Saturday, March 08, 2008

Menuju destinasi yeah yeah!

Hari nih aku mengundi and was part of Malaysia deciding her future. Well, I think some of us decide at least. Others just don't really know, and believe in propaganda. But that's my take. What would I know. Kan our administration kata most bloggers are unemployed and female (like what the duck??!!!)

Anyhoo, patutnya aku bangun awal pagi nak hantar mak aku ke polling station as I've done for the past two elections. Biasa 8 pagik da aku send my mom da. My dad biasa malas.
This time however, aku terjaga pon da dekat kol 2 lebih tengahari. Rupanya orang tua aku, especially my dad smangat nak undi sebab this is one election dia bebetul nak exercise his right and awal pagik dia paksa mak aku nak buang undi.

Am so proud of him! Meka tak sampai hati gerakkan aku so aku membongkang sampai time tuh, sedar bangun mengejut terus bersiap dan ke polling station aku. My polling station kali nih da tukau - ke Sekolah Khas Klang (I know some people who should enrol there).




Felt so proud to execute my responsibility as a Malaysian! It took only three minutes maximum nak masuk, daftar, and pangkah but it was using the power of our democracy! Sapa yang tak vote, ke cakap lebih tapi tak daftar, hope you guys realise and register fast ok for the next time around.

Aku bersemangat sangat, kali kedua aku dapat undi nih, aku nak amik pic masa nak pangkah tuh, tapi takot lak nak amik pic. Walaupun takde sign melarang.

Pas abih, ke Tesco nak shopping barangan sikit tuk dapur rumah.



Amik ko! Sikit katanya. Nih pun not half the things in my shopping list. Tak larat nak angkat sorang-sorang. Erm.. ni bukan emergency stocking up due to paranoia yer. Ni just random paranoia jer... heh! And looks like I wasn't the only one. Ni contoh orang yang shopping depan aku nih... Mak aih!



So skang, dok rumah jerk. Sebab dah ritual, tiap tahun ketika pilihanraya aku dok mengadap TV (and Internet) for latest results sampai lebih kurang selesai skali ngan orang tua aku.

Moving on... ni bab undi lain lak. Soal AFUNDI lak.



Dalam The Malay Mail ari nih aku ada reveal sebanyak yang leh. Ada yang takleh sebut. Ni apa aku amik dari report aku tuk paper, ngan tambahan sikit agik info yang aku dapat.

-CALON pelajar di sembunyikan di Genting Highlands, bukan di Holiday Villa Subang Jaya setelah mendaftarkan diri Rabu lepas seperti biasa kerana takot pecah rahsia (iyolah tuh)

-Sejumlah 24 calon pelajar dalam senarai, tidak termasuk seorang wildcard hasil pencarian di ERA. So jumlah khabarnya 25!

-Walaupun biasa ada dua episod untuk perkenalkan pelajar atau calon Akademi Fantasia, kali nih tiada info mengenai Tirai Akademi Fantasia yang biasanya, tapi ada listing 'Special Program' dalam TV Guide Astro untuk tiga hari iaitu pada 14, 15 dan 16 (Jumaat, Sabtu dan Ahad) pada pukul 9pm hingga 10pm.

- Ada pre-elimination tapi tak diketahui samaada dalam bentuk konsert Prelude atau tidak. Walaupun Astro nafikan ada Prelude, tapi KEMUNGKINAN besar (bab ni spekulasi tak berasa) ada performance lelaki day one, then perempuan day two, then buka pada SMS before result on day three. Bab ni speku aku jerk. Kerana TAK mungkin 25 masuk Akademi.

- Dalam senarai 25 orang tuh, kakak Datuk Siti Nurhaliza, Siti Nursaidah Tarudin (32) antara disebut masuk (aku nak mulakan fan club la, kalau dia tak masuk kita protest lak - serta dipercayai tiga peserta yang pernah sekumpulan ketika GangStarz iaitu Nazib (26), Eddy (22), Boy (24). Nak sebut yang lain mungkin korang tak kenal... tapi ingat tak nenek pink yang umo 45 masuk ujibakat ari pertama Hairina Abd. Halim (44) penyanyi kelab malam yang cucu dua pun dapat kisahnya. Ada peserta lain tapi kalao aku sebut korang tatau la kot. Sebab takde background sangat yang aku tau.

Saidah mesti korang da cam kan? I lap you Saidah!

Equal Star yang berangan Il Divo dalam Gang Starz. Eddy (baju coklat), Boy (sebelah dia baju putih) dan Nazib (antara dua yang kat bawah tuh - tak cam) layak. Perlu ke???? Sejak bila Akademi Fantasia amik reject rancangan lain? Owh lupa... penah da...

Sapa tak kenal kan nenenk vogue ala Min Malik nih

Will post more tonight mengenai keputusan of our general elections kalao larat. Praying for a surprise. A pleasant one...

Reactions:

0 comments: