer. Biar meka get camera time for something substansial.

Toi, Rina, Nadia... ramai cakap pasal menyanyi for a living.

Bila bab Nubhan kata dia keja bank - tertanya aku dia ni keja eksekutif bank betol ke... keja security. Moka dia... erm.. someone get the grooming brigade in!
Kelas nak betulkan sebutan memasing. Love the lines used for practise.

"Berbaring di ranjang."
"Bias hari."
"Kembang layarku."

There's something quite interesting about Nadia - and with those few moments, she really is starting to emerge. She may just make my list of favourites, cause like my real faves now in Saida, Stanly, Stacy and Alif, dia pun nampak ada something interesting overall. Besides... I remember her masa KL audition. I actually sat through her stage three interview process. And I remember her voice. So I guess that means something...

Merasalah masa kak Nita sebut not not wanting another Anita or Siti, Saida da tersengih. Aduh... kesian dia. Takleh lari nama adik dia. It's going to be so difficult for her to be judged on her own merit. Mesti ada jer perbandingan which is quite unfair sebab none of the other kids are compared to anyone else.

Faisal (who needs work on his teeth) ni moka cam pengawas sekolah ganas, tapi depan kak Nita tau lak seram ek. Heh...

Lor si Ika dapat lagu baru ek - Kesetiaan by Siti Sarah.
"Sebab masaalah teknikal sikit - dan tak boleh berapa nak bawak..."
You just mean you suck eggs don't you? I like? What kind of a tagline is that.
Puke!

I'm cute! AFUNDI aku ek! Walaupun aku tone deaf dan nyanyi flat..

Last scene yang besh - ada drama. Abang Ramli mood marah da. Rasa cam ada yang nak kena penyepak. Heh... now I'll say I LIKEEE!!!!!

"Dan saya really pissed off about this!"

Tuh dia!!! Amik ko!
Dapat info sapa yang kena marah dari orang dalam. Memang sesuai yang kena tuh!
Argh... letih but I suppose the Diari was comic relief ler after a stressful day.
Rush ke event Bouquet of Stars Astro kat Gardens at MidValley yang akan menampilkan the previous Akademi Fantasia champions, Zahid, Mawi, Faizal dan Mia in a Secretaries Week show with Anita Sarawak, and helmed by Aznil Nawawi. Fun gila.. dapat catch up ngan my baby bro Zahid pas haven't seen hin for a while.
Took some photos.. not much.. just this.

Very the mistik! What;s that glow around Mawi. Tu yang meka kata aura ek?


Off flash jap.. amik pic ngan background poster sebenarnya.


Kak Nita and abang Mahathir. Mila comei nyaaaa


One for Zahid's fans


Pas lepak nak gerak, spotted Dayang as we were heading off. Apa lagi... stopover lagik skali ler our entourage. Sempat snappy one more time.


Dalam borak borak tuh, I spotted one of the workers kat Gardens naik this little motorised buggy thingie yang biasa kalao warga emas ke yang OKU leh pakai masa nak shopping. Gatal biji sebenarnya nak try naik - tapi segan. Bukak molot tanya gak kakak tuh leh pinam tak... but jokingly la. Dia pun gelak je la.

Trust Aznil to actually dare do it.

He actually went for a spin. Laju gak! Siap leh reverse!

Hah... kalau tak caya... ni siap ada video lagik... heh... ok la guys. Out for now...

Reactions:

0 comments: