Sunday, March 02, 2008

Judgement Day

Lebih overindulge myself in sleep the past few days, ari nih terpaksa bangun awal - melekat jerk mata. Still made it to Legend Hotel in time for the AIM pre-judging.

Tahun ni ada sistem baru. Ada dua peringkat judging, which is good, I suppose. The first round kita terlibat nih, nak vet through all the entries nominated by the recording companies, and score them - and later yang shortlisted lak judged further and evaluated.

So bayangkan ler... dalam satu kategori pun - ada berpuluh entries - lebih seratus pun kena dengar satu satu dengan teliti. Leh berdarah telinga - tambah lagi kalau yang di calonkan syarikat rakaman, yang kualiti cam rekod dalam bilik stor oleh penyanyi yang lebih sesuai dok along Jalan Tuanku Abdul Rahman with a Casiotone and sunglasses.

Anyway, patutnya breakfast start at 8.30am. Aku dok hantar Boo ke Panggung Bandaraya, and then rush straightaway, sampai pun abut 8.45am.

Not too surprisingly everyone started coming in at 9am. Ramai ler kengkawan n the music business ada.

Semua ala ala zombie (orang keja line nih memang nocturnal - bab malam je alive).

Tiga generasi kelab bohjan expired... and very good friends, from left, abe Dino, Juju and my soon to be former colleague, Adly.


Briefing session


Former NST, then Awani, now back in NST... Fida is NOT a morning person.


Borak borak, catch up here and there. Erm... ramainya orang! By the time it was almost 9.30am and time to start the briefing, penuh gak la dewan. Producers, composers, lyricist, media - the familiar faces semua ada.

Then we were delegated our categories of judging. Kalau sebelum sebelum ni leh buat judging dua tiga kateori sebab semua da shortlisted, kali nih kena buat vetting tuh yang tak larat. Bayangkan la ada kategori sampai seratus lebih album nak dengar!!!

Aku kena a new kategori. Kalau sebelom ni Best Indonesian Album, this year this category dah di buang. A new category (one of the few) has been introduced which is the...let's see if I get it right (pajang nama nih).... kategori Lagu Bahasa Melayu Yang Dipersembahkan Oleh Artis Luar or Best Malay Song Performed By A Foreign Artiste.

Yeap... not by album anymore, but by song da.

Syarikat rakaman menghantar sejumlah 28 lagu untuk dinilai. Nih my group mates nak judging... dua orang jer tak kenai sangat. There was Audi and Min from Bacaria yang mewakili kumpulan Karangkraf, both virgins at judging - Anida from Hot FM, Mas Omar - otai lne nih, Nani yang former Akademi gak and two others apart from me.

All not morning people trying to look cheery


Cam ada tema - rokok dan borang judging


Merasalah cam ada tema lak. Notice my Marlboro. Yer bapak bapak, ibu ibu. Harus diingati... merokok dapat menyebabkan kanker, serangan jantung, impotensi dan gangguan kehamilan dan janin. Matilah free ciggys kakak aku belikan duty free Indo masa balik Bali arituh satu carton.

It took us nearly two over hours to finish this category. Can't say how it went, but it was fun - I suppose. Nih lari balik nak tidur jap.. malam ni ada Siti kat Zoom In at RTM siaran langsung. Later aku upload pics ok.

Reactions:

0 comments: