Friday, March 21, 2008

Oh happy day!

Sebelum saya start ulasan tuk Diari Akademi Fantasia ari nih, kita commercial break dulu ek. No... no... bukan tuk iklan Mayfirst. Pengsan kalao kena lalui iklan tuh. But nak tunaikan request ramai tuk pics seseorang here. Of course I'm talking about Shafiq yang merupakan residen lelaki Akademi Fantasia. Yerlah... memandangkan orang sibuk ngan tugas nak jumpa pon susah, ni masa lepak. Heh... pose sikit Shafiq!!!



Hah! Ni namanya You Asked For It - cam rancangan 80an jerk. Masa tuh pakai topi sebab nak cover rambut yang tak set kot. Ok la... korang tau dia known as a model and all kan? So more info nanti aku bagi ok. Slow slow...

Moving on actually hari nih tak sempat nak catch Diari malam tadi - sebab gi preview filem Evolusi KL Drift. Best tak? Eh aku tanya lak. Well, I'm sure a lot of people would ask that question anyway.

Well for me not too bad actually. Kekurangan banyak lagik la - si Shamsul anak Datuk Yusof Haslam nih pon konsep virgin movie director lagik, but kira hasil ok la.

Choreography and technical shots not too bad, the drifting awesome (siap dari empat ke lima orang drifter yang digunakan tuk movie tuh - ada sorang tuh aku terkejut junior sekolah aku yang penah satu team racer bebudak sekolah aku).

Selain dari tuh, lakonan mantap dari tiga orang iaitu the best in Aaron Aziz (idop watak Joe taiko jahat tuh), Iqram Dinzly - his henchman and Farid Kamil kawan hero tuh. Fasha Sandha ok jerk.
The negative points lak - storyline hampeh (the whole movie pun banyak focus drifting jerk), continuity quite bad with a lot of scenes quite choppy and badly edited, and hero tak jadi in Shamsul yang siap berlakon lead (ni kali pertama aku rasa dalam pilem ko nak sokong jer watak jahat sebab da la hero lebih hensem - lebih tough lak... hero lembik dan merengek)

Also in terms of sound production - quite awful. Bingit, with the sund effects quite filem Tamil sikit. Overdose and over the top. The stunt sequence keta terbalik biasa biasa jer and takde umph... and most of the action scenes nih ala ala jer la. In fact, aku rasa cam for the action sequences, meka cam amik storyboard and angles from Initial D and the Fast And The Furious series jerk. And also some of the camerawork memerlukan korang bak Panadol dan Activfast. Ko tengok ko akan paham maksud aku.

Is it worth watching?

Mmmm... kalao orang belanja gi jerk. Kalao ko minat drifting movies, gi jerk. Kalao ko nak bayar nak tengok? Mmmm... ok gak kot. Slightly better than Impak Maksima overall walaupun like I said jalan cita bosan gila - cam tengok just about any episode of Gerak Khas.

Ni some pics sempat snappy. Sebab aku tak penah amik pics Aaron tuk sini aku lebihkan dia sikit. Merasalah sediakan baldi skang supaya leh takung rembesan pelbagai.

Evolusi KL Drift - the main cast





Geng Pelita, si Iqram dan Fasha


Fasha, Farid... and Shamsul



The one and only... Aaron Aziz




Merasalah ramai save pics Aaron pasnih. Heh... actually tak penah minat dia pon. Lakonan dia biasa biasa jer for most of the work I've seen. But aku suka tengok dia dalam Evolusi KL Drift. Ni kira for me, his breakthrough film performance. Pasni ramai teros rue the fact he's married la.

Anyhoo, aku in good mood ari nih sebab dapat surat approval aku tunggu-tunggu. Selama ni konsep tagline Sarimah - suspen jer. But today - memang lega sebab aku dapat my golden handshake gituh from my company. Lega... how much is it worth. Heh.. leh la stakat nak feeling omputeh nak amk summer break for a few months gituh nak cuti cuti Malaysia.

But tak leh pon sebab Mei pun projek aku banyak start jalan. Tu pun April da berlambak meetings nak set up everything. Aduh... ada Sen takde masa lak nak enjoy.
Balik tadi - terus layan torrent aku download of both episodes of Diari Akademi Fantasia minggu pertama hari kelima. Camna ek hari ni...

Diari bahagian pertama.

Pandai si Yana time kena cuci pinggan - dia cam very aware of the cameras. Time dia looking in the two way mirror, dia look straight into the camera jerk. Pandai usha.. aku rasa dia nak jer lepas cakap tapi control gila sebab dia sedar sangat mana posisi kamera.
I know it's unavoidable - but memang spoil sikit when meka nih too aware of the camera and main control control. Kurang bahan kita nak carot (matilah aku!)

Er.. dapat t shirt sponsor beriya semua. It's only baju Nokia... lain la bagi phone. Ni baru baju. Heh... shows you how deprived some of them can be.
Baru caap Si Nadia dan Riz je dapat phone. For best performance dari evaluation kot. Very the wasted. Except on Nadia.

Spotcheck!

Naim - what the... sakit siot telinga ngan dia. Cam kat kenduri kahwin! Dia nyanyi cam karaoke tunggu cue jerk when you have the count determines by the outlines lyrics on the screen ala ala TV Pendidikan (learning English is loooottssss of fun...!!! sapa ingat?)
Lufya - why? Sampai dia sendiri pun nampak tak tahan with her own singing.
Ika - why again... and again... and again...
Alif - why does he look like Safri? Adalah member... music director Hazami (ampun Saf!... ko versi erm... berisi la).
Riz - again... so so performance.
Masuk drama Ika lak. Kan da kata dia ni tone deaf. Nyanyi apa jerk camtuh. Tu la awal minggu kata nih takleh tu takleh. Ubah lagu - yang tak penah terjadi dalam Akademi pun still takleh help.

Sakit hati tol stakat pilih bebudak camni. Tapi respek tenaga pengajar. Ni mengajar nampak all out abih musim ni. Kalao masih tak mampu - patut kena paksa makan kasut jer rugikan peluang nih.

Ramli and Siti Hajar worked on Ika, while Gen and Syafie work gila gila on Yana.
Saida ditekankan untuk put her emotion more into the song.
Siti Hajar then worked on Alif and his tempo.

On to lighter stuff - si Naim konsep sentap kena denda basuh pinggan. Konon maintain tapi moka.... kisahnya trauma pasal pikirkan persembahan akan datang.
More work.. last scene on Rina with work done by Gen and Syafie.
Gen da blur da ngan Rina tak paham gak when she couldn't get the note.
"At least it's nearer..." after berapa kali Rina try tak dapat. Kesian cikgu cikgu pun kekadang distresskan bebudak (and nenek) yang cam tak paham bahasa.

Diari kedua.

Erm... two things aku prasan. Bebudak ni tak di ajar table ettiquette ker. Da la asik dok sembang kat meja makan jer. Depan rezeki wo!!! Pastuh molot main sumbat penoh, leh cakap tersembur sembur cam si Naim lak. Da la pakai mic dengar segala bunyi kunyahan and all.Eew!!! Gross!
Tapi pandai si Shafiq gegar Naim, Alif dan Nubhan bagi suspen bebudak kalao audience boo ke baling kasut ke. Heh... merasalah!!!! Siot tol. Jahat Shafiq psycho bebudak nih.

Sambung lak ngan Toi, Riz dan Stanly.
Erm.. poyo tol Riz berangan katakan nak orang standing ovation ek. Tak perlu la. Stand and walk out kang baru tau.

Heh... kelas si Faisal dan Stanly skali ngan Alif share lip gloss. Aiyo! Nak kata sejuk chapped lips tak ler sangat. But good thing ler kalao meka belajar.. dari jantan aku penah tengok ngan bibir merekah dan berdarah.

On to kelas Syafie dan Siti Hajar Banjir woo memasing sembur pelbagai. Amik mop!!! Cleaning services please! Heh... erm... semua berdepan ngan cermin si Riz tuh kenapa sempat check misai tak jadik dia. Eew... tarik kolar pose lagik.

But suka tengok si Syafie dan Siti Hajar punya kelas. Memang mantap la kelas kali nih. Untung bebudak tuh dapat khidmat professionals like this.
Si Naim kenapa cuci pinggan lak akibat kena denda sabo CD player masa Alif rehearse leh feeling dangdut medley by him in the kitchen. I guess they need to take shots of all the students and since minggu nih Riz da conquer most of the episodes ngan drama dia, I guess that's the best they could do with him.

Performance time - Ika flat siot! Cam takde beza budak ni dok Akademi jerk.
Saida - I think I'm in love. Sesuai lagu nih ngan dia. Just wish she'd stop scrunching her face up. Memang lagu nih emo - but I want her to look good doing it. A little problems with tempo and dynamics.
Alif - Walaupun aku menci gila lagu dia dari Aliff Aziz, tapi aku rasa dia akan menyerlah ngan performance dia kali nih.
Toi - what the... cam melalak jerk?
Lufya - dia dan Ika dan Toi satu geng.
Riz - performance ok but ngan dia dilema perangai cam $%^!!! Soal performance nothing nak evaluate.
Nubhan - what the... bosan siot! Keyword musim ni - badi pentas or stage fright. Ramai rupanya yang ada penyakit nih. Yang takde penyakit nih, banyak lak penyakit lain...
Naim - mendatar and forgettable.
Nadia - I like!
Yana - forgettable... and biasa biasa jerk. I had hopes for her in the start.
Rina - one of the better ones - tapi dia nih cam Riz, penyakit lelain tuh yang jadik soal.
So that's it for Diari - dari report aku dapat dari rehearsal malam tadi - most of my favourites in Saida, Stacy, Nadia dan Alif perform ok. Si Stanly jer merisaukan sikit.

So kita tengok esok camna ek. See you guys at the MBPJ Civic Centre for the concert pada sapa
yang gi.

I'll be there early in the evening kot.

Oh by the way before I end this entry, semalam singgah my favourite pet shop. Plan nak beli nih. I think it's called a sugar glider. Bahasa Melayu panggil apa ek? It's RM700 a pair. Rasa nak beli jerk... smalam puas lepak ngan tokei kedai pets tuh, played with both. Comel gila!!! And fun ok! Penah main ngan member aku nya - siap bawak ke hulu hilir masa nak lepak mamak and all. Benda tuh rileks jerk dok dalam poket... tidur curled up kat leher and all.

Tengah pikir camna ni... korang rasa camna. Should I get it?
Eh ok la. Until tomorrow's entry. By the way, esok aku update review konsert, kat music player tuh aku akan try letak mp3 semua persembahan secepat mungkin ok so korang leh dengar balik and evaluate. Ciao!

Pssssttt... kalao korang nak tau more pasal sugar gliders CLICK HERE.


Reactions:

0 comments: